Marknadsnyheter
Sebastião Salgado med Gold på Fotografiska

Gold
Sebastião Salgado
13 september – 17 november Fotografiska Stockholm
I utställningen Gold, designad och kurerad av Lélia Wanick Salgado, visas 13/9-17/11 de ikoniska fotografierna av Sebastião Salgado tagna 1986 i guldgruvan Serra Pelada i Brasilien. På Fotografiska Stockholm presenteras nu denna berömda serie i sin helhet och drabbar betraktaren med sin unika bibliska kvalité och starka universella berättelse om det mänskliga varat. Det vi ser är inte bara människors lika hjärtskärande som heroiska kamp för ett bättre liv, utan även Sebastião Salgados kamp för deras bättre villkor.
Sebastião Salgado, då ekonomistuderande med vänstersympatier, flydde på slutet av 1960-talet tillsammans med sin fru Lélia Wanick Salgado som unga det politiska förtrycket i Brasilien. Han motarbetades sedan kraftigt av maktens militär när han i början av 1980-talet försökte ta sig tillbaka till landet för att bevaka vad som pågick i Serra Pelada och ansökte om att få besöka gruvan. Men till slut 1986 fick han tillåtelse. Denna då världens största öppna guldfyndighet, belägen mitt i heta oländiga djungeln 430 km från Amazonfloden, lockade 52 000 guldletare varav många fick utstå orimligt hårt arbete för drömmen om en bättre tillvaro för dem och deras familjer.
Foto: Gold mine of Serra Pelada, State of Pará, Brazil, 1986 © Sebastião SALGADO
– Vissa ser mig som bildjournalist. Det stämmer inte. Andra ser mig som aktivist. Det stämmer inte heller. Den enda sanningen är att fotografi är mitt liv. Alla mina bilder är kopplade till stunder som jag upplevt intensivt. Alla bilderna existerar för att livet, mitt liv, har drivit mig att ta dem, berättar Sebastião Salgado.
I Gold ses männen klättra på livsfarliga rangliga stegar medan de hackar sig in i berget, kroppar helt indränkta av smuts, svett och testosteron. Goldär lika mycket en hyllning till människans kamp för ett värdigt liv – som ett ifrågasättande av tingens ordning: Finns det verkligen inga bättre sätt än brutalkapitalismen för att hållbart fördela jordens resurser? Vare sig det gäller mänskligheten vilken, sedd som råvara, besitter en oändligt stor oanvänd potential – eller själva planetens naturtillgångar. Det går att se Salgados fotografier som ett ifrågasättande av rådande acceptans att den gyllene mänskliga potentialen slösas bort för att försvara ett fåtals monetära fortsatta övertag.
– Sebastião Salgados Gold är i dessa tider med skriande behov av att fylla allas våra mobiltelefoners (och snart allas elbilars) batterier med metaller och grundämnen, mer aktuell än någonsin. Fotografi för oss handlar om att beröra och väcka nya tankar, att inspirera till en mer medveten värld. Gold är ett lysande exempel på fotografins kraft och vi är mycket stolta över att nu ställa ut serien i sin helhet, säger Emilie Ackerman utställningsproducent Fotografiska Stockholm.
Foto: Gold mine of Serra Pelada, State of Pará, Brazil, 1986 © Sebastião SALGADO
Män i olika åldrar, klasser och hudfärger lockades att klättra med 40 kilo tunga säckar på de skrangliga stegarna. Det är lätt att tro att de klättrar på varandra men så är inte fallet. Istället är detta en tablå över ett väloljat anarkistiskt organiserande av samarbete som guldletarna själva styrde upp. Varje lott på 3 x2 meter mutades in av en man (kvinnor var förbjudna i gruvan då de deras närvaro enligt militären skulle skapa konflikter), medan en annan finansierade själva guldletandet och vinsten delades lika dem emellan. Det tunga fysiska arbetet, med att hacka sig ned i berget och släpa bort slaggen, gjordes av inhyrda arbetare som drömde om att vara den som gick med/fick del av en påse som innehöll rikligt med guld. Sov gjorde man i skydd under nödtorftigt plasttak över ett par kvadratmeter yta.
– Snabbt förstod jag att vad som vid ett första betraktande såg ut som ett oorganiserat myller av människor i själva verket var ett ytterst sofistikerat system. Ett i vilket varje av dessa över 50 000 män som arbetade där visste vilken roll han hade valt att spela, säger Salgado.
Foto: Gold mine of Serra Pelada, State of Pará, Brazil, 1986 © Sebastião SALGADO
Allt så väloljat att någon sällan dog trots deras utsatthet, sammanlänkade av den gemensamma drömmen och kampen för att finna guld. Det guld som kunde lyfta en person från yttersta fattigdom till hägrande rikedom och i några fåtal fall faktiskt även gjorde det.
