Connect with us

Marknadsnyheter

Så skiljer sig fondsparandet bland svenskarna

Published

on

Nästan alla svenskar sparar idag i fonder, men hur man fondsparar och väljer ut sina fonder skiljer sig mycket mellan olika grupper. Kvinnor och män, yngre och äldre beter sig olika i sitt fondsparande. Det visar en undersökning som Kantar Sifo Prospera har gjort på uppdrag av Fondbolagens förening.

– Att ha ett regelbundet månadssparande lönar sig i längden: dels blir sparandet av, dels tar du ner risken över tid eftersom det är omöjligt att förutse börsens upp- och nedgångar. Detta har många kvinnor insett.  Om du sparar på lång sikt så kan du ta högre risk för att ha chansen till bättre avkastning. Att unga är beredda att ta mer risk ser i det perspektivet logiskt ut. Vad gäller kvinnors och mäns riskaptit så verkar gapet öka. Kanske bör både kvinnor och män bli bättre på att anpassa risknivån till placeringshorisonten, kommenterar Rebecca Jansson, fondekonom på Fondbolagens förening.

Fler kvinnor månadssparar

Hälften av svenskarna månadssparar i privata fonder (50%) vilket är en ökning från 2022, då 48% månadssparade. Men det är kvinnorna som står för ökningen. I årets mätning uppger 52% av kvinnorna att de månadssparar jämfört med 47% år 2022. Männen ligger kvar på samma nivå (48%). Bland dem som månadssparar investerar män något högre belopp än kvinnor.

En bild som visar text, skärmbild, nummer, Teckensnitt Automatiskt genererad beskrivning
 

Männens riskaptit har ökat

Generellt sett har riskviljan ökat bland fondspararna. Det är fler idag som kan tänka sig att ta högre risk för att få chans till högre avkastning när det gäller risknivån i en fond (53%), medan färre anser att det är viktigast att risken är låg (34%).

Men det är framförallt män som blivit mer riskbenägna medan kvinnors riskvilja är relativt oförändrad över tid. Det är nästan lika många kvinnor som tycker att låg risk är viktigast (44%) som är villiga att ta högre risk för att få chans till högre avkastning (42%). För män skiljer det sig betydligt mer. Drygt sex av tio är villiga att ta högre risk medan 27% tycker att låg risk är viktigast.

När man jämför de olika grupperna kan man konstatera att män och åldersgrupperna 18-33 och 34-50 år är betydligt mer riskbenägna jämfört med kvinnor och åldersgruppen 65-76 år. För de förstnämnda grupperna är det fler som är villiga att ta högre risk för att få chans till högre avkastning medan de senare i högre utsträckning anser att låg risk är viktigast.

Kvinnor vill ha råd, män väljer själva ut sina fonder

Det är fortsatt vanligast att man väljer privata fonder genom rekommendation från bankman/rådgivare/mäklare (46%), även om det historiskt sett minskat. Näst vanligast, drygt fyra av tio (41%) svarar att man själv aktivt letat fram en fond. 

Det är vanligare bland kvinnor och åldersgrupperna 51-64 och 65-76 år att välja fond genom rekommendation från rådgivare. Bland män och åldersgrupperna 18-33 och 34-50 år, är det fler som uppger att de aktivt letat fond själva.

Avgifter viktiga

Fondens avgifter är fortsatt den viktigaste informationen när fondspararna väljer ut en ny fond. Lika många kvinnor som män, 57%, uppger att det är ”mycket viktigt”. Om fonden har en hållbar inriktning har å andra sidan blivit mindre viktigt för fondspararna, 30% anser att det är ”mycket viktigt” jämfört med 44% år 2022. Det är dock viktigare för kvinnor om fonden har en hållbar inriktning jämfört med män. Även fondens risknivå, historiska avkastning och rating är betydligt viktigare för kvinnor, medan män istället är mer intresserade av om fonden är aktivt förvaltad eller en indexfond.

