Connect with us

Marknadsnyheter

Söta bidrag från allmänheten kan ge viktiga svar om bin

Published

on

När Chalmersforskare bad om hjälp svarade svenska biodlare. Över hundra biodlare har nu bidragit till en världsunik kollektion av jäststammar från honung, som kan ge ökad förståelse för våra hotade pollinatörer och de mikroorganismer som påverkar dem – och kanske även oss människor.  

Bin är våra allra viktigaste pollinatörer och om dessa insekter skulle försvinna blir konsekvenserna för vår biologiska mångfald förödande. Inom EU är därför forskning om bins överlevnad ett högprioriterat område. På Chalmers har en grupp forskare på avdelningen för industriell bioteknik nu riktat in sig på att utforska vilka jästarter som finns naturligt i binas honung.   

– En bättre förståelse kring jäst-biodiversiteten i honung specifikt och i naturen generellt kan ha stor positiv påverkan för vårt samhälles motståndskraft mot miljöförändringar, öka livsmedelssäkerheten, och även driva innovation inom bioteknik och livsmedelsindustrin framåt. Det finns otroligt mycket kvar att utforska och utveckla inom det här forskningsfältet, säger Cecilia Geijer, som driver projektet tillsammans med Karl Persson.

Frågorna om honungsjäst är många: Bidrar jäst i honung till bins hälsa – och i så fall hur? Kan ämnen som produceras av jäst attrahera pollinerande bin – och har dessa ämnen andra funktioner? Finns det kända och hittills okända jästsorter i svensk honung som skulle kunna användas inom livsmedelsindustrin i framtiden?

För att kunna få svar på dessa frågor måste forskarna kartlägga och skaffa sig grundläggande kunskap om de jästarter som finns i honung.

Oväntat stor respons

Projektet, som har som mål att identifiera och karaktärisera jäst i svensk honung, startade försommaren 2023 då forskarna la ut en annons på Facebook riktad till svenska biodlare. Inom loppet av 30 timmar hade 120 biodlare från hela landet anmält intresse att dela med sig av sin honung till forskningsprojektet.

– Vi visste inte vilken respons vi skulle få och hade förberett för att skicka ut som mest 20 kit för insamling av honung. Det fick vi snabbt revidera, säger Cecilia Geijer.

Tillsammans har biodlarna bidragit till en världsunik samling av jäststammar som isolerats ur honungen – och som nu kan undersökas vidare.

– Det är så roligt att den här studien har mottagits med öppna armar och att det har varit sådant engagemang. Jag har till och med fått en personlig leverans till Chalmers av en av våra alumner. Vi är väldigt tacksamma – projektet har växt och blivit så stort tack vare biodlarna, säger Karl Persson.

Söker efter hälsofrämjande effekter

I naturen finns hundratusentals jästarter som interagerar med växter, djur och människor – och därmed påverkar livet på jorden. Mikroorganismer i honung hamnar sannolikt där genom att de först har interagerat med bin på ett eller annat sätt, till exempel via nektar. Det finns flera studier som visar att mikroorganismer, som bakterier och mögelsvampar, har stor påverkan på honungsbins beteenden, överlevnad och reproduktion. Hur olika jästarter, som sällan orsakar sjukdom, påverkar bin finns det mindre kunskap om. 

– Mikroorganismer kopplas ofta till sjukdom, men de kan ju ha skyddande effekter också. Till exempel finns studier på laktobacillers hälsofrämjande effekter på bin, men få har tittat på jäst på det sättet. Den kunskapsluckan vill vi hjälpa till att fylla, säger Karl Persson.

Hittills har forskarna undersökt över 100 honungsprover, isolerat över 2 500 jäststammar och börjat karaktärisera representativa jästarter. Proverna kan kopplas till geografiska platser och information om omkringliggande natur, till exempel sammansättning av växtlighet på närliggande fält.

Men än kvarstår mycket arbete. En första analys indikerar att den insamlade honungen kan innehålla fler än 100 olika jästarter. Vissa arter har redan tidigare kopplats till honung och honungsbin, men även helt nya arter, som inte tidigare beskrivits, har hittats.

Illustration: Chalmers tekniska högskola | Karl Persson

Bildtext: Stort intresse för att bidra. När forskningsprojektet, som har som mål att identifiera och karaktärisera jäst i svensk honung, startade för ett år sedan la forskarna ut en annons på Facebook riktad till svenska biodlare. Inom loppet av 30 timmar hade 120 biodlare från hela landet anmält intresse att dela med sig av sin honung till forskningsprojektet.

För mer information, kontakta:

Cecilia Geijer, docent, institutionen för life sciences, Chalmers tekniska högskola, cecilia.geijer@chalmers.se, 031 772 38 52, 072 306 60 20

Karl Persson, postdoktoral forskare, institutionen för life sciences, Chalmers tekniska högskola, karperss@chalmers.se, 073 087 26 03

Vid intresse kan även kontakt förmedlas till biodlare som bidragit med honung till forskningen.

Läs mer om projektet och möt några av biodlarna som valt att bidra till forskningen.

Mer om forskningen:

Honungsjästen ska användas i forskningsprojektet YeastGuard: Jästbaserade lösningar som bekämpar matsvinn. Projektet syftar till att utveckla ett nytt levande material där jäst producerar flyktiga ämnen, kallade biogena volatila ämnen, som förhindrar att mögel förstör skördade frukter och grönsaker. 

Över hundra biodlare från hela landet har delat med sig av sin honung till forskningsprojektet.
Foto: Chalmers tekniska högskola | Hiba Fawaz

Mia Halleröd Palmgren
Presskommunikatör
031 772 32 52
mia.hallerodpalmgren@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. 

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.