Connect with us

Marknadsnyheter

Sommarens ABC: uppdaterad expertlista

Published

on

Lagom till årets sommar har vi uppdaterat vår populära expertlista Sommarens ABC. Här hittar du som är journalist experter som kan svara på frågor om allt från hållbar turism, semesterläsning och sommarekonomin till hur vi påverkas av fästingar, pollen och värmeböljor.

Du hittar expertlistan nedan och på Göteborgs universitets webb:

Observera att vi inte garanterar att de som finns med på listan alltid går att komma i kontakt med. Se listan som en uppslagsbank med förslag på personer som om de har möjlighet svarar på frågor.

Pressjour
Göteborgs universitets pressjour håller öppet alla vardagar under sommaren mellan klockan 9:00 och 15:00. Information om pressjouren kommer att finnas i vårt pressrum.

Fler expertlistor
I Expertarkivet har vi samlat fler expertlistor med kontaktuppgifter till forskare vid Göteborgs universitet, både inom aktuella och mer tidlösa ämnen. Här hittar du bland annat listorna Kriget i Ukraina och Val, politik och opinion.

Bilder
På ett en del av forskarna finns bild i Göteborgs universitets bildarkiv. Vänligen ange Göteborgs universitet som källa vid publicering.

Sommarens ABC

Arkeologi, historia & kulturvård

Marin arkeologi
Staffan von Arbin har arbetat med marinarkeologisk kulturmiljövård, forskning och uppdragsverksamhet sedan tidigt 2000-tal. Hans pågående forskning behandlar sjöfart och maritim transportgeografi i Nordeuropa under perioden 1150–1550. Han kan svara på frågor om maritima fornlämningar och kulturlandskap, båtar och skepp, sjöfart, undervattensarkeologi, bevarandet av fornlämningar under vatten och vetenskapliga dykmetoder.
Staffan von Arbin, doktorand i arkeologi, telefon: 076–319 6663, e-post: 
staffan.arbin@gu.se  

Vandringar i stadsnära naturområden och historiska spår
Under sommaren är det många som besöker våra naturområden för motion och kanske bad. Men inbäddad i grönskan finns även mycket historia att upptäcka, i exempelvis Delsjö- och Kåsjöområdet samt Vättlefjäll finns rikligt med spår efter årtusenden av mänsklig aktivitet. Dessutom har friluftslivet i dessa områden också en historia som få känner till. 
Per Hallén, lektor i ekonomisk historia, 
per.hallen@econhist.gu.se

Göteborgs ekonomiska historia
Överallt omkring oss pågår i dag stora byggprojekt som avspeglar de senaste årens kraftiga tillväxt i staden. Men staden består av många lager av berättelser kring vår ekonomiska historia. På några få platser syns ännu 1600-talet medan senare århundraden är lättare att observera. En vandring genom Göteborgs centrala delar berättar mycket om inte bara stadens utveckling utan också om landets och i vissa fall världens ekonomiska förändring. 
Per Hallén, lektor i ekonomisk historia, 
per.hallen@econhist.gu.se

Kulturvård
Runt midsommar vill vi ut på landet och det gjuts liv i gamla hembygdsgårdar runtom i Sverige. Gamla byggnader och historiska miljöer är en del av vårt gemensamma kulturarv. Anneli Palmsköld är experten som kan berätta med om dessa gamla hus och miljöer.
Anneli Palmsköld, professor i etnologi, telefon: 031–786 4709, e-post: 
anneli.palmskold@conservation.gu.se

Astronomi

Sommarhimlen är mestadels så ljus att det är svårt att se stjärnor, planeter och andra himlafenomen. Men när jorden skär banan för kometen Swift-Tuttle i augusti varje år hamnar vi i ett meteorregn kallat Perseiderna, som har störst aktivitet runt den 12 augusti. ”Rymd-Maria” Sundin kan berätta mer om Perseiderna och allt annat som sker i rymden.
Maria Sundin, docent i teoretisk fysik, telefon: 031–786 9172, 070–252 4050, e-post:  
maria.sundin@physics.gu.se

Barn & nätet

En mörk sida av internet – grooming under sommar och pandemi
Kontakter med barn i sexuellt syfte online, så kallad grooming, har ökat under pandemin. Samtidigt är sommarlovet en tid när många barn umgås på nätet och i sociala medier. Hur ser möjligheterna ut till internetfiltrering och tekniska begränsningar? Hur fungerar lagen och vad kan föräldrarna göra?
Marie Eneman, universitetslektor i informatik, telefon: 070–975 8844, e-post: 
marie.eneman@ait.gu.se

Förhindra kränkningar och mobbning på nätet
Många barn far illa på grund av kränkningar och mobbing på nätet. Under sommarledigheten kommer de dessutom spendera många timmar per dag med sina mobiltelefoner bortom föräldrarnas och skolans kontroll. Hur ska vuxna prata med barnen i sommar för att lära dom använda tekniken på ett etiskt sätt? Anita Grigic Magnusson forskar på mobiltelefonanvändning bland skolbarn och i klassrummet.
Anita Grigic Magnusson, doktorand i tillämpad IT, telefon: 070–982 9102, e-post: 
anita.magnusson@ait.gu.se

Beteenden i sommartider

Fästingar, beteende och friluftsliv
Hur påverkar förekomsten av fästingar, TBE och borrelia svenskarnas friluftsliv? Daniel Slunge har studerat samhällskostnaderna för TBE, människors riskuppfattning och skyddsbeteende kopplat till fästingar och fästingburna sjukdomar och hur oron för dessa ändrar beteendet i skog och mark.
Daniel Slunge, doktor i nationalekonomi, mobil: 076–622 9205, e-post: 
daniel.slunge@gu.se

Generositet och samarbete
Sommaren ger många möjligheter att hjälpa andra, från att vattna grannens blommor till att skänka tid eller pengar till ett för oss viktigt ändamål. Men vad är det som triggar oss att hjälpa till och vad är det mer allmänt som gör att vi ibland agerar i snävt egenintresse och ibland agerar för samhällets eller andras bästa? Olof Johansson Stenman har bland annat forskat om samarbete och generositet.
Olof Johansson Stenman, professor i nationalekonomi, telefon: 031–786 2538, e-post: 
olof.johansson@economics.gu.se

Djur på land & i vatten

Identifiera fiskar och andra arter i havet
På sommaren är det många som badar och rör sig ute på havet. Då ökar chansen att få se någon ovanlig art. Våra experter kan hjälpa dig att identifiera en ovanlig fisk, krabba eller annan art i vattnet.

Havsöring och andra laxfiskar
Många tycker att det är roligt och avkopplande att fiska under semestern. Och kanske är fiske den perfekta pandemisysselsättningen eftersom det är lätt att hålla avstånd till andra sittandes i en eka en tidig sommarmorgon. Napp kanske inte alltid är det viktigaste, men ibland händer det att det fastnar något på kroken. Och skulle det vara en fisk i familjen lax kan Johan Höjesjö berätta mer. Han är expert på alla sorters laxfiskar.
Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi, telefon: 031–786 3636, e-post: 
johan.hojesjo@bioenv.gu.se

Småkryp i skog och mark
Sommaren är en aktiv tid för allehanda insekter och andra småkryp. Oskar Gran forskar på vedlevande skalbaggar och kan svara på frågor om småkryp och biologisk mångfald.
Oskar Gran, doktorand ekologisk zoologi, telefon: 070–070 8578, e-post: 
oskar.gran@bioenv.gu.se

Evenemang, turism och konsumtion

Turism och hållbarhet – klimatsmartsemester.se
Sommarens ledigheter gör att många reser utomlands och inom Sverige för att besöka nära och kära eller gå på något av alla evenemang som erbjuds. Hur hållbar är egentligen turismen och hur kan den göras mer hållbar? Erik Lundberg är en av forskarna bakom plattformen klimatsmartsemester.se. På plattformen går det att klimatberäkna semestern både när det gäller resande, boende och deltagande i olika aktiviteter. Dessutom finns där färdiga klimatberäknade semestertips och mer kunskap om turism och hållbarhet
Erik Lundberg,doktor i företagsekonomi, mobil: 070–419 4402, e-post: 
erik.lundberg@handels.gu.se