– Under ett decennium skapades här ett lovande El Dorado men idag är Brasiliens största guldrush snarast en legend som hålls vid liv av några få lyckligas minnen, mycken smärtsam ånger – och fotografier, berättar Salgado.
Från att från början arbeta ute, ofta på fältet, vilket för empatiske Salgado till slut blev för påfrestande, började han söka sig mot andra uttrycksformer. Men alltid med fotograferandet i fokus och alltid lika passionerat engagerad i sin uppgift. Över 100 länder har han rest i för sina fotoprojekt och seriernas titlar talar sitt tydliga språk: Other Americas, 1986. Sahel: l’homme en détresse, 1986. Sahel: el fin del camino, 1988. Workers (i vilken Gold-serien skulle ingå), 1993. Terra, 1997. Migrations and Portraits, 2000. Africa, 2007. Genesis, 2013. The Scent of a Dream, 2015. Kuwait, a desert on fire, 2016. Alla med hustrun Lélia Wanick Salgado som producent och hon kurerar alla hans projekt.
– Salgados egen resa att från som ung anlända till Frankrike som politisk flykting till att motta den franska statens mest hedrande utmärkelse Grand Prix National är i sig en sedelärande berättelsen. Den gemensamma om vår förmåga till kamp för en bättre värld men även bevis på att hans driv att påverka varit framgångsrikt, säger Emilie Ackerman.
Foto: Gold mine of Serra Pelada, State of Pará, Brazil, 1986 © Sebastião SALGADO
Gold är en klassisk fotografisk serie, ett legendariskt nyttjande av en teknik vars främsta egenskap är att väcka känslor och skapa reflektioner. Den som efter att ha sett Goldinte reflekterar över hur dysfunktionell och orättvis den icke hållbara fördelningen av jordens resurser är, har antagligen ett hjärta av sten. Samt ett stort behov av att söka sig djupare in i sitt inre för att finna sitt eget guld – det där glimrande åtråvärda som är mer värt än all ädelmetall i världen: humanismen, empatin, kärleken och det meningsfulla i vår existens. Vi är alla flockvarelser och vi behöver varandra. Salgados Goldpå Fotografiska visar det med svart/vit skärpa.
Fakta: Sebastião Salgado, född 1944 i Minas Gerais, Brasilien och prisbelönt fotograf samt naturvän, bor i Paris tillsammans med hustrun Lélia Wanick Salgado som producerar och kurerar alla hans projekt. Flydde det politiska förtrycket i Brasilien och, efter att ha studerat ekonomi, började arbeta som fotograf 1973 i Paris med agenturer som Magnum fram till 1994. Då grundade han och Lélia Wanick Salgado Amazonas images – vilken idag fungerar som deras studio. Sedan 1990-talet har paret även arbetat tillsammans för en restaurering av regnskog i Brasilien och lyckades 1998 få denna mark att utnämnas till naturreservat och skapade Instituto Terra som ägnar sig åt återplantering, bevarande och utbildning i miljöfrågor.
Fotnot: Pressbilder får ej beskäras och enbart användas för presspublicering fram till och med stängning av utställningen på Fotografiska.
Margita Ingwall
PR-chef
+46(0)70-456 14 61
margita.ingwall@fotografiska.se
Fotografiska Stockholm är inte bara världens högst ansedda museum tillägnat fotografiets fantastiska värld. Här finns även en internationellt prisbelönt restaurang som utsågs till ”Årets museirestaurang” 2017 som bjuder på hållbar njutning och magisk utsikt över vattnet. Dessutom en cool bar samt inspirerande lokaler för olika evenemang och konferenser, en hyllad foto-akademi och en butik med ett stort urval av fotoböcker. Allt samlat i det vackra Stora Tullhuset från 1910-talet.
Museets kärna är ett nätverk av världsledande fotografer, och sedan öppnandet har Fotografiska skapat mer än 190 utställningar med verk av ikoner som Annie Leibovitz, David LaChapelle, Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt, Ellen von Unwerth och Andres Serrano samt många unga, lovande fotografer. Genom att ta ansvar och ta ställning i kontroversiella frågor har Fotografiska ett tydligt inflytande och spelar en aktiv roll i det svenska samhället. Museets mål är enkelt ”To inspire a more conscious world”, att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan.
Fotografiska öppnade i Stockholm 2010, men nu växer familjen och öppnar i Telliskivii Creative City i Tallinn och Park Avenue i New York. Genom att etablera sig där vill Fotografiska omdefiniera den traditionella museiupplevelsen och skapa mötesplatser där människor bjuds in att hänga och umgås, inspireras, ifrågasätta det som tas för självklart och växa som individer. Det händer något när du möter konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke