Marknadsnyheter
Sverige vann brons i prestigefyllda Bocuse d’Or 2025

Den svenske kocken Gustav Leonhardt och hans team vann brons i den stora finalen av Bocuse d’Or 2025 den 27 januari i Lyon. Medaljen är en stor framgång som befäster Sveriges position som en av världens främsta gastronomiska nationer. Varför inte ta tillfället i akt att själv upptäcka de unika smaker och kulinariska specialiteterna Sverige har att erbjuda!
Foto : Bronsmedalj för Gustav Leonhardt med team, Bocuse d’Or 2025, av Staffan Lycke
Gustav Leonhardt och hans team har vunnit bronsmedalj i världens mest prestigefyllda gastronomiska tävling Bocuse d’Or 2025. Med den senaste bronsmedaljen befäster Sverige sin plats bland världens ledande gastronomiska nationer.
– Vi är stolta över vår insats i årets Bocuse d’Or. Nivån har varit extremt hög och vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi står för. Att vi dessutom får åka hem med en bronsstatyett är en otrolig ära och ett bevis på det hårda arbete och den passion som vårt team har lagt ner.” säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
Efter framgången med silver i Bocuse d’Or Europe i mars 2024, har det svenska teamet fortsatt att imponera. Under den intensiva finalen, där världens främsta kockar tävlade under två dagar, demonstrerade det svenska laget enastående teknisk skicklighet och kreativitet.
Bocuse d’Or, som samlar de främsta kulinariska talangerna från 65 länder, representerar det yttersta inom gastronomisk excellens. Sveriges bronsmedalj vittnar om den svenska matscenens exceptionella kvalitet och innovation, där svensk gastronomi harmoniskt blandar internationella smaker med svenska ingredienser från en rik och varierad natur. 1997 vann Mathias Dahlgren, numera chef för stjärnkrogen Matbaren i Stockholm, guldmedalj i tävlingen.
Ta del av Gustav Leonhardts kulinariska resa och hans koppling till den svenska naturen i den HÄR videon.
Fem svenska kulinariska upplevelser
Foto : The Edible Country i Småland, August Dellert/imagebank.sweden.se (Download)
Svensk gastronomi har sina rötter i naturens skafferi. Från vidderna i norr till skärgårdens karga klippor i söder, hämtar landet sina kulinariska traditioner från det som skog, hav och ängar har att erbjuda. Nedan följer fem exempel på hur du kan ta del av Sveriges unika smaker och hållbara matkultur.
- Upptäck naturens skafferi – från skog till gourmetmåltid
I Sverige är naturens delikatesser tillgängliga för alla tack vare den svenska allemansrätten. Här kan man plocka växter, svamp och olika sorters bär, så länge man visar respekt för naturen och undviker att störa eller skada miljön. Varför inte ta vara på naturens skatter och skapa en gourmetmåltid med ingredienser du själv har plockat! Med några enkla tillbehör kan du förvandla lokala råvaror till smakfulla rätter. Upptäck Sveriges rika skafferi genom att laga rätter inspirerade av svenska kockar, anpassade till de regioner du besöker. För att göra upplevelsen enkel och njutbar finns bord och vindskydd tillgängliga över hela landet – perfekt för en matupplevelse direkt i naturen. Föredrar du en bokningsbar upplevelse följer några exempel här:
- Gör en gourmet road-trip och upptäck Sveriges lokala smaker
Sverige bjuder på en stor variation av kulinariska upplevelser formade av landets skiftande geografi, klimat och lokala traditioner. En resa från söder till norr ger möjligheten att upptäcka unika smaker och delikatesser som speglar regionernas egna särdrag.
I Lapland, i norra Sverige, spelar renkött, älg och vilt en central roll i de traditionella maträtterna. Här kan man exempelvis njuta av delikatesser som suovas (rökt renkött) och Kalixlöjrom, en delikat rom från siklöjan i Bottenviken. För mer information om matutbudet som präglar landets nordligaste del klicka här.
I Skåne, i södra Sverige, är jordbruket en självklar stolthet. Här erbjuder de bördiga jordarna perfekta förutsättningar för odling av en rad olika primörer vilket gör regionen till en skattkammare för lokala råvaror. I Skåne hittar man också några av Sveriges mest lovande vingårdar som med skicklighet och innovation antagit utmaningen att odla druvor i det nordiska klimatet.
Västkusten, känt för Bohusläns ikoniska skärgård, pittoreska fiskelägen och traditionella sjöbodar, är ett blått matparadis. Här frodas musslor, ostron, tång, hummer, kräftor och mycket mer som gör destinationen till ett drömresmål för alla som uppskattar havets delikatesser.
För mer inspiration om svensk matkultur och lokala traditioner klicka här.
- Delta i en kulinarisk festival
Upptäck Sverige och dess matkultur genom att besöka någon av landets många årliga mat- och dryckesfestivaler. Festivalerna hålls ofta utomhus och bjuder på varierande teman med allt från traditionella svenska recept och nyskördade lokala råvaror till hantverksöl och gastronomiska evenemang med landets främsta kockar. Klicka här för en lista över kulinariska festivaler 2025.
- Ge dig ut på en gastronomisk stadsresa
Stockholm: Sveriges huvudstad är ett perfekt resmål för en storstadssemester året runt. Utforska den lättillgängliga naturen, njut av det innovativa köket och ta del av stadens stora kulturutbud. För mer information om vad man kan uppleva i Stockholm klicka här.
Göteborg: Sveriges näst största stad, belägen på västkusten, är bland annat känt för sina goda fisk- och skaldjursrätter. Med en avslappnad atmosfär och ett starkt fokus på hållbarhet erbjuder staden ett spännande utbud av restauranger, food trucks och lokalt bryggd hantverksöl. För mer information om vad man kan uppleva i Göteborg klicka här.
Malmö: I Malmö finns det något för alla smaker! Här möts en eklektisk mix av internationella kök och ett imponerande utbud av veganska restauranger. För mer information om vad man kan uppleva i Malmö klicka här.
- Ta en Fika
Fika är en oumbärlig del av den svenska kulturen och en tradition som sträcker sig långt bortom att bara dricka kaffe eller te med något sött till. Det är näst intill en institution som handlar om avkoppling, gemenskap och njutning. Oavsett om det sker på ett kafé, på kontoret, ute på landsbygden, mitt i city eller hemma, finns alltid en plats för att ta en fika tillsammans. Alingsås har till och med fått titeln ” Fika-huvudstad” tack vare sina charmiga, historiska träkaféer.
OM GUSTAV LEONHARDT
Gustav Leonhardt vann brons i Bocuse d’Or Europe 2025 och silver i Bocuse d’Or Europe i mars. Han är en erfaren tävlingsmatlagare med flertalet vinster i bagaget. I Bocuse d’Or-sammanhang har Gustav varit en del av både Alexander Sjögrens och Jimmi Erikssons satsningar, och han var dessutom Commis åt Sebastian Gibrand när denne tog silver i tävlingen 2018.
För mer information, bildmaterial och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta : Martin Bundock, martin@awb.se
Foton från podium Download, (fotocred Staffan Lycke)
Foton från det svenska lagets rätter téléchargeables ici (fotocred Gustaf Björlin)
Vänligen ange fotocred samt Bocuse d’Or.
OM BOCUSE D’OR
Bocuse d’Or är världens främsta och mest prestigefyllda internationella tävling för kockar och avgörs vartannat år i Lyon, Frankrike. Tävlingen, som grundades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse, har idag utvecklats till ett globalt nätverk för gastronomi, måltid och turism. Totalt deltar 24 länder i VM-finalen i Bocuse d’Or
För mer inspiration om Sverige gastronomi besök: https://visitsweden.com/what-to-do/food-drink/
Visit the Original Sweden: https://visitsweden.com/visit-the-original-sweden/
Pressbilder : https://imagebank.sweden.se/my-selections/3fdla0dg2l
Kontakt: Ebba Ekelund, PR Nordics: ebba.ekelund@visitsweden.com
Visit Sweden är svenska statens marknadsföringsbolag. En nationell turismorganisation med uppdrag att genom marknadsföring av destinationen Sverige öka landets attraktionskarft och bidra till turismkonsumtion, exportintäkter och sysselsättning. Visit Sweden arbetar tillsammans med svenska turismbranschen för att effektivt nå de mest eftertraktade målgrupperna för långsiktigt hållbar turism. Visit Sweden är baserat i Stockholm med lokal representation på flera utlandsmarknader. Visit Sweden har närmare 50 anställda och år 2023 var det statliga anslaget till bolaget 104,6 miljoner kronor. www.visitsweden.com/corporate
Taggar:
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke