Connect with us

Marknadsnyheter

Saltrapporten ska hjälpa livsmedelsindustrin minska salt i maten

Published

on

I Sverige äter vi dubbelt så mycket salt som rekommenderas, vilket bidrar till att många drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Nu gör företaget Salinity ett upprop till livsmedelsindustri och beslutsfattare att agera för en sänkning av mängden natrium via salt i vår mat. I dag presenteras Saltrapporten som ska öka medvetenheten och samtidigt bidra med konkreta verktyg och inspiration.

– En reducerad natriumhalt i maten skulle ge betydande vinster för både samhälle och individ, men här behövs samordnade insatser från myndigheter, beslutsfattare och livsmedelsindustrin, säger Marit Börjesson, vd på Salinity.

I Norden har vi en lång tradition av att använda salt för att bevara maten och överleva de långa vintrarna. I dag konsumerar svenskarna i snitt dubbelt så mycket salt som rekommenderas – 11 gram per dag i stället för Livsmedelsverkets rekommendation på max 6 gram per dag. I salt finns natrium, ett ämne vi behöver för att överleva, men för mycket natrium kan leda till högt blodtryck vilket ökar risken för stroke, hjärtinfarkt och njurskador. Bara i Sverige kan 8 000 fall av stroke eller hjärtinfarkt årligen kopplas till högt intag av natrium via saltet vi äter. Vad få kanske vet är att uppemot 80 procent av intaget kommer från mat som tillverkas eller lagas utanför hemmet; processade livsmedel och rätter från butik och restaurang.

Svenska Salinity har handlat med salt i snart 200 år och är i dag marknadsledande på salt. Förhoppningen med Saltrapporten* är att öka medvetenheten hos bland annat livsmedelsindustrin och bidra till en minskning av natriumkonsumtion via salt i maten.

– Många får i sig sin dagliga maxdos bara genom att äta ute på lunchen. Allt ansvar kan inte ligga på individen även om vi önskar att det fanns en större medvetenhet. Vi kan inte bara sitta och se på längre, vi som saltleverantör vill ta vårt ansvar och samtidigt uppmana beslutsfattare och industri att agera. Mindre natrium i maten skulle ge stora vinster för såväl samhället som individen. Här behöver alla hjälpas åt, säger Marit Börjesson på Salinity.

Saltrapporten presenteras på Livsmedelsdagarna i Halmstad, där industrin är samlad, och ska sprida kunskap om saltets, specifikt natriumets, påverkan på hälsan och hjärt-kärlsystemet vid konsumtion över de gällande rekommendationerna. Här finns konsumtionsmönster, intervjuer med forskare, restauratörer men också en rad åtgärder och verktyg för att hjälpa livsmedelsindustrin.

Fredrik Nyström är professor på Institutionen för hälsa, medicin och vård med fokus på hjärt- och kärlsjukdomar vid Linköpings universitet. Han säger att saltet förvisso spelar en viss roll för livsmedelsindustrin för att öka hållbarheten och göra maten säker att äta, men att det finns andra bättre metoder. Framför allt behövs inte de höga saltmängder som används i dag. Genom att enbart dra ner på saltet i maten kan man se positiva hälsoeffekter på bara någon vecka, säger han.

– Livsmedelsindustrin behöver ta krafttag och hitta nya modeller för hur man saltar, som nya processtekniker för att skapa upplevelsen av sälta i munnen och använda lågnatriumsalt i stället för vanligt salt. Dessutom handlar det om att vi behöver vänja oss vid att maten smakar mindre salt, vilket också gör att råvarornas naturliga smaker kommer fram bättre, säger Fredrik Nyström.

*Saltrapporten är producerad av Salinity tillsammans med KKM. Innehållet baseras på intervjuer, vetenskapliga rapporter, information från myndigheter och organisationer.

För att ta del av Saltrapporten 2024, gå in på salinity.se/saltrapporten

För högupplösta bilder, gå in på https://news.cision.com/se/salinity

För mer information om Salinity, gå in på salinity.se

För mer information, kontakta gärna:

Marit Börjesson, vd på Salinity, tfn 0761 17 50 72, marit.borjesson@salinity.com

Karin Pontén, presskontakt Nowa Empower, tfn 0708 66 66 31, karin.ponten@nowaempower.se

Fredrik Nyström, professor vid Linköpings Universitet, tfn 073 656 93 03, fredrik.h.nystrom@gmail.com

Salinity fint salt

Om Salinity

Salinity är ett svenskt företag med sina rötter i en lokal gross- och detaljhandelsverksamhet i 1800-talets Göteborg, grundat med ambitionen att förse västkusten med salt för att ta hand om sillfångsterna. Som oberoende saltleverantör förädlar och distribuerar Salinity idag högkvalitativa saltprodukter till marknader över hela världen. Verksamheten täcker fem huvudområden; livsmedel, vägunderhåll, industriprocesser, vattenavhärdning och lantbruksutveckling. Varumärken i portföljen är Falksalt, Saltwell, SP, Equisalt och Safesil. 

Med huvudkontor i Göteborg bygger fjärde generationens salthandlare vidare på en tradition med stor vikt på långsiktighet, oberoende, leveranssäkerhet och produktutveckling. En del av Salinitys systematiska arbete för social hållbarhet är att bidra till god folkhälsa genom att aktivt verka för minskad konsumtion av natrium via salt hos befolkningen.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.