Connect with us

Marknadsnyheter

Svensk innovation löser mineralutmaning i växtbaserad kost

Published

on

Ett svenskt innovationsprojekt med Axfoundation, MatLust Utvecklingsnod/Södertälje kommun, Hidden in Grains och Warbo kvarn, har nått ett genombrott som kan förändra växtbaserad kost. Genom att optimera tekniken för hydrotermisk behandling har mineraler som järn och zink i spannmål blivit nästan lika tillgängliga som i kött. Tekniken testas nu i stor skala i produkterna Råggyberry och svensk bulgur av korn.

          Nästan alla skulle må bra av att äta mer fullkorn. Därför behövs lättillgängliga produkter på marknaden som både är goda och hållbara, och där vi kan tillgodogöra oss mer av nyttigheterna i fullkornet, säger Veronica Öhrvik, näringsexpert och projektledare på Axfoundation.

Hydrotermisk behandling – en nygammal teknik som löser ett globalt problem
Livsmedelsverket har nyligen föreslagit uppdaterade kostråd som bland annat uppmanar till att öka intaget av fullkorn och begränsa konsumtionen av rött kött till högst 350 gram per vecka. Ett hinder som lyfts för övergången till mer växtbaserad kost är att kroppen har svårt att ta upp de mineraler som finns i spannmål, till exempel järn och zink, men som är lätta att ta upp från kött. Det här har varit ett viktigt problem för forskare att lösa eftersom 25–30 procent av flickor och unga kvinnor riskerar järnbrist och människor som väljer bort kött överlag har lägre järnstatus.

Nu visar projektet Mineralskiftet att hydrotermisk behandling kan bryta ner upp till 99 procent av fytinsyran, ett ämne som binder mineralerna i spannmål. Detta gör att upp till fyra gånger mer järn och zink blir tillgängliga för kroppen att ta upp, enligt rapporten ”Nästa generation fullkornsprodukter – ett mineralskifte för hälsan och planeten.”

          I praktiken innebär det här att det finns mer järn tillgängligt att ta upp från en portion fullkornspasta med tomatsås än från en vanlig portion pasta och köttbullar, säger Veronica Öhrvik på Axfoundation.

Hydrotermisk behandling är en nygammal metod som optimerats av forskarna bakom Hidden in Grains. Den gör så att mineralerna i spannmål som vete, korn och råg kan frigöras

          Resultaten visar att spannmålsprodukterna blir smakrika och enkla att använda. Samtidigt kan vi öka värdet av spannmål som källa till näring, till en mycket liten klimat- och energikostnad, säger David Fredlund, VD på Hidden in Grains och ansvarig för den tekniska utvecklingen.

Framtidens livsmedel i butik 2024
Som ett första steg på konsumentmarknaden testas nu mellanmålet Råggyberry gjord på hydrotermiskt behandlad svensk klippt fullkornsråg med kompott på vitaminrika bär. Innovationen har utvecklats på Torsåker gård av Axfoundation tillsammans med en bredd av aktörer, från kvarn till dagligvaruhandel.

          Det här är ett gott exempel på hur det går att göra mineraler markant mer tillgängliga från spannmålsprodukter och därmed göra det enklare för fler att äta hållbart utan att kompromissa med näringsinnehållet. Fullkorn är dessutom något av det minst miljöbelastande vi kan äta och vi har en stor produktion i Sverige, tillägger Veronica Öhrvik på Axfoundation.

Under oktober till november finns Råggyberry tillgänglig i utvalda Axfood-butiker inom Hemköp, Willys och Urban Deli. Dessutom finns hydrotermiskt behandlad svensk bulgur av korn tillgänglig för food service via Martin & Servera samt Menigo, och för konsument via bland andra Warbo Kvarn.

Ett samarbete för folkhälsan och hållbar livsmedelsproduktion
Projektet Mineralskiftet har drivits sedan 2021 av MatLust Utvecklingsnod i samarbete med Axfoundation, Hidden in Grains och Warbro Kvarn, med finansiering från Vinnova. Målet har varit att lösa problemet med mineraler i skiftet till mer växtbaserad kost och utveckla nästa generation smakrika och hälsosamma fullkornsprodukter med korn, råg och vete. I veckan släpptes Mineralskiftets resultatrapport.

Fakta om spannmål, mineraler och hydrotermisk behandling

          Genom optimerad hydrotermisk behandling av spannmål kan 99% av fytinsyran brytas ner och upp till fyra gånger mer järn och zink blir tillgängliga i råvaran för kroppen att ta upp. (Mineralskiftets Resultatrapport). Det gör att nästan lika mycket järn och zink finns tillgängligt från fullkorn som från kött (Nutritionsfakta).

          En av de viktigaste förändringarna för planeten och hälsan är att dra ner på köttet och äta mer växtbaserat med ökat intag av fullkorn och baljväxter (EAT-lancet).

          9 av 10 i Sverige äter mindre fullkorn än rekommenderat (Livsmedelsverket).

          Svenskens konsumtion av rött kött och chark är betydligt högre än rekommenderat (Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten).

          Spannmål är tillsammans med baljväxter en viktig källa till växtbaserat protein

och innehåller livsnödvändiga mineraler (Livsmedelsverket).

          Den mängd spannmålsprodukter som svenskar konsumerar i genomsnitt innehåller mer järn än vad som finns i den mängd kött, fisk, ägg och mejeri som konsumeras (Livsmedelsverket).

          Mineralerna i spannmål som vete, råg, havre och korn är bundna till antinutrienten fytinsyra och därför svåra för kroppen att ta upp (Nutritionsfakta).

          Andra faktorer som påverkar upptag av järn är framför allt kroppens behov av järn, men även vilken form järnet finns i, närvaro av andra näringsämnen samt den så kallade ”köttfaktorn” i kött och fisk som gynnar upptaget (Livsmedelsverket).

          Hydrotermisk behandling innebär förenklat att spannmål blötläggs under en viss tid och temperatur. Det startar fröets naturliga enzymprocesser – eller lurar fröet att det är vår och dags att släppa greppet om fröets näring.

 

Läs mer om Mineralskiftet

Ladda ner rapporten med resultat från Mineralskiftet (PDF)

Ladda ner bild på tallrik med pasta och köttbullar samt pasta och tomatsås Fotograf: Mats Paulsson

Ladda ner bild på Råggyberry

Ladda ner bild på hydrotermisk behandling på Torsåker gård

Ladda ner bild på Veronica Öhrvik

Ladda ner bild på David Fredlund

 

Kontakt:

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.