42% tar alltid reda på avgiften inför köp av fond. Män och åldersgrupperna 18-33 och 34-50 år har i högre utsträckning tagit reda på avgifterna än kvinnor och åldersgruppen 65-76 år. Drygt en av fyra (27%) vet att fondens förvaltningsavgifter är avdragna när fondens värde redovisas, medan 7 av 10 fortsatt inte vet att förvaltningsavgifterna är avdragna när fondens väreutveckling redovisas.

 

Om undersökningen

Kantar Sifo Prospera har på uppdrag av Fondbolagens förening vartannat år sedan 2010 undersökt det svenska folkets sparande. Denna undersökning är genomförd med hjälp av 1 000 intervjuer med personer i åldrarna 18–76 år med deklarerad årsinkomst över 50 000 kronor under 5 mars – 2 april 2024.

 

Vid frågor kontakta:

Rebecca Jansson, fondekonom Fondbolagens förening
08-506 988 07 / 079-143 80 43 / rebecca.jansson@fondbolagen.se

Eva Reimers, kommunikationschef Fondbolagens förening
08-506 988 06 / 070-644 31 70 / eva.reimers@fondbolagen.se

 

 

Föreningens medlemmar

Aktie-Ansvar, Alfred Berg Kapitalförvaltning, AMF Fonder, Avanza Fonder, Carnegie Fonder, Cicero Fonder, Cliens Kapitalförvaltning, C WorldWide, Didner & Gerge Fonder, East Capital Group, Enter Fonder, Excalibur Asset Management, FCG Fonder, Fidelity International,  First Sentier Investors, Franklin Templeton Investments, Handelsbanken Fonder, Holberg Fonder, HSBC Global Asset Management, Indecap, ISEC Services, Infranode, J.P. Morgan Asset Management, Lannebo Fonder, Lysa Fonder, Länsförsäkringar Fondförvaltning, Movestic Fonder, Nordea Fonder, Nordnet Fonder, ODIN Fonder, Ruth Asset Management, SEB Investment Management, Sensor Fonder, Simplicity, Skandia Fonder, Spiltan Fonder, Storebrand Asset Management, Storebrand Fonder, Strand Kapitalförvaltning, Summa Equity, Swedbank Robur, Söderberg & Partners Asset Management, Tellus Fonder, TIN Fonder, Tundra Fonder, Wahlstedt & Partners, Ålandsbanken Fondbolag, Öhman Fonder.

Associerade medlemmar

Andulf Advokat, Apriori Advokatbyrå, Bloomberg LP, Citi, Deloitte, efa, EY, Fondo Solutions, FundRock Management Company, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå, Harvest Advokatbyrå, Kessler Topaz Meltzer & Check LLP, Mannheimer Swartling, MFEX, Morningstar Sweden, Northern Trust Service SE, PwC Sverige, Roschier, Saxena White P.A., Vinge, Wesslau Söderqvist Advokatbyrå.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alpcot bjuder in till en digital Kapitalmarknadsdag 22 nov 2024

Published

on

By

Alpcot har nöjet att bjuda in investerare, kunder och media till en digital kapitalmarknadsdag, fredagen den 22 november 2024 mellan klockan 10:00-11:30 CET.

Syftet med kapitalmarknadsdagen är att ge en uppdatering kring Alpcots verksamhet och presentera höjdpunkter från Q3 rapporten, samt ge en inblick i framtidsutsikterna.

Anmälan görs via länken nedan.

Kapitalmarknadsdag – Alpcot

https://www.alpcot.se/Kapitalmarknadsdag

 

Kontaktperson

Dusko Savic
Verkställande direktör
dusko.savic@alpcot.se
+46 70 358 12 57

Om Alpcot

Alpcots verksamhet i Sverige startades 2014. Alpcot är en av Sveriges ledande plattformar för privatekonomi och leder den digitala transformeringen av finansbranschen i Sverige. Vår digitala plattform erbjuder kunderna unika tjänster som gör det möjligt att sänka sina avgifter, optimera sina investeringar och hantera personliga risker. Vi ger även råd till företagskunder kring tjänstepensionsplaner och tillhörande riskförsäkringar. Alpcot har ca 40 anställda i Sverige fördelat på kontor i Stockholm, Jönköping, Göteborg och Malmö. Alpcot har tillstånd från Finansinspektionen som försäkringsdistributör och värdepappersbolag. Välkommen att läsa mer på www.alpcot.se.

