Sju Gårdar nominerade till Årets klimatbonde

| 9 maj, 2021 | 0 kommentarer

Sju Gårdar i Uppland var först i Sverige med att klimatcertifiera sin mjölkproduktion. Året var 2010. För sitt mångåriga klimatarbete har Sju Gårdar nu nominerats till den ärofulla utmärkelsen ”Årets Klimatbonde”.
–Fantastiskt roligt och väldigt hedrande, säger Henrik Johansson, ordförande i Sju Gårdar.

Priset, som bara delats ut två gånger tidigare, ges till bönder som har en koldioxidsnål produktion och som arbetar målmedvetet för att ständigt minska sin klimatpåverkan samtidigt som de tar ansvar för djur och natur.

I motiveringen för Sju Gårdar står det: ”Sju gårdar var de första mjölkbönderna att bli klimatcertifierade och är fortfarande de enda som klarar de högt ställda reglerna. Mjölk, mejeriprodukter och ost säljs i närområdet och de är verkligen förebilder för hur en klimat- och miljösmart mjölkproduktion ska se ut. Huvuddelen av kornas foder odlas på deras egna åkrar. Med ett tydligt fokus på friska djur följer de noga upp både foder och hälsa hos djuren. Det systematiska arbetssättet med noga uppföljningar av nyckeltal gör att de hela tiden förbättrar effektiviteten och blir än mer klimatsmarta. De värnar den biologiska mångfalden genom att låta djuren beta länge från tidig vår till sen höst, så länge vädret tillåter. En del av djuren går dessutom på artrik naturbetesmark.”

Sju Gårdar är fortfarande ensamma i Sverige om att kunna erbjuda klimatcertifierade mejeriprodukter.

–Det är ganska mycket merarbete men vi vill göra det vi kan för att minska vår klimatpåverkan, säger Henrik Johansson.

Fakta om Priset:
Bakom priset står Svenskt Sigill som är en miljömärkning för svensk mat och blommor. Priset delas ut i september. Tidigare års vinnare är Nibble gårdsgris (2019) och Gårdsfisk (2020).

För ytterligare information, se www.sjugardar.se eller kontakta:
Henrik Johansson, ordförande i Sju Gårdar, telefon: 0705 – 52 10 16
Lars Höök, presskontakt, telefon: 0705 – 21 52 07

Sju Gårdar är ett litet ekologiskt kooperativ i Uppland med lika många gårdar. Föreningen bildades 2009 och producerar mjölk, fil, yoghurt och ost som säljs under det egna varumärket Sju Gårdar. Sju Gårdar var först i Sverige med att klimatcertifiera sin mjölkproduktion. Året var 2010 och de är fortfarande ensamma om att kunna erbjuda klimatcertifierade mejeriprodukter. Varje gård har en röst, gårdarna är KRAV-anslutna och certifierade enligt Svenskt Sigill klimatcertifierad. De producerar över 90 procent av kornas foder på sina egna gårdar.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *