Connect with us

Marknadsnyheter

Sverige lanserar en global standard för biokrediter på COP16

Published

on

Krisen för den biologiska mångfalden kräver nya lösningar och biokrediter är ett helt nytt verktyg för att finansiera naturvård. På COP16 lanserar Sverige en global standard för biokrediter i produktionslandskap, som ska säkerställa kvaliteten för både köpare och säljare. The Global Biocredit Standard har tagits fram i ett brett samarbete mellan forskning, skogsägare, kommun och näringsliv. 

Behovet av naturvårdande insatser har aldrig varit större och den statliga finansieringen räcker inte till, varken i Sverige eller globalt. Biokrediter är ett sätt för näringslivet att bidra till en rikare biologisk mångfald. Swedish Biocredit Alliance har beslutat om en unik standard för biokrediter i produktionslandskap. Standarden, The Global Biocredit Standard, är global och fungerar som ett ramverk för att säkerställa kvalitet och transparens för både köpare och säljare genom att ställa krav på bland annat tredjepartsverifiering och additionalitet.
– I Sverige finns goda förutsättningar för en trovärdig och transparent handel med biokrediter, men det har saknats grundläggande strukturella förutsättningar för en fungerande marknad. Det här beslutet är ett första och stort steg mot det målet, säger Jan Wejdmark, grundare av stiftelsen World Forest Forum som är initiativtagare till Swedish Biocredit Alliance.

Biokrediter handlar om att markägare får ersättning för naturvårdande insatser enligt en upprättad projektplan och arbetet följs kontinuerligt för att säkra värdet för köparen. Den nya globala standarden riktar sig mot produktionslandskap, det vill säga mark som tidigare brukats. Projektet har initialt riktat in sig på skogen som resurs.

Standarden kommer att presenteras på COP16 av Aleksandra Holmlund, som ledde det forskningsprojekt på SLU där idéen om biokrediter togs fram. Holmlund är nu VD för Qarlbo Biodiversity, en av projektets huvudpartner, och säger:
 Qarlbo Biodiversity investerar i naturpositivt skogsbruk samt teknik för uppföljning och rapportering av biologisk mångfald globalt. Vi kommer att använda denna standard och Swedish Biocredit Alliances kommande projektregister för våra biokreditprojekt. Det arbete som Swedish Biocredit Alliance har gjort med biokreditstandarden är verkligen unikt globalt sett, då standarden har utarbetats genom en bred konsensusprocess.

Standarden är en milstolpe för att skapa en transparent och säker marknad. Nästa steg är att ta fram en tydlig process för hur olika metoder ska kunna användas och godkännas mot standarden för att möjliggöra en kommersiell marknad. Swedish Biocredit Alliance kommer nu att arbeta vidare med att utveckla detta samt en framtida organisation som ska förvalta och utveckla standarden.

Partner för initiativet Swedish Biocredit Alliance är World Forest Forum, Qarlbo Biodiversity, Södra, Norra skog samt Umeå kommun. Ett flertal organisationer och företag är medlemmar och engagerade i olika arbetsgrupper. Samarbetet är öppet för alla som vill bidra till projektets målsättningar.

Kontakt
Maria Hedblom, vd, World Forest Forum
Mail:
maria.holmlund@worldforestforum.com
Telefon: +46-70-236 54 36

Jan Wejdmark, grundare och styrelseordförande, World Forest Forum
Telefon: +46-70-844 30 45

Aleksandra Holmlund, VD, Qarlbo Biodiversity
Telefon: +46-76-034 41 64

Faktaruta
Swedish Biocredit Alliance syftar till att på ett oberoende och icke-vinstdrivande sätt främja en livskraftig, transparent och ansvarsfull marknad för biokrediter och målet är att förvalta standarden och tillhandahålla projektregister för biokrediter. Biokrediter lyfts fram globalt som ett viktigt komplement till befintlig finansiering av naturvård.

Swedish Biocredit Alliance är medlemmar i den globala organisationen Biodiversity Credit Alliance, som bildades under COP15 i Montreal 2022 i syfte att skapa ett globalt ramverk för högkvalitativa biokrediter.

Initiativtagare och projektägare är World Forest Forum som tillsammans med Qarlbo Biodiversity, Norra Skog, Södra och Umeå kommun utgör styrgruppen.

Biokrediter är ett verktyg som ska stimulera till fler biodiversitetsförbättrande naturvårdsprojekt via privat finansiering. Det kan handla om att ett företag köper insatser som bevarar, utvecklar och restaurerar den biologiska mångfalden i ett specifikt område. Biokrediterna är idag inte kompensationsgrundande, utan de ger möjlighet till frivilliga investeringar i syfte att skydda och återställa viktiga ekosystem.

En standard kan ses som ett ramverk och syftet är att skapa enhetliga och transparenta processer.

Läs mer om Swedish Biocredit Alliance och ta del av standarden, www.swedishbiocreditalliance.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bixia tecknar avtal med Assemblin Solar – ger fler möjlighet att skapa energieffektiva hem

Published

on

By

Bixia har ingått ett samarbete med Assemblin Solar, vilket innebär att Bixia nu kan erbjuda sina kunder innovativa produkter som solceller, hembatterier och elbilsladdning. Dessa lösningar gör det möjligt för kunderna att sänka sina energikostnader och bidra till den gröna omställningen. Samarbetet är en del av Bixias satsning på att erbjuda energieffektivisering till svenska hem.

Bixia är ett av de elhandelsbolag som köper in störst andel förnybar och lokalproducerad el i Sverige. De erbjuder sina kunder lokalt producerad el från förnybara källor och innovativa produkter som solcellslösningar och laddinfrastruktur för elfordon, vilket ger kunden möjlighet att spara energi och styra sin elförbrukning. 

Nu startar Bixia ett samarbete med Assemblin Solar, som är en av marknadens ledande aktörer inom solcellsteknik. Det innebär att Bixias kunder får möjlighet att på ett tryggt och enkelt sätt ta del av en framväxande marknad av innovativa lösningar för energismarta hem.

– Vi är glada över vårt nya samarbete med Assemblin, som delar våra höga ambitioner inom klimatarbetet och är en erfaren och kunnig installatör inom fastighetsområdet. Tillsammans kan vi nu erbjuda våra kunder ett brett utbud av pålitliga lösningar, från solceller och hembatterier till laddare för elbilar. Vårt mål är att göra det enkelt för kunderna att både spara energi och minska kostnaderna, samtidigt som de bidrar till den gröna omställningen, säger Stefan Takac, affärsenhetschef på Bixia.

Assemblin Solar är en av marknadens ledande aktörer inom solcellsteknik och har arbetat med installationer av solceller sedan 2014. Assemblin Solar installerar solceller för villor, fritidshus, företag, bostadsrättsföreningar och lantbruk.

– För oss är det värdefullt att samarbeta med Bixia, ett företag som ligger i framkant när det gäller förnybar energi och innovativa lösningar. Tillsammans kan vi hjälpa fler att satsa på lösningar som påskyndar den gröna omställningen och gynnar både enskilda fastighetsägare och samhället i stort, säger Elnaz Nahani på Assemblin Solar

Med hjälp av Bixias app ”Mitt Bixia” kan kunderna ta kontroll över sitt energianvändande och till exempel se till att energikrävande processer sker under dygnets billigaste timmar.  En investering i egen produktion och lagring av energi gör också kunderna mindre känsliga för framtida elprisökningar samtidigt som fastigheternas värde ökar. 

För mer information vänligen kontakta:

Elnaz Nahani, Försäljningschef Assemblin Solar
Tel: 073 850 62 86

Stefan Takac, Affärsenhetschef Bixia
Tel: 073 097 99 43

Presskontakt Bixia
Tel: 013-20 91 40

Bixia arbetar aktivt för att öka andelen lokalproducerad el och är idag ett av de elbolag som köper in störst andel förnybar och lokalproducerad el i Sverige. Företaget utvecklar hållbara energitjänster anpassade efter framtidens elmarknad och omsatte 5,9 mdkr under år 2023.
Läs mer på www.bixia.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Arlandastad F60 AB inleder byggnationen av F60 Företagspark med att etablera ett Sigtuna-bolag med anor

Published

on

By

– Det är med glädje jag hälsar Tufvassons AB välkomna till att etablera sig i F60 Företagspark i Arlandastad och därmed fortsatt verka i kommunen där grunden för verksamheten lades redan 1938, säger Joakim Einarsson VD, Arlandastad F60 AB.

Tufvasson visionsbild

Arlandastad F60 AB har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Tufvassons AB. Det nya avtalet omfattar uppförande av ett nytt hus, med placering i helt nya F60 Företagspark i Arlandastad.

Tufvassons är en totalleverantör inom elteknik såsom strömförsörjning, förbindningsteknik och smarta produkter som säkrar elkvalitén. De förser företag inom segment såsom tillverkningsindustri, kraftindustri och sjukvård med transformatorer, kontaktdon, kablar och energianalysatorer. Genom dotterbolaget Breve-Tufvassons finns även produktion och försäljning i Polen. Tufvassons är ett helägt bolag inom börsnoterade Addtech-koncernen.