Turism och marknadsföring av platser (place branding)
Sommaren är en tid då många svenska kommuner arbetar hårt för att locka besökare.  Emma Björner forskar kring place branding och inkluderande turism, och nyligen publicerades hennes studie kring hur en liten tätort som Dals Långed i Bengtsfors kommun framgångsrikt arbetat med marknadsföring.  
Emma Björner, forskare vid Gothenburg Research Institute (GRI) vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet, e-post: 
emma.bjorner@gu.se

Evenemang och ekonomiska effekter
Under sommaren är det många som deltar i evenemang och går på festivaler. Tommy Andersson bedriver forskning om evenemangs ekonomiska effekter på kort och lång sikt. 
Tommy Andersson, senior professor i företagsekonomi, telefon: 031–786 1526, mobil: 070–684 9147, e-post: 
tommy.andersson@handels.gu.se

Event Management
John Armbrecht bedriver forskning inom evenemangsledning, konsumenters upplevelser och samhällsekonomisk analys. John är särskilt intresserad av att förstå värdet som skapas av evenemang och evenemangsupplevelser och hur det kan bidra till livskvalitet för besökare och lokalbefolkning.
John Armbrecht, docent i företagsekonomi, telefon: 070–698 8868, e-post: 
john.armbrecht@handels.gu.se

Sommarekonomin
Vad gör att semesterpengarna rullar iväg snabbt för vissa, medan andra kan spara under semestern? Psykolog Magnus Jansson om mekanismerna bakom vår hantering av pengar.  
Magnus Jansson, fil. dr i psykologi, telefon: 031–786 5612, e-post: 
magnus.jansson@gri.gu.se

Konsumtion
För många är shopping en del av sommaren. Men hur ser den privata konsumtionen ut i Sverige och hur har den förändrats under pandemin? Det kan John Magnus Roos, som är redaktör för den årliga Konsumtionsrapporten svara på. Han har också kunskap om köpberoende samt hur personlighet och känslor påverkar människors konsumtion. 
John Magnus Roos, doktor i psykologi, telefon: 073–048 2227, e-post: 
magnus.roos@cfk.gu.se

Pandemins effekter på shopping och realisation
Under pandemin har våra kläd- och skoinköp minskat kraftigt. Det här har fått olika konsekvenser för modebranschens strategier vad gäller att locka till konsumtion. Hur kommer sommarrean att påverkas? Återupptar vi våra tidigare köpvanor i takt med att allt fler har vaccinerats? Konsumtionsforskaren Gabriella Wulff studerar modebranschen och hållbarhet, och arbetar nu med forskningsprojektet Realisation inom klädföretag.
Gabriella Wulff, konsumtionsforskare, telefon: 031–786 1469, e-post: 
gabriella.wulff@handels.gu.se

Funktionshinder & trafikolyckor

Sommar för funktionshindrade
Sommar, sol och värme innebär att många ger sig ut för att upptäcka nya platser. För den som är funktionshindrad är dock många vägar stängda och bristen på tillgänglighet kan bli extra tydlig. Jörgen Lundälv bedriver forskning om trygghet och säkerhet för personer med funktionsnedsättningar.
Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete, telefon: 076–172 4711, e-post: 
jorgen.lundalv@socwork.gu.se

Trafikforskning, trafikoffer, invaliditet
Sommaren är trafikintensiv vilket ökar risken för olyckor i trafiken. Jörgen Lundälv forskar bland annat på hur trafikolyckor drabbar familjer och närstående och vilket stöd som samhället kan ge när det värsta inträffar. Här ingår akut krisstöd, kommunikation och vilka stödresurser som finns i samhället.
Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete, telefon: 076–172 4711, e-post: 
jorgen.lundalv@socwork.gu.se

Litteratur & språk

Barn- och ungdomslitteratur/lättläst samt feministiska serier
På sommaren hinner barn och unga läsa riktigt mycket, ibland hela dagar eller nätter. Men vad ska de läsa? Anna Nordenstam är expert på barn- och ungdomslitteratur och lättläst litteratur och forskar även om feministiska tecknade serier.
Anna Nordenstam, professor i litteraturvetenskap, telefon: 070–834 9248, 031–786 4187, e-post:  
anna.nordenstam@lir.gu.se

Semesterläsning
Under semestern finns det oftast lite mer tid än vanligt att läsa de där böckerna man inte hinner med annars. Yvonne Leffler kan berätta om skräck- och kriminalfiktion, såväl svensk som internationell, både inom litteraturen och inom filmen.
Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap, telefon: 031–786 5294, e-post:  
yvonne.leffler@lir.gu.se

Semesterläsning – populärlitteratur/krim
Under en regnig sommar tar många flykten in i böckernas värld. Men vem ska man välja av Jens Lapidus och Leif GW Persson? Vad är det i Camilla Läckbergs böcker som gör henne så populär? Och vad läste folk på sommaren förr i tiden? Dag Hedman är expert på populärlitteratur och kriminalromaner.
Dag Hedman, professor i litteraturvetenskap, telefon: 031–130 076, e-post:  
dag.hedman@lir.gu.se

Uppfattningar om god litteratur för flickor
Ledighet kan innebära mer tid för läsning. Sara Andersson är expert på nutida och historiska uppfattningar om vad som betraktas som god läsning för barn och unga, och framför allt hur dessa idéer konstruerar flickskap.
Sara Andersson, lektor i sociologi, telefon: 070–949 6601, e-post: 
sara.andersson@gu.se

Motion

Motion skyddar mot stress
Sommartid kan ge utrymme för hälsosam utevistelse. Magnus Lindwall forskar bland annat om motivation och beteendeförändring, främst kopplat till livsstil som fysisk aktivitet och träning. Även expert inom pseudovetenskap och populärpsykologi som myter och produkter som säljs på ovetenskapliga grunder.
Magnus Lindwall, professor i hälsopsykologi, telefon: 070–960 3545, e-post: 
magnus.lindwall@gu.se

Löpning och skador
För att hålla sig i trim är det många som löptränar under sommaren. Forskning visar dock att upp till varannan motionslöpare skadar sig under ett år. Jonatan Jungmalm forskar om skador i samband med motionslöpning och kan svara på frågor om vilka skador som är vanligast och hur de kan förebyggas.
Jonatan Jungmalm, forskare i idrottsvetenskap, telefon: 070–658 59 98, e-post: 
jonatan.jungmalm@gu.se

Pollen

Ek, gräs och gråbo är tre växter som orsakar pollenallergi under sommarmånaderna. Åslög Dahl är forskare och ansvarig för Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet. Laboratoriet har sedan 1975 bedrivit mätningar av luftburet pollen, och utfärdar bland annat prognoser till allmänheten, media och sjukvården.
Åslög Dahl, forskare i botanisk systematik och evolution, telefon: 031–786 2664, 070–755 6962, e-post: 
aslog.dahl@bioenv.gu.se

Resor och besök

Guidebokens historia
Varför ser den ut som den gör, guideboken som vi håller hårt i handen när vi ger oss iväg till sommarens okända resmål, och vad händer med själva guideboken som form i den digitala eran? Anna Blennow, forskare i latin, har forskat om guidebokens historia med fokus på staden Rom, och spårat guidebokens ursprung och utveckling i medeltidens och den tidigmoderna periodens texter.
Anna Blennow, docent i latin, e-post:  
anna.blennow@sprak.gu.se

Sommarens museibesök
Nya städer ska besökas – och då ofta stadens olika museum. Alexandra Fried och Alexandra Herlitz, forskare i konst- och bildvetenskap, har tillsammans den populärvetenskaplig podden Konsthistoriepodden där de fokuserar på ett konstverk per avsnitt.

Språkliga landskap
Sommar och semester. Många ger sig ut på vägarna och besöker främmande platser. Titta då en extra gång på skyltarna som visar vägen, upplyser om var du är och vad du ser. De språk, typsnitt, färger och material som används i skyltarna avslöjar oftast något mer om platsen du befinner dig på än vad vi vanligtvis tänker på. De berättar om de människor som lever där och deras historia, men också om de ekonomiska och politiska krafter som verkar på platsen.
Johan Järlehed, lektor i spanska, telefon: 031–786 1777, e-post:  
johan.jarlehed@sprak.gu.se  

Seder & bruk

Midsommar och kräftskiva i digitaliseringens tid
Sommaren är en tid då många har möjlighet att umgås och ha det trevligt tillsammans. Samtidigt har digitaliseringen gjort att många ständigt är uppkopplade via mobil och dator trots att vi är lediga. Vilka blir konsekvenserna för det fysiska mötet? Hur påverkas vår närvaro i stunden? Nanna Gillberg forskar kring digitaliseringens effekter och har bland annat skrivit boken ”Påsatt och avskärmad – i en uppkopplad värld”. Hon ser stora förändringar i vårt sätt att mötas ansikte mot ansikte.
Nanna Gillberg, samhällsvetenskaplig forskare, telefon: 031–786 5609, e-post: 
nanna.gillberg@gu.se

Allsång
Att sjunga tillsammans är stort och viktigt för många människor. Inför varje sändning av Allsång på Skansen (SVT) och Lotta på Liseberg (TV4) flockas människor utanför grindarna för att få de bästa platserna. Alf Björnberg svarar gärna på varför så många svenskar gillar att sjunga allsång. Han är också duktig på andra typer av ”sommarmusik”.
Alf Björnberg, professor emeritus i musikvetenskap, telefon: 070–328 7911, e-post:  
alf.bjornberg@gu.se

Bröllop i sommartid
Sommartid är bröllopstid. Enligt SCB var det på grund av pandemin betydligt färre som gifte sig 2020 än på många år. Men liksom tidigare var det även förra året populärast att gifta sig en lördag i juni, juli eller augusti. Eva Knuts kan svara på hur bröllopsederna förändrat sig över tid.
Eva Knuts, fil dr i etnologi, telefon: 031–786 4305, e-post: 
eva.knuts@gu.se

Seder och bruk i Sommarsverige
Eva Knuts kan svara på frågor som har med svenska sommarseder att göra. Vilka seder som är gamla respektive nya och vilka som är svenska och vilka vi tagit till oss från andra kulturer. Hon vet bland annat varför vi dansar kring midsommarstången. Och hur är det med semester och fritid – är det en del av det moderna Sverige, eller fanns det även förr?
Eva Knuts, fil dr i etnologi, telefon: 031–786 4305, e-post: 
eva.knuts@gu.se

Sjukdomar

Virusrelaterade infektionssjukdomar, inklusive covid-19
(För fler experter om covid-19 se: Experter: Coronapandemin och covid-19)

Magnus Gisslén är övergripande ansvarig för den kliniska forskningen om covid-19 och hiv inom Sahlgrenska akademin, kliniskt ansvarig för covid-19 och hiv på universitetssjukhuset. Han svarar gärna på frågor om covid-19, hiv och apkoppor.
Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar, telefon: 070–641 22 60, e-post: 
magnus.gisslen@infect.gu.se

Ali Harandi är vaccinexpert, med pågående forskning inom slemhinneimmunitet och vaccinimmunologi, inklusive covid-19, ebola och fattigdomsrelaterade sjukdomar.
Ali Harandi, docent i klinisk immunologi, telefon: 073-346 6967, e-post: 
ali.harandi@microbio.gu.se

Förgiftning
Kai Knudsen, expert i klinisk toxikologi, vet vilka droger som är mest förekommande just nu och hur människor påverkas. Han svarar också på frågor om akut förgiftning av alkohol, maneter, svampar, ormbett, insektssting, kolmonoxid med mera.
Kai Knudsen, docent i anestesiologi och intensivvård, telefon: 070–538 6600, e-post: 
kai.knudsen@aniv.gu.se

Könssjukdomar och preventivmedel
Sommartid ökar normalt spridningen av sexuellt överförbara sjukdomar. Ian Milsom är expert på könssjukdomar, vilka preventivmedel som finns och hur långt forskningen kommit med att få fram nya.
Ian Milsom, professor i gynekologi, telefon: 076–618 2505, e-post: 
ian.milsom@gu.se

Urinvägsinfektion
Smärta och upprepade toalettbesök, många känner igen symtomen på en urinvägsinfektion. Men hur uppstår den, spelar det någon roll om man går omkring i blöta badkläder, eller är det andra saker som påverkar?
Ian Milsom, professor i gynekologi, telefon: 076–618 2505, e-post: 
ian.milsom@gu.se

Så hanterar du värmen
Hur påverkar en värmebölja oss människor? Intressanta fysiologiska frågor när temperaturen stiger kan vara vätskebalans, cirkulation och temperaturreglering. Henrik Sjövall vet detta och mycket annat inom fysiologin.
Henrik Sjövall, professor emeritus i fysiologi, telefon: 070–744 4691, e-post: 
henrik.sjovall@medfak.gu.se

Stress & sömn

Stress
Ekorrhjulet snurrar fort under året, och förväntningarna inför sommarens långledighet kan vara högt ställda. Men kanske är det så att för stora förväntningar på och under semestern leder till stress? Ingibjörg Jonsdottir kan svara på frågor om stress.
Ingibjörg Jonsdottir, adjungerad professor i fysisk aktivitet och hälsa, telefon: 070–305 2891, e-post:  
ingibjorg.jonsdottir@vgregion.se

Sömn
Sömnvanorna förändras vid ledighet och vad händer när vi börjar jobba igen? Vilka effekter har sommarljuset på vår dygnsreglering? Hur anpassar jag dygnet vid resor? Jan Hedner kan svara på det mesta om sömn och sömnproblem.
Jan Hedner, professor i lungmedicin, telefon: 031–342 7199, 073–500 2077, e-post:  
jan.hedner@lungall.gu.se.

Sol

Solskyddsmedel och andra hudvårdsprodukter
Var femte svensk lider av någon sorts kontaktallergi. Därför är det viktigt att minimera inblandningen av allergena ämnen i solskyddsmedel och andra hudvårdsprodukter. Anna Börje är kemist med siktet inställt på dermatologi, det vill säga läran om huden och dess sjukdomar. 
Anna Börje, docent i kemi, telefon 031–786 9012, e-post: 
anna.borje@gu.se

Hud och sol
I åratal har vi fått höra att vi ska sola smart, använda solkrämer eller kläder som täcker kroppen, annars kan vi drabbas av hudcancer. Men solens strålar är inte bara negativa, de behövs också för att vi ska kunna bilda det nödvändiga D-vitaminet. Olle Larkö kan allt som har med sol och hud att göra – positivt som negativt.
Olle Larkö, professor i dermatologi, telefon: 070–632 1230, e-post:  
olle.larko@sahlgrenska.gu.se

Väder & klimat

Stadsklimat
Het sommar i stan? Fredrik Lindberg studerar stadens klimat, till exempel vad klimatförändringarna gör med våra städer.
Fredrik Lindberg, universitetslektor i naturgeografi, telefon: 031–786 2606, e-post: 
 fredrikl@gvc.gu.se

Väder – hur påverkas vi?
Hur påverkar vädret hur vi mår, hur vi upplever en plats och hur vi använder en plats beroende på vilket väder vi har? Fredrik Lindberg vet.
Fredrik Lindberg, universitetslektor i naturgeografi, telefon: 031–786 2606, e-post: 
 fredrikl@gvc.gu.se

Väder
Klimat, temperaturer, översvämning, oväder … klart vi pratar väder under sommaren. Hans Linderholm kan både dagens väderfenomen och klimat, liksom klimatvariationer över tid.
Hans Linderholm, professor i naturgeografi, telefon: 031–786 2887, 070–574 8483, e-post:  
hansl@gvc.gu.se

Mikroplaster i havet
På sommaren är vi många som ser att det i våra hav finns mängder av plastpartiklar som inte hör hemma där. Bethanie Carney Almroth forskar om hur dessa så kallade mikroplaster påverkar fiskar, havet och ekosystemet. 
Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi, telefon: 031–786 3673,  e-post:  
bethanie.carney@bioenv.gu.se

Thomas Melin
Pressekreterare
Göteborgs universitet
telefon: 031–786 3404, 073–404 2021
e-post: thomas.melin@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kallelse till extra bolagsstämma i Lyckegård Group AB, 556757-7597

Published

on

By

Aktieägarna i Lyckegård Group AB, 556757-7597, (”Lyckegård Group” eller ”Bolaget”) kallas

härmed till extra bolagstämma torsdag den 7 maj 2024, klockan 10.00, Trollebergsvägen 102-

28, 245 61 Staffanstorp för att behandla förslag till beslut om nyemission. Emissionen innebär

ett kapitaltillskott på högst SEK 28 065 102 vilket ska bidra till att stärka Bolagets balansräkning

och i övrigt främja Bolagets tillväxt.

 

Rätt till deltagande

 

Aktieägare som önskar deltaga i bolagsstämman ska:

 

• vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken senast fredag den 26 april 2024,

och

• anmäla sig till Lyckegård Group AB, Trollebergsvägen 102-28, 245 61 Malmö eller per epost

till daniel@lyckegard.com senast tisdag den 6 maj 2024. Vid anmälan ska aktieägaren

uppge namn, person- eller organisationsnummer, adress, telefonnummer och, i

förekommande fall, uppgift om biträde (högst två biträden).

 

Förvaltarregistrerade aktier

Den som låtit förvaltarregistrera sina aktier måste, för att ha rätt att delta i stämman, begära

att förvaltaren registrerar aktierna i aktieägarens eget namn i aktieboken, så att vederbörande

är registrerad i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken fredag den 26 april 2022 (s.k.

rösträttsregistrering). Sådan registrering kan vara tillfällig. Aktieägare som önskar registrera

aktierna i eget namn måste, i enlighet med respektive förvaltares rutiner, begära att förvaltaren

gör sådan rösträttsregistrering. Rösträttsregistrering som av aktieägare har begärts i sådan tid

att registreringen har gjorts av relevant förvaltare senast tisdag den 30 april 2024 kommer att

beaktas vid framställningen av aktieboken.

 

Ombud m.m.

Om aktieägare ska företrädas av ombud måste en skriftlig, daterad och av aktieägaren

undertecknad fullmakt överlämnas till ordföranden på bolagsstämman. Fullmakten får inte

vara äldre än ett år, såvida inte längre giltighetstid (dock längst fem år) har angivits i

fullmakten. Om fullmakten utfärdats av juridisk person ska ombudet också lämna över aktuellt

registreringsbevis eller motsvarande behörighetshandling för den juridiska personen till

ordföranden på bolagsstämman.

 

Förslag till dagordning

1. Val av ordförande vid bolagsstämman

2. Upprättande och godkännande av röstlängd

3. Val av en eller två justerare

4. Prövning om bolagsstämman blivit behörigen sammankallad

5. Godkännande av dagordning

6. Beslut om nyemission av aktier

7. Beslut om särskilt bemyndigande för styrelsen

8. Bolagsstämmans avslutande

 

Punkt 6 Förslag till beslut om nyemission

 

Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar om att genomföra nyemission i enlighet med

styrelsens förslag, Bilaga 1.

 

Personuppgifter

För information om hur dina personuppgifter behandlas hänvisas till den integritetspolicy

som finns tillgänglig på Euroclear Sweden AB:s hemsida

https://www.euroclear.com/dam/ESw/Legal/Integritetspolicy-bolagsstammor-svenska.pdf.

 

Övrigt

Vid tidpunkten för denna kallelse uppgår det totala antalet aktier och röster i Bolaget till

43 656 827. Lyckegård Group innehar inte några egna aktier.

 

Fullständiga förslag till beslut och andra relaterade handlingar kommer att hållas tillgängliga

på Bolagets kontor Trollebergsvägen 102-28, 245 61 Staffanstorp och bolagets hemsida

www.lyckegard.com, från och med två (2) veckor före bolagsstämman och skickas utan kostnad

till de aktieägare som begär det och uppger sin postadress.

 

Aktieägare som är närvarande vid bolagsstämman har rätt att begära upplysningar om

förhållanden som kan inverka på bedömningen av ett ärende på dagordningen i enlighet med 7

kap. 32 § aktiebolagslagen (2005:551). Upplysningar lämnas om styrelsen anser att det kan ske

utan väsentlig skada för Bolaget. Den som vill skicka in frågor i förväg kan göra det till Bolaget

på adressen ovan.

___________________________

Staffanstorp 18 april 2024

Lyckegård Group AB

STYRELSEN

 

Bilaga 1 – FÖRSLAG TILL BESLUT OM NYEMISSION 13 KAP. AKTIEBOLAGSLAGEN

 

Styrelsen för Lyckegård Group AB, 556757-7597, (”Lyckegård Group” eller ”Bolaget”) föreslår

att bolagsstämma beslutar om en nyemission på följande villkor.

 

1. Emissionens storlek och antal aktier

Bolagets aktiekapital ökas med högst 28 065 102 kronor genom nyemission av högst

18 710 068 aktier.

 

2. Rätt till aktie

De som på avstämningsdagen för emissionen är registrerade som aktieägare i Bolaget

äger företrädesrätt att teckna de nya aktierna i Bolaget. För varje befintlig aktie erhålls

0,428571 teckningsrätt. Sju (7) teckningsrätter berättigar till teckning av tre (3) aktier.

 

3. Teckningskurs

De nya aktierna emitteras till en kurs av 1,5 kronor per aktie. Teckningskursen baseras

på överenskommelse mellan Bolagets större befintliga aktieägare och som speglar

aktuell börskurs.

 

De tidigare aktiernas kvotvärde uppgår till 0,1 kronor. Teckningskursen överstiger de

tidigare aktiernas kvotvärde och det överstigande beloppet (överkursen) ska föras till

den fria överkursfonden.

 

4. Teckningstid och betalningstid

Teckning av de nya aktierna ska ske under perioden från och med den 16 maj 2024 till

och med den 30 maj 2024. Teckning av de nya aktierna med företrädesrätt ska ske

genom betalning eller kvittning senast den 30 maj 2024. Teckning av de nya aktierna

utan företrädesrätt ska ske på teckningslista under teckningstiden varvid betalning ska

erläggas senast tre (3) bankdagar inklusive bankdag för avsändandet av besked om

tilldelning. Styrelsen har rätt att besluta om förlängning av teckningstiden och

betalningstiden, dock som längst till och med den 13 juni 2024.

 

5. Betalning

Betalning för tecknade nya aktier som ska erläggas kontant ska ske till av Bolaget anvisat

konto. Det erinras emellertid om styrelsens möjlighet att medge kvittning enligt 13 kap.

41 § aktiebolagslagen (2005:551).

 

6. Avstämningsdag

Avstämningsdag för fastställande av vilka aktieägare som är berättigade att med

företrädesrätt teckna de nya aktierna ska vara den 14 maj 2024.

 

7. Fördelningsgrund som styrelsen ska tillämpa för aktier som inte tecknas med

företrädesrätt

För det fall inte alla nya aktier tecknas med stöd av företrädesrätt, ska styrelsen, inom

ramen för denna emissions högsta belopp, besluta om fördelning av de nya aktierna som

inte tecknats med företrädesrätt. Sådan fördelning ska ske:

 

i. i första hand till tecknare som tecknat de nya aktier med stöd av företrädesrätt

och som anmält sitt intresse för teckning av nya aktier utan företrädesrätt. För

det fall att tilldelning till dessa inte kan ske fullt ut ska tilldelning ske pro rata i

förhållande till det antal nya aktier som tecknaren totalt anmält sig för teckning

av;

ii. i andra hand ska fördelning ske till övriga som anmält intresse av att teckna de

nya aktierna utan stöd av företrädesrätt. För det fall att tilldelning till dessa inte

kan ske fullt ut ska tilldelning ske pro rata i förhållande till det antal nya aktier

som tecknaren totalt anmält sig för teckning av; och

iii. i tredje hand ska fördelningen ske till aktieägare och/eller externa investerare

som ingått teckningsförbindelser och tilldelningen ska ske i enlighet med

förbindelserna.

