Connect with us

Marknadsnyheter

Setra levererar KL-trä till Hälsinglands största byggprojekt

Published

on

Hållbarhet, flexibilitet och hög leveranstakt. Det kännetecknar bygget av Renshammarskolan i Bollnäs, dit Setra snart ska leverera hela 2 200 kubikmeter KL-trä.
   – Det här är vår hittills största leveransvolym av KL-trä till en enskild byggnad, berättar Setras projektledare Victor Jacobs.

Renshammarskolan i Bollnäs blir en ny F–6-skola med matsal och integrerat fritidshem. Totalt får skolan en yta på drygt 8 000 kvadratmeter, vilket gör bygget till det största som pågår i Hälsingland just nu.

   – Vi behöver en större, sammanhållen skola på Ren-området. Hösten 2024 kommer eleverna att få flytta in i den nya skolan, säger Ann-Katrin Samuelsson (S), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun.

Redan vid investeringsbeslutet 2019 var inriktningen att de nya lokalerna ska vara hållbara, optimerade för skolverksamhet och främja barns lärande. Ytorna ska kunna användas flexibelt för att klara förändringar i elevantal över tid, vilket innebär att det ska bli relativt enkelt att utöka, dela upp eller minska lokalerna.
   – En annan viktig faktor för oss är att skolan byggs på ett miljömässigt hållbart sätt. Därför valde vi trä, som samtidigt ger en snabbare montering och ett mer kostnadseffektivt bygge. Vi satsar dessutom på en hel del synligt trä, eftersom det ger en naturlig, varm och trevlig inomhusmiljö, säger Ann-Katrin Samuelsson.

Projektet präglas av en hög byggtakt. Det första spadtaget togs i november 2022 och i slutet av juni 2024 ska skolan stå färdig. Just nu pågår markarbeten och i mitten av april startar Setras leveranser av KL-trä, vilket används till stommen av väggar och bjälklag.
   
Utöver KL-trä ska Setra leverera cirka 50 kubikmeter limträ till bland annat pelare och balkar. Till fasaden används värmebehandlat trä som ökar livslängden och ger ett bättre brandskydd. Byggnaden kommer även att brandskyddslackas. För att skydda bland annat ändträ används ett membran som Setra erbjuder i samarbete med Siga. Membranet appliceras redan i Setras KL-träfabrik.

Byggentreprenör för Renshammarskolan är Sehed Bygg Hälsingland. Setra och Sehed Bygg Gästrikland har sedan tidigare ett samarbete vid tillbyggnaden av Vasaskolan i Gävle.
   
– Renshammarskolan är det första KL-träprojektet för mig personligen. Det verkar vara en bra byggmetod och jag ser fram emot ett snabbt montage, säger Sehed Byggs platschef Gustav Nordgaard.

Han konstaterar att trästommen inte kräver en lika stark grund som en betongstomme. Huset byggs med bärande ytterväggar och bärande korridorsväggar och får då en stor flexibilitet inför framtiden.
   
– Trä är formbart och mer lätthanterligt än betong. Värt att tänka på är också att trä väger ungefär fyra gånger mindre än betong i transporten, säger Gustav Nordgaard.

Även Setras projektledare Victor Jacobs påpekar att trä ger färre transporter vilket är bra ur klimatsynpunkt. Vid leveranserna till Bollnäs används dessutom bilar som körs på det förnybara drivmedlet HVO.
   – Avståndet mellan vår KL-träfabrik i Långshyttan och byggplatsen i Bollnäs är 17 mil. Det gör att Renshammarskolan verkligen får en närproducerad stomme, säger han.

Om Setras fabrik för KL-trä
Fabriken för korslimmat trä är en del av Setras träindustricenter i Långshyttan, södra Dalarna. Där tillverkas även limträ och träkomponenter. Setras värdekedja är väldigt kort från skogen till färdiga träprodukter vilket ger ett lågt klimatavtryck. Från fabriken i Dalarna sköts transporterna av ett åkeri som erbjuder biodrivmedel. Byggelementen levereras enligt önskad montageordning och gör arbetet på byggsajten effektivt.

Om Renshammarskolan Investeringen görs av Bollnäs kommun och skolbyggnaden omfattar 8 195 kvadratmeter. Skolan kan ta emot 500 elever och ska tas i bruk vid starten av höstterminen 2024. Generalkonsult och arkitekt i systemhandlings- och projekteringsstadiet är FE Arkitekter i Söderhamn. Byggentreprenör är Sehed Bygg Hälsingland.

Foto: Rendering Renshammarsskolan, FE Arkitekter
Foto: Ann-Katrin Samuelsson, Bollnäs Kommun

För mer information kontakta:

Victor Jacobs, projektledare bygglösningar Setra, +46 76 138 73 17, victor.jacobs@setragroup.com
Lovisa Krebs, kommunikationschef Setra, +46 709 480 660, lovisa.krebs@setragroup.com

På Setra vill vi vara grönsamma. När en verksamhet är lönsam för alla, kallar vi det för Grönsamhet. Setra är ett av Sveriges största träindustriföretag. Vi förädlar råvara från ansvarsfullt brukade skogar till klimatvänliga produkter såsom limträ, hyvlat, komponenter, KL-trä och sågade trävaror. Vi säljer även bioprodukter som bark, flis och spån till kunder inom pappers- och massaindustrin samt till energiframställning. Våra kunder finns globalt. Läs gärna mer på setragroup.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Bostadsministern besökte K2A:s studentbostäder

Published

on

By

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) besökte idag K2A Knaust & Andersson Fastigheters studentbostäder i Barkarbystaden i Järfälla. Ministern träffade studenter som tack vare bygget av nya studentbostäder kunnat flytta till Stockholmsregionen för att studera och fick även se konkreta exempel på K2A:s prisbelönta hållbarhetsarbete.

– Att kunna hitta en bostad på den ort där man får en studieplats är en förutsättning för att kunna börja en ny utbildning. Det är oerhört viktigt för Sverige som kunskapsnation att det finns tillräckligt med tillgängliga studentbostäder, säger Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister (KD).

K2A är ett av få rikstäckande studentbostadsföretag och har studentbostäder från Lund i söder till Kiruna i norr med en gemensam kö för samtliga orter, som alla som fyllt 16 år kan ställa sig i – oavsett var de sedan kommer att studera.

– När man är ung är det väldigt svårt att på förhand veta vad eller var man kommer att plugga efter gymnasiet. Det kan också vara så att man vill byta lärosäte när man väl börjar läsa på universitet eller högskola. Vi ser att det finns en väldigt stark poäng med att det finns ett studentbostadsföretag som har bostäder i alla delar av landet, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Mer från ministerbesöket går att lyssna på i kommande avsnitt av K2A:s egen podd Den gröna fastighetspodden.

För ytterligare information:
Johan Knaust, vd, 070-740 04 50, johan.knaust@k2a.se
Pontus Ekerljung, pr-chef, 073-024 36 00, pontus.ekerljung@k2a.se

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget – förvaltar hyresrätter långsiktigt för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. Bolagets marknader är Stockholm, Mälardalen och ett antal universitets- och högskoleorter i övriga Sverige. Se även www.k2a.se. K2A:s B-aktie (K2A B) och preferensaktie (K2A PREF) är noterade på Nasdaq Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Navian inleder samarbete med Propstreet

Published

on

By

Navian och Propstreet är glada över att meddela att bolagen inleder ett strategiskt partnerskap med syfte att skapa en mer transparent och effektiv marknad för bostadsfastighetsutveckling.

Som två prisbelönta företag vid årets Nordic PropTech Awards, för med sig detta partnerskap toppmodern teknologi och djup branschkunskap för att erbjuda fastighetsinvesterare och utvecklare innovativa lösningar för fastighetsutveckling.

 ”Vi är mycket nöjda över att samarbeta med Propstreet. Deras rykte som ett ledande PropTech-företag och engagemang för att skapa en mer transparent fastighetsmarknad gör dem till den perfekta partnern för oss. Detta partnerskap kommer att möjliggöra att vi kan erbjuda nya och spännande projekt för våra kunder, vilket resulterar i en bättre fastighetsupplevelse för alla”, säger Sergey Kazachenko, VD på Navian.

”Det gläder oss att kunna samarbeta med Navian i vårt gemensamma mål att skapa en mer transparent och effektiv marknad för kommersiella fastigheter. Navians internationella nätverk och expertis inom branschen gör dem till den perfekta partnern för oss. Tillsammans är vi engagerade i att öka likviditeten på marknaden och tillhandahålla innovativa lösningar som gynnar fastighetsinvesterare och utvecklare”, säger Henrik Olofsson, VD på Propstreet.

Genom detta partnerskap är Navian och Propstreet engagerade i att driva positiv förändring och göra fastighetsmarknaden mer tillgänglig och effektiv. Som ett resultat kan fastighetsinvesterare och utvecklare förvänta sig en omfattande och effektiv upplevelse som kommer att förändra deras tillvägagångssätt för bostadsfastighetsutveckling.

Matias Rodriguez
Head of Marketing
E-post:matias.rodriguez@naviangroup.com

Tel: +46 705 65 44 55

Navian Tech är den första digitala plattformen på marknaden som kopplar samman alla faserna i fastighetsutvecklings– och investeringsresan. Plattformen erbjuder de tjänster du behöver för att göra fastighetsinvesteringar och fastighetsutveckling enklare, mer effektivt och mer tillgängligt för alla. 

Företagets vision är att öppna dörren till nya sätt att utveckla och investera i fastigheter för privata och institutionella investerare, små och mellanstora utvecklare samt andra inom fastighetstjänster och teknikleverantörer. Navian Tech grundades i Sverige och är numera också verksamt i Storbritannien. 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

BELLPAL med Motorola, Moto Watch har fått förfrågan av Connect America

Published

on

By

BELLPAL med  Motorola, Moto Watch har fått förfrågan av Connect America om att leverera lösningar som ska ta över den traditionella “larmknappen”. Projektet startade i början av mars.  Idag har bolaget drygt 1,1 miljoner trygghets-larmknapp kunder. Connect America är Nordamerikas största bolag inom Connective Care, med ca $359 miljoner i omsättning (2022). Bolaget har i sin helhet ca 4,5 miljoner kunder.Connect America äger flera bolag som är anses vara  Best in Class på marknaden. Projektet är i steg, där delmålen är tydliga.

“Deras egna ambitioner är att med de produkter och lösningar vi redan har, och potentiellt  kommer leverera, ska penetrera marknaden ytterligare med fokus målgruppen 70-80 år, som idag inte väljer det traditionella trygghetslarmet av alla kända och uttalade faktorer målgruppen uttrycker. Till det vill Connect America i sin helhet inom koncernen att halva den befintliga kundbasen ska gå över till den nya produkten i steg, över en 24 månadersperiod. Det är ett stort strategiskt beslutat fattat av dem, där Motorola BELLPAL är deras val för att gå vidare i processen. 

Det är givetvis hedrande att bli utvald, de är noggranna och seriösa. Det är ett bevis på att vårt samarbete med Motorola skapar möjligheter med aktörer som annars inte vänder sig till små bolag som oss. En validering helt enkelt på att vi har något riktigt bra som fungerar. 

Jag ser fram emot att i närtid delge marknaden mer information om status avseende detta projekt.” Säger David Ziemsky VD och grundare. 

BellPal är ett caretech-bolag som kombinerar digitala tjänster med medicinsk expertis för att utveckla produkter, tjänster och digitala lösningar för primärt seniorer och omsorg. Verksamhetens huvudområde är en heltäckande plattform som sammanlänkar användaren med anhöriga och larmcentral. BellPal har en SaaS-baserad affärsmodell för sin plattform och fakturerar slutanvändarna en månatlig abonnemangskostnad för användandet av tjänsten.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.