Connect with us

Marknadsnyheter

Sämre koll på ny kattlag i storstäder

Published

on

Hela 17 procent av kattägarna i storstäder har missat att det blir lagkrav att katten ska id-märkas och sedan registreras hos Jordbruksverket den 1 januari. På landsbygden har däremot nio av tio kattägare har full koll på vad som krävs av dem i januari. Men alla kommer inte hinna då de ännu inte har id-märkt sina katter. Det visar en undersökning som Agria Djurförsäkring har genomfört.

Undersökningen genomfördes i december med 445 kattägare. Den visar att 17 procent av storstadsborna har missat den nya lagen. På landsbygden har budskapet fått större genomslag där nio av tio kattägare vet att man ska id-märka och registrera sin katt hos Jordbruksverket från och med den 1 januari. Den nya lagen kommer att göra det lättare att koppla ihop bortsprungna katter med sina ägare.

– Äntligen, den nya lagen kommer verkligen att öka tryggheten för alla härliga katter! Att det snart går att leta fram ägare till bortsprungna katt kommer att hjälpa så många att hitta hem igen, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

En av fem kommer inte att id-märka i tid

För att kunna registrera katten på Jordbruksverkets e-tjänst, som öppnar den 2 januari, måste den först id-märkas. Undersökningen visar att en av fem kattägare inte kommer att id-märka sin katt innan lagen träder i kraft. Märkning av katten sker med hjälp av veterinär eller godkänd id-märkare.

En chippad id-märkning kan läsas av polisen, veterinärer och personal på katthem med hjälp av en avläsare. Tatueringar i örat består av en sifferkod.

Sedan år 2001 är det lagkrav att id-märka hundar, 22 år senare får katterna samma status!

–  Snart får katterna samma trygghet som hundarna! Vi kommer att få en mycket bättre bild av hur många katter som finns i landet, var de bor och vem som är ansvarig för varje katt, säger Lotta Möller.

Vad händer den kattägare som missar att id-märka och registrera?

Enligt Jordbruksverket är det Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet och har ansvar för att lagen efterlevs. Det är också länsstyrelsen som fattar beslut om eventuella åtgärder. Det handlar i första hand om att informera kattägaren. Om katten förblir omärkt och/eller oregistrerad kan länsstyrelsen utdöma vite i syfte att få kattägaren att efterleva lagen.

Viktiga datum att komma ihåg:

  • 1 januari Den nya lagen om att alla katter ska id-märkas och registreras hos Jordbruksverket träder i kraft
  • 2 januari Jordbruksverkets e-tjänst för registring öppnar
  • Det finns inget slutdatum då alla katter ska vara registrerade, men Jordbruksverket uppmanar kattägare att registrera sin katt ”i rimlig tid”. Var rädd om din katt och gör det omgående!

Enkätundersökningen genomfördes i december av Xtreme på uppdrag av Agria Djurförsäkring då 445 kattägare deltog.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Rizzo Group meddelar byte av interim CFO

Published

on

By

STOCKHOLM 3 februari 2023 Rizzo Group AB (”Rizzo Group” eller ”Bolaget”) meddelar idag att Bolagets interim CFO, Jonas Ohrzén, har sagt upp sig från sin anställning. Som hans efterträdare har Bolaget idag utsett Natalja Schneider till ny interim CFO. Natalja kommer senast från rollen som Head of Group Control på DHL Freight och har tidigare varit CFO på bland annat Nordic Morning Group. Rekryteringen av en permanent CFO pågår och är i sin slutfas.

Jonas Ohrzén kommer att fortsätta i sin nuvarande tjänst till den 6 februari 2023, Natalja Schneider tillträder tjänsten som interim CFO samma dag.

Jag vill tacka Jonas för hans tid och insats i Rizzo Group och önskar honom all lycka framtiden säger Jonas Stille, VD Rizzo Group.

För vidare information, vänligen kontakta:
Jonas Stille, VD, tel: +46 (0) 70 721 03 07, email: [email protected]

Denna information är sådan information som Rizzo Group AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s markandsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående persons försorg, för offentliggörande den 3 februari 2023 kl.17:15 CET.

Om Rizzo Group
Rizzo Group AB (publ) är en ledande aktör inom väskor och accessoarer i Sverige och Norge med totalt cirka 60 butiker. Verksamheten drivs genom de helägda kedjorna Rizzo och Morris med ett utbud av egna och externa varumärken. Rizzo Group AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm under ticker RIZZO B med ISIN-kod SE0016276109 och har sitt huvudkontor i Stockholm. Koncernen har cirka 200 medarbetare (heltidstjänster). För mer information, besök www.rizzogroup.se

Rizzo Group
+46 8 508 99 200
[email protected]

Rizzo Group AB, Kungsholmstorg 6B, 112 21 Stockholm

Telefon 08-508 99 200. Organisationsnummer 556540-1493. www.rizzogroup.se  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Market Notice 28/23 Information regarding Vultus AB’s LEI

Published

on

By

Report this content

Vultus AB’s (VULTS) LEI has been updated from a previous incorrect LEI. 

Correct LEI: 984500C635EA7EDB7420 

Stockholm February 3, 2023 

Spotlight Stock Market 
08-511 68 000   
[email protected]

Continue Reading

Marknadsnyheter

Almi Uppsala har beviljat Miris stöd för digitaliseringscheck om 250 000 kr

Published

on

By

Miris har beviljats stöd från Almi i form av en digitaliseringscheck om 250 000 kr. Stödet skall användas i samband med utveckling av det beräkningsverktyg som utvecklas tillsammans med Trients AB.

Stödet är finansierat av den europeiska regionala utvecklingsfonden och har beviljats av Almi Uppsala. Miris skall utveckla en digital lösning för överföring av data från Miris analysinstrument Miris Human Milk Analyzer™ (Miris HMA™) och ett användargränssnitt för det nya beräkningsverktyget som planeras lanseras innan årsskiftet.

”Denna finansiering är mycket uppskattat och är ett viktigt bidrag till vår utveckling av hållbara produkter. Beräkningsverktyget kommer effektivisera arbetet hos våra kunder och öka säkerheten i användningen av analysresultatet från Miris HMA™. Med ett beräkningsverktyg stärker vi Miris produktportfölj och tar ytterligare ett steg mot att förbättra nutritionsvården av för tidigt födda barn” säger Camilla Sandberg, VD Miris.

Denna information är sådan som Miris Holding är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2023-02-03 17:10 CET.

För mer information:
Camilla Myhre Sandberg, VD Miris Holding AB. Mobil: +46 18 14 69 07, E-post: 
[email protected]

Om Miris:
Miris är ett globalt MedTech bolag som utvecklar och säljer utrustning och förbrukningsartiklar för analys av humanmjölk. Försäljning sker i första hand till neonatalavdelningar, mjölkbanker och forskningsinstitutioner i hela värden. Miris vision är att alla nyfödda barn skall ha samma tillgång till sjukvård för att säkerställa bästa möjliga start i livet. I december 2018 erhöll bolaget marknadsgodkännande från amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) för Miris Human Milk Analyzer™ (Miris HMA™). Missionen är att bidra till ökad global neonatal hälsa genom att tillhandahålla individuell nutrition baserad på humanmjölk. Miris Holding AB är noterat på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.