Connect with us

Marknadsnyheter

Sången om ett land – ny serie om nationalsångernas oväntade historier

Published

on

Hur kommer det sig att Ryssland haft inte mindre än sju officiella nationalsånger? Vad har en brittisk snapsvisa med den amerikanska nationalhymnen att göra? Och varför spelade en grupp studenter huvudrollen när Sydsudan skulle ta fram en sång för den purunga nationen?  I P1:s nya serie, Sången om ett land berättas de spännande historierna bakom vitt skilda nationalsånger – premiär 17 april i P1.

Elina Perdahl är programledare för Sången om ett land
Elina Perdahl är pogramledare för Sången om ett land i P1. Foto: Micke Grönberg, SR.

– Nationalsånger är verkligen en fascinerande genre. Ofta beskrivs de som en enande kraft, något som man kan samlas kring och känna stolthet inför. Men lika ofta är de en källa till konflikt och splittring. Där finns en väldigt intressant dubbelhet, säger Elina Perdahl, programledare och seriens skapare.Så vad berättar nationalsångerna om ett land, dess självbild och historia? Vad avslöjar deras texter och musikaliska uttryck? Och vilka kontroverser har de orsakat genom åren? I Sången om ett land får du höra om förbjudna verser, språkliga kompromisser, självständighetskamper och inlåsta textförfattare. Och så undrar vi förstås om det överhuvudtaget går att avgöra om en nationalsång är mer eller mindre lyckad? 

– Vissa av dem är i alla fall helt klart väldigt catchiga och omöjliga att få ur hjärnan när man hört dem ett par gånger. Till exempel Marseljäsen och den ryska nationalsången, som är svårslagna med sina musikaliska muskler, säger Elina Perdahl. Men nu måste jag säga att Sydsudans har seglat upp som lite av en personlig favorit.  

Sången om ett land sänds i tio program à 10 minuter och i varje avsnitt träffar Elina Perdahl en historisk expert och musikprofessorn Mattias Lundberg för att dissekera vad som är kännetecknande för ett visst lands nationalsång. Lyssna till den blodiga historien om Marseljäsen, om hur två nationalsånger blev en när Sydafrika befriades från Apartheid, och självklart också om ursprunget till vår egen svenska nationalsång – som faktiskt aldrig klubbats som officiell nationalsång.   

Sången om ett land har premiär i P1 den 17 april kl. 10.45 och finns att lyssna på i Sveriges radios app.

Pressbild:

Elina Perdahl, Foto: Micke Grönberg, Sveriges Radio

Programbild för podden Sången om ett land
 

För ytterligare information, kontakta:
 

Elina Perdahl, programledare
elina.perdahl@munck.se
073-089 49 45

David Rune, exekutiv producent
david.rune@munck.se
073-989 95 55

Ulrika Salander, kommunikationsansvarig P1
ulrika.salander@sverigesradio.se
073-773 54 10

P1 – Den talade kanalen https://sverigesradio.se/p1/

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Framgångsrika fallstudier med EndoDrill GI fortsätter i Norge och Sverige

Published

on

By

Cancerdiagnostikbolaget BiBBInstruments AB (”BiBB” eller ”Bolaget”), som utvecklar världens första marknadsgodkända eldrivna biopsiinstrument för endoskopi, informerar om att klinisk utvärdering med EndoDrill® GI har påbörjats vid ytterligare två sjukhus i Skandinavien. Flera patientfall har framgångsrikt utförts vid Haukeland Universitetssjukhus i Bergen, Norge, samt vid Universitetssjukhuset i Örebro. Det innebär att EndoDrill® GI nu utvärderas i Sverige (Karolinska Universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset i Örebro), Norge (Haukeland Universitetssjukhus) och USA (UC Davis Health, Sacramento). Försöken har hittills gett en tydlig bild av ett användarvänligt, säkert och effektivt biopsiinstrument som bland annat kallats en ”game changer”. Ytterligare fallstudier planeras vid fler sjukhus i USA och Europa.

”Den fortsatta utvärderingen av EndoDrill® GI i Norge och Sverige har gett en samstämmig bild av ett användarvänligt biopsiinstrument som tar högkvalitativa vävnadsbiopsier på ett säkert sätt. Vi märker att intresset för EndoDrill® GI ökar successivt i takt med att vi startar utvärderingar vid nya sjukhus och syns på kongresser”, säger Dr Charles Walther, CMO på BiBB.

BiBBs team har på sista tiden varit på plats vid introduktion av EndoDrill® GI i Norge och Sverige. Dr Khanh Do-Cong Pham på Haukeland Universitetssjukhus i Bergen blev den första användaren som utvärderar EndoDrill® GI i Norge.  Dr Pham skriver själv om sitt intryck av EndoDrill® GI på LinkedIn* och han har även lagt upp en video, i vilken Dr Pham beskriver att han lyckades ta en kärnbiopsi på en återkommande magsäckscancer för att påvisa djupare infiltration. Han berättar vidare att instrumentet inte orsakade någon blödning och kan betraktas som atraumatiskt (skonsam). Utvärderingen i Bergen kommer nu att fortsätta.

Under veckan genomfördes flera patientfall vid Universitetssjukhuset i Örebro. Dr Robert Glavas, som tidigare deltagit i en pilotstudie med EndoDrill® GI, var väl förtrogen med instrumentet. Det var första gången BiBB använde den nya industrialiserade motorenheten, som är betydligt mer kompakt än sin föregångare. Fallen var varierade och utmanande, med pankreastumörer, lymfkörtel, och ventrikelvägg. Provtagningar med EndoDrill® GI gav en serie av äkta kärnbiopser. Utvärderingen vid Universitetssjukhuset i Örebro kommer nu att fortsätta.

* https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7195553432508764160/

Om EndoDrill® GI
EndoDrill
® GI är världens första marknadsgodkända eldrivna biopsiinstrument för endoskopiskt ultraljud (EUS). Instrumentet används för EUS-styrd vävnadsprovtagning för alla indikationer i mag-tarmkanalen, t ex pankreas, magsäck, matstrupe, lymfkörtlar och lever. EndoDrill® GI erhöll FDA 510(k)-godkännande i USA 2023 och CE-godkännande i Europa i början av 2024. Produkten utvärderas kliniskt i USA och Skandinavien med en planerad lansering i Sverige senare under 2024.

För mer information om BiBB, vänligen kontakta:
Fredrik Lindblad, VD
E-post: fredrik.lindblad@bibbinstruments.com
Telefon: +46 70 899 94 86
www.bibbinstruments.com

Om BiBB
Cancerdiagnostikbolaget BiBBInstruments AB utvecklar och tillverkar EndoDrill®, en patenterad produktserie av eldrivna endoskopiska biopsiinstrument. EndoDrill®-instrumenten tar högkvalitativa vävnadsprover med hög precision med målet att förbättra diagnostiken av flera allvarliga cancersjukdomar, t ex i magsäck, bukspottkörtel, lever, lunga, och urinblåsa. Produktportföljen riktar sig till den globala marknaden för ultraljudsstyrda endoskopiska (EUS/EBUS) biopsiinstrument, som utgör det mest avancerade och snabbväxande området inom endoskopi. BiBB fick 510(k)-godkännande från amerikanska FDA för EndoDrill® GI, den viktigaste produktvarianten, under 2023. I början av 2024 erhölls även CE-märkning enligt MDR för samtliga tre produktvarianter: EndoDrill® GI, EndoDrill® EBUS och EndoDrill® URO. Därmed är EndoDrill® det första marknads­godkända eldrivna endoskopiska biopsisystemet i såväl USA som Europa. EndoDrill®-systemet omfattar sterila engångs­biopsiinstrument med tillhörande drivenhet. Bolaget grundades år 2013 av Dr Charles Walther, cancerforskare vid Lunds universitet och tillika överläkare i klinisk patologi vid Skånes universitetssjukhus i Lund. BiBBInstruments är baserat på Medicon Village i Lund och BiBBInstruments aktie (Ticker: BIBB) är noterad på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Plåtparken till Marievik

Published

on

By

Stockholms sommaroas Plåtparken byter plats och landar för säsongen i Marievik. Aktörerna bakom Plåtparken satsar på en stadsdel som för många är okänd, men med vattnet inpå knuten och läget nära Hornstull, Hägersten och Årsta ska området bli en ny mittpunkt i söderort. I början av juni slår containrarna upp dörrarna och nya överraskningar är att vänta. 

Under två säsonger har Plåtparken vid Skanstull varit ett givet sommartillhåll för många stockholmare. Men nu är det dags för en ny plats och trion bakom tror på Marievik. 

─ Läget vid vattnet är oslagbart, Marievik har potential att bli Stockholms bästa sommarhäng, säger Peter Schröder, en av initiativtagarna som även är en del av Restaurang Bleck och de numera insomnade musikfestivalerna Gagnef och Bleck Forest.

De som besökt Plåtparken kommer känna igen konceptet där man med ett fokus på återbruk och kreativitet bygger sköna, lekfulla platser för musik, mat och dryck, soldäck och marknader. På plats i Marievik kommer vi njuta av bastubad och på fredag- och lördagkvällar får området sin egen matmarknad. Dessutom kommer de som vill kunna följa Fotbolls-EM och OS på storbildsskärm. Och fler nyheter och överraskningar är att vänta.

─ Vi planerar för konst- och musikevenemang, det ligger oss varmt om hjärtat. Men exakt vad det blir får vi återkomma till, säger Peter, som tillsammans med krögaren Göran Svartengren och entreprenören Fredrik Lindstål står bakom Plåtparken.

En annan nyhet är att Karshamra Mat & Trädgård med Agnes Larsson Stormgaard i spetsen kommer att skapa blomodlingar för självplock.

─ Stadsodling har en massa fördelar för bland annat folkhälsan och för områdens attraktionskraft, sen lockar de till sig bin som pollinerar också, säger Agnes. 

Marievik är ett stadsutvecklingsområde i startgropen där lite sömniga kontorskvarter ska förvandlas till en bubblande stadsdel som kommer att sjuda av liv dygnets alla timmar. Välmående och hållbarhet kommer att stå i fokus och befintliga hus med sin unika 90-talsestetik ska varsamt restaureras, den postmoderna lekfullheten och färgglada inslag kommer att ge genklang i stadsmiljön. Och fler etableringar av restauranger, barer och butiker är att vänta framöver. Bakom utvecklingen står AMF Fastigheter.

─ Vi är glada över att Plåtparken kommer till Marievik. Gänget bakom är mästare på att skapa stämning med musik och mat i fokus, och nu adderas dessutom odlingar till programmet. Det blir ett perfekt avstamp för det nya Marievik, säger Natalie Aranda på AMF Fastigheter

Plåtparken i Marieviksparken planeras att öppnas i börja av juni och håller öppet dagligen från kl.11 till sent. 

Kontaktinformation

Peter Schröder, Programchef Plåtparken, tfn: 0739 – 75 19 35
Karin Larsson, kommunikationsansvarig AMF Fastigheter, tfn: 0704-61 44 98, karin.larsson@amffastigheter.se 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fokus på lokalt jobbskapande i Stockholms nya integrationspakt

Published

on

By

Sedan 2019 har Stockholms stad arbetat med att föra samman staden med näringslivet för att skapa bättre förutsättningar för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden genom den så kallade Integrationspakten. När Stockholm nu tar en ny inriktning för pakten breddas arbetet för att få fler lokala aktörer in i samarbetet, samt ökar fokuset på jobbskapande och kompetensförsörjning.

Integrationspakten är Stockholms stads medlemsnätverk för en mer inkluderande arbetsmarknad och stad. Nätverket samlar idag cirka 470 organisationer från privat näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor.

När en ny inriktning nu klubbats utvecklas det redan breda fokuset, och större vikt läggs vid att utveckla lokala och mer handlingsinriktade forum i de områden där behoven är som störst.

– Stockholms stad måste fortsätta skapa forum för att få fler människor i sysselsättning, då spelar det lokala näringslivet en helt avgörande roll. Prioriterat blir att få med fler aktörer i Järva, Hagsätra/Rågsved, Skärholmen och Farsta. Här behöver stadens närvaro och initiativförmåga vara extra stark för att få till en långsiktig positiv förändring, säger arbetsmarknadsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

Utöver det lokala fokuset ska Integrationspakten fortsätta med att stärka nätverket och initiera fler dialoger med inriktning på jobbskapande för att möta både arbetsmarknadens och branschens behov.

Presskontakt
Naomi Grossman
076 122 92 53
naomi.grossman@stockholm.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.