Connect with us

Marknadsnyheter

Sverige blir friförklarat från afrikansk svinpest

Published

on

EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest efter förra årets utbrott. När beslutet har trätt i kraft kommer de sista restriktionerna att hävas.

– Tack vare snabbt agerande och gott samarbete där många bidragit såsom myndigheter, jägare och allmänheten har bekämpningsarbetet varit mycket framgångsrikt och det är viktigt att vi tar tillvara de lärdomar utbrottet gett oss. Det är glädjande att Sverige nu är fritt från sjukdomen, dels för de boende i området, dels för de företag som drabbats på olika sätt. Jag vill därför rikta ett stort tack till alla inblandade, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Under hösten 2023 konstaterades afrikansk svinpest i Sverige. Det är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. En smittad zon upprättades kort därefter vid Fagersta och Norberg. Jordbruksverket har sedan dess, tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt och andra aktörer, arbetat intensivt med smittspårning och bekämpning. Arbetet resulterade i en rekordsnabb tid från utbrott till ansökan om friförklaring. 

Från regeringens håll har man fattat de beslut som krävts samt tillfört resurser för Jordbruksverkets smittbekämpning. I oktober 2023 beslutade regeringen om ett uppdrag till Trafikverket att hjälpa Jordbruksverket med uppförande av stängsel i syfte att minska risken för spridning av afrikansk svinpest.

Regeringen beslutade också om att tillföra 7 miljoner kronor i vårändringsbudgeten 2024 som stöd till kommuner och drabbade i civilsamhället i kommuner direkt drabbade av utbrottet av afrikansk svinpest. 

Utbrottet har medfört omfattande konsekvenser för aktörer i den smittade zonen där restriktionerna nu snart kan hävas helt. 

I juni 2024 gav regeringen Tillväxtverket i uppdrag att utreda konsekvenserna för näringslivet i Fagersta och Norberg till följd av utbrottet av afrikansk svinpest 2023 samt analysera hur gällande ersättningsregler har tillämpats. Uppdraget ska redovisas 31 december 2024.

Presskontakt
Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
mattias.svensson@regeringskansliet.se

Sabina Jansson Bernhardsson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-029 10 12
sabina.jansson.bernhardsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Reumatologivården på Danderyd stärks och blir en del av Sveriges största reumatologiska enhet

Published

on

By

Den 20 september 2024 invigdes den nya Mottagningen för Reumatologi Danderyd som nu är en del av Karolinska Universitetssjukhusets reumatologiska sjukvårdsverksamhet. Integrationen av reumatologivården i Danderyd i Karolinska Universitetssjukhuset innebär att Sveriges största reumatologiska enhet skapas. Verksamheten innefattar nu också en enhet för specialiserad reumatologisk rehabilitering. Den nya mottagningen kombinerar specialistvård med ett starkt forskningsfokus, vilket ytterligare förstärker vården av patienter med reumatiska sjukdomar.

Den 20 september 2024 invigdes Mottagning Reumatologi Danderyd, en del av Karolinska Universitetssjukhusets växande reumatologiverksamhet. Verksamheten har nu organisatoriskt flyttats över från Danderyds sjukhus till Karolinska Universitetssjukhusets, vilket skapar Sveriges största reumatologiska enhet. Mottagningen är belägen i samma lokaler som tidigare, men med ökade resurser för både patientvård och forskning.

Jon Lampa, verksamhetschef på ME Gastro Hud Reuma, Tema Inflammation och Åldrande på Karolinska Universitetssjukhuset kommenterar:

– Jag är mycket glad för att vi nu får möjlighet att ytterligare förbättra vårdkvaliteten för patienter med reumatiska sjukdomar. Med förstärkta resurser, rehabiliteringsmöjligheter inom verksamheten och den kompetens som Karolinska Universitetssjukhuset har att erbjuda kan vi ge en ännu mer specialiserad vård, säger Jon Lampa.

Omvårdnadschef Bita Nourozian tillägger:

– Den nya strukturen ger större möjligheter till en mer jämlik vård för våra patienter, samtidigt som den förbättrar arbetsmiljön och skapar fler fler möjligheter till fortbildning för personalen. Det kommer kommer i slutändan att gagna både medarbetare och våra patienter, Det här är också en fantastisk möjlighet för våra medarbetare. Den nya strukturen ger oss en bättre arbetsmiljö och möjlighet att ta del av nya forskningsprojekt, vilket i slutändan gagnar våra patienter, säger Bita Nourozian.

Den nya mottagningen, som varit i gång sedan 1 september, tar emot cirka 20 000 patientbesök per år och erbjuder vård för ett brett spektrum av reumatiska sjukdomar, såsom artritsjukdomar och inflammatoriska systemsjukdomar som SLE (systemisk lupus erythematosus) och vaskulit samt en rehabiliteringsenhet. Här kombineras högspecialiserad vård med ett starkt forskningsfokus, och samverkan med andra delar av Karolinska Universitetssjukhusets forskningsverksamhet förväntas förbättra behandlingen av dessa komplexa sjukdomar ytterligare.

Presstjänsten Karolinska Universitetssjukhuset

08-123 740 10
presstjanst.karolinska@regionstockholm.se

Karolinska Universitetssjukhuset är ett av Europas största sjukhus och tillsammans med Karolinska Institutet leder vi den medicinska utvecklingen i Sverige. För oss är sjukvård, forskning och utbildning lika viktiga delar i arbetet för att förlänga och förbättra människors liv. Besök Karolinska Universitetssjukhusets hemsida: www.karolinska.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nytt direktflyg öppnar dörren till Malta från Köpenhamn

Published

on

By

Flygbolaget SAS satsar stort på Kastrups flygplats i Köpenhamn och planerar att utöka sitt linjenät med 15 nya destinationer under våren 2025. Bland dessa nya destinationer finns en direktlinje till Malta, vilket innebär att resenärer från både Danmark och södra Sverige nu enkelt kan resa till Malta på strax över tre timmar. Den nya linjen ger smidiga möjligheter för både semesterresenärer och affärsresenärer att besöka Malta, en destination känd för sin kultur, historia och sitt soliga och varma klimat.

VisitMalta välkomnar nyheten och ser fram emot att ta emot fler danska och skandinaviska besökare. ” VisitMalta är glada att välkomna SAS på linjen Köpenhamn – Malta med två flygningar i veckan, fredag och måndag, från och med den 31 mars 2025, vilket gör det möjligt för danska turister som flyger till Malta att välja både veckolånga vistelser eller en kortare weekendresa för att njuta av den autentiska Medelhavsupplevelsen på öarna Malta och Gozo.” säger Carlo Micallef, VD för Malta Tourism Authority.

SAS kommer att trafikera sträckan med moderna A320neo-flygplan, med avgångar två gånger i veckan från och med den 31 mars 2025. Tidtabellen är utformad för att ge resenärerna möjlighet till långhelger från fredag till måndag, men även för att möjliggöra bekväma arbetsresor från måndag till fredag. Från Köpenhamn finns goda anslutningar vidare till andra delar av Skandinavien.

Malta är SAS sydligaste destination i Medelhavet och landet lockar besökare året om med över 300 soldagar per år och en rik historia och kultur. SAS nya linje gör det enklare för både fritids- och affärsresenärer att upptäcka Maltas breda utbud av upplevelser och aktiviteter, vilket inkluderar allt från solsemestrar och kulturupplevelser till konferenser och mässor.

Kontakt:
Visit Malta i Skandinavien och Finland
Email:VisitMalta.Nordic@aviareps.com

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Vartannat företag saknar kompetens för att möta ny EU-reglering

Published

on

By

Svenska företag ställs inför allt högre krav på dokumentation och rapportering som en följd av nya regleringar och lagar i EU. Hälften av de svenska företagen saknar kompetensen internt, många vet heller inte var de ska få tag i den, visar en ny undersökning utförd av Ipsos på uppdrag av Aspia.

Hittills under 2024 har det inom EU fattats beslut om 65 nya regleringar och 19 direktiv. De nya lagkraven syftar till högre transparens och kvalitet och omfattar flertalet områden. Exempelvis ska hållbarhetsredovisning enligt CSRD upprättas och integreras med den finansiella redovisningen. Ny momslagstiftning, utökade skatteregler i EU:s så kallade Pelare II, och det nya direktivet om lönetransparens är andra aktuella lagkrav. I undersökningen nämner flera företag också EU:s tillgänglighetsdirektiv, GDPR, NIS2, avfallshantering och den nya bemanningslagen som utmaningar.

– Det är stora mängder nya lagkrav att förhålla sig till, och det ställer stora krav på företagen att upphandla, rekrytera, kravställa på och organisera ny kompetens, säger Nicklas Bohman, ansvarig för Aspias rådgivningsverksamhet inom redovisning.

Ipsos-undersökningen visar att vartannat företag, 49 %, helt eller delvis saknar intern kompetens för att säkerställa att man möter nya och förändrade lagkrav. Allra störst är kompetensbristen inom CSRD, EU:s direktiv för hållbarhetsredovisning, följt av ny skattelagstiftning i form av EU:s pelare II och därefter direktivet om lönetransparens. Trots bristen på kunskap vill företagen i första hand utveckla kompetensen internt medan en tredjedel föredrar att anlita extern hjälp.

– Det som kanske är lite överraskande i undersökningen är att de riktigt stora företagen, trots att de har mer kompetens internt, tycker att det här är lika svårt som de medelstora. Det stämmer med vår erfarenhet – det är ofta mer komplext än man tror att praktiskt omsätta lagstiftningen, vilket vi även sett tidigare med bland annat GDPR som infördes för några år sedan, säger Nicklas Bohman.

Om undersökningen
Undersökningen utfördes av Ipsos under april månad, 2024. 534 beslutsfattare som vd, personalchef och ekonomiansvarig på svenska företag med 20 anställda eller mer deltog.

Den fullständiga rapporten hittas på www.aspia.se

För mer information, kontakta;

CMO Pia Törnqvist, Aspia, tel +46 (0)70-689 76 59, email: pia.tornqvist@aspia.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.