Connect with us

Marknadsnyheter

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB tipsar: Så hög bör din månadsavgift vara

Published

on

Månadsavgiften är för många en viktig faktor när det vankas bostadsbyte. Men vad avgiften faktiskt baseras på är det färre som vet. SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB förklarar vikten av rätt månadsavgift och tipsar om hur du som boende kartlägger att du har rätt avgift. 

Hur vet man som boende i en bostadsrättsförening att månadsavgiften är korrekt beräknad? Och varför betalar inte alla grannar samma avgift? Avgiften är föreningens hyra och ska täcka olika kostnader. Värme, vatten, fastighetsskötsel, underhåll, sophämtning och föreningens räntekostnader är bara några få exempel på utgifter en bostadsrättsförening har. Hur avgiften fördelas styrs av det andelstal som lägenheten har. 

– Årsavgiften ska förutom de direkta kostnaderna som exempelvis drift- och räntekostnader, även täcka slitagekostanden för fastigheten. Då är de som bor i huset med och betalar för slitaget löpande, så att föreningen har sparat ihop pengar som kan användas när större underhåll ska utföras. Det är styrelsens uppgift att säkerställa den långsiktiga finansieringen av fastighetens underhåll och inte enbart tänka på de som bor där just nu. Det är viktigt att styrelsen arbetar med en långsiktig underhållsplan och även kopplar ihop den med en flerårsbudget, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

I årsredovisningen går det att se om bostadsrättsföreningen tar ur rätt avgift. Många tittar instinktivt på resultaträkningen för året och drar en slutsats baserat på om den är positiv eller negativ, vilket tyvärr inte säger allt. I resultaträkningen behöver även driftkostnader och kapitalutgifter ses över för att få en indikation om det är rätt avgift. I kapitalutgifter ingår räntekostnader och löpande amortering. Men störst tyngd ligger på slitagekostnader som inte alla föreningar väljer att redovisa.

– Vår rekommendation är att berätta om underhållsplanen i förvaltningsberättelsen och uppdatera detta regelbundet så att medlemmarna i föreningen ska få en bra bild av föreningens ekonomi. År där föreningen inte gör större underhåll generar oftast överskott i kassan. Dessa pengar kan användas till att göra extra amorteringar för att vid ett senare tillfälle ta upp ett lån för underhåll. På så sätt används kassaflödet på bästa sätt. När det gäller föreningens kapitalutgifter så är det viktigt att styrelsen aktivt arbetar med låneupphandlingar, men även att föreningen har en långsiktig finansieringspolicy, säger Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Varje bostadsrättsägare äger en andel i föreningens lån. För att sänka avgiften finns det en möjlighet för boende i en bostadsrättsförening att göra kapitaltillskott. På så vis får bostadsrättsföreningen lägre räntekostnader och lånet tillfaller istället privatpersonen. När bostadsrättsägaren betalar ränta tillfaller ett ränteavdrag bostadsrättsägaren. Något som bostadsrättsföreningen, som klassas som ett företag, inte kan ta del av. Detta är dock en möjlighet som behöver beslutas enhälligt av samtliga medlemmar i en bostadsrättsförening.

För ytterligare information kontakta:
Markus Pålsson, Affärsområdeschef ekonomisk förvaltning på SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB
Telefon: 0739-400 110 
E-post: markus.palsson@sbc.se

SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, är ett av landets ledande företag av förvaltningstjänster för bostadsrätter och har funnits sedan 1921. SBC erbjuder full service inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning, projektledning av ombyggnation och renoveringar samt juridisk expertis. Bolaget tillhandahåller  kundportalen Vår Brf med tillhörande app för mobiltelefon samt utbildningar som t.ex. Styrelsecertifiering. SBC har kontor på fem orter i landet med ca 320 anställda. Bolaget är noterat på NGM Equity och omsatte år 2018, 436 mkr i koncernen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Europeiska rymdorganisationens Harmony-uppdrag förlitar sig på ABB:s infraröda instrument

Published

on

By

  • ​​​​​​ABB ska utveckla instrument för termisk infraröd (TIR) bildbehandling till två Harmony-satelliter åt Europeiska rymdorganisationen (ESA), som ska hjälpa forskningsexpeditionen att samla in nya data om jordens dynamiska system
  • ABB:s tekniker bidrar till klimatforskningen samt förståelse och prognostisering av extrema väderhändelser
  • Genom att kombinera termiska bilder och radarbilder kan man få djupare insikter i energiflödena och de utbytesprocesser som sker i gränssnittet mellan hav och atmosfär

ABB har valts ut av det tyska rymd- och teknikföretaget OHB System AG för att utveckla och bygga nyttolaster för termisk infraröd strålning till ESA:s Harmony-satelliter i Earth Explorer-programmet som planeras att skickas upp 2029. ABB kommer att utrusta de båda satelliterna med multispektrala nyttolaster för termisk infraröd strålning som kan mäta en lång rad olika miljöparametrar, bland annat havsyttemperatur och positionen för moln samt deras rörelsemönster. Ekonomiska detaljer har inte redovisats.

ABB:s TIR-instrument med multiview gör det möjligt för ESA att mäta molnpositioner och molnens rörelser från rymden med radiometrisk precision – noggrannheten för temperaturmätningen erhålls av infraröd-instrument som jämför med den faktiska yttemperaturen (moln eller hav). De data som samlas in av expeditionen bidrar till klimatforskningen samt förståelse och prognostisering av extrema väderhändelser som orkaner. Dessutom kommer Harmony över land att tillhandahålla information om små förändringar av landytan, sådana som leder till och är ett resultat av jordbävningar och vulkanisk aktivitet, och bidrar därigenom till bedömningen av risker vid geologiskt aktiva områden.

”Harmony är avsedd att ytterligare förbättra vår förståelse för hur planeten fungerar genom att tillhandahålla värdefulla data som gynnar systemvetenskap om jorden samt klimatforskning”, säger Florence Hélière, projektledare för Harmony vid Europeiska rymdorganisationen. ”Våra industripartners expertis och engagemang är ovärderligt för Harmony-expeditionen och hjälper oss att kunna leverera i tid och ge nya vetenskapliga rön.”

”Vi valde ABB till detta högprofilerade uppdrag på grund av deras beprövade expertis inom infraröd sensorteknik”, säger Agustina Alvarez Toledo, projektledare för Harmony på OHB System AG. ”Vi har samarbetat i flera rymdprogram tidigare och vet att de har stort kunnande. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans igen och stötta forskarvärlden till förmån för denna och kommande generationer.”

”ABB:s syfte är att möjliggöra en mer hållbar och resurseffektiv framtid och vi är stolta över att få vara delaktiga i detta forskningsprogram som kommer att bidra till människans förståelse av klimatförändringarna”, säger Jacques Mulbert, chef för ABB:s division Measurement & Analytics. ”I och med det här arbetet visar vi vår förmåga att kunna tillhandahålla noggrann molnpositionering och havsytemätningar från rymden, vilket kommer att bidra till en djupare förståelse av planeten för att kunna bevara den i framtiden.”

De båda satelliterna ska kretsa parallellt runt jorden tillsammans med en Copernicus Sentinel-1-satellit, vars konfiguration kommer att förändras under Harmonys liv i omloppsbanan. I de olika konfigurationerna tar Harmony-satellitens SAR-instrument emot Sentinel-1-radarsignaler som studsar tillbaka från jordens yta. Samtidigt samlar Harmonys termiska infraröd-instrument in kompletterande observationer av havsytan liksom molnens positioner och rörelser över havet.

Kombinationen av termiska bilder och radarbilder ger en mängd olika data som ger fler insikter om värmeväxling i övre oceanen, drivkrafterna bakom extremt väder och de långsiktiga effekterna av klimatförändringarna. Expeditionen kommer också att ta fram ny information för en bättre förståelse av hur is som försvinner från glaciärerna påverkar en höjning av havsnivån.

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 13 november 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB är globalt ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Genom att kombinera sin expertis inom ingenjörskunnande och digitalisering hjälper ABB industrier att prestera på en konstant hög nivå, samtidigt som de blir mer effektiva, produktiva och hållbara och kan öka sin konkurrenskraft. På ABB kallar vi detta för ”Engineered to Outrun”. Företaget har över 140 års historia och mer än 105 000 medarbetare över hela världen. ABB:s aktier är noterade på SIX Swiss Exchange (ABBN) och Nasdaq Stockholm (ABB). www.abb.com

 

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 72 461 20 00
press@se.abb.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fredrik Wetterstrand får utökat ansvar när Patrik Jonsson lämnar landslaget

Published

on

By

När Patrik Jonsson väljer att lämna landslaget ges damlandslagets coach Fredrik Wetterstrand utökat ansvar. Han får det övergripande ansvaret för all verksamhet inom dam- och flicklandslag.

Gruppbild p coacher och frbundskapten i golflandslaget

Från vänster: Patrik Jonsson, Katarina Vangdal och Fredrik Wetterstrand. Foto: Göran Söderqvist. 

Patrik Jonsson lämnar sin heltidstjänst som landslagscoach i början av nästa år, för att sedan lämna helt i slutet av 2025. Det blir mångåriga kollegan Fredrik Wetterstrand som tar över det övergripande ansvaret för flick- och damverksamheten. I sin nya roll kommer Fredrik Wetterstrand även vara mer på plats på LPGA Tour.

– Patriks insats är en av de viktigaste kopplat till svensk damgolf. Han har gjort hela resan, från att bygga verksamhet på klubb till att coacha majorsegrare och olympier. Jag känner stor tacksamhet för allt som Patrik gjort för Svenska Golfförbundet. Att vi nu får till en flytande succession där Fredrik tar över ansvaret medan Patrik finns kvar till viss del under säsongen 2025 känns bra på flera sätt, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

– Vi är även inne i en process att försöka hitta någon som kan förstärka i toppen av landslagets damverksamhet. Vår förhoppning är att kunna presentera hur det kommer att se ut inom kort, säger Katarina Vangdal.
 

Wetterstrand ser fram emot att följa spelare till högsta nivå

– Att Patrik går vidare till andra uppdrag innebär att mycket erfarenhet och kompetens hamnar på en annan plats än i landslaget. På det personliga planet känns det också märkligt. Jag och Patrik har växt upp tillsammans som juniorer, gått tränarutbildningen tillsammans och har många delade minnen från alla år i landslaget. Vi har haft ”gemensam vårdnad” om många spelare, genomfört mängder av läger tillsammans och tagit ett VM-guld, säger Fredrik Wetterstrand och fortsätter.

– Samtidigt bygger vår verksamhet på tydliga mål och visioner. Vi har en bra värdegrund att utgå ifrån och ett arbetssätt som verkar fungera. Jag har jobbat med landslaget i olika former sedan 2002 och haft förmånen att få vara involverad i många spelares satsningar mot toppen. Att få en större möjlighet att följa den generation av spelare jag under många år haft i landslaget och som nu är på högsta tournivå ser jag verkligen fram emot.
 

”Tar med mig oerhört mycket från min tid i landslaget”

Patrik Jonsson har jobbat inom landslaget under 18 år och har bidragit till många titlar och andra framgångar som coach. Ett axplock från meritlistan:

 Långvarig tränare och coach åt trefaldiga majorsegrarinnan Anna Nordqvist

✓ Detsamma till Pernilla Lindberg, även hon med majorseger

✓ Coachat på plats vid tre OS, åtta Solheim Cup, 44 majors och 120 LPGA-tävlingar

✓ Lag-guld vid Ungdoms-OS 2014 med Linnea Ström och Marcus Kinhult

✓ Några EM-guld och även ett guld vid lag-VM 2022

Meriterna är bara en liten del av vad Patrik har betytt både för enskilda spelare, svensk spelarutveckling och landslaget i stort. Detta är dock på inget sätt ett plötsligt avhopp, första gången Patrik antydde detta var efter OS i Tokyo 2021. Patriks son har nått skolåldern och han vill vara en extra närvarande pappa och spendera mer tid hemma med hela familjen. Patrik Jonsson uttryckte sig så här när om sitt beslut om ny färdriktning:

– Var sak har sin tid. Jag tar med mig så oerhört mycket från min tid med landslaget vidare i livet och i min nya roll som sportchef på Eskilstuna Golfklubb. Det har varit en ynnest att få utvecklas både som coach och som människa under alla äventyr som jag varit med om.

