Connect with us

Marknadsnyheter

Smart High Tech: Sammanfattning av året 2022

Published

on

När vi nu avslutat av ett mycket intensivt 2022 vill jag, Smart High Tech Företagsledning och dess Team önska alla ett Gott Nytt och fantastiskt 2023.

I samband med denna hälsning vill jag ge lite övergripande information om händelser under 2022 samt lite mer detaljerad information vad som skett under senaste kvartalet, samt kommande aktiviteter i närtid.

Axplock från PM under Q1-Q3 med kommentarer:

10 jan – Prototyporder från Huawei – Denna större prototyporder har genererat ett ökande antal förfrågningar och utvecklingsprojekt som pågår.

3 maj – Nytt affärsområde Retail – Försäljning startade 1 sept

1 juli – Prototyporder från Huawei – Ytterligare ett projekt som pågår. Detta avser modifiering av GT-TIM för att ersätta en komplex applikation.

8 juli – Bygger produktionskapacitet i Arendal – Flytten skedde 7-8 dec.

15 juli – Utvald till elektronikjättes interna Global Sourcing Conference – Denna gigant testar våra produkter inom en rad olika affärsområden.

1 aug – Testorder av GT-TIM från drönartillverkare – Vi har en tät dialog kring optimering av vår produkt och vi besöker dem i januari 2023.

3 aug – Order från företag inom rymdindustrin – En silikonfri variant av GT-TIM har godkänts i deras tester och finns nu upplagd i deras register för avrop.

4 aug – Testorder från ledande global IT leverantör i USA – Denna mycket kända gigant har preliminärt lovande testresultat och vi besöker dem i januari 2023.

16 aug – Kinesiskt dotterbolag tecknar betydande order för serieleverans av GT-TIM – Denna kinesiska tillverkare av industrirobotar har beställt GT-TIM till ett ordervärde om ca 450.000 SEK med avrop under hela 2023. Detta är koncernens första serieorder där GT-TIM används i kundens slutprodukt. Efter test av första leveranser önskar kunden leverans av hela årsvolymen redan under Q1 2023 och indikerar därmed betydligt ökande behov.

1 sept – Onlineförsäljning till konsument globalt – Detta resulterade i ett samarbete med en global distributör 25 nov. Dessutom sker en ökande försäljning av FrostSheet direkt från oss.

23 sept – Serieorder från producent av testutrustning i Hongkong – Denna order avropas kvartalsvis.

PM under Q4 till dags dato med kommentarer:

3 okt – Uppnår unik värmeledningsförmåga hos grafenbaserad film – Grafenbaserad film är en väsentlig komponent i vår process. Rekordet i värmeledning ger oss än högre prestanda i våra produkter under 2023.

19 okt – Avsiktsförklaring med kinesisk techjätte – Denna samverkan med Letter of Intent, LoI, samt Proof of Concept, PoC, pågår för fullt. Första delen är att ersätta termisk pasta med GT-TIM i en av deras konsumentprodukter. Initiala tester är lovande.

2 nov – Verifieringsorder från europeisk serverproducent – Efter rigorösa kvalificeringar används nu GT-TIM i deras produkter.

25 nov – Stororder från global distributör – Denna globalt ledande distributör lade en order med förskottsbetalning om 1,35 MSEK och ett beräknat ordervärde om 8-12 MSEK för 2023. Vi bedömer att detta samarbete kommer att generera ytterligare volymer redan under 2023 men i synnerhet 2024.

Ytterligare händelser och aktiviteter under Q4:

1 december erhöll vi ISO certifiering för ISO 9001:2015 (Kvalitet), ISO 14001:2015 (Miljö) samt ISO 45001:2018 (Arbetsmiljö). Flera av de kunder vi för dialog med har dessa certifieringar som krav.

8 dec startade vi produktionen på nytt efter flytt till våra nya lokaler på Arendals industriområde. Flytten gick snabbt och produktionen kunde startas efter endast ett par dagars stillestånd. Någon vecka senare hade det mesta kommit i ordning.

Under det sista halva året har koncernen lämnat in 4 st patentansökningar kring vår kärnteknologi. Två av patenten är inlämnade av vårt kinesiska dotterbolag, två av det svenska moderbolaget.

Under årets sista vecka anlände ny produktionsutrustning som ger en produktionskapacitet av 25.000 enheter per månad. Vi har dessutom i dagarna beställt ytterligare produktionsutrustning som under våren dubblar kapaciteten till 50.000 enheter per månad.

Under januari 2023 anländer även en utrustning för grafenhantering, vilket innebär att vi har samtliga kritiska produktionsprocesser i egen regi i Göteborg. Detta snabbar upp ledtider både för tillverkning, men inte minst för vår produktutveckling.

Kapacitetsökningen är väsentlig för att klara befintliga och kommande beställningar samt att kunna effektivisera personalkostnaden genom optimal skiftgång och kapacitetsbuffert.

Personalstyrkan växer i samband med volymuppgång, fortsatt industrialisering och framför allt, för att möta ett ökande antal förfrågningar. Andelen mycket intressanta kundförfrågan har det senaste kvartalet ökat markant till dussinet globala techjättar. Vi har även dialog med datacenters och servertillverkare som ser våra produkter som lösningen när traditionella kylningsprodukter inte klarar ökande prestanda i elektroniken.

Våra team inom produktion, R&D och ledning har under hösten hanterat ständigt nya utmaningar i form av förfrågningar, förbättringar och förändringar i verksamheten. Vår styrelse har varit ett stort stöd i bolagets utvecklingsfas där gamla spelregler och förutsättningar snabbt förändrats och krävt beslut och handling.

Göteborg 2 januari 2022

Lars Almhem, VD Smart High Tech

För mer information om SHT Smart High-Tech AB, vänligen kontakta:

VD Lars Almhem                                                                

+46 70 418 00 00                                                              

lars.almhem@smarthightech.com

Kort om SHT Smart High-Tech AB

SMART HIGH TECH har genom den patenterade produkten GT-TIM utvecklat ett unikt grafenförstärkt gränssnittsmaterial, så kallat ”Thermal Interface Material”, TIM, för elektronik- och kraftmodulkylning som leder värme effektivt både i vertikalt och i horisontellt led. Ökad kylningsförmåga krävs av industrin för att fortsätta kunna utveckla högprestandaelektronik som är mindre, lättare, snabbare med mer funktionalitet på ett hållbart sätt genom lägre energikonsumtion.

Visionen för SMART HIGH TECH är att bli en globalt ledande leverantör i världen av nanobaserade material och lösningar för applikationer för termisk kylning av elektronik som bidrar till ett hållbart samhälle. Detta ska ske genom hög grad av automation i kombination med ett unikt och patenterat grafenförstärkt kylmaterial. SMART HIGH TECH har tillverkning av sin GT-produkt såväl i Göteborg som i Kina som säljs till företag inom elektronikbranschen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studie visar att styrketräning kan lindra depression

Published

on

By

En nyligen publicerad forskningsstudie i Psychiatry Research pekar på styrketräning

som en potentiell kompletterande behandlingsstrategi för att bekämpa depression.

Genom en metaanalys av 38 tidigare studier fann forskarna att styrketräning kan

minska depressiva symtom på ett måttligt sätt. Resultaten visar att längden på

träningen, hur ofta den utförs och specifika detaljer som antal set och repetitioner

påverkar effekten av träningen på depressionen.

Depression är en vanlig sjukdom som påverkar miljontals människor över hela

världen och trots tillgängliga behandlingar återhämtar sig många inte helt. Denna

studie ger därför viktig insikt i hur styrketräning kan vara en del av en effektiv

behandlingsstrategi för depression.

Källa: https://www.psypost.org/streng…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.