Marknadsnyheter
Svensk elithockey: Vanligare med depressiva symtom och utmattning efter hjärnskakningar
Var femte hockeydam på elitnivå upplever symtom på utmattning. Många, både kvinnliga och manliga hockeyspelare, uppger att de konsumerar alkohol på en risknivå. Men det starkaste sambandet i en ny studie om psykisk hälsa bland svenska elithockeyspelare såg forskarna vid upprepade hjärnskakningar – med tydlig påverkan på måendet, oavsett kön.
Kortfakta: neuropsykiatri//klinisk forskning, epidemiologisk forskning//peer review-granskad publikation//kvantitativ studie//forskarinitierad studie//enkätstudie//statistiska samband//tvärsnittsstudie//tre grupper, 648 individer
I en studie har forskare vid Lunds universitet utgått från svensk hockeys två högsta ligor för herrar, SHL och Hockeyallsvenskan, och den högsta för damer, SDHL. I samarbete med fackförbundet för hockey, SICO, har forskarna nått ut till spelarna. 648 av dem, varav 180 kvinnor, har fyllt i den online-enkät som forskarna tagit fram. Frågornas fokus har legat på alkoholkonsumtion, psykisk hälsa och historik av hjärnskakningar.
Det bedrivs mycket forskning i både Europa och USA om hjärnskakningars påverkan på det psykiska måendet.
– Men vi ville undersöka mer långsiktiga konsekvenser hos svenska elitspelare – ett halvår eller mer efter hjärnskakning. Spelarnas svar har bidragit med viktiga insikter om samband mellan hjärnskakningar och försämrad psykisk hälsa, säger Mitchell Andersson, doktorand i psykiatri vid Lunds universitet.
Tillsammans med Anders Håkansson, överläkare och professor i beroendemedicin vid Lunds universitet, ligger han bakom studien som nu har publicerats i tidskriften BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation. När Lundaforskarna sammanställde rapporterade psykiska symtom hos spelare, visade sig de manliga spelarna ha betydligt färre symtom på depression/ångest och utbrändhet än andra män – både elitidrottare inom andra sporter och andra svenska, förvärvsarbetande män. Däremot rapporterade 30 procent av hockeyherrarna en riskkonsumtion av alkohol – klart fler än hos jämförelsegrupperna.
För hockeydamer var bilden delvis en annan. Deras förekomst av depressiva/ångestsymtom låg i nivå med en svensk genomsnittskvinnas. Men utbrändheten var långt vanligare: drygt 19 procent av kvinnorna sa sig leva med kliniska symtom på utbrändhet – nästan dubbelt så högt som bland svenska kvinnor i genomsnitt. Även hockeydamerna drack mycket alkohol: 36,4 procent svarade att de nådde gränsen för riskkonsumtion – också det långt över snittet.
Efter hjärnskakning var förekomsten av symtomen depression/ångest och utmattning förhöjd hos både kvinnliga och manliga hockeyspelare. Framför allt efter tre hjärnskakningar eller fler var sambandet tydligt hos båda könen: risken för att utveckla symtom på depression/ångest dubblades, och var 3,5 gånger högre för att få utmattningssymtom. Drygt var fjärde manlig spelare och nästan var femte kvinnlig rapporterade att de hade råkat ut för minst tre hjärnskakningar.
– Andra studier har visat att kvinnor upplever fler kortsiktiga symtom efter hjärnskakning än män, men det var intressant här att sambandet mellan hjärnskakningar och förhöjda symtom av depression, ångest och utmattning var lika starkt mellan könen. Det kan betyda att den långsiktiga neuropsykiska återhämtningsprocessen är mer lik mellan män och kvinnor än den kortsiktiga, säger Mitchell.
För att uppfylla kriterier för utmattning ska personen ha levt med hög stress under minst ett halvår. Men det kan enligt Mitchell Andersson ibland vara svårt att se vad som är vad –långtidssymtom efter hjärnskakning är ofta lika de vid utmattning, till exempel kognitiv nedsatthet, irritabilitet, koncentrationssvårigheter, och sömnproblem.
Studiens resultat ger anledning att följa upp flera spår, anser Mitchell Andersson. Dels att gräva vidare i varför alkoholkonsumtionen hos elitspelarna är så hög.
– Hockeyspelare är ju fysiskt lite större, och klarar kanske att dricka lite mer. Både den egna och andras bild av dem är att de är lite tuffare än andra. Det kan finnas en stolthet i att ingå i en sådan subkultur. Förhärligandet av alkohol kan vara en del av det, både för kvinnor och män, spekulerar Mitchell Andersson, som själv spelat hockey om än på lägre nivå.
Samma självpåtagna tuffhet skulle kunna bidra till att de manliga spelarna faktiskt underrapporterar eventuella psykiska hälsoproblem. Att kvinnorna rapporterar in så hög andel utmattningssymtom även utan hjärnskakningar, kan peka på ett mönster som är återkommande inom damidrott på högsta nivå: Lönerna är lägre än männens. De behöver oftare kombinera hockeyn med annat jobb. Att rodda livspusslet samtidigt som sena kvällsmatcher ska spelas, ofta långt hemifrån, kan vara en orimlig ekvation.
– Svenska hockeyspelare på elitnivå behöver få veta var och hur de kan få hjälp. Det finns hjälp att få som vänder sig till den här målgruppen. Föreställ dig att du är en elitidrottare som tränar regelbundet, äter hälsosamt, tjänar bra pengar på sporten du älskar – och ändå mår dåligt. Hur skrämmande och isolerande kan inte det kännas? Att slippa känna sig ensamma i sitt mående är viktigt, summerar Mitchell Andersson.
Fotnot: Mitchell Andersson tillägnar sin bror det här forskningsarbetet. Brodern gick bort i början av oktober efter en lång kamp mot psykisk ohälsa.
Publikation
Mental health symptom burden in elite ice hockey players and its association with self-reported concussive events, BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation (2024)
Kontakt
Mitchell Andersson, doktorand i psykiatri, 072-019 72 79, mitchell.andersson@med.lu.se
Fakta/Psykiatrisk hjälp för elitidrottare
Upp till 30 miljoner hjärnskador på olika allvarlighetsnivåer sker varje år i världen. Därför är det viktigt att hålla koll på sin egen och andras psykiska hälsa, både generellt och efter en hjärnskakning. Även en lätt hjärnskakning kan leda till långvariga symtom och ha en mycket stor påverkan på en människas livskvalitet och hälsa. Om du som elitidrottare mår psykiskt dåligt, är du välkommen att höra av dig till de psykiatriska mottagningar specialiserade på elitidrottshälsa som finns i både i Stockholm och Malmö.
https://www.elitidrottsmottagningen.se (Stockholm)
https://vard.skane.se/psykiatri-skane/mottagningar-och-avdelningar/vuxenpsykiatrimottagning-elitidrott-och-halsa-malmo/ (Malmö)
Källa: Mitchell Andersson
Primära finansiärer: Svenska Spel and Systembolaget
Presskontakt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet: Anna Hellgren, 076-831 8923, anna.hellgren@med.lu.se
Lunds universitet grundades 1666 och rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Här finns cirka 47 000 studenter och drygt 8 800 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö. Vi förenas i vår strävan att förstå, förklara och förbättra vår värld och människors villkor. Prenumera på vårt nyhetsbrev Apropå! där några av våra drygt 5 000 forskare kommenterar aktuella händelser: https://www.lu.se/kategori/nyhetsbrevet-apropa
Taggar:
Marknadsnyheter
Så skyddar du din hund från köldskador
När temperaturen sjunker är det viktigt att skydda hunden från kyla och köldskador, något som små och kortpälsade raser är extra känsliga för. AniCuras chefsveterinär Sandra Douglas delar sina bästa råd för att hålla din hund trygg och säker under vintern.
– Det är viktigt att hunden får röra på sig även under vintern, men vi måste också tänka på att skydda den från stark kyla som kan leda till allvarliga skador, säger Sandra Douglas.
Köldskador drabbar oftast de mest utsatta delarna på hunden, såsom öron, tassar, nos och svanstipp. De vanligaste symptomen är att huden känns kall, vit eller hård.
– Om din hund visar sådana tecken är det viktigt att agera snabbt. Värm upp hunden omedelbart, helst med filtar eller kroppsvärme. Kontakta också veterinär så snart som möjligt om du misstänker att din hund fått en köldskada, förklarar Sandra Douglas.
För att förebygga köldskador rekommenderar AniCuras chefsveterinär följande åtgärder:
- Låt inte hunden stå bunden ute i kylan – även en kall bil kan innebära risk för köldskador.
- Ta flera korta promenader snarare än färre och längre.
- Håll i gång hunden under promenaden. Rörelse håller blodcirkulationen i gång och minskar risken för nedkylning.
- Skydda tassarna med tassalva eller skyddande vax och torka dem noggrant efteråt.
- Värmande täcken är bra för små, kortpälsade eller känsliga hundar.
Tecknen på köldskador
- Huden blir vit, kall och hård. Den kan även skifta i röd eller blå nyans, eller i värsta fall bli svart om vävnaden har dött till följd av köldskadan.
- Blåsor kan uppstå på de drabbade områdena.
- Hunden kan visa tecken på smärta, ex genom att bita eller slicka mot området
Om din hund visar något eller några av dessa symtom är det viktigt att agera snabbt.
För mer information:
Rebecca Lindh, Head of Marketing and Communication, AniCura Sverige
Tel: 073-680 81 17 E-post: rebecca.lindh@anicura.se
Om AniCura
AniCura är en familj av framstående djursjukhus och djurkliniker specialiserade på sällskapsdjur. Företaget föddes ur idén att med gemensamma resurser skapa en bättre djursjukvård och grundades 2011 som den första sammanslagningen av djursjukhus i Norden.
Idag är AniCura en förebild inom avancerad djursjukvård och en uppskattad partner till djurägare och remitterande veterinärer i Europa. Inom AniCura erbjuds ett stort utbud av medicinska och kirurgiska tjänster. Detta innefattar alltifrån förebyggande vård och bassjukvård, till avancerad diagnostik, invärtesmedicin, intensivvård, kirurgi och ortopedi. AniCura erbjuder även rehabilitering, sjukgymnastik och kostrådgivning samt utvald djurmat och vårdprodukter.
AniCura erbjuder modern och högkvalitativ djursjukvård på 500 orter i Europa och skapar trygghet för djurägare genom hög tillgänglighet och patientsäkerhet. Företagets 12 000 passionerade medarbetare tar varje år hand om 4,5 miljoner patienter. AniCura är en erkänd utbildnings- och remissinstans.
Sedan 2018 är AniCura en del av Mars Veterinary Health, ett familjeägt företag som erbjuder djursjukvård. För information om hur AniCura arbetar för att skapa framtidens djursjukvård, besök gärna våra hemsidor www.anicura.se och www.anicuragroup.com.
Marknadsnyheter
Swedavias trafikstatistik för december och helåret 2024: 40-tal nya flyglinjer och fortsatta satsningar på ett starkare Arlanda
I december reste över 2,3 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser. Det innebär en ökning med fyra procent jämfört med december 2023. Under helåret 2024 nådde flygresandet en total på över 32 miljoner, en ökning med en procent jämfört med föregående år. Året präglades av ett starkt utrikesresande, medan efterfrågan på inrikesresandet fortsatt minskar. Ett 40-tal nya flyglinjer med merparten på Stockholm Arlanda Airport och Göteborg Landvetter Airport tillkom under 2024, vilket stärker Swedavias position ytterligare. Satsningarna på Arlandas nya Marknadsplats fortsätter under 2025 med en sista etapp.
–Året avslutades starkt och antalet passagerare på våra tio flygplatser ökade under december med fyra procent jämfört med december 2023. Efterfrågan på utrikesresor har fortsatt att växa och nedgången i inrikesresandet mattades av under andra halvan av månaden. Samtidigt har den sista reguljärflighten med BRA lyft från Bromma och sedan årsskiftet har inrikestrafiken samlats på Arlanda, vilket på sikt stärker hela Sveriges tillgänglighet för både inrikes- och utrikesresor. Under 2025 öppnar de återstående delarna av den nya marknadsplatsen på Arlanda och vi ser fram emot att presentera nya satsningar framöver som gör en redan bra flygplats ännu bättre, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.
Linjeutveckling:
Totalt har ett 40-tal nya flyglinjer, varav 18 helt nya destinationer, tillkommit under 2024. Merparten av de nya linjerna, 24 linjer, flygs via Arlanda. Bland annat har Air Canada etablerat sig på Arlanda och Norwegian är det flygbolag som har öppnat flest nya linjer via Arlanda och Landvetter.
Nya flyglinjer – december 2023 och januari 2024
Kiruna – Köpenhamn med SAS.
Kiruna – Paris med Air France.
Arlanda – Duabi med Norwegian.
Arlanda – Halmstad med SAS.
Arlanda – Kalmar med SAS.
Arlanda – Sälen med SAS.
Arlanda – Tokyo med ANA.
Totalt reste drygt 32 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser under 2024. Det är en procent högre jämfört med 2023 och 81 procent av nivåerna före pandemin. Utrikesresandet ökade med fem procent medan inrikesresandet minskade med nio procent.
På Arlanda ökade resandet totalt sett med fyra procent och på Landvetter ökade resandet med
sammanlagt tre procent under 2024 jämfört med året innan. Utrikesresandet på Arlanda ökade sju procent medan inrikesresandet minskade med tio procent under 2024 jämfört med 2023. På Landvetter ökade utrikesresandet med sex procent medan inrikesresandet minskade med 20 procent under 2024 jämfört med året innan.
Under december reste drygt 2,3 miljoner resenärer via Swedavias flygplatser. Utrikesresandet ökade med sex procent till drygt 1,7 miljoner resenärer medan inrikesresandet minskade med tre procent till drygt 569 000 resenärer. Flygresandet i december ligger totalt sett fyra procent högre jämfört med december 2023. Det totala resandet via Swedavias flygplatser i december ligger på 82 procent av prepandeminivåerna, 2019.
Stockholm Arlanda Airport, Sveriges största flygplats, hade totalt drygt 1,6 miljoner resenärer under december, vilket är 90 procent av prepandeminivåerna. Utrikesresandet ökade med sju procent till drygt 1,3 miljoner resenärer och inrikesresandet minskade med fyra procent till drygt 236 000 resenärer.
Göteborg Landvetter Airport hade totalt drygt 358 000 resenärer under december. Flygresandet i december ökade med två procent jämfört med december i fjol. Utrikesresandet ökade med tre procent till drygt 322 000 resenärer och inrikesresandet minskade med tolv procent till drygt 36 000 resenärer. Resenärsnivåerna på Landvetter ligger i december på 77 procent av prepandeminivåerna.
Swedavias övriga åtta flygplatser hade en skiftande utveckling under årets sista månad. Kiruna Airport hade den starkaste resenärsutveckling i december jämfört med december 2023 samt den starkaste utvecklingen jämfört med prepandeminivåerna i december 2019. Ronneby Airport hade den svagaste utvecklingen i december jämfört med december i fjol.
Luleå Airport hade den starkaste resenärsutvecklingen under helåret 2024 av Swedavias regionala flygplatser jämfört med nivåerna före pandemin, 2019. Totalt sett av Swedavias flygplatser har Arlanda den bästa återhämtningen under 2024 jämfört med före pandemin.
December månads trafikutveckling – antal resenärer:
Mer utförlig information om Swedavias trafiksiffror och statistik finns tillgänglig på Swedavias hemsida: Statistik | Om Swedavia
Tips till resenärer inför flygresan:
Vanliga frågor och svar | Stockholm Arlanda Airport (swedavia.se)
För mer information, kontakta Swedavias presstjänst på telefon 010-109 01 00 eller press@swedavia.se.
Swedavia äger, driver och utvecklar 10 flygplatser i Sverige från Kiruna i norr till söder i Malmö. Vi skapar den tillgänglighet som Sverige behöver för att underlätta resande, affärer och möten. Nöjda och trygga resenärer är grunden för Swedavias affär. Swedavia är världsledande i utvecklingen av flygplatser med minsta möjliga klimatpåverkan. Sedan 2020 är Swedavias egen flygplatsverksamhet fossilfri vid samtliga tio flygplatser. Koncernen omsatte under 2023 cirka 5,9 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare.
Marknadsnyheter
Naturtid hjälper barns psykiska hälsa
En studie från McGill och Université de Montréal visar att två timmar i naturen varje vecka kan minska stress och förbättra beteende hos barn med psykiska problem som ångest, depression och aggressivitet.
Studien omfattade 1 000 barn i Quebec, där hälften deltog i naturbaserade aktiviteter som mindful promenader och naturteckning under tre månader. Störst förbättringar sågs hos barn med högst symptom från början.
Forskare kallar programmet lågbudget och riskfritt, med potential att stödja utsatta elever i skolor nära grönområden.
Studie: A Nature-Based Intervention and Mental Health of School Children
DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.44824
Källa: mcgill.ca
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke