Så sparar du tusenlappar på el i vinter: Duscha, städa och tvätta när elpriset är lågt

| 10 januari, 2022 | 0 kommentarer

Elpriserna sätter nya rekord nästan dagligen. Och vi är bara i början av vintersäsongen. För att spara pengar är det därför klokt att göra sånt som drar mycket el när timpriset är lägre – duscha, tvätta och ladda elbilen, till exempel. Greenelys analys visar nu att ett hushåll i Stockholm kan spara omkring 1500 kronor i månaden.

Aldrig har det varit viktigare att ha koll på sin elförbrukning om man vill spara pengar än denna vintersäsong. Tack och lov har det inte heller varit enklare. Greenelys app gör att man kan se elanvändningen i hemmet timme för timme. Tillsammans med företagets timprisavtal blir det då enkelt att välja rätt tid för elintensiva aktiviteter.

 

– Att ha ett elavtal som baseras på timpriser och hur du använder elen över dygnet är extra smart i vinter. Med den kalla temperaturen brukar man gärna vilja ha uppvärmda golv, bra med värme i rummen och i köket är det ofta många maskiner och apparater som är igång samtidigt. Att då kunna planerar sin förbrukning till när elen är som billigast kan innebära många sparade kronor. Speciellt nu när elpriserna ökar och varierar kraftigare kan vi se att fler av våra kunder sparar pengar genom detta sätt, säger Tanmoy Bari, VD på Greenely.

 

Greenely har sammanställt några typiska aktiviteter och räknat på skillnaden under en månad. I räkneexemplet nedan är priserna beräknade på elområde SE3, där Stockholm ingår, den 30 November 2021. Det visar sig att det går att spara upp till 1500 kronor i månaden.

 

 

 

 

Om analysen:

Analysen visar på hur mycket man kan spara genom att flytta lasterna under det vakna dygnets samtliga timmar (07.00 – 23.00) för att illustrera besparingspotentialen för respektive hushållsaktivitet. För elbilsladdningen har uträkningen utgått ifrån en Tesla Model 3 med en batteristorlek på 50-75 kWh där det går åt cirka 38 kWh för att ladda upp batteriet från 20-80 procent. Med en laddstyrka på 7 kW tar det då cirka 5-6 timmar att ladda bilen från 20-80 procent, vilket har antagits ska göras varannan dag. Analysen har dessutom räknat med 3 personer i snitthushållet duschar 7,5 min per dygn vardera, att snitthushållet tvättar och torkar kläderna med torktumlare ca 15 gånger per månad samt att ugnen används 1 timme var tredje dag.

 

Analysen har utgått ifrån hur elpriset såg ut den 30:e November för elområde SE3:

Billigast timmen mellan 07.00-23.00: SE3: 128 öre/kWh, SE4: 128 öre/kWh

Dyrast timme 07.00-23.00: SE3: 280 öre/kWh SE4: 280 öre/kWh

 

 

För ytterligare information kontakta:
Fredrik Hagblom, co-Founder & Head of Operations, Greenely

E-mail: [email protected]

Peter Larsson, presskontakt, Agency
E-mail: [email protected]
Tel: +46 (0)736 64 04 48

 

Greenely är ”nästa generationens elbolag”. Greenely erbjuder elavtal med förnyelsebar el märkt med Bra Miljöval till självkostnadspris. Elavtalet är ett timprisavtal, med det kan konsumenten anpassa sig efter priserna istället för att priset anpassas efter andra, det vill säga snittet.

Greenely erbjuder även en app som kostnadsfritt hjälper människor optimera sin energianvändning i hemmet med syftet att möjliggöra en mer hållbar livsstil. Genom att ansluta appen till hushållets elmätare kan konsumenten se sin elanvändning för varje timme, dag, vecka och månad. Bolaget startades 2014 av tre KTH-studenter och appen lanserades 2017. I dag har över 113 000 användare anslutit sig till appen. För mer information: www.greenely.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *