Connect with us

Marknadsnyheter

Sahlgrenskas årsrapport visar både positiva och negativa resultat

Published

on

fr, feb 02, 2018 14:59 CET

Sahlgrenska Universitetssjukhuset har gjort medicinska framsteg under året, men målen för tillgänglighet nås inte. Sjukhusets resultat för 2017 blev -326 miljoner kronor, vilket motsvarar två procent av omsättningen. Det visar sjukhusets årsrapport som styrelsen nu har godkänt.

De viktigaste händelserna

Tillgänglighet. Tillgängligheten för de patienter som väntar på första besök till läkare har förbättrats, även om målen inte nås. Sjukhuset har genomfört en rad åtgärder inom alla verksamhetsområden, vilket har lett till att köerna har minskat. När det gäller patienter som väntar på behandling når sjukhuset inte de uppsatta målen för vårdgarantin.

Mässlingsutbrottet. Mässlingsutbrottet innebar närmare 30 konstaterade fall och ett mycket stort arbete för berörda verksamheter. Smittspårning och förebyggande åtgärder har framgångsrikt genomförts i flera omgångar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att begränsa smittspridningen.

Kompetensförsörjning. Många verksamhetsområden lyfter behovet av att kunna bemanna med rätt kompetens. Utmaningarna kring rekrytering påverkar utbudet av vårdplatser, möjligheter att genomföra operationer i tid samt väntetider generellt. Genom ett framgångsrikt arbete med bland annat workshifting och optimering av vårdnivåer, har många nyrekryteringar gjorts.

Akututvecklingscentrum. Under hösten har en SU-övergripande utvecklingsenhet etablerats. Genom ett gediget förbättringsarbete har ledtiderna för akutmottagningarna förbättrats och till följd av kortare vistelsetider har även patientsäkerheten förbättrats.

Budget och ekonomi

Resultatet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2017 är -326 miljoner kronor. Det motsvarar två procent av sjukhusets omsättning. För att få en ekonomi i balans har sjukhusledningen satt in åtgärder med start i januari 2018.

– Kvalitet, tillgänglighet och ekonomi hänger samman. Nu vidtar vi åtgärder som inte bara handlar om ekonomi – utan om att skapa en bättre och mer effektiv vård för våra patienter, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Medicinska framsteg under året

Några exempel på medicinska framsteg:

  • Strokevårdkedjan har ytterligare förbättrats. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är nu ledande i landet när det gäller trombektomi – en metod för att avlägsna blodproppar i hjärnan.
  • Den första opererades patienten i en hybridsal med Sveriges första MR-kamera i operationsmiljö. Det skedde i samband med att Bild- och interventionscentrums sista etapp öppnade – en operationsavdelning med totalt sex operations- och hybridsalar med teknik i världsklass. Hybridsalarna maximerar bland annat chansen att få bort hela tumören direkt.
  • Sju kvinnor genomgått livmodertransplantation och åtta barn har fötts.
  • Ytterligare två operationer med hjärnstyrda armproteser (robotarmar) är utförda med gott resultat. Totalt i världen finns nu fyra patienter som har genomgått den här typen av operation – samtliga inom SU.
  • Behandling av fantomsmärta med så kallad virtual reality-teknik utförs och utvärderas i en multicenterstudie.

Kontaktpersoner

Frågor om ekonomi och verksamhet:
Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör

Anders Glansén, tf ekonomidirektör

Båda nås via sjukhusets presstjänst.

 

Om du har frågor eller vill ha mer information hör av dig till sjukhusets presstjänst på 031-342 96 00 eller massmedia.su@vgregion.se

Med Sahlgrenska Universitetssjukhuset har västsvenskarna nära till vår avancerade sjukvård som även efterfrågas nationellt och internationellt. Här bedriver vi världsledande forskning mitt i en internationell och attraktiv lifesciencemiljö. Tillsammans skapar vi hälsa för dig som patient, idag och imorgon.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nivika ökar kassaflödet med 80 miljoner kronor per år

Published

on

By

Nivika tecknar nya finansieringsavtal med två nordiska banker om cirka 3 miljarder kronor innebärande refinansiering och omstrukturering av befintlig låneportfölj, en utökning med RCF-facilitet samt amorteringsfritt vid LTV under 50%. Kapitalbindningen förlängs med 3 år.

– Kassaflödet skapar ytterligare utrymme för förvärv och ett starkt kassaflöde är en viktig del i Nivikas strategi för tillväxt, säger Sverker Källgården, VD för Nivika.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Sverker Källgården, VD, telefon 010-263 61 61, email: sverker@nivika.se 

Om Nivika

Nivika är ett småländskt fastighetsbolag med syfte att långsiktigt äga, förvalta och utveckla fastigheter och samtidigt därmed skapa lönsam och hållbar värdetillväxt. Verksamheten bedrivs i Jönköping, Värnamo, Växjö samt Västkusten, områden med goda tillväxtmöjligheter och stabila hyresmarknader. Den diversifierade fastighetsportföljen uppgår till drygt 11 Mdkr där hyresvärdet till två tredjedelar utgörs av kommersiella fastigheter. De kommersiella fastigheterna består i huvudsak av industri-, lager-, kontor- och samhällsfastigheter. Läs mer på www.nivika.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Eurobrands Industries AB ansöker om konkurs för att säkerställa en ordnad och strukturerad likvidation.

Published

on

By

Harm Reduction Group AB (publ) (”Harm Reduction Group” eller ”Bolaget”) meddelar idag att ett dotterbolag till Eurobrands Distribution AB (EBD), Eurobrands Industries AB (EBI), har ansökt om konkurs. Beslutet har fattats efter en noggrann översyn av bolagets ekonomiska situation, där det konstaterats att bolaget inte kan uppfylla sina finansiella åtaganden.

Den tidigare försäljningen av EBI till Ejuz Limited Ltd, som senare ogiltigförklarades på grund av avtalsbrott från köparens sida, har bidragit till bolagets nuvarande situation. Trots EBDs försök att stabilisera verksamheten har det visat sig omöjligt att säkra den nödvändiga likviditeten för att täcka EIBs skulder.

Konkursansökan innebär att EBIs verksamhet avvecklas under ordnade former, och Eurobrands Distribution AB kommer att fokusera på att skydda bolagets kunder och leverantörer i största möjliga utsträckning utöver detta att skydda moderbolagets övriga affärsområden och säkerställa dess långsiktiga stabilitet. Eurobrands Distribution AB fortsätter sitt arbete med att skapa värde för aktieägarna genom sina andra verksamheter och att säkerställa att liknande situationer inte uppstår i framtiden.

Harm Reduction Group äger 100 procent av dotterbolaget EBD som i sin tur äger 100 procent av EBI.

Harm Reduction Group AB i korta drag

Harm Reduction Group är ett framträdande företag, på främst den nordiska marknaden, inom segmentet harm reduction. Detta segment består av lagliga nikotinprodukter som ersättning för den mycket skadliga tobaksrökningen. Bolagets löpande verksamhet finns i första hand i hela Norden, men även i Storbritannien. Företaget är särskilt starkt positionerat inom områdena elektroniska cigaretter (Vape) och snus, med femton exklusiva avtal med väletablerade rökfria produkter. Harm Reduction Group har nu tjugotvå fysiska butiker och elva egna nätbutiker. Bolaget har ett starkt tillväxtfokus, baserat på organisk tillväxt och solida strategiska förvärv, både i Norden och övriga Europa. Viktiga punkter här är starka synergier, marknadsandelar och sund finansiell verksamhet.
 

För ytterligare information kontakta

Petter Strömberg, VD. Telefon: +46 243 202014, e-post: petter.stromberg@eurobrands.se

Harm Reduction Group AB, c/o Moodeko Consulting, Att. Tina Hjemli, Vattugatan 3, 78433 Borlänge

harmreductiongroup.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Valberedningen i Mangold AB föreslår styrelsens sammansättning inför årsstämman 2025

Published

on

By

Valberedningen har sammanträtt och förelår Per Åhlgren och Katarina Lidén för omval, samt Sofia Isaksson och Quoc Duong för nyval.

Sofia Isaksson har en lång och gedigen bakgrund inom finansbranschen, med erfarenhet som sträcker sig tillbaka till slutet av 1990-talet. Sedan 2016 har Sofia arbetat med fokus på Risk Management och Compliance, och 2020 tillträdde hon rollen som Head of Compliance, AML Compliance Officer och Data Protection Officer på Landshypotek Bank AB. Sofia är civilekonom och avlade sin examen vid Karlstads universitet.

Quoc Duong har varit verksam inom finansbranschen sedan 2008 och besitter gedigen erfarenhet inom bank och finanssektorn. Mellan 2011 och 2020 var Quoc Head of Risk Management på Mangold Fondkommission. Sedan 2022 är Quoc Manager Risk Control på Sandvik Group Treasury, och sedan 2023 även Manager Risk Control på Sandvik Pensionsstiftelse Sverige. Quoc har en Magister i nationalekonomi från Handelshögskolan, Göteborgs universitet.
 

Per Åhlgren och Katarina Lidén har varit verksamma i Mangolds styrelse sedan 2003, respektive 2024.

Valberedningens fullständiga förslag med motiverande yttrande presenteras i kallelsen till årsstämman och på Mangolds webbplats i samband med kallelsen.

Årsstämman kommer att äga rum i Stockholm den 29 april 2025.

För frågor kontakta:
Jonathan Bexelius, CFO
jonathan.bexelius@mangold.se
+46 7 9585 9963

Om Mangold

Mangold erbjuder finansiella tjänster till företag, institutioner och privatpersoner. Affärsverksamheten ligger i det helägda Mangold Fondkommission AB och är indelad i de två segmenten Investment Banking och Private Banking. Mangold Fondkommission står under Finansinspektionens tillsyn och bedriver värdepappersrörelse enligt lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden. Mangold är medlem på Nasdaq Stockholm, Nasdaq Helsinki, Nasdaq Copenhagen, Spotlight Stock Market och Nordic Growth Market samt derivatmedlem på Nasdaq Stockholm. Bolaget är även clearingmedlem och emissionsinstitut hos Euroclear Sweden. Vidare är Mangold medlem i branschorganisationerna Swedsec och Föreningen Svensk Värdepappersmarknad. Mangold är noterat på Nasdaq Stockholm Main Market och handlas med kortnamnet MANG. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.