 – Vi har letat efter tillgängliga ytor i vårt närområde för att förbättra och expandera vår verksamhet. Vi tror på platsens utveckling med sitt strategiska läge som passar våra behov. Vi ser fram emot att utveckla verksamheten vidare i nya lokaler i F60 Företagspark, säger Anders Tångring vd, Tufvassons. 

Byggnaden har vid färdigställande en yta på cirka 1450 kvm BTA anpassad för ytor med lager, produktion och kontor. Beräknad inflytt är hösten 2025.

– Det är glädjande att få välkomna ett så välrenommerat bolag som Tufvassons som ny hyresgäst och vi ser fram mot att Tufvassons ska få fler goda grannar inom kort, säger Joakim Einarsson vd, Arlandastad F60. 

För ytterligare information, kontakta:
Joakim Einarsson, VD
Arlandastad F60 AB

joakim.einarsson@f60.se
070 651 10 70

Om Arlandastad F60
Arlandastad F60 är ett fastighetsutvecklingsbolag, som ägs till lika delar av F60 Holding AB och Arlandastad Group AB. F60 Företagspark består av ca 125 000 kvadratmeter byggrätt placerat mitt emellan Stockholm och Uppsala, Sveriges snabbast växande regioner. Ett stenkast från Arlanda och med utgångspunkt till resten av världen och med Märsta station och lokal kollektivtrafik inom räckhåll. Läget i Explore Arlandastad där F60 Företagspark skapas är optimalt. Mer om Arlandastad F60 finns på www.explorearlandastad.se/sv/projekt-och-utveckling/f60-foretagspark

Continue Reading

Marknadsnyheter

Arbetslösheten fortsätter att stiga – nära 362 000 utan arbete

Published

on

By

Arbetslösheten är tydligt högre än för ett år sedan, men ökningen når inte samma nivåer som under pandemin eller finanskrisen.

Arbetslösheten fortsätter att öka. I slutet av oktober var närmare 362 000 personer inskrivna arbetslösa, det är drygt 27 000 personer fler än samma månad förra året. Totalt är arbetslösheten 6,9 procent.

Arbetsmarknaden är fortsatt försvagad och antalet inskrivna arbetslösa har stigit i över ett år.

– Antalet inskrivna arbetslösa har ökat successivt sedan sommaren 2023. Även om ökningen inte är på samma nivå som under exempelvis pandemin eller finanskrisen, är det tydligt att arbetsmarknaden är fortsatt försvagad, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Hon fortsätter:

– Trots detta finns det lediga jobb att söka. I oktober påbörjade drygt 29 000 av de inskrivna på Arbetsförmedlingen ett arbete, säger Eva Samakovlis.

Kort om arbetsmarknaden i oktober 2024

Inom parentes anges motsvarande siffror för oktober 2023.

  • 6,9 procent var inskrivna som arbetslösa (6,4).* Sammanlagt 361 747 personer (334 440).
  • 8,3 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa (7,4).* Sammanlagt 44 881 ungdomar (40 402).
  • 145 969 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer (137 507).
  • 192 482 personer var öppet arbetslösa (167 684).
  • 169 265 personer deltog i program med aktivitetsstöd (166 756).
  • 38 078 personer anmälde sig som arbetssökande (37 185).
  • 29 179 personer fick arbete (28 642).
  • 5 621 personer varslades om uppsägning (6 756).

*Andel av den registerbaserade arbetskraften.

Källa: Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik i oktober 2024.

Statistikkartor för alla län

Mer statistik

Verksamhetsstatistiken för november publiceras den 12 december 2024 kl. 6:00.

Fakta om statistiken     

Arbetsförmedlingens månadspressmeddelanden redovisar myndighetens verksamhetsstatistik. Redovisningen bygger på Arbetsförmedlingens registeruppgifter om bland annat inskrivna arbetslösa och om nyanmälda lediga platser. Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik redovisar olika kategorier av arbetssökande som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. En av dessa är öppet arbetslösa – alltså de som saknar, aktivt söker och omgående kan ta ett arbete. En annan är sökande i program med aktivitetsstöd. Dessa två grupper benämns tillsammans inskrivna arbetslösa. Andelen inskrivna arbetslösa anges i förhållande till en registerbaserad arbetskraft. Metoden för att beräkna arbetskraftens storlek, och därmed även den relativa arbetslöshetsnivån ändrades under 2024. Läs mer om ändringen här.

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik tillhör inte Sveriges officiella statistik. Den officiella arbetslöshetsstatistiken redovisas av Statistiska centralbyrån (SCB) i deras Arbetskraftsundersökning (AKU).

Mer information om Arbetsförmedlingens statistik

Mer information om SCB:s arbetskraftsundersökning

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se

 

ARBETSFÖRMEDLINGEN
Vi hjälper arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra.
Pressjour: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
arbetsformedlingen.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.