Stockholms Stadsmissions Matmissionen expanderar med ny butik i Kista

| 20 september, 2022 | 0 kommentarer

Den 22 september öppnar Matmissionen, som är Stockholms Stadsmissions koncept för sociala matbutiker, i Kista. Butiken är den tredje som öppnar i Stockholmsområdet i år genom en gemensam satsning tillsammans med dagligvarubranschen. Butikerna är ett svar på ett ökande behov av sociala matbutiker som växt än mer till följd av inflationen. Hittills i år har över 6 000 personer ansökt om medlemskap och drygt 1 200 ton varor har donerats av dagligvarubranschen för att minska matsvinnet.

Syftet med Matmissionens butiker är att nå människor som lever i ekonomisk utsatthet och samtidigt reducera svinn av produkter och livsmedel. Effekterna av pandemin, det rådande ekonomiska läget och den stigande inflationen slår hårt mot människor som redan lever på marginalen, och har gjort ett redan stort behov än större. Det återspeglas inte minst i rekordökningen av antal ansökningar om medlemskap i Matmissionen, över 6 000 hittills i år.

 Bara i Stockholms län lever över 250 000 personer i relativ fattigdom, en siffra som ofta förvånar många. Här fyller Matmissionen ett stort behov och ger tusentals människor möjlighet till en normal och självständig tillvaro, trots en knapp ekonomi. Vi är väldigt glada över att kunna öppna i Kista, eftersom vi vet att efterfrågan i Järvaområdet är stor, säger Johan Rindevall, chef Matmissionen på Stockholms Stadsmission.

Den nya butiken som öppnar i Kista Galleria är den sista av tre nya butiker som öppnar under 2022 genom en branschgemensam satsning med Dagligvaruleverantörers Förbund och Svensk Dagligvaruhandel. Expansionen är en gemensam satsning för att skapa både social och ekologisk hållbarhet inom dagligvaruhandeln. Matmissionens cirkulära koncept bygger på att sälja produkter som riskerar att bli svinn, med ett särskilt rabatterat pris till människor i utsatthet, och dessutom erbjuda arbetsträning i butik och lager till personer som står långt från arbetsmarknaden. Produkterna doneras primärt från dagligvaruhandelns och dagligvaruindustrins lager.

– Vi är glada och stolta över att många av våra medlemmar på löpande basis bidrar med donationer så att Matmissionen kan fortsätta att expandera, samtidigt som matsvinnet reduceras till nytta för klimatet och personer i ekonomisk utsatthet, säger Jörgen Friman, vd på Dagligvaruleverantörers Förbund.
 

– Matsvinn är en viktig fråga för dagligvaruhandeln, och vårt samarbete har varit väldigt lyckosamt. Via Matmissionen har vi fått en bra kanal för varor som av olika anledningar inte går att sälja för våra medlemmar och samtidigt har donationerna bidraget till att minska matfattigdomen i Stockholm, säger Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel.

Butiken i Kista Galleria öppnar den 22 september klockan 13.00. Media är välkomna att delta.

För mer information, kontakta:

Fanny Siltberg, pressekreterare Stockholms Stadsmission

[email protected], 070-425 65 30

Cecilia Anneling, Kommunikationschef Svensk Dagligvaruhandel
[email protected], 070 840 52 63

Frida Holgersson, projektledare Dagligvaruleverantörers Förbund
[email protected], 070-600 28 41

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.