Marknadsnyheter
Specialfastigheters delårsrapport januari-juni 2022: Ökade investeringar höjer marknadsvärdet


Specialfastigheter har en underliggande stabil verksamhet och är i en tillväxtfas med investeringar i kvartalet på närmare en miljard kronor. Marknadsvärdet på fastigheterna uppgår nu till nästan 36 miljarder kronor.
- Hyresintäkterna ökade med 2,0 % till 1 106 (1 084) Mkr
- Förvaltningsresultatet minskade till 657 (764) Mkr
- Värdeförändringarna på fastigheterna uppgick till 217 (-77) Mkr och värdeförändringarna på finansiella instrument uppgick till 130 (-1) Mkr
- Periodens resultat efter skatt uppgick till 796 (614) Mkr
- Marknadsvärdet på fastigheterna ökade till 35 659 (33 761) Mkr
Akut platsbrist hos flera kunder och ökande produktionskostnader
Kriminalvården befinner sig i stabsläge på grund av stor platsbrist och Specialfastigheter arbetar med både tillfälliga lokaler och permanenta typhus för att tillgodose behovet. Även kunden Statens institutionsstyrelse har gått upp i stabsläge. Vi har utvecklat typhuslösningar för att effektivt kunna möta lokalbehoven med moderna och mer ändamålsenliga lösningar.
Vi ser en fortsatt ökning av priser på byggmaterial och ett intensivt arbete pågår med fokus på kostnadskontroll, resursförsörjning och tidplaner för att minimera påverkan av prisuppgångarna.
Kraftigt stigande marknadsräntor
Den höga inflationen har drivit upp marknadsräntorna vilket fördyrar upplåningen. Specialfastigheter har ett mycket starkt kreditbetyg, AA+, och har under kvartalet emitterat femåriga obligationer om sammanlagt 2 250 Mkr med fasta räntor. Räntenivåerna för dessa obligationer har successivt stigit.
– Vår stora och växande projektvolym ökar marknadsvärdet. Vi är glada för den rejäla tillväxten och samtidigt tacksamma för att vi är ett så stabilt bolag när omvärlden är osäker och finansmarknaden orolig, säger Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.
Delårsrapporten finns bilagd, samt på www.specialfastigheter.se
Informationen är sådan som Specialfastigheter Sverige AB är skyldigt att offentliggöra enligt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2022-07-14 11:50 CET.
För ytterligare information kontakta:
Claes Rasmuson, CFO, tel: 010-788 62 04
Åsa Hedenberg, vd, tel: 010-788 62 01
Specialfastigheter äger, utvecklar och förvaltar fastigheter med säkerhetskrav. Bolaget ägs till 100 procent av svenska staten och förvaltas genom Regeringskansliet. Fastighetsinnehavet har en lokalarea på cirka 1,1 miljoner kvadratmeter. Marknadsvärdet uppgår till närmare 36 miljarder kronor. Verksamheten bedrivs över hela Sverige. Mer information hittar du på www.specialfastigheter.se
Marknadsnyheter
Elmarknaden just nu: Årets ”höstflod” ger rekordlåga elpriser


September präglades av ovanligt höga temperaturer, blåst och välfyllda vattenmagasin. Det bidrog till att månaden blev den billigaste sedan hösten 2020. Även sett till antalet timmar med minuspriser blev det en rekordmånad. En annan ovanlighet är att årets tillrinning till de nordiska vattenmagasinen nästan kan liknas med vårfloden. Men elpriserna är extremt väderberoende och oförutsägbara.
Den hydrologiska balansen, det vill säga måttet för att uppskatta hur mycket energi som finns lagrat i form av snö, vattenmagasin och grundvatten, har återhämtat sig i hela Norden. Det för årstiden varma vädret i kombination med nederbörd i områden med vattenkraft har bidragit till god tillrinning till vattenmagasinen. Nästan i linje med vårfloden som infaller under snösmältningsperioden.
– Man skulle kunna säga att det vi upplever är en höstflod istället. Just nu är elpriserna låga i alla elområden och utöver de gynnsamma väder- och energiförutsättningarna så har värmen gjort att vi behövt använda mindre el. Men efter de senaste åren vet vi att det kan ändras snabbt, så det är fortsatt viktigt att vara aktiv och se över sitt elavtal, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Under september var det minuspriser under 46 timmar, såväl nätter som dagar, vilket är ovanligt. Det har bidragit till att det rörliga elpriset som baseras på ett månadsmedel blev rekordlågt för september.
Medelspotpriset på Nord Pool i elområde 3 (Södra Mellansverige) blev 24,32 öre/kWh för september, att jämföras med ifjol då priset var nära tio gånger så högt, 228,63 öre/kWh.
Bränslepriserna varierar, priset på gas och kol ligger på lägre nivåer medan priset på olja är nästan på samma nivå som i fjol. De europeiska gaslagren är fortsatt välfyllda och den avblåsta strejken i Australien vid två LNG-anläggningar (flytande naturgas) har lugnat marknaden och därmed även stabiliserat elpriset.
– Priset på fastpriskontrakt har också kraftigt minskat, särskilt i jämförelse med förra årets extremt höga priser. Vattenfall erbjuder olika avtalslängder. Är du osäker kan du till exempel välja ett sexmånadersavtal, så vet du vad du får betala per kilowattimme över vintern. Fördelen med fastpris är just förutsägbarheten, säger Jonas Stenbeck.
September 2023 (medelspotpris) | September 2022 (medelspotpris) | |
Elområde 1, Norra Sverige | 10,89 öre/kWh | 100,71 öre/kWh |
Elområde 2, Norra Mellansverige | 10,89 öre/kWh | 101,12 öre/kWh |
Elområde 3, Södra Mellansverige | 24,32 öre/kWh | 228,63 öre/kWh |
Elområde 4, Södra Sverige | 51,33 öre/kWh | 241,67 öre/kWh |
Se dagsaktuella timpriser på elbörsen Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.
Mer om elmarknaden:
Privat: Om elmarknaden just nu
Företag: Om elmarknaden just nu
För ytterligare information kontakta:
Heidi Stenström, pressekreterare Vattenfall, 070-611 81 92, heidi.stenstrom@vattenfall.com
Taggar:
Marknadsnyheter
Sjukvårdsministern besöker Västernorrland
Den 4 oktober besöker sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson Kramfors, Västernorrland. Syftet med besöket är en hälso- och sjukvårdsdialog med ledningen i Region Västernorrland och att besöka verksamheter i regionen.
Under mötet med ledningen i Region Västernorrland deltar Glenn Nordlund, regionstyrelsens ordförande samt Elina Backlund Arab, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Sjukvårdsministern kommer också att göra ett besök på verksamheten Hälsocentralen Kramfors.
Journalister ges möjlighet till enskilda intervjuer i samband med besöket.
För mer information och intervjuförfrågningar kontakta pressekreterare Joel Apelthun.
Sjukvårdsministern besöker Sveriges regioner
Några av regeringens högsta prioriteringar inom hälso- och sjukvården är vård i tid och jämlik vård i hela landet. En långsiktig utveckling av hälso- och sjukvården grundas bäst i dialog mellan berörda aktörer. Syftet är att stärka hälso- och sjukvårdens förutsättningar att erbjuda en god och jämlik vård som utgår från behovsprincipen. För att säkerställa detta behöver det under den närmaste tioårsperioden ske en omfattande utbyggnad av primärvård så att en större andel av hälso- och sjukvården utgörs av primärvård. Vidare krävs en välfungerande kompetensförsörjning och god tillgänglighet.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson planerar att besöka alla Sveriges regioner under mandatperioden. Under sitt besök kommer ministern att hålla en hälso- och sjukvårdsdialog med regionledningen samt att besöka olika verksamheter inom hälso- och sjukvården.
Nästa besök går till Region Halland den 15 november.
Presskontakt
Joel Apelthun
Pressekreterare hos sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson
076-1279394
joel.apelthun@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Stor efterfrågan på arbetskraft, trots vikande konjunktur


Under det tredje kvartalet 2023 beviljades omkring 3 400 personer stöd från Trygghetsfonden TSL. Det är dubbelt så många i jämförelse med motsvarande kvartal året innan då 1 700 personer beviljades stöd. Resultatet innebär ett helt år med ökat inflöde. Men trots en längre tid med pessimistisk framtidstro – hög inflation, höga räntor och en krona som minskar i värde – finns det fortsatt stor efterfrågan på arbetskraft.
Sysselsättningen är fortsatt hög och arbetslösheten har varit lägre månad för månad i jämförelse med föregående år, även om det finns en indikation för vändning under augusti månad.
– Den höga efterfrågan på arbetskraft kan vi även se i våra resultat. Under tredje kvartalet var andelen personer som hittat ny lösning efter avslutat stöd 95 procent, vilket tangerar den tidigare historiskt högsta nivån. Trots att vi befinner oss i en period med ett ökande inflöde kan vi konstatera att resultaten för omställningsstödet har varit fortsatt starka med mycket goda resultat för våra deltagare, säger Caroline Söder vd för Trygghetsfonden TSL.
Ökningen av uppsägningar syns i de flesta branscherna och var störst inom industrin med knappt 200 procent fler som har beviljats stöd. Även uppsägningarna inom bygg, handeln samt hotell och restaurang har ökat där den sistnämnde ökade med mer än ett tvådubblat så stort inflöde.
Stockholm, Västra Götalands och Skånes län stod tillsammans för 47 procent av alla uppsagda som beviljats omställningsstöd under årets tre första kvartal. Men nedbrutet på per capita-siffror ser bilden annorlunda ut. Då ligger Kalmar län i topp följt av Jämtland och Kronoberg. Stockholm, som bidrar med flest beviljanden i absoluta tal, bidrar när man tittar på inflödet per capita med det femte lägsta inflödet.
Sedan ett år tillbaka erbjuder Trygghetsfonden TSL även kompetensstöd som bland annat innefattar vägledning och ekonomiskt stöd under utbildning även för anställda.
– Trygghetsfonden TSL är oavsett konjunkturläge glada och stolta över att kunna erbjuda en palett av möjligheter för människor att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Vi har sett ett stort och växande intresse för kompetensstödet under året som möjligheten har funnits. Både över olika branscher och genom spridning regionalt. Mest förekommande är ansökningar bland anställda inom industrin och handeln och knappt hälften söker en kurs eller utbildning på yrkeshögskola, avslutar Caroline Söder.
Johannes HellqvistKommunikationschef010-212 33 84johannes.hellqvist@tsl.se
Hjälp till jobb – trygghet under omställning. Trygghetsfonden TSL är ett omställningsstöd som 80 000 arbetsgivare erbjuder sina 2 000 000 medarbetare. Stödet gäller hos alla privata arbetsgivare som har kollektivavtal med ett LO-förbund. Trygghetsfonden TSL ägs av Svenskt Näringsliv och LO. Läs mer på www.tsl.se
-
Analys från DailyFX8 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter7 månader ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter3 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX10 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX10 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX6 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter5 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke
-
Marknadsnyheter6 år ago
Tudorza reduces exacerbations and demonstrates cardiovascular safety in COPD patients