Connect with us

Marknadsnyheter

SLP stärker sitt hållbarhetsarbete genom aktiv medverkan i tre ledande initiativ

Published

on

SLP ansluter sig till UN Global Compact, världens största initiativ för hållbart företagande, samt Sweden Green Building Council och LFM30.

SLP har gått med i det globala FN-initiativet United Nations Global Compact. Deltagandet innebär ett åtagande att linjera SLP:s verksamhet och strategi med UN Global Compacts tio principer inom områdena mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption, samt att vidta åtgärder för att bidra till FN:s globala mål för hållbar utveckling.

”Det är en självklarhet att SLP respekterar och följer de tio principerna. Bland annat bygger våra uppförandekoder på dessa och är en del av vad SLP anser att ett ansvarsfullt företagande innebär”, säger Viktoria Wöhl, ansvarig för SLP:s miljö- och hållbarhetsarbete.

SLP är även medlem i Sweden Green Building Council, Sveriges ledande medlems­organisation för hållbart samhällsbyggande. Över 400 verksamheter från bygg- och fastighetsbranschen arbetar för ett hållbart samhälle och medlemskapet bidrar bland annat till SLP:s arbete med att miljöcertifiera minst 50 procent av den uthyrningsbara ytan till år 2025. Utöver det har SLP anslutit sig till det lokala branschinitiativet LFM30, Malmö Stads färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i staden till år 2030.

Jag är glad över att SLP är en del i dessa tre viktiga hållbarhetsinitiativ. Tillsammans kommer vi snabbare framåt mot det gemensamma målet om klimatneutralitet”, säger Viktoria Wöhl.

För ytterligare information:

Peter Strand, vd på SLP, telefon: 0705-881 661

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Elmarknaden just nu: Årets ”höstflod” ger rekordlåga elpriser

Published

on

By

September präglades av ovanligt höga temperaturer, blåst och välfyllda vattenmagasin. Det bidrog till att månaden blev den billigaste sedan hösten 2020. Även sett till antalet timmar med minuspriser blev det en rekordmånad. En annan ovanlighet är att årets tillrinning till de nordiska vattenmagasinen nästan kan liknas med vårfloden. Men elpriserna är extremt väderberoende och oförutsägbara.

Den hydrologiska balansen, det vill säga måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, har återhämtat sig i hela Norden. Det för årstiden varma vädret i kombination med nederbörd i områden med vattenkraft har bidragit till god tillrinning till vattenmagasinen. Nästan i linje med vårfloden som infaller under snösmältningsperioden.

Man skulle kunna säga att det vi upplever är en höstflod istället. Just nu är elpriserna låga i alla elområden och utöver de gynnsamma väder- och energiförutsättningarna så har värmen gjort att vi behövt använda mindre el. Men efter de senaste åren vet vi att det kan ändras snabbt, så det är fortsatt viktigt att vara aktiv och se över sitt elavtal, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Under september var det minuspriser under 46 timmar, såväl nätter som dagar, vilket är ovanligt. Det har bidragit till att det rörliga elpriset som baseras på ett månadsmedel blev rekordlågt för september.

Medelspotpriset på Nord Pool i elområde 3 (Södra Mellansverige) blev 24,32 öre/kWh för september, att jämföras med ifjol då priset var nära tio gånger så högt, 228,63 öre/kWh. 

Bränslepriserna varierar, priset på gas och kol ligger på lägre nivåer medan priset på olja är nästan på samma nivå som i fjol. De europeiska gaslagren är fortsatt välfyllda och den avblåsta strejken i Australien vid två LNG-anläggningar (flytande naturgas) har lugnat marknaden och därmed även stabiliserat elpriset.

–  Priset på fastpriskontrakt har också kraftigt minskat, särskilt i jämförelse med förra årets extremt höga priser. Vattenfall erbjuder olika avtalslängder. Är du osäker kan du till exempel välja ett sexmånadersavtal, så vet du vad du får betala per kilowattimme över vintern. Fördelen med fastpris är just förutsägbarheten, säger Jonas Stenbeck.   

September 2023 (medelspotpris)   September 2022 (medelspotpris)  
Elområde 1, Norra Sverige      10,89 öre/kWh  100,71 öre/kWh 
Elområde 2, Norra Mellansverige      10,89 öre/kWh  101,12 öre/kWh 
Elområde 3, Södra Mellansverige      24,32 öre/kWh  228,63 öre/kWh 
Elområde 4, Södra Sverige      51,33 öre/kWh  241,67 öre/kWh 

Se dagsaktuella timpriser på elbörsen Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.  

Mer om elmarknaden: 
Privat: Om elmarknaden just nu 
Företag: Om elmarknaden just nu

För ytterligare information kontakta: 

Heidi Stenström, pressekreterare Vattenfall, 070-611 81 92, heidi.stenstrom@vattenfall.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sjukvårdsministern besöker Västernorrland

Published

on

By

Den 4 oktober besöker sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson Kramfors, Västernorrland. Syftet med besöket är en hälso- och sjukvårdsdialog med ledningen i Region Västernorrland och att besöka verksamheter i regionen.

Under mötet med ledningen i Region Västernorrland deltar Glenn Nordlund, regionstyrelsens ordförande samt Elina Backlund Arab, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Sjukvårdsministern kommer också att göra ett besök på verksamheten Hälsocentralen Kramfors.

Journalister ges möjlighet till enskilda intervjuer i samband med besöket.
För mer information och intervjuförfrågningar kontakta pressekreterare Joel Apelthun.

Sjukvårdsministern besöker Sveriges regioner

Några av regeringens högsta prioriteringar inom hälso- och sjukvården är vård i tid och jämlik vård i hela landet. En långsiktig utveckling av hälso- och sjukvården grundas bäst i dialog mellan berörda aktörer. Syftet är att stärka hälso- och sjukvårdens förutsättningar att erbjuda en god och jämlik vård som utgår från behovsprincipen. För att säkerställa detta behöver det under den närmaste tioårsperioden ske en omfattande utbyggnad av primärvård så att en större andel av hälso- och sjukvården utgörs av primärvård. Vidare krävs en välfungerande kompetensförsörjning och god tillgänglighet.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson planerar att besöka alla Sveriges regioner under mandatperioden. Under sitt besök kommer ministern att hålla en hälso- och sjukvårdsdialog med regionledningen samt att besöka olika verksamheter inom hälso- och sjukvården.

Nästa besök går till Region Halland den 15 november.

Presskontakt

Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
076-1279394
joel.apelthun@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stor efterfrågan på arbetskraft, trots vikande konjunktur

Published

on

By

Under det tredje kvartalet 2023 beviljades omkring 3 400 personer stöd från Trygghetsfonden TSL. Det är dubbelt så många i jämförelse med motsvarande kvartal året innan då 1 700 personer beviljades stöd. Resultatet innebär ett helt år med ökat inflöde. Men trots en längre tid med pessimistisk framtidstro – hög inflation, höga räntor och en krona som minskar i värde – finns det fortsatt stor efterfrågan på arbetskraft.

Sysselsättningen är fortsatt hög och arbetslösheten har varit lägre månad för månad i jämförelse med föregående år, även om det finns en indikation för vändning under augusti månad.

– Den höga efterfrågan på arbetskraft kan vi även se i våra resultat. Under tredje kvartalet var andelen personer som hittat ny lösning efter avslutat stöd 95 procent, vilket tangerar den tidigare historiskt högsta nivån. Trots att vi befinner oss i en period med ett ökande inflöde kan vi konstatera att resultaten för omställningsstödet har varit fortsatt starka med mycket goda resultat för våra deltagare, säger Caroline Söder vd för Trygghetsfonden TSL.

Ökningen av uppsägningar syns i de flesta branscherna och var störst inom industrin med knappt 200 procent fler som har beviljats stöd. Även uppsägningarna inom bygg, handeln samt hotell och restaurang har ökat där den sistnämnde ökade med mer än ett tvådubblat så stort inflöde.

Stockholm, Västra Götalands och Skånes län stod tillsammans för 47 procent av alla uppsagda som beviljats omställningsstöd under årets tre första kvartal. Men nedbrutet på per capita-siffror ser bilden annorlunda ut. Då ligger Kalmar län i topp följt av Jämtland och Kronoberg. Stockholm, som bidrar med flest beviljanden i absoluta tal, bidrar när man tittar på inflödet per capita med det femte lägsta inflödet.

Sedan ett år tillbaka erbjuder Trygghetsfonden TSL även kompetensstöd som bland annat innefattar vägledning och ekonomiskt stöd under utbildning även för anställda.

– Trygghetsfonden TSL är oavsett konjunkturläge glada och stolta över att kunna erbjuda en palett av möjligheter för människor att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Vi har sett ett stort och växande intresse för kompetensstödet under året som möjligheten har funnits. Både över olika branscher och genom spridning regionalt. Mest förekommande är ansökningar bland anställda inom industrin och handeln och knappt hälften söker en kurs eller utbildning på yrkeshögskola, avslutar Caroline Söder.

Johannes HellqvistKommunikationschef010-212 33 84johannes.hellqvist@tsl.se

Hjälp till jobb – trygghet under omställning. Trygghetsfonden TSL är ett omställningsstöd som 80 000 arbetsgivare erbjuder sina 2 000 000 medarbetare. Stödet gäller hos alla privata arbetsgivare som har kollektivavtal med ett LO-förbund. Trygghetsfonden TSL ägs av Svenskt Näringsliv och LO. Läs mer på www.tsl.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.