Stenastiftelsen stöttar Rädda Barnens och Röda Korsets arbete för drabbade i Ukraina

| 28 april, 2022 | 0 kommentarer

Vid sitt senaste styrelsemöte beslutade Stenastiftelsen att stötta Rädda Barnen och Röda Korset med 2,5 miljoner kronor vardera. Pengarna ska användas till organisationernas breda och akuta arbete med att hjälpa dem som drabbats av konflikten i Ukraina. 

Situationen i Ukraina har lett till en humanitär katastrof och stort behov av de insatser som Rädda Barnen och Röda Korset kan bidra med. Organisationerna arbetar både i Ukraina, dess grannländer dit många flytt och i Sverige. Läget är akut och det handlar om att rädda liv.

Några exempel på vad Rädda Barnen och Röda Korset bistår med:

  • Mat, dricksvatten och hygienartiklar
  • Tak över huvudet och trygga platser
  • Första hjälpen och sjukvård
  • Medicinsk utrustning och vattenförsörjning till sjukhus
  • Psykologiskt stöd och läkande lek för barn
  • Kontantstöd
  • Reparation av livsnödvändig infrastruktur som vattenledningar

”Vi är oerhört tacksamma över Stenastiftelsens generösa gåva som kommer att göra stor skillnad för barnen som drabbas av situationen i Ukraina”, säger Helena Thybell, generalsekreterare, Rädda Barnen.

”Vi vill rikta ett stort tack till Stenastiftelsen för deras viktiga bidrag. Genom detta stöd kommer Röda Korset fortsätta mobilisera för att på bästa sätt svara upp mot de stora humanitära behov vi ser i och runt Ukraina, och se till att fler människor får skydd, mat och medicin”, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.

”Syftet med vår donation är att ge humanitärt stöd till civilbefolkningen i den akuta situation som råder i Ukraina. Rädda Barnen och Röda Korset har upparbetade strukturer och goda förutsättningar att snabbt göra nytta. Därför väljer vi att hjälpa dem som drabbats genom att donera till de organisationerna”, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Foton:
Bild 1 från en av Rädda Barnens barnvänliga platser i Rumänien, Fotograf: Dan Stewart
Bild 2 från Röda Korset vid gränsen mot Ukraina – Slovakien; Fotograf: Marko Kokic

För mer information, vänligen kontakta:
Birgitta Plyhm
PR, Stenastiftelsen
+46 707 77 12 90
[email protected]

Anne Thorngren
Pressekreterare
Rädda Barnen
+46 723 57 67 56

[email protected]

Björn Forsbeck
Pressekreterare
Röda Korset
+46 702 98 74 45

[email protected]

Rädda Barnen  är världens största självständiga barnrättsorganisation. Vi finns på plats där vi gör mest nytta för barn – i Sverige och runt om i världen. Med fokus på långsiktigt hållbara insatser, gör vi omedelbara och bestående skillnader i barns liv. Vi gör helt enkelt världen lite bättre för barn, varje dag. Vi är på plats i Ukraina och hjälper barnen – Rädda Barnen (raddabarnen.se)

Röda Korset är världens största katastroforganisation, finns i 192 länder och har 14 miljoner volontärer. Röda Korset är på plats i Ukraina och har hjälpt människor varje dag sedan konflikten startade för åtta år sedan – och kommer att fortsätta göra det.  Röda Korset kämpar nu för att hjälpa människor med akuta humanitära behov och att rädda liv har högsta prioritet. Ukraina – stora hjälpbehov i konfliktens spår | Röda Korset (rodakorset.se)

Om Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur
Stenastiftelsen grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen främjar vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund. Första donationen uppgick till 51 miljoner kronor och utgjorde grunden för stiftelsen Chalmers Innovation. Utvecklingen av ett centrum för innovationsverksamhet vid Chalmers möjliggjordes därmed. Från och med år 1996, då Stenastiftelsen grundades, har t o m år 2021 beslut fattats om utdelning av drygt 540 miljoner kronor som stöd till specifika projekt, totalt 155 stipendiater inom kulturområdet, samt 320 masterstipendier som resebidrag. www.stenastiftelsen.se 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.