Connect with us

Marknadsnyheter

SAOL har gett riktlinjer för språket i 150 år

Published

on

Arbetet med Svenska Akademiens ordlista är ständigt pågående vid Göteborgs universitet. Redaktionen bakom SAOL baserar numera sitt ordurval i huvudsak på ett resultat av språkteknologiska algoritmer. I år firar den anrika ordlistan 150 år.

Sedan 1980-talet utarbetas både Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) av samma redaktion vid Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi, Göteborgs universitet. Att ordböckerna är viktiga för allmänheten är något som redaktionen märker av.

– Det finns fortfarande en bild av att det som står i SAOL är det som har godkänts i svenska språket. Så för många är det jätteviktigt vad som står i ordlistan, vilket vi i redaktionen ser i en del mejl där personer lobbar för att få in eller ta bort vissa ord, säger Kristian Blensenius som är biträdande huvudredaktör för SAOL och forskare vid institutionen.

För att hitta nya kandidater till SAOL och undersöka hur rotat ett ord är i svenska språket görs regelbundet körningar i textdatabaser, så kallade korpusar. Korpusarna, och verktygen som skannar igenom dessa, är en språkteknologisk produkt av Språkbanken Text som är knuten till Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi.

– Korpusmaterialet består av flera miljarder ord i moderna texter, som exempelvis nyhetstexter, romaner eller blogginlägg. På Språkbanken Text arbetar forskningsingenjörer som enkelt tar fram ord som redan finns eller saknas i ordböckerna. Då får vi statistik och kan se hur frekvent ett ord eller en stavning är, och i vilka sammanhang ordet används. Det går också att se om användningen av ordet ökar över tid och på så sätt långsamt växer in i språket. Sådana ord kan vara motiverade att ha med i SAOL, berättar Kristian Blensenius.

Alla ord finns inte i korpusmaterialet och därför uppskattar ordboksredaktionen att även allmänheten bidrar med förslag via ett formulär på gu.se.

– Vi kontrollerar frekvenser i olika texttyper av orden som allmänheten tipsar om. Det ska helst inte bara finnas i en typ av text, som Flashbackinlägg, utan ordförslaget ska vara spritt och framför allt finnas i olika typer av skriven text. Därefter bedömer redaktionen om ordet kan komma med i SAOL, säger Kristian Blensenius.

Ett specifikt redaktörsgränssnitt
SAOL innehåller ungefär 126 000 uppslagsord och SO innehåller cirka 65 000 uppslagsord med bland annat mer utförliga betydelsebeskrivningar. För att hantera ordmängden och den tillhörande informationen har ett specifikt gränssnitt utvecklats vid Språkbanken Text. Här är Jonatan Uppström en av forskningsingenjörerna och han arbetar framför allt med ordboksredaktionens redigeringsgränssnitt och med att generera de filer som ska leda till den kommande tryckta utgåvan av SAOL. 

– Det är mycket kod bakom för att få det här maskineriet att fungera så att redaktörerna kan arbeta i det, att allt syns på rätt sätt digitalt men också trycks så som tänkt. Det finns mycket som är regelbundet och standard i språket, men också väldigt många specialfall att hantera, säger Jonatan Uppström.

Nu pågår ett intensivt arbete med nästa utgåva av SAOL – den femtonde i ordningen – som är planerad att tryckas i slutet av 2025. Förutom att arbetet med den nya SAOL har intensifierats under det gångna året har också ordlistan fyllt 150 år.

Hur firar man en 150-åring?

– Det var ett fint firande i början av december! Vi hade ett kalas med tal, tårtor och ett quiz som Louise Holmer, huvudredaktör för SAOL, ordnade. Språkkommittén från Svenska Akademien var här och många av kollegorna på institutionen fikade tillsammans, berättar Kristian Blensenius.

Kontakt:
Kristian Blensenius, biträdande huvudredaktör för SAOL och forskare, tel: 0766-18 29 37, 031-786 29 37, e-post: kristian.blensenius@gu.se

Jonatan Uppström, forskningsingenjör, e-post: jonatan.uppstrom@svenska.gu.se

Karin Wenzelberg
Kommunikatör, Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi, Göteborgs universitet
Telefon: 076–618 45 32
E-post: karin.wenzelberg@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  

Continue Reading

Marknadsnyheter

HUMBLE UTÖKAR BEFINTLIGA KREDITFACILITETER MED ETT LÅNEBELOPP OM 300 MSEK

Published

on

By

Humble Group AB (publ) (”Humble Group” eller ”Bolaget”) har utökat befintliga kreditfaciliteter från Nordea Bank Abp, filial i Sverige (”Nordea”), Skandinaviska Enskilda Banken AB (”SEB”) och AB Svensk Exportkredit (”SEK”) med ett lånebelopp om 300 MSEK. Det nya lånet ska användas för att refinansiera Bolagets brygglån från Nordea och SEB om 150 MSEK samt för att investera ytterligare i Bolagets tillväxtprojekt.

Det nya lånet stärker vår finansiella flexibilitet och vi är glada för förtroendet som Nordea, SEB och SEK visar oss genom den utökade lånefinansieringen. Vi står inför ett intensivt 2025 och finansieringen ger oss möjlighet att investera ytterligare i koncernens tillväxtprojekt. Bland annat i form av förbättrad produktionskapacitet, för att snabbare kunna möta den höga efterfrågan vi ser på våra produkter.”, säger Simon Petrén, VD Humble Group.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Simon Petrén, VD, Humble Group AB
E-mail: simon.petren@humblegroup.se

Informationen i detta pressmeddelande har publicerats genom ovanstående kontaktpersons försorg, vid den tidpunkt som anges av Humble Groups nyhetsdistributör Cision vid publiceringen av detta pressmeddelande.

Om Humble
Humble Group är en svensk FMCG-koncern som levererar nästa generations konsumentprodukter som är bättre för människor och planeten. Humbles verksamhet består av affärssegmenten Future Snacking, Quality Nutrition, Sustainable Care och Nordic Distribution, vilka har en inriktning mot hälsa och hållbarhet. Bolaget strävar efter att driva organisk och strukturell tillväxt genom förvärv och med synergier i verksamhetsenheterna.

För mer information, vänligen besök www.humblegroup.se.

Humbles aktie handlas under kortnamnet HUMBLE på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Peab flyttar kulturbyggnader i Kiruna

Published

on

By

Peab har fått uppdraget att flytta ett antal kulturbyggnader i Kiruna. Beställare är LKAB och kontraktssumman uppgår till 105 miljoner svenska kronor.

Från gamla Kiruna centrum har Peab påbörjat uppdraget att flytta kulturbyggnader till de nya kvarteren som nu växer fram. Där fortsätter sedan arbetet bland annat genom att komplettera byggnaderna med källare, ny el, ventilation och värme.

– Det är en ära för oss på Peab att vi fått uppdraget att hjälpa till att bevara flera kulturbyggnader i Kiruna. Att flytta gamla hus som väger upp till 500 ton är en utmanande uppgift där våra kompetenser kommer väl till pass, säger Hans Boija, regionchef på Peab.

Husen transporteras med stor försiktighet och med hållbara val i fokus, bland annat med förnybara bränslen under transporten.

– Att våra historiska hus flyttas till Kirunas nya centrum är en viktig del i att bevara vår kulturhistoria. Att det görs på ett säkert sätt är ett måste, och vi har i samarbete med Peab flyttat tre av Kirunas mest kända hus, Pekinghuset, Landstöms och Frälsningsarméns gamla hus. Dessa ska nu installeras på plats och leva vidare, säger Linus Niva, avdelningschef samhällsutveckling.

Husflyttarna sker i etapper, varav detta är den första. Fler kulturbyggnader ska flyttas och renoveras under de kommande åren.

Uppdraget är en totalentreprenad. Arbetet har startat i december 2024 och beräknas vara färdigställt i i slutet av 2026.

Projektet orderanmäls i det fjärde kvartalet 2024.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Juha Hartomaa, IR-chef Peab, 072 533 31 45

Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 58 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Uppdatering: Nilsson Special Vehicles godkänt för notering på Spotlight Stock Market – byter lista från First North

Published

on

By

Uppdateringar gäller datumen för sista handelsdag på First North och första handelsdag på Spotlight Stock Market.

Spotlight Stock Market har den 20 december 2024, godkänt Nilsson Special Vehicles AB för notering på marknadsplatsen. Första handelsdag på Spotlight Stock Market är planerad till den 14 januari 2024. Därmed byter Nilsson Special Vehicles lista från Nasdaq First North, där bolaget har varit noterat sedan 2015

Nilsson Special Vehicles grundades 1945 som Yngve Nilsson Karosseri och har sedan starten tillverkat specialfordon av bilar producerade från Volvo. I dagsläget producerar bolaget limousiner, ambulanser och begravningsbilar genom att köpa in, förlänga och bygga om Volvo S90, V90 och XC90. Flertalet av bolagets egentillverkade bilar har helbilsgodkännande, vilket innebär att produkten utan ytterligare besiktning kan säljas och brukas inom hela Europa. Bolaget är baserat i Laholm.

Första dag för handel i Nilsson Special Vehicles aktie på Spotlight Stock Market är planerad till den 14 januari 2024 och sista dag för handel med aktien på First North är planerad till 13 januari 2024. Aktieägare behöver inte vidta några åtgärder till följd av listbytet.

För ytterligare information om Spotlight Stock Market, vänligen kontakta:

Anders Kumlin, VD

E-post: ak@spotlightstockmarket.com
Telefon: 08-511 68 000 

Hemsida: www.spotlightstockmarket.com
 

Om Spotlight

Spotlight Stock Market är en handelsplats som vill göra det enklare, tryggare och synligare för tillväxtbolag att bli och vara noterade. Samtidigt erbjuder företaget investerare möjligheten att bli delägare i tillväxtbolag på ett enklare och tryggare sätt. Hos Spotlight Stock Market finns fler än 140 noterade tillväxtbolag från olika branscher, liksom över 40 ETP:er. Spotlight Stock Market grundades 1997, har 20 anställda och huvudkontor i Stockholm. Läs mer på www.spotlightstockmarket.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.