Certified Adviser är Eminova Fondkommission AB, +46 (0)8-68421100, adviser@eminova.sewww.eminova.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bredden i kulturskolan ökar

Published

on

By

Under den senaste femårsperioden har bredden av ämnen i kulturskolan ökat. Tydligast gäller det bild och form samt film och animation men även musikal och i viss mån slöjd och hantverk. Det visar den årliga statistikrapporten från Kulturskolecentrum på Kulturrådet.

Rapporten Kulturskolan i siffror 2023 visar att kultur- eller musikskola finns i nästan samtligs landets kommuner. Närmare bestämt 286 av landets 290 kommuner.

Musik, i form av enskild undervisning och undervisning i orkester/kör eller motsvarande, är det de klart vanligaste ämnena i kulturskolan. Alla svarande kommuner erbjuder musik i någon form i långa och/eller korta kurser. Därefter följer i tur och ordning dans, musik i mindre grupp, teater/ drama, bild/form och film/animation som de vanligaste ämnena i kulturskolan. Sedan 2019 har bredden av ämnen ökat.

77 procent av kommunerna erbjöd förra året någon form av riktad verksamhet till specifika målgrupper. Vanligast är att ordna sådan verksamhet till barn och unga med funktionsnedsättning. 38 procent erbjöd riktade kurser till barn och unga på landsbygden och lika stor andel riktade sig till socioekonomiskt utsatta barn.

Av det totala antalet deltagartillfällen står flickor för cirka två tredjedelar (64 procent) och pojkar för cirka en tredjedel (36 procent). Särskilt stor är skillnaden mellan flickor och pojkar i dans och musikal. Pojkar är endast i majoritet i ämnet film/ animation.

Bakgrund: Kulturrådet tar genom sitt Kulturskolecentrum varje år fram statistik om kulturskolan. De här rapporten är den sjätte i ordningen. Rapporten beskriver bland annat kulturskolornas organisation, vilka kurser, verksamheter och ämnen som erbjuds, antalet deltagartillfällen och kulturskolornas ekonomi. Underlaget i rapporten utgörs av en webbenkät till landet samtliga kommuner och insamling av deltagarlistor.  Svarsfrekvensen var 82 procent för enkäten och 63 procent för listorna.

Läs mer om rapporten eller beställ

Kulturskolan i siffror

Helene Oljons
Pressansvarig
08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Anna Englund
Utredare

08-519 264 77
anna.englund@kulturradet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Branden i Lycksele är inte anlagd

Published

on

By

Polisen lägger ner ärendet gällande grov mordbrand.

I söndags kväll den 10 november kl.18.49 gick larmet till larmcentralen i Lycksele. Dollarstore-butiken hade börjat brinna. Det brann under hela natten och var fortsatt rökutveckling dagen därpå. På måndagen meddelar insatsledare på plats att lokalen har en totalskada.  

På onsdagen lämnade räddningstjänsten över till polis och vaktbolag.  

Idag, den 15 november kl.13 gick polisen ut med följande meddelade:

”Polisen har under veckan genomfört flertalet utredningsåtgärder, bland annat har förhör hållits och övervakningsfilm bearbetats. Resultatet av de vidtagna utredningsåtgärderna gör att polisens bedömning är att branden inte är anlagd. Ärendet gällande grov mordbrand läggs ner.”

Händelsen är nu ett försäkringsärende. 

På Dollarstore har vi fortsatt fokus på personalen i Lycksele. De är vår högsta prioritet. Företagshälsovården kopplade vi in direkt och det finns möjlighet till stöd och individuella samtal för den som önskar. Vi har erbjudit personalen fortsatt arbete i annan butik om så önskas.  

Vi letar aktivt efter en tillfällig lokal och vi kommer att bygga upp en ny butik.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.