Marknadsnyheter
Statliga miljardstöd till snabbväxande fossil plast- och kemiindustri ökar utsläppen
I takt med att marknaden för fossila bränslen sviktar storsatsar oljeindustrin på kemi- och plastindustrin i stället. Strategin tycks fungera: plastindustrin växer snabbare än den globala ekonomin. Mångmiljardbidrag från stater i Europa och USA liksom offentligt finansierade banker, i kombination med svag lagstiftning, pekas ut som orsaker till den snabba tillväxten. Även svenska exportkreditnämnden bidrar. Detta framkommer i en ny rapport som släpps idag.
Under de senaste tre åren har Fredric Bauer, forskare i miljö- och energisystem vid LTH, Lunds universitet, tillsammans med andra forskare kartlagt och analyserat den globala kemiindustrin. Slutsatserna redovisas i rapporten ”Petrochemicals and climate change: Powerful fossil fuel lock-ins and interventions for transformative change”. Rapporten släpps idag den 24 maj och presenteras kl 13 samma dag på ett öppet seminarium i Lund och online.
Vissa resultat har tidigare publicerats i vetenskapliga tidskrifter medan andra är helt nya i rapporten som även kontextualiserar resultaten till en enhet.
– Det är tre områden vi studerat. Kemiindustrins organisation och tillväxtstrategi, dess finansiering samt dess kommunikation. Alla tre bitar samspelar med en väldigt fragmenterad styrning, visar vår granskning. Det är också en sektor som är nästan osynlig i klimatförhandlingarna vilket är mycket olyckligt, säger Fredric Bauer.
Tydlig tendens
Forskarna har granskat världens ledande kemibolag och deras koppling till fossilindustrin.
Bilden är tydlig: många av världens största oljebolag, såsom Saudi Aramco, Exxon, Shell, Sinopec och Petronas, lyckas väl med att sälja alltmer av sin fossila olja till kemiindustrin.
– Vi ser det tydligt i oljestater som vill säkerställa att det finns en marknad. De bygger själva eller via partnerskap ny fossilbaserad kemiindustri. Den som leder utvecklingen är Saudi, men tendensen är densamma i andra delar av Mellanöstern, Centralasien och delar av Afrika. Plast är den stora produkten, men de tillverkar även konstgödsel, läkemedel och målarfärg.
Omfattningen förbluffade forskarna.
– Att industrin ompositionerar sig när den klassiska bränslemarknaden viker och elbilarna blir fler är inte så konstigt. Men det vi ser nu är en helt ohejdad tillväxt av produktionen. Det förvånade oss.
Försvårar för ”grön” plast, målarfärg, rengöringsmedel och andra kemikalier
Fossilindustrins snabba tillväxt riskerar att slå undan benen för den kemiindustri som försöker satsa på hållbar, och åtminstone än så länge oftast något dyrare, produktion. Det vill säga biobaserade eller återvända kemikalier vilka i sin tur kan användas för att tillverka fossilfri plast, målarfärg, rengöringsmedel och andra vanliga kemikalier.
Expansionen möjliggörs inte minst av storskalig finansiering från olika offentliga aktörer. Det blev tydligt när forskarna granskade finansieringen av storskaliga nyinvesteringar i industrin under det senaste decenniet.
– Detta kanske var det mest chockerande. Tvärtemot Parisavtalet som tydligt anger att finanssektorn ska bidra till omställningen så flödar miljarderna in i nya fossilbaserade projekt. Inte minst bidrar offentliga aktörer som utvecklingsbanker och exportkreditinstitut till detta.
Det är inga småpengar det handlar om. De tio senaste åren har bolagen fått finansiering av offentliga medel närmare 50 miljarder dollar.
Stora kapitalströmmar från väst
Transaktionerna sker främst i form av lån och garantier från statliga och offentligt finansierade utvecklingsbanker och andra finansinstitut. Överraskande var att finansieringen till stor kom från länder i väst.
– Vi identifierade stora kapitalströmmar från USA, Kanada, Japan och Storbritannien. Även länder i Asien som Korea och Kina satsade ekonomiskt. Även Sverige bidrar, till exempel genom en garanti från Exportkreditnämnden på 140 miljoner dollar till en satsning på gasbaserad produktion av plast och andra kemikalier i Uzbekistan.
Tillskottet av offentliga medel skänker legitimitet åt projekten och ökar därmed chansen för att projekten ska kunna få medel från privata investerare.
Klimatfördröjande retorik
Forskarna har också studerat hur de största kemibolagen i världen kommunicerar om klimat och hållbarhet. Analysen visar att företagen i hög grad skjuter ifrån sig ansvaret för en omställning till en fossilfri ekonomi och i stället pekar på behovet av plast och kemikalier för förnybar energiteknik, eller att utsläppen redan minskat.
– Kommunikationen är väldigt lik det som kallas klimatfördröjande retorik som också används av de stora oljebolagen. Även solceller och batterier måste produceras fossilfritt, och de utsläppsminskningar som gjorts historiskt har inte varit resultatet av en faktisk omställning utan varit resultatet av begränsade insatser.
Fossilindustrin ökar inte bara på koldioxidutsläppen i atmosfären.
– Det är en väldigt förorenade industrin som särskilt drabbar folk i området runt omkring fabrikerna. Det är sedan länge känt att vissa cancerformer är mycket vanligare i vissa områden i USA där giftiga och farliga kemikalier används, säger Fredric Bauer som efterlyser hårdare krav på att företagen ska hållas ansvariga.
FN-förhandling om nytt avtal ger visst hopp
Ett öppet fönster till förändring finns just nu eftersom FN:s miljöorgan förhandlar om ett nytt avtal för att reglera föroreningar från plast längs hela livscykeln, en förhandling som beräknas vara klar i slutet av nästa år.
– Här kan finnas en unik möjlighet att knyta ihop de fragmenterade delar som finns i internationella fördrag så att de också ställer krav på produktionen.
En konvention med tvingande bestämmelser av utfasning av fossil råvara för plattformskemikalier vore det bästa, men det är tyvärr att hoppas på för mycket, bedömer han.
– Men någon form av helhetsöverenskommelse kan öka medvetenheten och kunskapen och därmed möjligheten att sätta press på fossilindustrin samt dess möjliggörare inom finanssektorn.
Rapporten presenteras den 24 maj kl 13 online och på ett öppet seminarium på Pufendorfinstitutet i Lund. Report Launch: Petrochemicals and climate change: Powerful fossil fuel lock-ins and interventions for transformative change | Lunds universitet
Länk till rapporten t h: Petrochemicals and climate change: Powerful fossil fuel lock-ins and interventions for transformative change — Lund University
För mer information, kontakta Fredric Bauer, lektor Miljö- och energisystem, Lunds universitet, +46 46 222 98 71, fredric.bauer@miljo.lth.se
Marknadsnyheter
Platzer bibehåller investment grade kreditbetyg, BBB- med stabila utsikter

Platzer bibehåller ”investment grade” kreditbetyget, BBB- med stabila utsikter, vid den årliga genomgången från kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating AS (NCR). Ratingen speglar att Platzer alltjämt har en stabil finansiell ställning i nuvarande miljö.
– Vi arbetar aktivt med att agera långsiktigt och vidta åtgärder för att begränsa effekterna av de höjda räntorna och osäkerheten på kapitalmarknaden. Vi har upptagit längre lån i bank och utökat volymen räntesäkring. Ratingen bekräftar att åtgärderna gett önskad effekt och att vår finansiella ställning är fortsatt stabil. Jag är glad och stolt att vi idag kan lämna detta styrkebesked, säger Fredrik Sjudin, cfo på Platzer.
Nordic Credit Rating AS (NCR) är registrerat hos europeiska värdepappersmarknads-myndigheten (ESMA) och har tillstånd att utföra kreditvärderingsaktiviteter i EU och EFTA-länderna. NCR tilldelar kreditbetyg till finansinstitut och företag baserade i främst Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.
För ytterligare information kontakta:
Fredrik Sjudin, cfo, Platzer, tel: 0721-27 77 78
P-G Persson, vd, Platzer, Tel.: 0734-11 12 22
Platzer Fastigheter Holding AB (publ) äger och utvecklar kommersiella fastigheter i Göteborg till ett värde om 27 mdkr. Platzer är noterat på Nasdaq Stockholm, Large Cap.
Marknadsnyheter
Sileon tecknar avtal med spanska Sipay för att lansera BNPL i Spanien
Sileons BNPL-teknik får fotfäste i Spanien genom ett nytt treårigt avtal med Sipay, en ledande spansk betaltjänstleverantör inom handel, service och media.
Avtalet befäster Sileon som en internationell teknikleverantör på den växande BNPL-marknaden och ger Sipay möjlighet att utöka sina tjänster till att omfatta fakturabetalning och avbetalningsplaner.
Med Sileons kraftfulla BNPL-teknik kan Sipay möta konsumenternas höga efterfrågan på flexibla och bekväma betalningsalternativ.
Sipay är en betaltjänstleverantör och plattform som hjälper handlare att sälja mer genom att addera värde till deras slutkonsumenter under betalningsprocessen. Företaget, specialiserat på utveckling av innovativa och säkra betalningslösningar, har nästan 30 års erfarenhet inom betalningsbranschen. Sipays kunder inkluderar stora aktörer inom turism, mode, fritid och försäkring. Bolaget hanterar över 100 miljoner transaktioner årligen och har kapacitet att verka i över 70 länder.
”Avtalet med Sipay stärker vår position på den tilltagande BNPL-marknaden och innebär ett stort steg fram i vår internationella expansionsresa. Vi är mycket glada över att addera Sipay till vår växande skara av kunder och ser fram emot att stödja dem med BNPL-funktionalitet,” säger David Larsson, vd på Sileon.
För mer information, vänligen kontakta:
David Larsson, VD, Sileon AB
E-post: david.larsson@sileon.com
Telefon: +46 725 502 306
Om Sileon
Sileon AB (publ) är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ kortbaserad Buy Now Pay Later (BNPL) SaaS-funktionalitet till banker, kortutgivare och fintechs. Med Sileons BNPL-produkt kan kunder addera BNPL till sin befintliga kredit- eller betalkortsbas och driva sin B2B- eller B2C BNPL-verksamhet internt. Sileon verkar på en snabbväxande internationell marknad med en uppskattad transaktionsvolym på 680 miljarder USD globalt år 2025. Sileon är noterade på Nasdaq First North Growth Market och har cirka 50 anställda på sitt huvudkontor i Stockholm. Bolagets Certified Adviser är Erik Penser Bank.
Taggar:
Marknadsnyheter
Acuvi vinner ytterligare order inom avancerad robotkirurgi
Acuvis dotterbolag PiezoMotor har under en tid levererat mikromotorer till en schweizisk kund som har utvecklat en operationsrobot för behandling av dövhet. Genom avancerad robotkirurgi sätts ett implantat in i innerörats allra minsta beståndsdelar och PiezoMotors motorteknologi levererar den precision applikationen kräver.
Kunden har erhållit nödvändiga marknadsgodkännanden för produkten och inleder nu serieproduktion. Acuvi har som en konsekvens därav nu mottagit den första ordern för serieleveranser. Första ordervärdet uppgår till motsvarande ca 3,6 MSEK och kundens bedömning är att uppföljningsorder är att vänta under andra halvåret 2023. Leveranser inleds redan innevarande månad.
“Vi har jobbat nära kunden under deras utvecklingsarbete och nu kom första större ordern som markerar start av ramp-up. Genom en kombination av avancerade algoritmer och robotiserad mikrokirurgi sätts ett implantat in i innerörat. Tack vare den precision PiezoMotors motorteknologi levererar är detta möjligt. För en människa hade ingreppet varit omöjligt att genomföra. Nerver 0,4 mm bort från ingreppet får inte komma till skada”, säger Olof Stranding, VD för Acuvi.
Vid frågor, vänligen kontakta:
Olof Stranding, VD
Certified Adviser: Redeye AB
Om Acuvi
Acuvi är en bolagskoncern som tillhandahåller världsledande system och teknologier som möjliggör högre precision och ökad miniatyrisering. Kunderna återfinns inom bland annat Life Science, halvledarindustri och avancerad optik. Acuvis aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market.
Informationen lämnades enligt ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 9 juni 2023.
-
Analys från DailyFX8 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter4 månader ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX10 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX10 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX6 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter3 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter6 år ago
Tudorza reduces exacerbations and demonstrates cardiovascular safety in COPD patients
-
Nyheter5 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke