Sommar i P1 : Här är de åtta som valts ut till Lyssnarnas Sommarvärd

| 5 maj, 2021 | 0 kommentarer

Över 450 bidrag har kommit in och nu är åtta kandidater klara! Nu är det lyssnarna som för femtonde året i rad får avgöra vem som blir Lyssnarnas Sommarvärd 2021. Röstningen pågår fram till den 23 maj på Sommar i P1:s hemsida och Lyssnarnas Sommar sänds den 14 juli i P1.

Nominerade till Lyssnarnas Sommarvärd 2021

De nominerade är: 1. Emelie Ågren, 2. Christoffer Lindahl, 3. Mathilda Hofling, 4. Jan M Lundahl, 5. Cilla Zbinden, 6. Helga Fossum, 7. John Moshi, 8. Johanna Azar.

Pandemin har satt spår bland årens bidrag, både när det gäller ämnen men också genom att många fått tid att reflektera över sina liv. Att välja ut ett fåtal bidrag bland mängden av välskrivna och angelägna berättelser har varit svårt. Ola Hemström är producent för Lyssnarnas Sommarvärd och är den som lyssnat igenom de ca 450 bidrag som kommit in från lyssnarna.

–Jag vill rikta ett stort tack till alla som tagit sig tid och delat med sig av sina liv och erfarenheter. Även om just din historia inte är med bland de åtta finalisterna – fortsätt skriv och berätta! Din historia är viktig, säger Ola Hemström, producent.

Det är för femtonde året i rad som lyssnarna får rösta på sin favorit som de vill utse till Lyssnarna Sommarvärd.

– Den som blir Lyssnarnas Sommarvärd har en omvälvande tid framför sig. Programmen får ofta ett stort genomslag och berättelserna sprids som ringar på vattnet även långt efter sändning, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar i P1.

Fram till 23 maj kan man lyssna på bidragen och rösta på Sommar i P1:s hemsida: http://sverigesradio.se/sommar

Den som lyssnarna utser till Lyssnarnas Sommarvärd presenteras den 1 juni.

De åtta bidragen är:

  1. Kriget på äldreboendet  Emelie Ågren, 38 år och chef inom äldreomsorgen, Västerås

Den 8 april 2020 kallades Emelie och hennes medarbetare ut i ett krig – mot ett nytt och okänt virus. Det var ett krig som skulle kosta 14 av 47 boende livet på  det äldreboende för personer med demenssjukdom där Emelie arbetade.  Det här är hennes berättelse om hur det var att, när hela världens famlade efter skyddsutrustningar och svar, hamna i frontlinjen i kriget mot Covid. 

  1. Är det så här vi vill ha det? Christoffer Lindahl,  34 år och fårfarmare, Ånge

Varje kväll däckar han framför TV:n och är helt slut. Ska det fortsätta så här hela livet? Då bestämmer sig Christoffer, tillsammans med sin fru, för att byta sitt välbetalda kontorsjobb som bilförsäljare mot ett liv som fårfarmare. Han som inte ens har en aning om hur man kör en traktor.

  1. Kom nu Mathilda  Mathilda Hofling, 35 år och porträtt- och bröllopsfotograf, Västerås

Hon är 13 år och männen har lurat henne att ta bilder sig själv naken. Om hon inte fortsätter att träffa dem hotar de att sända dem till familj och vänner. I många år bryts hennes självförtroende systematiskt ner av förövarna. Nu är det dags att berätta vad de gjorde mot henne som ung.

  1. Fotona på Bruce  Jan M Lundahl, 53 år och fotograf, Mölndal 

Jan sitter och äter glass i Kungsträdgården i Stockholm när plötsligt Nils Lofgren, Bruce Springsteens gitarrist, dyker upp. ”Är det ok att visa mina bilder på dig & E Street Band?”, frågar Jan.
Det här är berättelsen om hur Jan gick från konsertbesökare till att bli husguden Bruce Springsteens turnéfotograf.

  1. Älskade barn  Cilla Zbinden, 45 år, yogalärare, handledare i sorgebearbetning och personlig assistent, Vendelsö.

”Är det du som är Lisas mamma”  frågar rösten i luren. Ni måste komma in till sjukhuset omedelbart.
När Cillas dotter är i tonåren kommer drogerna och senare anorexian in i hennes liv. Bara 23 år gammal avlider hon i sviterna av missbruket. Det här är berättelsen om Lisa, om den hon verkligen var. Och om hennes familj.
 

  1. Operation Osavakim Helga Fossum, 75, Hunnebostrand

Kriget är över och de ryska trupperna för en natt bort hennes familj –  från Berlin, till Sovjet. Operationen kallas Osavakim med målet att lägga beslag på Tysklands vetenskapsmän och tekniska kunnande. Helga Fossum föds i krigsslutet.  Hon hinner under sin ungdom ta sig ut  från Sovjet, till forna DDR, och därifrån fly över järnridån för att till slut bli landa i Hunnebostrand.  Det är dags att berätta nu, innan det är för sent.

  1. De är ute efter mig  John Moshi, 27 år, poet, Hässelby, Stockholm

Klockan är fyra på morgonen och John gömmer sig undan polisen  i en tunnel i Rinkeby. Han blöder och ber till Gud, om han finns, att låta honom komma undan i utbyte mot att han börjar sköta sig. Han kom undan och höll sitt löfte. Det här är Johns berättelse om sin egen resa och sin hatkärlek till orten. Och om den onda cirkel som gör att varje ny generation är mer destruktiv än den förra.  Vad kan vi göra?

  1. På kyrktrappen, Johanna Azar, 38 år, enhetschef på Göteborg stadsmission, Göteborg

Johanna har sitt kontor bakom orgeln i samma kyrka hennes morfar en gång steg uppför trappen till för att konfirmeras. Det är pandemi och iskyla och nedstängningarna har också drabbat de hemlösas värmeställen.  Något måste göras. Nu tas beslutet att låta de hemlösa ta trappen upp till värmen. Johanna vill berätta om vad som händer de allra mest utsatta i samhället under en brinnande pandemi. Och om sin egen familjs resa genom staden.

Pressbilder:

Samtliga kandidater gruppbild , Kollage: SR. Foto: privat.

1.Emelie Ågren, 38 år och chef inom äldreomsorgen, Västerås. Foto: privat.

2.Christoffer Lindahl,  34 år och fårfarmare, Ånge. Foto: privat

3.Mathilda Hofling, 35 år och porträtt- och bröllopsfotograf, Västerås. Foto: Mathilda Hofling.

4.Jan M Lundahl, 53 år och fotograf, Mölndal. Foto: privat. 

5.Cilla Zbinden, 45 år, yogalärare, handledare i sorgebearbetning och personlig assistent, Vendelsö. Foto: privat.

6.Helga Fossum, 75, Hunnebostrand. Foto: privat.

7.John Moshi, 27 år, poet, Hässelby, Stockholm. Foto: privat

8.Johanna Azar, 38 år, enhetschef på Göteborg stadsmission, Göteborg. Foto: privat

För mer information, vänligen kontakta:

Molly Brunner, pressansvarig Sommar i P1
[email protected]
0702-70 70 64

Ola Hemström, producent Lyssnarnas Sommar
[email protected]
070-221 46 33

Bibi Rödöö, programchef Sommar i P1
[email protected]
0708-999 821

Molly Brunner, pressansvarig Sommar i P1
[email protected]
0702-70 70 64

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *