Connect with us

Marknadsnyheter

Skellefteå Krafts resultat 2019

Published

on

Skellefteå Kraft redovisar sitt resultat för 2019 utifrån flera olika hållbarhetsperspektiv. Förutom det ekonomiska resultatet redovisar vi även hur verksamheten påverkar miljö och människa.

Elin Bergsten ekonomichef Skellefte Kraft

Elin Bergsten, ekonomichef på Skellefteå Kraft. Foto: Evalena Karlsson.

Ekonomiskt ansvar

Företagsekonomiskt så blev 2019 ett år där Skellefteå Krafts resultat blev något under budget, 502 miljoner kronor.

  • Koncernens resultat (EBIT) minskade till 502 miljoner kronor, jämfört med 680 miljoner kronor 2018.
  • Resultat efter finansnetto uppgick till 465 miljoner kronor, jämfört med 651 miljoner kronor 2018.
  • Investeringar i anläggningar uppgick till 1,2 miljarder kronor, jämfört med 728 miljoner kronor 2018.
  • Bidraget till kommunens övriga verksamhet, inklusive föreslagen utdelning, uppgår till 242 miljoner kronor, jämfört med 229 miljoner kronor 2018.

Kommentar från Elin Bergsten, ekonomichef:

Under det här året har vi valt att ta en engångskostnad på 113 miljoner kronor för att förbereda möjligheten att avveckla vårt innehav i Oy Alholmen Kraft AB. Det gör att kostnaderna blir högre än tidigare år och att vi sammantaget inte riktigt når vårt ekonomiska mål. Men då vårt delägarskap i anläggningen varken har varit ekonomiskt eller miljömässigt hållbart, så ser vi det som helt rätt steg att ta.

Året präglades inledningsvis av höga priser. Priserna kom dock succesivt att sjunka, och för 2019 blev de drygt 5 öre lägre per kWh jämfört med året innan.

Vattenkraftaffären har levererat ett rörelseresultat som är cirka 80 miljoner lägre än 2018. Bakom det ligger, förutom de låga elpriserna, en lägre produktionsvolym, 175 GWh lägre än 2018. Detta på grund av lägre nivåer i vattenmagasinen vid årets början och sämre tillrinning under året.

Vindkraftproduktionen drabbades av två större störningar under början av januari, vilket tillsammans med dåliga vindar, låga elpriser och låga priser för elcertifikat innebar ett betydligt sämre resultat i vindkraftaffären.

Trots de lägre priserna och sämre produktionsvolymerna gör koncernen som helhet ett resultat, som före reservering av försäljningen av innehavet i Alholmen, är mycket bra.

2019 har präglats av nya spännande satsningar. Stora investeringar har gjorts för att möjliggöra och säkerställa leveranser till nuvarande och framtida satsningar i regionen, både när det gäller el, fibernät och värme. Vi har även ingått ett tioårsavtal med Ardian, som bygger ny vindkraft i Härjedalen, och inlett ett samarbete med ABB för att utveckla framtidens energilösning i Skellefteås nya kulturhus.

Läs årsredovisningen i sin helhet här.

Förnybar energiproduktion

En väldigt viktig del i vår verksamhet handlar om att producera energi med så lite negativ påverkan på miljön som möjligt. Vårt mål är 100 procent förnybar energiproduktion senast 2040.

Som ett led i detta har vi under 2019 beslutat att avveckla vårt innehav i finska kraftvärmeverket Alholmen, som delvis eldar med stenkol. Vi har också tagit beslutet att snabba på vår avveckling av torven till 2025 i stället för 2030.

Vi fortsätter också att investera i vatten- och vindkraft. I december lämnade vi in en ansökan att öka effekten i både Grytfors och Rengård vattenkraftstationer och under hösten inledde vi ett samarbete med investmentbolaget Ardian kring Åndberget vindkraftpark.

 

  • Andel förnybar energiproduktion 87 procent jämfört med 88 procent 2018 (minskningen är ett resultat av ett år med ovanligt hög produktion av kärnkraft i kombination med något mindre produktion från vatten- och vindkraft).

 

Trygga leveranser

En av våra främsta uppgifter i samhället är att säkerställa pålitliga leveranser av el. Antalet störningar i elnätet har också varit färre under 2019 än året innan.

Skellefteå Kraft har under året fortsatt att göra stora investeringar för att vädersäkra elnätet. Främst har det investerats i nedgrävning av kabel i marken, men även i byte av oisolerade luftledningar mot belagda ledningar. Under 2019 har fokus även lagts på förebyggande arbete. Bland annat så har kraftledningsgator kvistats med hjälp av helikopter.

Arbetet med att investera i och förstärka regionnätet, som försörjer Skellefteå stad med elektricitet, påbörjades under 2019. Detta för att bibehålla hög leveranssäkerhet samt att möta kommunens expansionsplaner.

 

  • Antal kunder med upp till fyra avbrott under året 12 086 jämfört med 14 518 år 2018.
  • Antal kunder med upp till elva avbrott under året 1 309 jämfört med 3 919 år 2018.

 

Attraktiv arbetsplats

För att vara Sveriges bästa energibolag och möta de ständiga förändringarna på energimarknaden behöver vi kompetenta och engagerade medarbetare. I ett samhälle där konkurrensen om denna kompetens blir allt större, jobbar vi ständigt med att de som jobbar hos oss ska må bra, utvecklas och känna sig motiverade.

Ett steg i att alla ska känna sig välkomna på arbetsplatsen är att företagets likabehandlingsgrupp har blivit HBTQ-cerifierad av RFSL – en satsning där likabehandling, jämställdhet och mångfald ligger i fokus.

Högst upp på vår agenda är att jobba med våra medarbetares hälsa, arbetsmiljö och säkerhet.

Sjukfrånvaron har minskat något jämfört med året innan, och vi fortsätter vårt arbete att få det viktigaste vi har, våra medarbetare, att må bra, bland annat genom att inleda ett arbete med taktiskt resursplanering.

 

  • Medarbetarindex 70, jämfört med 67 år 2018.
  • Sjukfrånvaro 2,5 procent, jämfört med 2,8 föregående år.
  • Olyckor med sjukfrånvaro per miljon arbetade timmar 2,5 jämfört med 1,8 år 2018.

 

Kommentar från Catarina Hägglund, chef för kommunikation och hållbarhet:

Vårt arbete mot ett 100 procent förnybart energisystem fortsätter oförtrutet, trots att den politiska energiöverenskommelsen sprack under detta år. Vi jobbar vidare mot våra mål och med vårt avyttrande av Alholmen, stora satsningar på vattenkraften och arbetet för att främja en utbyggnad av vindkraften, visar vi vägen.

Även utvecklingen och underhållet av elnätet är en viktig pusselbit i arbetet för att utveckla framtidens energiförsörjning, där den gröna elen kommer att vara en nyckel.

Att vara i framkant av utvecklingen sätter också krav på vår organisation. För att nå våra mål är det oerhört viktigt att våra medarbetare, såväl nuvarande som framtida, känner att företaget är en attraktiv och hållbar arbetsplats.

 

 

Skellefteå Krafts hållbarhetsredovisning fokuserar på de frågor där vår påverkan är störst och där vi har störst möjlighet att göra skillnad. Läs mer på: skekraft.se/hallbarhet

För mer information:
Elin Bergsten, ekonomichef Skellefteå Kraft
Mobil: 070-557 25 21
E-post: elin.bergsten@skekraft.se

 

Catarina Hägglund, chef kommunikation och hållbarhet Skellefteå Kraft 
Mobil: 070-511 11 55
E-post: catarina.hagglund@skekraft.se

 

Skellefteå Kraft driver på utvecklingen av förnybar energi genom investeringar och forskning. Vi är en av Sveriges största kraftproducenter med produktion av vind- och vattenkraft, värme och bioenergi. Målet är att vår egen energiproduktion ska bli 100 procent förnybar.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Cykellandet Kroatien växer

Published

on

By

Kroatien satsar allt mer på cykelturism med fler leder. Från 2024 täcks hela ön Mljet av märkta cykelrutter men så är också Kroatien numera en ”måste-destination” för cyklister. Den storslagna och varierande naturen, fantastiska vyer, gröna nationalparker och en 1 777 km lång kust lockar. Här finns cykling på alla nivåer, allt från enkla timslånga turer till 1 000 km långa EuroVelo 8.

Kroatien ingår i cykelnätverket EuroVelo som förbinder hela den europeiska kontinenten. I Kroatien sträcker sig EuroVelo 8 ända från den norra till den södra delen av landet. Halvön Istrien är den mest populära cykeldestinationen med gott om service, nivåmärkta leder och anpassat boende för cyklister. Kroatien erbjuder kontrastrika upplevelser oavsett om man cyklar utmed kusten, i nationalparker, i inlandet eller mellan öar under en dag eller flera veckor. Proffs, MTB eller nöjescyklist? Här finns rutter för alla, även för de som vill kombinera med segling!

Kroatiens 6 bästa cykelrutter

1.Istrien – klassiskt cykelland

Den 78 km långa Parenzana-turen lockar entusiaster från hela världen. Den följer en övergiven järnvägslinje genom ett kuperat landskap fyllt av vinodlingar, olivlundar och små byar. Vin-, gastro- eller tryffeltur? Istrien passar alla.

2.Nya cykelrutter på Mljet

Natursköna Mljet kan upptäckas under en dagsutflykt från Dubrovnik. Mljet har från och med i år tio märkta cykelleder. De täcker hela ön, allt från nationalparken, de två turkosglittrande saltvattensjöarna till 1200 – tals klostret och ruinen av ett romerskt palats.

3.Game of Thrones finns i Split

Kroatien är ett måste för Game of Thrones-fantaster då många av inspelningsplatserna finns i Dubrovnik och Split. Runt Split finns en 55 km lång rutt som inkluderar den romerska kejsaren Diocletianus palats, Vila Dalmatia, fortet Klis och stenbrottet i Žrnovnica.

4.Ö-hoppa med cykel

En kombo med flera öar görs enkelt från Split. Härifrån utgår färjor till vackra öar som Brac och Hvar. Hvar är ett cykelparadis med både lätta och svåra leder. Den 23 km långa UNESCO 704-rutten börjar i fiskebyn Jelsa, går via hamnen i Starigrad genom lavendelfält och avslutas i Hvar stad.

5.Krka – vattenfallens lustgård

I inlandet från kuststaden Šibenik ligger nationalparken Krka med sina sju vattenfall längs floden Krka. Kaskader av vatten fyller smaragdgröna pooler och det kristallklara vattnet skimrar i olika nyanser av grönt och blått. Här finns även utmanande leder i kuperad terräng för mountainbike-entusiaster.

6. Vin och våtmarker i Slavonien

Den oupptäckta cykelstaden Osijek i östra Kroatien är en bra utgångspunkt för den som vill cykla på flack mark längs några av landets bästa cykelvägar utmed gigantiska vete-, solros- och vinodlingar. Cykla mellan vingårdar i Kroatiens största vindistrikt eller studera det rika fågellivet i Kopački Rit – en av Europas största våtmarker.

Kontakt: 
Kroatiska turistbyrån – Stockholm: Jungfrugatan 24, 114 44 Stockholm – Sweden 
Tel:+46(0)8 534 820 80
Email: info.se@croatia.hr 
Web: https://croatia.hr/en

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bland speldosor och positiv – en oskriven norsk historia

Published

on

By

Historien om tidiga mekaniska musikinstrument som speldosor, vevpositiv och spelur är väldokumenterad ur ett teknologiskt perspektiv, när det kommer till innovatörer, patent och modellnamn. Men hur såg framväxten och spridningsvägarna ut? Hur användes instrumenten och vad betydde de för människorna? Det visar en avhandling i musikvetenskap om tidiga mekaniska musikinstrument i Norge.

Genom att både undersöka bevarade instrument på norska museer och söka i mängder av digitaliserade tidningar och litteratur i Nasjonalbibliotekets Nettbibliotek har Mats Krouthén undersökt framväxten av tidiga mekaniska musikinstrument i Norge, främst under 17- och 1800-talen.

Krouthén är sedan 25 år intendent för musikinstrument vid Ringve och Rockheim Musikkmuseum, som är Norges nationalmuseum för musik och musikinstrument, och han disputerar nu vid Göteborgs universitet.

En av huvudteserna i avhandlingen är att alla uppfinningar har en förhistoria – ingenting springer ur intet. När Edison uppfann fonografen för lagring av ljud 1878 så var förvisso tekniken ny, men den hade föregåtts av en sedan många år etablerad distributionskedja.

– Jag visar hur såväl musikindustrin som de mekaniska musikinstrumenten länge hade erbjudit konsumtionsmönster som kunde tas över av den nya ljudåtergivningstekniken, säger Mats Krouthén.

– Beteendet fanns där under hela 1800-talet: Att köpa en fysisk representation av musiken, låta den släppa taget från avsändaren och transporteras i tid och rum till en mottagare som spelade upp det oförändrade innehållet.

Förebådade grammofonskivan
Med de tvådelade mekaniska instrumenten, som skivspeldosor och organetter med separata utbytbara skivor, förebådades grammofonskivan som gjorde sitt intåg i slutet av 1800-talet.

– Perspektivförflyttningen från teknik till beteende öppnar för att gränsen mellan ljudinspelning och spelinstruktioner suddas ut. I bägge fallen sker en fixering av musiken, säger Mats Krouthén.

Flera saker har överraskat honom i arbetet med avhandlingen. Till exempel hur repertoaren på 1700-talets norska golvur med inbyggda spelverk skilde sig från den gängse beskrivna internationella repertoaren. Istället för danssatser och små musikstycken av Händel, Haydn och Beethoven framfördes vanligtvis en psalm på norska spelur, innan de slog hel timme, vilket var ett arv från senmedeltida katedralers kollektiva budskap.

– Dans och förströelse var annars de vanliga bruksområdena för mekaniska instrument.

Genom att läsa annonser framträder också olika säljargument för de mekaniska instrumenten, som att de erbjöd tröst åt den sjuke, kunde upprätthålla moral för upptäcktsresande eller användas för att förundras eller överraskas – eller för att skryta.

I materialet har Mats Krouthén funnit en rik flora av historiska termer på norska för olika mekaniska instrument: Fugleorgel, Sangdaase, Engelsk Positiv med flera.

– Dessa varianter, med små eller stora betydelseförskjutningar, redovisas i avhandlingen som en modell för vidare museiforskning. Den stora rikedomen av termer manar till varsamhet i tolkningen av ord i stora textmassor som är skrivna i olika sammanhang och tider, säger Mats Krouthén.

Avhandlingen Människorna, musiken och de mekaniska musikinstrumenten i Norge cirka 1480-1890 försvaras vid en disputation den 26 april, klockan 13 i hörsal J222 på Humanisten, Renströmsgatan 6 i Göteborg.

Avhandlingen är fritt tillgänglig digitalt: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/79506

Kontakt:
Mats Krouthén, tel: 0730-316 671 eller +47 926 966 46, e-post: mats.krouthen@mist.no

Johanna Hillgren
Kommunikatör, Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
Telefon: 076–618 10 68
E-post: johanna.hillgren@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 800 studenter och 6 700 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Pressinbjudan till LKAB:s årsstämma torsdag 25 april 2024

Published

on

By

LKAB:s årsstämma hålls den 25 april klockan 15.00 på Vetenskapens Hus, Luleå.

Årsstämman är öppen för allmänheten och i samband med årsstämman kommer ett panelsamtal om energifrågan i norr att hållas.

Notera att filmning och ljudupptagning är tillåten endast före och efter själva årsstämmoförhandlingarna.

Klockan 16.55-17.15 finns tid för kortare enskilda intervjuer med LKAB:s styrelseordförande och vd.

Kontakt: Anders Lindberg, presschef, +46 72-7178355, anders.lindberg@lkab.com

LKAB:s delårsrapport för första kvartalet 2024 publiceras den 25 april cirka klockan 13.00 på LKAB:s webbplats. Rapporten skickas som pressmeddelande och publiceras i finansiell information på lkab.com.

LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström finns tillgänglig för kommentarer om rapporten via telefon. Samtal bokas genom Niklas Johansson, direktör kommunikation och klimat +46 10 144 52 19 eller Frida Dagertun, investor relations +46 920 380 70.

Kontakt: Anders Lindberg, Presschef LKAB, Tel: 46 (0)72 717 83 55. E-mail: anders.lindberg@lkab.com

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av närmare 5200 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 43 miljarder kronor år 2023. lkab.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.