 

I den mån tilldelning i något led enligt ovan inte kan ske pro rata ska tilldelning ske

genom lottning.

 

8. Rätten till vinstutdelning

De nya aktierna medför rätt till vinstutdelning från och med den första

avstämningsdagen för utdelning avseende aktier som infaller närmast efter att de nya

aktierna införts i Bolagets aktiebok hos Euroclear Sweden AB.

 

9. Särskilt bemyndigande

Styrelsen eller den styrelsen utser föreslås bemyndigas att vidta de smärre justeringar

och förtydliganden samt i övrigt vidta de åtgärder som kan visa sig erforderliga i

samband med registrering av besluten vid Bolagsverket och Euroclear Sweden AB, m.fl.

__________________

Staffanstorp 18 april 2024

Lyckegård Group AB

STYRELSEN

Continue Reading

Marknadsnyheter

Styrelsen för Lyckegård föreslår att bolagsstämman beslutar om en företrädesemission om cirka 28,1 MSEK för att accelerera fortsatt lönsam tillväxt

Published

on

By

DETTA PRESSMEDDELANDE FÅR INTE OFFENTLIGGÖRAS, PUBLICERAS ELLER DISTRIBUERAS, DIREKT ELLER INDIREKT I ELLER TILL USA, Australien, Belarus, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Ryssland, Schweiz, Storbritannien, Singapore, Sydafrika, SYDKOREA, ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR SÅDAN ÅTGÄRD HELT ELLER DELVIS ÄR FÖREMÅL FÖR LEGALA RESTRIKTIONER. SE ÄVEN AVSNITTET ”VIKTIG INFORMATION” NEDAN.

 

Styrelsen i Lyckegård Group AB (publ) (”Lyckegård” eller ”Bolaget”) har föreslagit att bolagsstämman beslutar om en nyemission av aktier om cirka 28,1 MSEK med företrädesrätt för Bolagets aktieägare (”Företrädesemissionen”) i ett led att accelerera Lyckegårds starka och lönsamma tillväxt inom Water & Outdoor, samt för att möjliggöra fortsatta tillväxtsatsningar, såväl organiskt som via kompletterande förvärv. Villkoren i Företrädesemissionen innebär att sju (7) befintliga aktier ger rätt att teckna tre (3) nya aktier i Lyckegård till en teckningskurs om 1,50 SEK per aktie. Företrädesemissionen är säkerställd genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier till 71,3 procent. Kallelse till extrastämma kommer att offentliggöras genom ett separat pressmeddelande.

 

Sammanfattning

  • Styrelsen i Lyckegård har föreslagit att bolagsstämman beslutar att genomföra en kapitalisering om cirka 28,1 MSEK före emissionskostnader genom nyemission av aktier med företrädesrätt för Bolagets aktieägare per avstämningsdagen den 14 maj 2024.
  • Bolaget ser fortsatt stor marknadsefterfrågan inom Water & Outdoor och emissionslikviden ska finansiera stärkta kommersialiseringsaktiviteter, såväl organiskt som via kompletterande förvärv.
  • Varje befintlig aktie som innehas i Bolaget på avstämningsdagen den 14 maj 2024 berättigar till en (1) teckningsrätt. Sju (7) teckningsrätter berättigar till teckning av tre (3) nya aktier.
  • Teckningskursen är 1,50 SEK per aktie.
  • Sammanlagt kommer högst 18 710 068 aktier att emitteras i Företrädesemissionen.
  • Teckningsperioden för Företrädesemissionen löper från och med den 16 maj till och med den 30 maj 2024.
  • Företrädesemissionen är säkerställd till cirka 71,3 procent av emissionsbeloppet genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier. Ingångna teckningsförbindelser och garantiåtaganden är emellertid inte säkerställda genom bankgaranti, spärrmedel, pantsättning eller liknande arrangemang.

 

Bakgrund och motiv
Lyckegård har genomgått en omfattande strategisk omvandling under de senaste två åren, där en bolagsportfölj inom det nyetablerade affärsområdet Water & Outdoor vuxit fram genom tre transformativa förvärv, samt att Bolaget avyttrat 80 procent av aktierna i Lyckegård Soil & Seed AB och andelarna i Lyckegård Finland Oy AB. I och med renodlingen av Bolaget har väsentliga framsteg gjorts i att arbeta mot lönsam tillväxt och ett positivt kassaflöde i Lyckegård.

 

Lyckegård erbjuder idag främst en omfattande och marknadsledande portfölj av lösningar inom bevattning och grönyteskötsel för lantbruk och grönytor såsom golfbanor, idrottsanläggningar, parker m.m. Marknaden för bevattningslösningar och hushållning av vatten förväntas ha en mycket god tillväxt kommande år och Lyckegård, genom portföljbolagen Östorps Bevattning, KSAB och Sydsvensk Bevattning, står väl positionerat att kapitalisera på den strukturella tillväxten. Lyckegårds målsättning är att uppnå en årlig tillväxt, såväl organiskt som via förvärv, om minst 15 procent med en lönsamhet (EBITDA-marginal) som överstiger 10 procent.

 

För att kunna möta den kraftfulla strukturella tillväxten samt underbygga Bolagets fortsatta lönsamhetsförbättring avser Lyckegård genomföra Företrädesemissionen, som kommer ge Bolaget finansiell flexibilitet och kapacitet för att växa verksamheten, såväl organiskt som via förvärv. Bolaget ser ett behov av att minska sin skuldsättning och därigenom stärka sin finansiella ställning. Företrädesemissionen innebär således dels att Bolagets finansiella ställning stärks, dels att Bolaget ges förutsättningar att genomföra tillväxtorienterade investeringar.

 

Vid full teckning tillförs Bolaget cirka 28,1 MSEK före emissionskostnader. Nettolikviden avses disponeras, utöver allmänt rörelsekapital, till följande användningsområden:

  • Återbetalning av lån, cirka 70 procent
  • Tillväxtsatsningar, cirka 30 procent

Preliminär tidplan för Företrädesemissionen

 

10 maj 2024                                 

Sista handelsdag i aktien inklusive rätt att erhålla teckningsrätter

13 maj 2024

Första handelsdag i aktien utan rätt att erhålla teckningsrätter

14 maj 2024

Avstämningsdag för deltagande i Företrädesemissionen

14 maj 2024

Beräknat datum för offentliggörande av informationsmemorandum

16 maj – 27 maj 2024

Handel i teckningsrätter på Nasdaq First North Growth Market

16 maj – 30 maj 2024

Teckningsperiod för Företrädesemissionen

16 maj 2024 – registrering av Företrädesemissionen hos Bolagsverket

Handel i BTA (betald tecknad aktie)

30 maj 2024

Beräknad dag för offentliggörande av preliminärt utfall i Företrädesemissionen

 

Företrädesemissionen i sammandrag

Rätt att teckna aktier tillkommer med företrädesrätt Bolagets aktieägare. Varje befintlig aktie som innehas i Bolaget på avstämningsdagen den 14 maj 2024 berättigar till en (1) teckningsrätt. Sju (7) teckningsrätter berättigar till teckning av tre (3) aktier till en teckningskurs om 1,50 SEK per aktie. Sammanlagt kommer högst 18 710 068 aktier att emitteras i samband med Företrädesemissionen. I den utsträckning aktier inte tecknas med företrädesrätt ska dessa erbjudas aktieägare och andra investerare som inkommit med önskan att teckna aktier i Lyckegård. Vid full teckning i Företrädesemissionen tillförs Bolaget cirka 28,1 MSEK före emissionskostnader.

 

Teckningsperioden löper från och med den 16 maj till och med 30 maj 2024. Teckningsrätter som inte utnyttjas under teckningsperioden kan inte längre utnyttjas för teckning av aktier och förlorar därmed sitt värde. Handel i teckningsrätter äger rum på Nasdaq First North Growth Market från och med den 16 maj till och med den 27 maj 2024 och BTA (betald tecknad aktie) under perioden från och med den 16 maj till och med att Företrädesemissionen är registrerad hos Bolagsverket.

 

Aktier och aktiekapital
Genom Företrädesemissionen ökar aktiekapitalet i Bolaget med högst 1 871 066,80 SEK, från 4 365 682,70 SEK till 6 236 689,50 SEK, genom utgivande av högst 18 710 068 aktier. Antalet aktier ökar därmed från 43 656 827 aktier till som högst 62 366 895 aktier. Utspädningseffekten uppgår till högst 30,0 procent vid fulltecknad Företrädesemission.

 

Teckningsförbindelser och garantiåtaganden
Företrädesemissionen är säkerställd till cirka 71,3 genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden från befintliga aktieägare, däribland vissa styrelseledamöter och ledande befattningshavare, som lämnats utan anspråk på ersättning. Teckningsförbindelser uppgår till cirka 37,7% av Företrädesemissionen och garantiåtaganden till cirka 33,6% procent av Företrädesemissionen. Ingångna teckningsförbindelser och garantiåtaganden är emellertid inte säkerställda genom bankgaranti, spärrmedel, pantsättning eller liknande arrangemang.

 

Informationsmemorandum

Bolaget kommer att upprätta ett informationsmemorandum med anledning av Företrädesemissionen innehållande fullständiga villkor samt övrig information om Företrädesemissionen. Informationsmemorandumet beräknas offentliggöras på Bolagets hemsida, www.lyckegardgroup.se, den 14 maj 2024.

 

Rådgivare
Penser by Carnegie, Carnegie Investment Bank AB (publ) är finansiell rådgivare och emissionsinstitut och Advokatfirman VICI är legal rådgivare till Lyckegård i samband med Företrädesemissionen.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Daniel Nilsson, CFO, Lyckegård Group AB

Telefon: +46 (0)70256 67 05

E-post: daniel@lyckegard.com

 

 

Denna information är sådan som Lyckegård Group AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 2024-04-18 kl 22:25 CEST.

 

 

Om Lyckegård Group AB
Lyckegård är ett holdingbolag som genom sina dotterbolag erbjuder produkter och tjänster för bevattning och utemiljö. Vi hjälper våra kunder med de utmaningar de möter i den globala uppvärmningens spår. Våra produkter och tjänster är framtagna för att minimera energiåtgång och vattenförbrukning.

 

Lyckegård Group har en dominerande marknadsställning inom grönytebevattning för golf, idrottsfält, parker och stadsmiljöer med erfarna medarbetare som tillsammans besitter stor del av landets samlade kompetens inom området. Vi driver utvecklingen inom lantbruksbevattning och har smarta lösningar för effektiva pumpstationer med senaste tekniken, allt för att värna om miljön och spara kostnader för våra kunder. Hållbarhet är en nyckelfråga för dotterbolagens verksamheter och kunder och i linje med detta verkar Lyckegård med innovativa produkter och nya strategier för ett miljövänligare samhälle.

 

 

Viktig information
Informationen i detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande att förvärva, teckna eller på annat sätt handla med aktier eller andra värdepapper i Lyckegård. Inbjudan till berörda personer att teckna aktier i Lyckegård kommer endast att ske genom det informationsmemorandum som Lyckegård kommer att offentliggöra omkring den 14 maj 2024. Ingen åtgärd har vidtagits, eller kommer att vidtas, av Lyckegård för att tillåta ett erbjudande till allmänheten i andra jurisdiktioner än Sverige.

 

Detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras eller distribueras, vare sig direkt eller indirekt, i eller till Australien, Belarus, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Ryssland, Schweiz, Singapore, Sydafrika, Storbritannien, USA eller annan jurisdiktion där sådan åtgärd helt eller delvis är föremål för legala restriktioner, eller skulle kräva ytterligare prospekt, registrering eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Informationen i detta pressmeddelande får inte heller vidarebefordras eller reproduceras på sätt som står i strid med sådana restriktioner eller skulle innebära sådana krav. Åtgärder i strid med denna anvisning kan utgöra brott mot tillämplig värdepapperslagstiftning. Inga värdepapper som anges i detta pressmeddelande har registrerats eller kommer att registreras enligt den vid var tid gällande United States Securities Act från 1933 (”Securities Act”) och får inte erbjudas, tecknas, utnyttjas, pantsättas, säljas, återförsäljas, levereras eller överföras, direkt eller indirekt, i eller till USA, förutom enligt ett tillämpligt undantag från registreringskraven i Securities Act. Erbjudandet riktar sig inte heller till personer med hemvist i Australien, Belarus, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Ryssland, Schweiz, Singapore, Storbritannien, Sydafrika eller i någon annan jurisdiktion där deltagande skulle kräva ytterligare prospekt, registrering eller andra åtgärder än de som följer av svensk rätt.

 

Framåtriktade uttalanden
Detta pressmeddelande innehåller vissa framåtriktade uttalanden som återspeglar Lyckegårds aktuella syn och förväntningar på framtida händelser samt finansiell och operativ utveckling, inklusive uttalanden avseende Företrädesemissionen samt uttalanden rörande vägledning, planering, framtidsutsikter och strategier. Ord som ”avses”, ”bedöms”, ”förväntas”, ”planeras”, ”uppskattas”, ”kan”, och andra uttryck som innebär indikationer eller förutsägelser avseende framtida utveckling eller trender och som inte är grundade på historiska fakta, utgör framåtriktad information. Även om Lyckegård anser att dessa uttalanden är baserade på rimliga antaganden och förväntningar kan Lyckegård inte garantera att sådana framåtriktade uttalanden kommer att förverkligas. Då dessa framåtriktade uttalanden inbegriper såväl kända som okända risker och osäkerhetsfaktorer, kan verkligt utfall väsentligen skilja sig från vad som uttalas i framåtriktad information. Framåtriktade uttalanden i pressmeddelandet gäller endast vid tidpunkten för pressmeddelandet och kan komma att ändras utan tillkännagivande. Potentiella investerare ska inte fästa otillbörlig tilltro vid den framåtriktade informationen häri, och potentiella investerare uppmanas starkt att läsa de delar i informationsmemorandumet som inkluderar en mer detaljerad beskrivning av faktorer som kan ha en inverkan på Bolagets verksamhet och den marknad varpå Bolaget bedriver sin verksamhet. Bolaget gör inga utfästelser om att offentliggöra uppdateringar eller revideringar av framåtriktade uttalanden till följd av ny information, framtida händelser eller dylikt utöver vad som krävs enligt tillämpliga lagar eller aktiemarknadsrättslig reglering.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Företrädesemissionen i Nowonomics blev tecknad till cirka 87,7 procent och bolaget tillförs cirka 21,0 MSEK före emissionskostnader

Published

on

By

EJ FÖR OFFENTLIGGÖRANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION, HELT ELLER DELVIS, DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL USA, KANADA, AUSTRALIEN, HONGKONG, NYA ZEELAND, SYDAFRIKA, SYDKOREA, SCHWEIZ, SINGAPORE, JAPAN, RYSSLAND, BELARUS ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR SÅDANT OFFENTLIGGÖRANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION INTE SKULLE VARA FÖRENLIG MED TILLÄMPLIGA REGLER ELLER KRÄVA REGISTRERING ELLER LIKNANDE ÅTGÄRDER.

Nowonomics AB (publ) (”Nowonomics” eller ”Bolaget”) meddelar idag att Bolagets företrädesemission av units om cirka 24,0 MSEK före emissionskostnader (”Företrädesemissionen” eller ”Erbjudandet”) som beslutades av Bolaget den 22 februari 2024 och godkändes av extra bolagsstämma den 25 mars 2024, med sista teckningsdag den 16 april 2024, har avslutats. Sammanställningen av utfallet visar på att 536 302 units, motsvarande cirka 39,2 procent av Företrädesemissionen, tecknades med stöd av uniträtter och genom kontant betalning (inklusive ingångna teckningsförbindelser). Därtill tecknades 45 867 units, motsvarande cirka 3,4 procent av Företrädesemissionen, utan stöd av uniträtter och genom kontant betalning (exklusive emissionsgaranter). Emissionsgaranter som ingått bottengarantier i samband med Företrädesemissionen tecknade sammantaget 446 687 units, motsvarande cirka 32,6 procent av Företrädesemissionen, genom kontant betalning, och Aggregate Media Fund XI Kommanditbolag som ingått en top-down-garanti i samband med Företrädesemissionen tecknade 171 428 units, motsvarande cirka 12,5 procent av Företrädesemissionen, med betalning genom kvittning. Företrädesemissionen tecknades således till sammantaget cirka 21,0 MSEK före emissionskostnader, vilket motsvarar en teckningsgrad om cirka 87,7 procent. 

Utfall i Företrädesemissionen
Företrädesemissionen omfattade högst 1 368 728 units, där varje unit bestod av fem (5) aktier och tre (3) vederlagsfria teckningsoptioner av serie TO6. En (1) teckningsoption av serie TO6 kan nyttjas för teckning av en (1) ny aktie under perioden från den 1 augusti 2024 till den 15 augusti 2024 till en teckningskurs motsvarande 70 procent av den volymvägda genomsnittliga betalkursen för Bolagets aktie på NGM Nordic SME under perioden från och med den 18 juli 2024 till och med den 31 juli 2024, dock lägst aktiens kvotvärde och högst 5,0 SEK.

Den slutliga sammanställningen i Företrädesemissionen visar att 536 302 units, motsvarande cirka 39,2 procent av Företrädesemissionen, tecknats med stöd av uniträtter, 45 867 units, motsvarande cirka 3,4 procent av Företrädesemissionen, tecknats utan stöd av uniträtter (exklusive emissionsgaranter), 446 687 units, motsvarande cirka 32,6 procent av Företrädesemissionen, tecknats genom ianspråktagandet av bottengarantier, samt att 171 428 units, motsvarande cirka 12,5 procent av Företrädesemissionen, tecknats genom ianspråktagandet av top-down-garantin. 

Företrädesemissionen tecknades till sammantaget cirka 18,0 MSEK genom kontant betalning och cirka 3,0 MSEK genom kvittning och kvittning i efterhand. Aggregate Media Fund XI Kommanditbolag som ingått en top-down-garanti i samband med Företrädesemissionen kommer för tecknade och tilldelade units i Företrädesemissionen erlägga betalning genom kvittning, där (a) det belopp i form av mediautrymme som Bolaget nyttjat under teckningsperioden i Företrädesemissionen kvittas, och (b) där resterande belopp som teckning och tilldelning omfattar, kvittas och bokförs av Bolaget som en fordran på Aggregate Media för mediautrymme vilket Bolaget kan använda till framtida marknadsföring i Aggregate Medias marknadsföringskanaler. 

Företrädesemissionen tecknades således till sammantaget cirka 21,0 MSEK före emissionskostnader, vilket motsvarar en teckningsgrad om cirka 87,7 procent. Bolaget tillförs därigenom cirka 18,0 MSEK genom kontant betalning i Företrädesemissionen, före emissionskostnader som beräknas uppgå till cirka 1,4 MSEK, samt före delbetalning av befintlig skuld, betalning av upplupen ränta samt uppläggningsavgift till Formue avseende konvertibellån som sammantaget uppgår till cirka 5,25 MSEK. 

Meddelande om tilldelning
Tilldelning av units i Företrädesemissionen har skett i enlighet med de tilldelningsprinciper som framgått av EU-tillväxtprospektet (”Prospektet”) som upprättats med anledning av Företrädesemissionen och som godkändes av Finansinspektionen den 27 mars 2024 och som offentliggjordes av Bolaget samma dag. Meddelande om tilldelning av units tecknade utan stöd av uniträtter i Företrädesemissionen kommer att ske genom att en avräkningsnota skickas till respektive tecknare där betalning ska ske i enlighet med instruktionerna på denna. Förvaltarregistrerade aktieägare erhåller besked om tilldelning i enlighet med instruktioner från respektive förvaltare.

Handel med BTU
Handel med BTU (betald tecknad unit) sker på NGM Nordic SME fram till omvandling av BTU till aktier och teckningsoptioner av serie TO6 efter att Företrädesemissionen har registrerats hos Bolagsverket. Bolaget kommer i ett separat pressmeddelande meddela sista dag för handel med BTU. 

Förändring av antal aktier, aktiekapital samt utspädning i Företrädesemissionen
Företrädesemissionen medför att Bolagets aktiekapital ökar med 1 038 033,587108 SEK, från 2 367 417,327642 SEK till 3 405 450,914750 SEK, och antalet aktier ökar med 6 001 420, från 13 687 289 till 19 688 709. För befintliga aktieägare som inte deltog i Företrädesemissionen innebär detta en utspädningseffekt om cirka 30,48 procent, räknat på antalet aktier efter Företrädesemissionens genomförande. 

I samband med Företrädesemissionen emitteras 3 600 852 teckningsoptioner av serie TO6 vilket innebär att Bolagets aktiekapital kan öka med ytterligare högst 622 820,152265 SEK och antalet aktier kommer öka med ytterligare högst 3 600 852, under förutsättning att samtliga teckningsoptioner av serie TO6 som emitteras i Företrädesemissionen nyttjas för teckning av nya aktier i Bolaget. Detta medför en ytterligare maximal utspädning om högst cirka 15,46 procent från teckningsoptionerna av serie TO6, räknat på antalet aktier efter Företrädesemissionens genomförande respektive teckningsoptionernas nyttjande. 

Garantiersättning till garanter
Som tidigare kommunicerats ska garantiersättning för ingångna emissionsgarantier i form av bottengarantier och top-down-garantin utgå i första hand i form av nyemitterade units i Bolaget, med ett belopp motsvarande tjugo (20) procent av garanterat belopp i Företrädesemissionen genom att Bolaget beslutar om en riktad emission av units (aktier och teckningsoptioner av serie TO6) till garanterna (”Ersättningsemissionen”) efter teckningsperioden i Företrädesemissionen, varvid respektive garants fordran avseende garantiersättning kvittas som betalning för de nyemitterade units som tecknas av respektive garant. Garantiersättning i form av nyemitterade units utgår dock enbart upp till det antal units som medför att respektive garants innehav i Bolaget efter Företrädesemissionen och Ersättningsemission inte överstiger en viss ägarandel (”Tröskelvärde”).

Garantiersättning, som i förekommande fall skulle utbetalas kontant av Bolaget ska enligt bottengaranti-, och top-down-garantiavtalen utgå med ett belopp motsvarande femton (15) procent av den del av garantibeloppet som garanten inte kan erhålla garantiersättning i form av nyemitterade units för. 

Baserat på (a) respektive garants enskilda Tröskelvärde, (b) respektive garants högsta potentiella innehav i Bolaget efter Företrädesemissionen och Ersättningsemissionen, samt (c) lägsta möjliga teckningskurs i Ersättningsemissionen beräknas det inte utgå någon kontant del av garantiersättning till garanterna för ingångna emissionsgarantier i samband med Företrädesemissionen, utan samtliga garanterna beräknas kunna erhålla hela sin berättigade garantiersättning i form av nyemitterade units i Ersättningsemissionen. 

Ersättningsemissionen ska ske på de villkor som beslutas av Bolaget med en teckningskurs per aktie som motsvarar den volymvägda genomsnittskursen i Bolagets aktie på NGM Nordic SME under teckningsperioden i Företrädesemissionen – från den 2 april 2024 till den 16 april 2024 – dock lägst teckningskursen i Företrädesemissionen (17,50 SEK per unit, motsvarande 3,50 SEK per aktie).

Styrelsen i Bolaget avser att inom kort fatta beslut om Ersättningsemissionen till garanter, samt tillhörande finala villkor och förutsättningar med stöd av bemyndigande från extra bolagsstämma den 25 mars 2024, vilket kommer offentliggöras genom separat pressmeddelande.

Preliminär tidplan

vecka 18, 2024 Beräknad registrering av Företrädesemissionen hos Bolagsverket
18 juli – 31 juli 2024 Mätperiod för fastställande av teckningskurs för teckning av aktier genom nyttjande av teckningsoptioner av serie TO6
1 augusti – 15 augusti 2024 Nyteckning av aktier genom nyttjande av teckningsoptioner av serie TO6

Rådgivare
Mangold Fondkommission AB är finansiell rådgivare och emissionsinstitut och Qap Legal Advisors AB är legal rådgivare till Bolaget i samband med Företrädesemissionen. 

Denna information är information som Nowonomics AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 18 april 2024 kl. 22.10 CEST

Viktig information
Informationen i detta pressmeddelande varken innehåller eller utgör ett erbjudande att förvärva, teckna eller på annat sätt handla med aktier, teckningsoptioner eller andra värdepapper i Nowonomics. Ingen åtgärd har vidtagits och åtgärder kommer inte att vidtas för att tillåta ett erbjudande till allmänheten i några andra jurisdiktioner än Sverige. Inbjudan till berörda personer att teckna units i Nowonomics kommer endast att ske genom Prospektet som offentliggjorts av Bolaget den 27 mars 2024 tillsammans med det tilläggsprospekt som offentliggjordes den 11 april 2024 (”Tilläggsprospektet”). Prospektet och Tilläggsprospektet har godkänts och registrerats av Finansinspektionen samt offentliggjorts på Nowonomics hemsida, https://investor.nowonomics.com/viktig-information-om-foretradesemission/. Finansinspektionens godkännande av Prospektet eller Tilläggsprospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av Bolagets aktier, teckningsoptioner eller andra värdepapper. Detta pressmeddelande är dock inte ett prospekt enligt betydelsen i Prospektförordningen (EU) 2017/1129 (”Prospektförordningen”) och har inte blivit godkänt av någon annan regulatorisk myndighet i någon jurisdiktion. Detta pressmeddelande vare sig identifierar eller utger sig för att identifiera risker (direkta eller indirekta) som kan vara förbundna med en investering i aktier, teckningsoptioner eller andra värdepapper i Nowonomics. Informationen i detta pressmeddelande är endast till för att beskriva bakgrunden till Företrädesemissionen och gör inget anspråk på att vara fullständigt eller uttömmande. Ingen försäkran ska lämnas med anledning av informationen i detta pressmeddelande avseende dess noggrannhet eller fullständighet. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i Företrädesemissionen, enbart fattas baserat på informationen i Prospektet och Tilläggsprospektet. Därmed rekommenderas en investerare att läsa hela Prospektet och Tilläggsprospektet. Detta pressmeddelande utgör marknadsföring i enlighet med artikel 2 k i Prospektförordningen. 

Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras eller distribueras, direkt eller indirekt, inom eller till USA, Australien, Belarus, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Ryssland, Schweiz, Singapore, Sydafrika, Sydkorea eller någon annan jurisdiktion där sådan åtgärd skulle vara olaglig, föremål för legala restriktioner eller kräva andra åtgärder än de som följer av svensk rätt. Åtgärder i strid med denna anvisning kan utgöra brott mot tillämplig värdepapperslagstiftning. Inga aktier, teckningsoptioner eller andra värdepapper i Bolaget har registrerats, och inga aktier, teckningsoptioner eller andra värdepapper kommer att registreras, enligt den vid var tid gällande United States Securities Act från 1933 (”Securities Act”) eller värdepapperslagstiftningen i någon delstat eller annan jurisdiktion i USA och får inte erbjudas, säljas eller på annat sätt överföras, direkt eller indirekt, i eller till USA, förutom i enlighet med ett tillämpligt undantag från, eller i en transaktion som inte omfattas av, registreringskraven i Securities Act och i enlighet med värdepapperslagstiftningen i relevant delstat eller annan jurisdiktion i USA.

Inom det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (”EES”) lämnas inget erbjudande av aktier eller andra värdepapper (”Värdepapper”) till allmänheten i något annat land än Sverige. I andra medlemsländer i den Europeiska unionen (”EU”) kan ett sådant erbjudande av Värdepapper endast lämnas i enlighet med undantag i Prospektförordningen. I andra länder i EES som har implementerat Prospektförordningen i nationell lagstiftning kan ett sådant erbjudande av Värdepapper endast lämnas i enlighet med undantag i Prospektförordningen samt i enlighet med varje relevant implementeringsåtgärd. I övriga länder i EES som inte har implementerat Prospektförordningen i nationell lagstiftning kan ett sådant erbjudande av Värdepapper endast lämnas i enlighet med tillämpligt undantag i den nationella lagstiftningen.

I Storbritannien distribueras och riktas detta pressmeddelande, och annat material avseende värdepapperen som omnämns häri, endast till, och en investering eller investeringsaktivitet som är hänförlig till detta dokument är endast tillgänglig för och kommer endast att kunna utnyttjas av, ”qualified investors” (i betydelsen i den brittiska versionen av förordning (EU) 2017/1129 som är en del av brittisk lagstiftning genom European Union (Withdrawal) Act 2018) som är (i) personer som har professionell erfarenhet av affärer som rör investeringar och som faller inom definitionen av ”investment professionals” i artikel 19 (5) i den brittiska Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) Order 2005 (”Föreskriften”); (ii) ”high net worth entities” etc. som avses i artikel 49(2)(a)-(d) i Föreskriften; eller (iii) sådana andra personer som sådan investering eller investeringsaktivitet lagligen kan riktas till enligt Föreskriften (alla sådana personer benämns gemensamt ”relevanta personer”). En investering eller en investeringsåtgärd som detta meddelande avser är i Storbritannien enbart tillgänglig för relevanta personer och kommer endast att genomföras med relevanta personer. Personer som inte är relevanta personer ska inte vidta några åtgärder baserat på detta pressmeddelande och inte heller agera eller förlita sig på det.

Detta pressmeddelande kan innehålla viss framåtriktad information som återspeglar Bolagets aktuella syn på framtida händelser samt finansiell och operativ utveckling. Ord som ”avser”, ”kommer”, ”bedömer ”, ”förväntar”, ”kan”, ”planerar”, ”anser”, ”uppskattar” och andra uttryck som innebär indikationer eller förutsägelser avseende framtida utveckling eller trender, och som inte är grundade på historiska fakta, utgör framåtriktad information. Framåtriktad information är till sin natur förenad med såväl kända som okända risker och osäkerhetsfaktorer eftersom den är avhängig framtida händelser och omständigheter. Framåtriktad information utgör inte någon garanti avseende framtida resultat eller utveckling och verkligt utfall kan komma att väsentligen skilja sig från vad som uttalas i framåtriktad information.

Denna information, de åsikter och de framåtriktade uttalanden som återfinns i detta pressmeddelande gäller enbart vid detta datum och kan ändras utan underrättelse därom. Nowonomics lämnar inga utfästelser om att offentliggöra uppdateringar eller revideringar av framåtriktad information, framtida händelser eller liknande omständigheter annat än vad som följer av tillämplig lagstiftning. 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Amelie Söderberg, VD NOWO
E-post: amelie@nowo.se
Tel: +46 722 50 54 62

Om Nowonomics AB (publ) 
Nowonomics AB grundades 2015 och är ett framstående företag inom privat pensionssparande med över 155 000 medlemmar. Koncernen består av Nowonomics AB, Nowo Pension AB med tillstånd att bedriva försäkringsdistribution, Nowo Fund Management AB samt affärsområdet Nowo technologies. Nowonomics AB blev utvalda som årets IPO 2021 och fokuserar på att erbjuda produkter för att säkra våra medlemmars framtida ekonomi. Vi strävar efter att göra pensionssparande enkelt och tillgängligt för alla. Ta kontroll över din framtid med Nowonomics AB.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.