Se upp för huggormen på semestern

| 7 juni, 2021 | 0 kommentarer

Mer än 2000 hundar drabbades av ormbett förra sommaren. Det är en ökning med 41 procent jämfört med året innan. Det visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring.


Nu är det högsäsong för huggormarna och under semestertider drabbas många hundar av ormbett i skärgården och vid besök på lantställen. Totalt ökade antalet ormbett som resulterade i veterinärbesök med hela 41 procent förra sommaren jämfört med året innan. Stockholmsregionen samt Västra Götaland ligger i en division för sig med allra flest huggormsbett, medan Gotland hamnar längst ned på listan. Norrländska hundarna klara sig hyfsat av den enkla anledningen att det inte finns huggorm i samma utsträckning i de länen.

– Närheten till skärgården och ett aktivt båtliv kan vara bidragande orsaker till att fler hundar drabbas i Stockholmsområdet och på västkusten. Här gäller det att hålla ett extra öga på vart hunden stoppar ned nosen, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Hundraser som drabbas

Alla hundraser kan bli bitna och självklart drabbas populära hundar som blandraser, labradorer, golden retriever och taxar allra mest, men några raser som sticker ut är dansk-svensk gårdshund, staffordshire bullterrier och wachtelhund. De flesta hundar blir bitna i nosen, men värst drabbade är djuren som blir bitna i tassen. Ett bett i tassen kan leda till dödlig utgång.

Misstänker du huggormsbett?

Om du misstänker att hunden har blivit biten av en huggorm, försök att bära den för att undvika att giftet sprids och håll den i stillhet. Förutom vila behövs ofta understödjande behandling som smärtstillande och vätska under ett par dagar. I vissa fall kan hunden behöva motgift.

Symtom på ormbett

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir djuret trött och vill helst ligga ned. Efter någon eller några timmar svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. Läpparna kan bli ett par centimeter tjocka och svullnaden kan sjunka ner på halsen. Om bettet tar i en tass svullnar den upp och svullnaden kan sprida sig uppåt benet.

Sök alltid veterinär när du misstänker huggormsbett. Om du befinner du långt ifrån en klinik kan veterinärerna på Agria Vårdguide hjälpa dig med en första bedömning av hundens vårdbehov och vid behov hjälpa dig att boka besöket på närmsta klinik. Ladda ned appen, registrera dig och hunden i god tid.

Här är huggormarna som mest på bettet och antalet drabbade hundar:

 1. Stockholm 360

 2. Västra Götaland 293
 3. Östergötland 173
 4. Uppsala 159
 5. Södermanland 116
 6. Kalmar 91
 7. Västmanland 88
 8. Jönköping 81
 9. Örebro 78
 10. Kronoberg 73
 11. Värmland 70
 12. Halland 53
 13. Skåne 49
 14. Gävleborg 47
 15. Dalarna 47
 16. Blekinge 37
 17. Västernorrland 31
 18. Västerbotten 14
 19. Norrbotten 21
 20. Jämtland 11
 21. Gotland 2

Agria är marknadsledande inom hundförsäkringar i Sverige och har ungefär 40 procent av de försäkrade hundarna i beståndet.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *