Connect with us

Marknadsnyheter

Sommarhälsning från RhoVac

Published

on

må, jul 09, 2018 15:07 CET

År 2015 inledde RhoVac AB (”RhoVac”) en fokuserad treårig utvecklingsplan med målet att etablera bolagets läkemedelskandidat RV001, med potential att förhindra eller begränsa spridning (metastasering) av cancer, som en relevant behandlingsmöjlighet inom immunokologin. De nuvarande behandlingsformerna (kirurgi, strålning och/eller kemoterapi) av modertumörerna är relativt effektiva, men många av patienterna dras med allvarliga biverkningar och stora risker för återfall. Det är just med fokus på att förhindra återfall som bolaget satsar på utvecklingen av läkemedelskandidaten RV001. Idag, tre år senare, står vi i avslutningsfasen av denna utvecklingsplan och inväntar rapportering av resultaten från den första kliniska studien med RV001. Samtidigt har vi startat upp förberedelserna till nästa fas, som tar sikte på en klinisk fas IIb utveckling.

I februari i år avslutades behandlingen av de 22 patienter som deltar i den kliniska fas I/II-studien, där patienter med prostatacancer genomgått elva behandlingar med RhoVacs läkemedelskandidat RV001 och de sista blodproverna för immunologisk analys togs i mars. Syftet med denna kliniska studie är att utvärdera säkerheten och toleransen hos patienterna kring preparatet samt att undersöka det RV001-medierade immunsvaret innan, under och efter behandling av patienterna. Resultaten av denna kliniska prövning är förväntad runt halvårsskiftet 2018 och den kliniska slutrapporten beräknas vara färdigställd i slutet av Q3 2018. För att kartlägga hur länge det etablerade immunsvaret finns kvar efter avslutad behandling, arbetar RhoVac nu med en uppföljning av patienterna i studien. Det är vår förhoppning att resultatet av denna uppföljningsfas kommer kunna redovisas under Q1/Q2 2019.

Som ett led i förberedelserna inför nästa kliniska fas, skickade vi i början av året in ett breifing package inför Scientific Advice-förfarandet hos Europeiska Läkemedelsmyndigheten (EMA). Dokumentet om cirka 50 sidor innehöll en kortfattad beskrivning av RhoVacs verksamhet samt planerat utförande av den kommande kliniska prövningen. Under detta förfarande har bolaget möjligheter att ställa specifika frågor till EMA. I deras svar kan EMA antingen bekräfta att RhoVac’s dokumentation är i enlighet med de regulatoriska ramar som finns i EU eller att de har en samsyn med oss kring det fortsatta arbetet. EMA kan i sitt svar också lyfta fram svagheter i planerna och därmed uppmärksamma bolaget på vad som behöver beaktas eller förbättras inför den formella ansökan till den kliniska fas II-prövningen. Beskedet från EMA är inget formellt godkännande till nästa fas, utan ska ses som värdefull vetenskaplig och regulatorisk rådgivning, som kommer att ligga till grund inför den fortsatta planeringen av studien. Att ha kännedom om och att följa de råd EMA ger, ökar väsentligen säkerheten för senare godkännande av nästa fas i den kliniska prövningen. Ytterligare förberedelser inför den kommande kliniska studien avser en beställning av studiemedicin från RhoVacs franska samarbetspartner Carbogen Amcis. Bolaget har därmed säkerställt tillgång till medicinen i samband med uppstarten av studien. 

I juli 2018 har den amerikanska läkemedelsnämnden FDA (Food and Drug Administration) bjudit in till en öppen workshop i Washington DC, USA. Workshopen syftar till att diskutera stimulansåtgärder för att säkerställa ytterligare utveckling av produkter till behandling av prostatacancer i tidig sjukdomsfas. Vi kommer att delta i denna workshop, vilket ger en god bas inför förberedelserna till ett pre-IND-möte hos FDA gällande den kommande kliniska fas IIb-studien.

På RD-sidan av verksamheten, har forskningssamarbetet med Universitetet i Tübingen varit framgångsrikt och RhoVac har därför förlängt samarbetsavtalet med Dr. Gouttefangeas på Dept. Immunology avseende karakterisering och analys av immunologiskt svar vid behandling med RV001. Även samarbetet med Lunds Universitet, där Dr. Ceder med kollega tittar på om proteinet RhoC överuttrycks i prostatacancerstamceller fortsätter. Det är vår förhoppning att kunna rapportera om detta samarbete under hösten.

I april fick RhoVac erkännande från EU, genom en tilldelning av 50 000 € från Horizon 2020-programmets fas I-ansökning samt utmärkta vitsord (13,8 av totalt 15 poäng). Horizon 2020 stöder små- och medelstora bolag (SME) genom att finansiera innovationer med stor potential inom EU. Ansökningsomgångarna brukar vara mycket konkurrenspräglade – i våras var framgångsfrekvensen 12,6 % bland 2009 inlämnade förslag. Pengarna kommer att användas inför Horizon 2020 fas II-ansökan som beräknas skickas in i Q3/Q4 2018.

Strax innan sommaren genomförde bolaget en företrädesemission för att säkerställa finansieringen på det fokuserade arbetet med affärsutvecklingen, som syftar på att identifiera utlicensieringsmöjligheter eller potentiella partnerskap. En del av denna likvid kommer också att användas till uppföljning av den kliniska fas-I/II studien, uppstart av de regulatoriska förberedelserna inför kommande klinisk fas IIb-studie samt finansiering av allmänt rörelsekapital. Under teckningsperioden presenterades bolaget vid flera investerarträffar i Stockholm, Malmö och Göteborg. Företrädesemissionen tecknades glädjande till 196%! Det är ett kvitto på att investerarna tycker att bolaget är inne i en spännande fas och vi vill gärna ta tillfället och tacka för intresset i Bolaget och för det förtroende investerarna visar oss.

Som ett steg i RhoVacs ökade fokus på affärsutveckling, har vi under våren förstärkt denna del av organisationen genom att anlita Colpman Consulting Ltd. David Colpman har en lång erfarenhet av affärsutveckling från stora läkemedelsbolag och har också varit delaktig som rådgivare vid flera affärsuppgörelser, både på den nordiska och internationella Life Science-marknaden. Vid årsstämman valdes Gunnar Gårdemyr in i styrelsen. Gunnar har en gedigen erfarenhet och har bland annat arbetat med affärsutveckling, strategisk planering, exportförsäljning samt försäljning av större internationella bolag. Roligt att Gunnar är med oss på den fortsatta resan!

Vi vill med dessa rader önskar er alla en trevlig och skön sommar!

RhoVac AB

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Anders Ljungqvist – VD, RhoVac AB

Telefon: +45 4083 2365

E-post: alj@rhovac.com 

Om RhoVac AB

RhoVac AB bedriver forskning och utveckling av immunterapeutiska läkemedel. Bolagets huvudfokus är utveckling av ett terapeutiskt cancervaccin med potential att förhindra eller begränsa metastasering vid cancer. RhoVacs första läkemedelskandidat har avslutat preklinisk fas och klinisk fas I/II-studie har inletts under våren 2017. RhoVac har sitt huvudkontor på Medicon Village i Lund. Forskningen bedrivs sedan 2007 primärt på Universitetssjukhuset i Herlev, Danmark, av ett forskarteam i världsklass inom sin nisch. RhoVac är noterat på AktieTorget sedan mars 2016. Aktien handlas under tickern RHOVAC. Läs mer på www.rhovac.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.