Connect with us

Marknadsnyheter

Svårt tidsstrukturera när gymnasielärarna både ska undervisa och vara mentorer

Published

on

on, mar 14, 2018 07:10 CET

Idag förväntas lärarna både undervisa och vara mentorer för eleverna utanför undervisningssammanhangen. En aktuell avhandling vid Göteborgs universitet visar att detta mentorsuppdrag gör lärararbetet oförutsägbart och föränderligt.

I mitten av februari föreslog regeringen en skärpning av skollagen som syftar till att ytterligare stärka mentorsarbetet i gymnasieskolan. I gymnasieutredningen (SOU 2016:77) påtalas dessutom att Sveriges gymnasieverksamheter och lärare är i behov av kompetenshöjande insatser vad gäller just mentorsarbetet.

Förebygga studieavbrott
Avsikten med mentorsarbetet är att förebygga studieavbrott och främja måluppfyllelse. Att vara mentor betyder att läraren, parallellt med att undervisa, följer och stödjer cirka 16 elevers utbildningsgångar, individuella utveckling och studieresultat.

– Men många gymnasielärare uppfattar arbetet som svårgenomförbart. Deras lärararbete går inte längre att definiera eller tidsstrukturera på samma sätt som tidigare. Mentorsarbetet påverkar lärarnas hela arbetssituation. Arbetet kan inte fastställas i förväg eftersom det är elevens önskemål och behov som styr arbetets omfång, innehåll och arbetsdelning, säger avhandlingens författare Helena Wallström.

Svårhanterlig rörlighet
Genom att analysera 24 lärares mentorsarbete i två gymnasieskolor synliggör Helena Wallström vad lärarna brottas med. Mentorsarbetet visar sig inte bara handla om att möta individens önskemål och behov, utan också om att säkerställa skolverksamheternas organisering och ekonomiska fortlevnad. Det gör lärarna genom att på olika sätt övervaka, kontrollera, administrera och säkerställa elevernas utbildningsgångar och studiesituationer.

Motstridigheterna i läraruppdraget genererar en svårhanterlig dubbelbottnad rörlighet i lärarnas mentorshandlingar. Det visar sig vara svårt för lärarna att erbjuda eleverna flexibilitet, individualisering och valfrihet i en grupporienterad verksamhet, som är beroende av att vara både attraktiv och kostnadseffektiv.

Beroende av intäkter
Varje skolverksamhet måste vara attraktiv på ett sätt så att elever väljer skolan och därefter måste verksamheten arbeta för att behålla dem. Det gäller att få eleverna att trivas, följa den undervisning som erbjuds och stanna kvar, eftersom skolan är beroende av de intäkter som skolpengen från varje elev genererar. Om lärarna inte lyckas med detta är risken stor att eleverna avbryter studierna eller väljer att byta skola.

– Om flera mentorselever presterar bristfälliga resultat, är frånvarande från skolan eller efterfrågar och/eller är i behov av särskilt stöd gör mentorsarbetet stort anspråk på den aktuelle lärarens arbetstid. Då får läraren helt enkelt svårt att disponera och planera sin arbetstid, säger Helena Wallström.

Hennes avhandling visar också att övervägande delar av det stöd som gymnasieeleverna enligt skollagen har rätt till genomförs i mentorsarbetet, det vill säga utanför den normala klassrumsundervisningen.

– Lärarna upprätthåller på det sättet den erbjudna undervisningen med hjälp av mentorsarbetet. De förändrar alltså inte undervisningen utan stödjer istället eleverna utanför undervisningssammanhangen, säger Helena Wallström.

Lärarna försöker på olika sätt säkerställa att de elever som slås ut i undervisningens differentieringsprocesser stannar kvar i skolverksamheten och fortsätter att följa erbjuden undervisning. Det resulterar samtidigt i motsägelser mellan lärarnas undervisningsarbete och mentorsarbete.

För mer information kontakta:
Helena Wallström, telefon: 070–691 1443, e-post: helena.wallstrom@gu.se

Helena Wallström lägger fram sin avhandling Gymnasielärares mentorshandlingar. En verksamhetsteoretisk studie om lärararbete i förändring vid institutionen för pedagogik och specialpedagogik fredagen den 16 mars kl 13.00.
Plats: Kjell Härnqvistsalen, Pedagogen Hus A, Göteborgs universitet.

Avhandlingen finns digitalt publicerad på länken https://hdl.handle.net/2077/54796

Avhandlingen har genomförts inom ramen för forskarskolan i utbildningsvetenskap vid Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning, CUL, Göteborgs universitet.

Torsten Arpi
Kommunikatör
Tel: +46 (0)768-58 11 87 
Email: torsten.arpi@gu.se

Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Adda oss på Snapchat (Göteborgs universitet). Följ oss på Instagram.
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 37 800 studenter och 6 200 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander

Published

on

By

Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.

Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.

– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander

Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.

– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.

Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.

– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.

Om Vintersportextra

Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.

De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.

Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.

Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra

Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten  

Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se

Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller  claes.bertilson@sverigesradio.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alkohol som behandling vid svår abstinens

Published

on

By

På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.

Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.

Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.

Källa: theconversation.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.