– Jag drivs av utmaningar och det har jag verkligen fått hantera under mina år med landslaget. Jag är ovärderligt tacksam över det som jag fått vara med om de senaste 18 åren i landslaget och med Sveriges Olympiska Kommitté, säger Patrik Jonsson.

Bilder och mer information

De bifogade bilderna är fria att använda i media. Ange fotograf Göran Söderqvist.

Läs mer om det svenska golflandslaget här.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Enviros ordförande Alf Blomqvist och styrelseledamot Nina Macpherson talar vid COP29 Climate Hub

Published

on

By

Scandinavian Enviro Systems (Enviro) medverkar idag vid klimatkonferensen Climate Hub som äger rum under FN:s klimatmöte COP29. Enviros styrelseordförande Alf Blomqvist och styrelseledamot Nina Macpherson kommer att delta i ett panelsamtal om ekocid – massförstörelse av miljön – och berätta om hur Enviro bidrar till såväl ökad miljömässig som ekonomisk hållbarhet.

Under FN:s klimatkonferens COP29 anordnas en rad olika sidoevent, varav Climate Hub är ett. Alf Blomqvist och Nina Macpherson deltar i ett panelsamtal under programpunkten ”Business leaders for Ecocide Law: Criminalising Ecocide & Levelling the Playing Field”. Förutom Blomqvist och Macpherson medverkar även Scanias hållbarhetschef Fredrik Nilzén samt Exponential Roadmap Initiatives vd Johan Falk i panelsamtalet.

– Behovet att få till stånd internationell lagstiftning mot ekocid är uppenbart och Climate Hub är en bra plattform för oss att prata både om Enviros ståndpunkt och det arbete bolaget gör för att främja miljö och hållbarhet, säger Nina Macpherson, styrelseledamot i Scandinavian Enviro Systems och ordförande för Ecocide Law Alliance, en stiftelse som verkar för att ekocid ska införas som brott i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen.

COP29 anordnas i Baku, Azerbajdzjan och är den 29:e upplagan av FN:s klimatkonferens, där världens länder samlas för att diskutera och förhandla om globala insatser för att bekämpa klimatförändringar.

– Vi är stolta över att delta på ett så viktigt forum och dela med oss av det arbete Enviro gör för att skapa hållbarhet både ur ett miljömässigt och ekonomiskt perspektiv, säger Alf Blomqvist, styrelseordförande Enviro.

Läs mer om Climate Hub

Läs mer om Ecocide Law Alliance

För mer information, vänligen kontakta:
Fredrik Emilson, vd Enviro, +46 (0)706-05 67 83, fredrik.emilson@envirosystems.se
Alf Blomqvist, styrelseordförande Enviro, +46 (0)733-149 700, alf@blomqvistunlimited.com

Scandinavian Enviro Systems AB
Frihamnen 16B, 417 70 Göteborg
info@envirosystems.se
envirosystems.se

Scandinavian Enviro Systems bidrar till ökad miljömässig och ekonomisk hållbarhet genom en patenterad teknologi för återvinning av värdefulla råvaror ur kasserade och uttjänta produkter, däribland däck. Nytillverkning av däck som sker med kimrök som återvunnits med hjälp av Enviros teknologi ger upp till 93 procent lägre utsläpp av koldioxid jämfört med om jungfrulig kimrök använts. Enviro har sitt huvudkontor i Göteborg och en anläggning för återvinning av uttjänta däck i Åsensbruk. Den franska däcktillverkaren Michelin är största ägare. Enviro grundades 2001 och är noterat på Nasdaq First North Growth Market. www.envirosystems.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.