Skydda bilen från stänk

| 5 oktober, 2021 | 0 kommentarer

Något som alltid satt på bilarna förr, då man köpte dem, det var så kallade stänkskydd. Dock är denna utrustningsdetalj inget som måste finnas enligt lag längre. I Sverige valde man nämligen att 1995 att anpassa sig till de gemensamma EU-kraven, som innebär att man slutade sätta sådana på nytillverkade bilar. Istället så har man valt att göra karossen på sådant sätt, att det ska fungera som ett slags stänkskydd. Dock är det inte alls lika bra mot stenskott eller stänk av olika slag. Det du kan göra, är att köpa egna stänkskydd och montera fast, som till exempelvis stänkskydd Dodge, eller så testar du att tillverka egna.

Med stänkskydd på din bil så håller du den renare, eftersom dessa mudflaps som de även kallas tar emot just lera, vatten och annat. De skyddar även mot att du får stenskott på din lack eller att stenar drar iväg mot bilen bakom dig. Det som kan vara till nackdel med att ha stänklappar är att de ger ett ökat luftmotstånd, så att det ökar din bränsleförbrukning.

Olika typer av stänkskydd

Ett stänkskydd eller stänklapp är dessa gjorda av gummi eller plast. De finns i många olika färger, former och storlekar. Det finns även modellanpassade stänkskydd för olika bilmodeller. Ett vanligt material som används i dem är PVC samt att det även finns de som är tillverkade i material så som kaylan, polyuretan samt olika blandningar av polymerer.

Det finns även de som köper robust gummi i hel bit, för att kunna skära ut och göra egna skydd av.

Gör dina egna stänkskydd

Om du vill, så kan du testa att tillverka dina egna stänkskydd. Tänk på att köpa en gummiduk med en bra hårdhet. Det finns nämligen gummidukar med olika kvalitet. En del passar inte alls att använda till att göra stänkskydd av. Den ska vara lagom styv så att den del som hänger ner inte flyger upp och skadar lacken.

För att sedan kunna göra dina stänkskydd så bör du mäta och vara noggrann. Det finns många bra beskrivningar på nätet hur du ska göra. Det finns även instruktionsvideos om du vill se det visuellt.

Satsa på bra stänkskydd

Om du inte känner för att på egen hand hålla på med att skära ut gummi och tillverka egna stänkskydd, så kan du så klart köpa färdiga. Det finns idag många olika butiker, både fysiska och online som erbjuder detta. Det finns ett bra ställe på nätet du kan vända dig till och det är mudflaps.se. Hos dem finns det modellanpassade stänkskydd och stänklappar till en mängd olika bilmodeller. Bland annat erbjuder de stänkskydd Dodge, samt att de även har till Audi, Volvo, Honda, Ford, Kia, Fiat, Nissan samt många fler därtill.

Köper du ett stänkskydd från detta ställe så ingår det även monteringskit och en bruksanvisning. Det är bara att följa monteringsanvisningens instruktioner. Skruvar, fästen samt brickor följer med i paketet. Tänk på att montera dem på rätt sätt, efter de regler som finns om avstånd med mera.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *