Marknadsnyheter
SAOL har gett riktlinjer för språket i 150 år
![](https://media1.tanalys.se/2024/12/saol-har-gett-riktlinjer-for-spraket-i-150-ar.jpg)
![](https://mb.cision.com/Public/773/4083340/a6e8b8549078d5c3_800x800ar.jpg)
Arbetet med Svenska Akademiens ordlista är ständigt pågående vid Göteborgs universitet. Redaktionen bakom SAOL baserar numera sitt ordurval i huvudsak på ett resultat av språkteknologiska algoritmer. I år firar den anrika ordlistan 150 år.
Sedan 1980-talet utarbetas både Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien (SO) av samma redaktion vid Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi, Göteborgs universitet. Att ordböckerna är viktiga för allmänheten är något som redaktionen märker av.
– Det finns fortfarande en bild av att det som står i SAOL är det som har godkänts i svenska språket. Så för många är det jätteviktigt vad som står i ordlistan, vilket vi i redaktionen ser i en del mejl där personer lobbar för att få in eller ta bort vissa ord, säger Kristian Blensenius som är biträdande huvudredaktör för SAOL och forskare vid institutionen.
För att hitta nya kandidater till SAOL och undersöka hur rotat ett ord är i svenska språket görs regelbundet körningar i textdatabaser, så kallade korpusar. Korpusarna, och verktygen som skannar igenom dessa, är en språkteknologisk produkt av Språkbanken Text som är knuten till Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi.
– Korpusmaterialet består av flera miljarder ord i moderna texter, som exempelvis nyhetstexter, romaner eller blogginlägg. På Språkbanken Text arbetar forskningsingenjörer som enkelt tar fram ord som redan finns eller saknas i ordböckerna. Då får vi statistik och kan se hur frekvent ett ord eller en stavning är, och i vilka sammanhang ordet används. Det går också att se om användningen av ordet ökar över tid och på så sätt långsamt växer in i språket. Sådana ord kan vara motiverade att ha med i SAOL, berättar Kristian Blensenius.
Alla ord finns inte i korpusmaterialet och därför uppskattar ordboksredaktionen att även allmänheten bidrar med förslag via ett formulär på gu.se.
– Vi kontrollerar frekvenser i olika texttyper av orden som allmänheten tipsar om. Det ska helst inte bara finnas i en typ av text, som Flashbackinlägg, utan ordförslaget ska vara spritt och framför allt finnas i olika typer av skriven text. Därefter bedömer redaktionen om ordet kan komma med i SAOL, säger Kristian Blensenius.
Ett specifikt redaktörsgränssnitt
SAOL innehåller ungefär 126 000 uppslagsord och SO innehåller cirka 65 000 uppslagsord med bland annat mer utförliga betydelsebeskrivningar. För att hantera ordmängden och den tillhörande informationen har ett specifikt gränssnitt utvecklats vid Språkbanken Text. Här är Jonatan Uppström en av forskningsingenjörerna och han arbetar framför allt med ordboksredaktionens redigeringsgränssnitt och med att generera de filer som ska leda till den kommande tryckta utgåvan av SAOL.
– Det är mycket kod bakom för att få det här maskineriet att fungera så att redaktörerna kan arbeta i det, att allt syns på rätt sätt digitalt men också trycks så som tänkt. Det finns mycket som är regelbundet och standard i språket, men också väldigt många specialfall att hantera, säger Jonatan Uppström.
Nu pågår ett intensivt arbete med nästa utgåva av SAOL – den femtonde i ordningen – som är planerad att tryckas i slutet av 2025. Förutom att arbetet med den nya SAOL har intensifierats under det gångna året har också ordlistan fyllt 150 år.
Hur firar man en 150-åring?
– Det var ett fint firande i början av december! Vi hade ett kalas med tal, tårtor och ett quiz som Louise Holmer, huvudredaktör för SAOL, ordnade. Språkkommittén från Svenska Akademien var här och många av kollegorna på institutionen fikade tillsammans, berättar Kristian Blensenius.
Kontakt:
Kristian Blensenius, biträdande huvudredaktör för SAOL och forskare, tel: 0766-18 29 37, 031-786 29 37, e-post: kristian.blensenius@gu.se
Jonatan Uppström, forskningsingenjör, e-post: jonatan.uppstrom@svenska.gu.se
Karin Wenzelberg
Kommunikatör, Institutionen för svenska, flerspråkighet och språkteknologi, Göteborgs universitet
Telefon: 076–618 45 32
E-post: karin.wenzelberg@gu.se
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.
Marknadsnyheter
Preliminära siffror slog TradeVenues estimat
TradeVenue ger en kort kommentar på de preliminära siffrorna som släpptes från Redsense Medical igår.
Redsense Medical meddelade idag preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till ca 12,7 MSEK med en preliminär vinst på 5,6 MSEK. En stark avslutning på året, vilket fick aktien att stiga med över 10%.
Till kommentaren: https://tradevenue.se/artiklar/preliminara-siffror-slog-vart-estimat-66944
Om TradeVenue
TradeVenue grundades 2015 som en mötesplats för investerare och noterade bolag. Vi fokuserar främst på att lyfta fram små och medelstora bolag genom analyser, intervjuer och bolagsnyheter. På vår hemsida finner du även aktietips, insiktsfulla blogginlägg och de senaste nyheterna från börsvärlden, vilket gör oss till en central plattform för både erfarna investerare och nybörjare.
Marknadsnyheter
Kvinnor med ADHD tar större risker än män – ny studie visar könsspecifika skillnader
En ny studie publicerad i BMC Psychiatry visar att kvinnor med ADHD är mer benägna att ta risker jämfört med män med samma diagnos. Detta understryker vikten av att beakta könsspecifika skillnader vid förståelse och behandling av ADHD.
Forskarna, ledda av Alexandra Philipsen och Silke Lux vid universitetet i Bonn, undersökte hur känslomässiga faktorer påverkar riskbeteende hos vuxna med ADHD. I studien deltog 29 vuxna med ADHD och 33 friska kontrollpersoner, som fick genomföra ett riskexperiment kallat Balloon Analogue Risk Task (BART). Resultatet visade att kvinnor med ADHD tog betydligt fler risker än män, medan ingen skillnad fanns i de fysiologiska reaktionerna mellan könen.
Enkätsvaren visade också att kvinnor med ADHD var mindre känsliga för sina egna riskbeteenden, vilket kan tyda på en missmatch mellan självuppfattning och faktisk riskbenägenhet.
Studien belyser behovet av mer könsspecifika metoder för diagnos och behandling av ADHD, särskilt för kvinnor som kan uppleva unika utmaningar.
Källa: psypost.org
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 24.01.2025
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
24.01.2025 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 24.01.2025 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
---|---|---|---|
XHEL |
131 340 |
11,61 |
1 525 067,54 |
XSTO |
103 885 |
11,60 |
1 205 399,29 |
XCSE |
25 634 |
11,61 |
297 664,80 |
Summa |
260 859 |
11,61 |
3 028 131,63 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4642 och DKK till EUR 7,4606
** Avrundat till två decimaler
Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 1 979 608 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 11 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE
För ytterligare information:
Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke