Marknadsnyheter
Santa Maria vinner i Superior Taste Awards igen!

Kryddor av kvalitet smakar mer – och bättre. Det vet Paulig, som ligger bakom varumärket Santa Maria. Bolaget lägger enormt arbete på att säkerställa rätt smak, doft, färg och utseende på sina kryddor och örter. Ett arbete som lönat sig då Santa Maria Svartpeppar och Kanel fått Superior Taste Award.
Paulig har ett dedikerat team som köper in kryddor från hela världen, och bygger långsiktiga relationer med sina leverantörer och besöker odlingar på bergssluttningar, i skogar och avlägsna fält sedan årtionden. I Mölndalsfabriken arbetar 80 personer med att tvätta, sortera, mala och blanda kryddorna till de produkter vi hittar i hyllan i våra matbutiker. Företaget har även ett eget labb som testar flödesegenskaperna hos malda kryddor, gör smaktester och löpande mikrobiologiska analyser.
”Kvalitet betyder allt för kryddor! Hur kryddan odlas och bearbetas påverkar både smaken och kvaliteten – och i slutändan hur mycket krydda du behöver använda”, säger Branka Veljovic, Sourcing Manager på Paulig.
Utmärkelsen Superior Taste Award gavs efter att en jury bestående av 200 professionella smakexperter blindtestat produkterna och bedömt smak, doft, utseende och konsistens. Jurymedlemmarna kommer från över 20 länder och är noggrant utvalda; de har uppmärksammats av kock- och sommeliertävlingar eller toppinstitutioner som Le Guide Michelin- och Gault & Millau. https://www.taste-institute.com/en/home
Santa Maria-standarden
Sedan 1911 har Paulig arbetat fram en unik process och metodik i åtta steg, för att säkerställa kvaliteten i varje enskild kryddförpackning som når konsumenten. Processen innefattar bland annat detaljrika specifikationer till odlare runt hela världen, tusentals provsmakningar, årliga resor till olika odlingsplatser och arbete med utveckling av hållbara jordbruksmetoder och rättvisa arbetsvillkor, mängder av säkerhetstester och dessutom egna fabriker som säkerställer renhet och rätt hantering av råvarorna.
”Kryddor av hög kvalitet står för cirka 50% av smakupplevelsen av en rätt, men bara för ca 1% av kostnaden för den. De är maträttens bärare och den komponent i rätten som kan göra skillnad mellan något tråkigt och smaklöst och en fantastisk succé”. säger Eric Wollberg, Marketing Activation Manager på Paulig.
Juryomdöme Santa Maria Svartpeppar grovmalen, tre stjärnor (högsta ranking)
”En mycket imponerande produkt med en aptitretande arom och nyanser av trä och citrus i gommen. Sammantaget är detta en utmärkt produkt med en elegant och autentisk smak.”
Juryomdöme Santa Maria Kanel malen, två stjärnor
”Sammantaget är detta en mycket bra produkt med ett homogent visuellt utseende och en klassisk kanelsmak. En imponerande produkt som lämpar sig för en mängd olika rätter.”
Tidigare belönade produkter från Santa Maria, i Superior Taste Awards:
Santa Maria Tellicherry Pepper, 3 stjärnor
Santa Maria Kardemumma, 3 stjärnor
Santa Maria Creamy White Pepper, 3 stjärnor
Santa Maria Saffran, 2 stjärnor
PRODUKTFAKTA
Santa Maria Svartpeppar Grovmalen
Glasburk, 34 g
”Frisk, aromatisk peppar med varm och kryddig karaktär. Den grova konsistensen gör att smakerna kan utvecklas fullt ut.”
Santa Maria Kanel Malen
Glasburk, 40 g
”Fräscht, klangfullt kanelpulver med en bra balans mellan söta och kryddiga toner. Lämnar munnen varm.”
OM PAULIG
Paulig är ett internationellt livsmedelsföretag som vill skapa en ny, hållbar matkultur som är bra både för människan och planeten. Företaget erbjuder Tex Mex, snacks, kaffe, World Foods och kryddor under varumärkena Paulig, Santa Maria, Risenta, Poco Loco och Zanuy. År 2023 uppgick Pauligs försäljning till cirka 1,2 miljarder euro. Paulig grundades 1876 och ägs till 100% av Paulig-familjen. Företaget har 2 300 medarbetare i 13 länder som alla samlas kring syftet ”For a life full of flavour”. www.pauliggroup.com
PRESSKONTAKT
Lina Leden
PR Manager
+358 40 7311 343
communications@paulig.com
RECEPT
Pasta alla Crema di Pomodoro
Krämig tomatpasta med burrata, chiliflakes och Santa Marias prisvinnande svartpeppar.
Ingredienser
4 port
Sås
2 vitlöksklyftor
350 g cocktailtomater eller romatomater
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
50 ml vispgrädde
2 tsk Santa Marias oregano
1 tsk fint rivet citronskal
0,5 msk honung
Krydda med salt efter smak
Pasta och topping
280 g pasta, bucatini eller spagetti
2 st à 125 g burrataost
1 tsk Santa Marias Chili Flakes
1 kruka färsk basilika
Santa Maria Svartpeppar
Gör så här:
- Skala och hacka vitlöken fint. Halvera cocktailtomaterna eller skär romatomaterna i mindre bitar.
- Värm olivoljan i en stekpanna över medelvärme och tillsätt den hackade vitlöken. Fräs tills vitlöken är gyllenbrun och doftande.
- Tillsätt de halverade tomaterna och tomatpurén i stekpannan. Låt det sjuda tills tomaterna mjuknar, cirka 5 minuter.
- Rör ner vispgrädden och låt det sjuda i ytterligare 2 minuter.
- Krydda såsen med Santa Marias oregano, fint rivet citronskal och honung. Smaka av med salt efter behov.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. Häll av pastan och spara lite av kokvattnet.
- Blanda den kokta pastan med såsen i stekpannan. Tillsätt lite av det sparade kokvattnet för att få en krämig konsistens.
- Servera pastan på tallrikar och toppa med burrataost, Santa Marias Chili Flakes, färsk basilika och Santa Maria Svartpeppar.
Morotskaka
Den här kakan är saftig och full av smak från Santa Marias kryddiga kanel, kardemumma och ingefära. Toppad med en len och söt cream cheese-frosting blir den en riktig höjdpunkt på kaffebordet.
Ingredienser
24 port
Kaka
6 ägg
6 dl strösocker
6 dl finrivna morötter (ca 360 g)
2 msk färskpressad citronsaft
4 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 msk Santa Maria Kanel, malen
1 msk Santa Maria Kardemumma, malen
1 msk Santa Maria Ingefära, malen
1 tsk salt
Frosting
300 g cream cheese
75 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här – kaka:
Sätt ugnen på 175⁰C.
- Vispa ägg och strösocker pösigt.
- Tillsätt finrivna morötter, citronsaft och olja. Blanda väl.
- I en separat skål, blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära och salt.
- Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-45 minuter, eller tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt kakan svalna helt innan du breder på frostingen.
Gör så här – frosting
- Vispa cream cheese och smör tills det blir krämigt.
- Tillsätt florsocker och vaniljsocker, och vispa tills det blir en jämn och fluffig frosting.
- Bred eller spritsa frostingen över den avsvalnade kakan.
Garnera med små marsipanmorötter (finns att köpa i specialaffärer eller gör själv med marsipan) och pudra över kanel.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke