Connect with us

Marknadsnyheter

Sparbanken: Ett par års tillväxtspurt i Finlands ekonomi – det går bra för hushållen

Published

on

Finlands ekonomi växer med 3,3 procent under innevarande år. Detta förutspår Sparbanken i sin färska konjunkturöversikt över hushållen. Det går också bra för hushållen, som nu har mer besparingar och sysselsättningen har utvecklats väl. Även nästa år kommer den ekonomiska tillväxten i Finland att vara snabbare än vanligt, men oron för de unga arbetslösa består.

Finlands ekonomi visar en tillväxt på 3,3 procent i år. Detta förutspår Sparbanken i den konjunkturöversikt över hushållen som publiceras idag. 

”Nu pågår ett par års tillväxtspurt. Vi förväntar oss att den finländska ekonomin kommer att växa med 3,3 procent i år och att tillväxten även kommer att vara snabbare än väntat nästa år, även om den kommer att minska till 2,8 procent”, säger Henna Mikkonen, chefsekonom på Sparbanken.

Nya varianter av viruset utgör ett hot mot tillväxten, men i takt med att vaccinationstäckningen framskrider minskar sambandet mellan smitta och ekonomiska konsekvenser.

”Vem skulle ha trott det?” Coronaåret gjorde finländarna förmögnare – vad sker nu?

Hushållens finansieringstillgångar under coronatiden har ökat snabbare än skulderna, och många har lyckats spara mer pengar än tidigare. Dessa besparingar har styrts till insättningar, bostadsmarknaden och olika placeringsobjekt, såsom fonder och aktier. 

”Vissa hushåll kan ha utvecklat en ny besparingsrutin, som jag hoppas att man inte alltför lätt vill avstå ifrån”, säger Mikkonen glatt.  

Coronakrisen har ändå drabbat hushållen på olika sätt. I början av krisen stod många människor inför permitteringar eller arbetslöshet, medan andra hade fortsatt goda ekonomiska förhållanden. Enligt Statistikcentralens enkät om konsumenternas förtroende anser hushållen att deras penningsituation nu är bättre än någonsin.

”Vem skulle ha trott det, åtminstone i början av krisen? Det överraskande resultatet förklaras av att majoriteten av hushållen har bibehållit sina arbeten och att besparingarna samtidigt har ökat avsevärt under coronakrisen”, säger Mikkonen. 

Hushållens inlåningsstock har redan stigit till klart över 100 miljarder. Samtidigt som inflationen har accelererat under innevarande år har den reella räntan på insättningar blivit allt mer negativ. Denna kommer sannolikt att fortsätta även i framtiden. 

”Det kunde vara klokt att fundera på mer räntabla placeringar för långfristiga medel. Insättningar är ett utmärkt objekt för korttidssparande och bufferttillgångar”, påminner Mikkonen.

Hushållens gynnsamma inkomstutveckling fortsätter också i år. Inkomstnivåerna förutspås öka med ca 2,5 procent i år och nästa år. 

Sysselsättningen har förbättrats snabbt – arbetslösheten bland unga oroar

När coronakrisen slog till ökade antalet permitteringar snabbt och även arbetslösheten började öka.  I fjol var arbetslöshetsgraden som högst 8,4 procent.

”I år förväntar vi oss att arbetslöshetsgraden är i genomsnitt 7,7 procent och nästa år sjunker arbetslösheten ytterligare till 7,4 procent. Den snabba återhämtningen av sysselsättningen har varit en av årets glada överraskningar”, säger Mikkonen. 

Antalet sysselsatta har stigit inom alla branscher utom turist- och restaurangbranschen, transport och lagring samt konst-, underhållnings- och rekreationsbranscherna. Dessa branscher är också mätt med andra mätare de sektorer som drabbats mest av coronakrisen. 

Trots de glada nyheterna finns det också oroväckande inslag på arbetsmarknaden. Antalet långtidsarbetslösa har fortsatt att öka. 

”Detta är ett problem för individerna själva, men också för nationalekonomin. Det är sorgligt om det i Finland finns många arbetsföra människor som inte hittar ett jobb”, säger Mikkonen fundersamt. 

Procentuellt sett har antalet långtidsarbetslösa ökat mest i de unga åldersgrupperna. 

”Det är viktigt att främja de ungas möjligheter till sysselsättning, så att de inte utestängs från arbetsmarknaden genast i början av karriären”, påminner Mikkonen.

Ändå är det helt bakvänt att samtidigt som många människor är arbetslösa har antalet lediga jobb i Finland ökat: Företagen har rekryteringssvårigheter och att bristen på kunnig arbetskraft håller på att bli det största tillväxthindret bland företagen. Enligt en enkät från arbets- och näringsministeriet är huvudorsaken till företagens rekryteringsproblem bristen på kompetent personal. 

”Det lönar sig att ta hand om sina egna färdigheter och fundera över hur de egna färdigheterna bäst kan möta den växande efterfrågan och om de egna kunskaperna och färdigheterna behöver uppdateras”, tillägger Mikkonen.

Bostadslån tas mer ivrigt, konsumentkrediterna ökar inte längre

Bostadsmarknaden fick ett uppsving av coronakrisen när människors behov av utrymme ökade. Bostadspriserna har stigit snabbare än tidigare, inte enbart i huvudstadsregionen.

”Coronakrisen med distansarbete ökade behovet av utrymme och närhet till naturen fick ett nytt värde och många flyttade till mer glesbebyggda områden. Undantagsvis har till exempel nettomigrationen i Helsingfors varit negativ. I allt flera medelstora städer har priserna nu börjat stiga”, säger Mikkonen glatt.

I år stiger bostadspriserna i Finland enligt Sparbankens uppskattning med 3,5 procent – dvs. mer än på länge. Nästa år torde prisökningarna bli måttligare och bostadshandeln kommer också att lugna ner sig. 

Den livliga bostadsmarknaden har återspeglats i en ökning av bostadslånen. Däremot har konsumentkrediter under coronatiden lyfts klart mindre än tidigare.

”Det är intressant att följa med om coronakrisen har en mer bestående inverkan på människornas boendepreferenser. Urbaniseringen har varit en stark trend under lång tid och det är svårt att tro att den vänder helt. Å andra sidan möjliggör det ökade distansarbetet nya former av arbete och boende på olika håll, vilket kan vara ett mer långsiktigt fenomen”, säger Mikkonen.

Lärdomen av coronan: God hushållning och buffertar är livsviktigt

Coronakrisen har lyft fram betydelsen av god hushållning och buffertar i den egna ekonomin. Det kan uppstå oväntade chocker i den egna ekonomin, och coronakrisen var en tråkig påminnelse om detta för vissa hushåll.

”Även om man har ekonomin under kontroll bör man förbereda sig på att räntorna stiger förr eller senare, och även på att privatekonomin kan drabbas av överraskande chocker”, påminner Mikkonen.

En grundregel för god hushållning är att skulden bör stå i rimlig proportion till betalningsförmågan. Men också skuldstrukturen spelar roll. Skulder som ökar tillgångarna är en ”bättre” skuld än skulder som går direkt till konsumtion – eller i värsta fall till att betala bort gamla skulder. 

 

Länk till konjunkturöversikt för hushåll, höst 2021
 

Mer information:

Henna Mikkonen
Sparbanksgruppen, chefsekonom
henna.mikkonen@saastopankki.fi, 040 564 7918

 

I Sparbankens konjunkturöversikt granskas rådande fenomen i Finlands ekonomi, vilka påverkar särskilt hushållens ekonomiska situation. Dessa är bland annat arbetsmarknadsläget, utvecklingen av inkomstnivåerna, prisstegringen, bostadsmarknadsläget samt hushållens skuldsättningsgrad och faktorer som påverkar tillgångarna.

Sparbanksgruppen främjar individens och samhällets ekonomiska välstånd. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Gomero Group AB (publ) – Kommuniké från årsstämma 15 maj 2024

Published

on

By

Idag, tisdagen den 15 maj 2024, hölls årsstämma i Gomero Group AB (publ) lokaler med adress Kämpegatan 16, Göteborg. Årsstämman beslutade i samtliga punkter enligt styrelsens och valberedningens förslag. Till ordförande för årsstämman valdes Johan Rask.

Vid årsstämman beslutades i huvudsak följande:

Resultat- & balansräkning

Årsstämman fastställde resultat- & balansräkning för moderbolaget och koncernen för räkenskapsåret 2023 i enlighet med angiven årsredovisning.

Fritt eget kapital balanserades, enligt beslut, i ny räkning.

Ansvarsfrihet

Årsstämman beviljade samtliga i styrelsen och den verkställande direktören ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.

Styrelse, revisor samt arvodering

Årsstämman beslutade om omval av styrelseledamöter Johan Rask, Alf Engqvist, Fredrik Östbye, Jörgen Hentschel och Malin Sparf Rydberg. Johan Rask omvaldes till styrelsens ordförande. Styrelsen består således av fem styrelseledamöter.

Årsstämman fastställde att arvode ska utgå med sammantaget 390 000 SEK varav 130 000 SEK till styrelsens ordförande samt med 65 000 SEK till respektive ledamot.

Årsstämman omvalde revisionsbolaget Frejs Revisorer AB till revisor med Ulf Johansson som huvudansvarig revisor. Det fastställdes att bolagets revisor arvoderas efter godkänd räkning.

Valberedning

Årsstämman beslutade om principer för tillsättande och ersättning av valberedning i enlighet med lämnat förslag.

Beslut om bemyndigande om nyemission

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bemyndiga styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen och längst intill nästkommande årsstämma fatta beslut om nyemission av aktier. Beslutet omfattar högst 2 500 000 SEK genom nyemission av högst 500 000 aktier.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Nils Lindgren, CFO

Tel. +46 (0)722 03 19 49

E-post: nils.lindgren@gomero.com

Jan-Eric Nilsson, VD

Tel. +46 (0) 73 519 10 11

E-post: jan-eric.nilsson@gomero.com

 

Om Gomero

Gomero Group AB (publ) är ett bolag som hjälper kunder inom energisektorn till en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt genom utveckling av system och tjänster för prediktivt underhåll – en viktig strategisk fråga i energiomställningen. Med Gomeros uppkopplade produkter, sensorer och dataanalys ser vi till att underhållsarbetet kan optimeras samtidigt som man möter kraven på kostnadseffektivitet och hållbarhet.

Gomeros produkt SIPP™ är marknadsledande i Sverige och hjälper över hundra kunder i nio länder med digitalisering av underhållsprocesser på transformatorstationer. För kunderna innebär det ökad driftsäkerhet, minskade kostnader och bättre möjligheter att arbeta mer effektivt med sitt underhåll. Bland Gomeros kunder finns bland annat Ellevio, Vattenfall, Lede AS, Fingrid och Deutsche Bahn.

Koncernen, med säte i Göteborg, består av två helägda dotterbolag, Gomero Nordic AB och Gomero Pty. Ltd.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Gomero Group AB (publ) – Kommuniké från årsstämma 15 maj 2024

Published

on

By

Idag, tisdagen den 15 maj 2024, hölls årsstämma i Gomero Group AB (publ) lokaler med adress Kämpegatan 16, Göteborg. Årsstämman beslutade i samtliga punkter enligt styrelsens och valberedningens förslag. Till ordförande för årsstämman valdes Johan Rask.

Vid årsstämman beslutades i huvudsak följande:

Resultat- & balansräkning

Årsstämman fastställde resultat- & balansräkning för moderbolaget och koncernen för räkenskapsåret 2023 i enlighet med angiven årsredovisning.

Fritt eget kapital balanserades, enligt beslut, i ny räkning.

Ansvarsfrihet

Årsstämman beviljade samtliga i styrelsen och den verkställande direktören ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.

Styrelse, revisor samt arvodering

Årsstämman beslutade om omval av styrelseledamöter Johan Rask, Alf Engqvist, Fredrik Östbye, Jörgen Hentschel och Malin Sparf Rydberg. Johan Rask omvaldes till styrelsens ordförande. Styrelsen består således av fem styrelseledamöter.

Årsstämman fastställde att arvode ska utgå med sammantaget 390 000 SEK varav 130 000 SEK till styrelsens ordförande samt med 65 000 SEK till respektive ledamot.

Årsstämman omvalde revisionsbolaget Frejs Revisorer AB till revisor med Ulf Johansson som huvudansvarig revisor. Det fastställdes att bolagets revisor arvoderas efter godkänd räkning.

Valberedning

Årsstämman beslutade om principer för tillsättande och ersättning av valberedning i enlighet med lämnat förslag.

Beslut om bemyndigande om nyemission

Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bemyndiga styrelsen att, vid ett eller flera tillfällen och längst intill nästkommande årsstämma fatta beslut om nyemission av aktier. Beslutet omfattar högst 2 500 000 SEK genom nyemission av högst 500 000 aktier.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Nils Lindgren, CFO

Tel. +46 (0)722 03 19 49

E-post: nils.lindgren@gomero.com

Jan-Eric Nilsson, VD

Tel. +46 (0) 73 519 10 11

E-post: jan-eric.nilsson@gomero.com

 

Om Gomero

Gomero Group AB (publ) är ett bolag som hjälper kunder inom energisektorn till en långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt genom utveckling av system och tjänster för prediktivt underhåll – en viktig strategisk fråga i energiomställningen. Med Gomeros uppkopplade produkter, sensorer och dataanalys ser vi till att underhållsarbetet kan optimeras samtidigt som man möter kraven på kostnadseffektivitet och hållbarhet.

Gomeros produkt SIPP™ är marknadsledande i Sverige och hjälper över hundra kunder i nio länder med digitalisering av underhållsprocesser på transformatorstationer. För kunderna innebär det ökad driftsäkerhet, minskade kostnader och bättre möjligheter att arbeta mer effektivt med sitt underhåll. Bland Gomeros kunder finns bland annat Ellevio, Vattenfall, Lede AS, Fingrid och Deutsche Bahn.

Koncernen, med säte i Göteborg, består av två helägda dotterbolag, Gomero Nordic AB och Gomero Pty. Ltd.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ambea avslutar aktieåterköpsprogram och initierar nytt återköpsprogram

Published

on

By

Ambea har avslutat det senaste aktieåterköpsprogrammet där 3 000 000 aktier för totalt 187 MSEK har köpts tillbaka. Styrelsen har beslutat om att inleda ett nytt återköpsprogram om högst 3 000 000 egna aktier på Nasdaq Stockholm under perioden fram till tiden för bolagets årsstämma 2025. Beslutet fattas med stöd av återköpsbemyndigandet från årsstämman 2024.

Syftet med återköpsprogrammet är att optimera bolagets kapitalstruktur och bidra till ökat aktieägarvärde. Återköpsprogrammet kommer att hanteras av ett kreditinstitut, som kommer att agera enligt instruktioner från bolaget.

Det återköpsprogrammet som styrelsen beslutat om ska uppfylla följande villkor:

  1. Återköp ska ske på Nasdaq Stockholm i enlighet med Nasdaq Stockholms regelverk för aktieemittenter (nedan “Regelverket”).
  2. Återköp får ske vid ett eller flera tillfällen fram till tiden för bolagets årsstämma 2025.  
  3. Återköp får endast ske till ett pris per aktie inom det på Nasdaq Stockholm vid var tid gällande kursintervallet, varmed avses intervallet mellan gällande högsta köpkurs och lägsta säljkurs som publiceras löpande av Nasdaq Stockholm.
  4. Återköp får ske endast med iakttagande av de mängdbegränsningar för köp av egna aktier som anges i Regelverket.
  5. Maximalt får 3 000 000 aktier återköpas. Bolagets innehav vid var tid får dock aldrig överstiga 10 procent av samtliga aktier i bolaget.
  6. Återköp får även ske genom blockaffärer i enlighet med tillämpliga regler.

Det totala antalet aktier i Ambea uppgår till 89 562 698. Bolaget innehar vid tidpunkten för detta pressmeddelande 3 000 000 egna aktier.

För mer information, vänligen kontakta:

Susanne Vogt, ansvarig IR
E-post: ir@ambea.se

Ambeas presstjänst
Telefon: +46 (0)10 33 00 501
E-post: press@ambea.se

Ambea är Skandinaviens kunskapsledande omsorgsföretag. Inom Ambea arbetar över 30 000 medarbetare med att skapa ett bra liv för varje omsorgstagare på 950 enheter. Vi ska vara kvalitetsledande i allt vi gör och vår vision är att göra världen lite bättre, en människa i taget. Ambea har huvudkontor i Solna, Sverige och är noterat på Nasdaq Stockholm. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.