Marknadsnyheter
Sverige vinner brons i prestigefyllda Bocuse d’Or 2025

Den svenske kocken Gustav Leonhardt och hans team vann brons i den stora finalen av Bocuse d’Or 2025 den 27 januari i Lyon. Medaljen är en stor framgång som befäster Sveriges position som en av världens främsta gastronomiska nationer. Varför inte ta tillfället i akt att själv upptäcka de unika smaker och kulinariska specialiteter Sverige har att erbjuda!
Foto : Bronsmedalj för Gustav Leonhardt med team, Bocuse d’Or 2025, av Staffan Lycke
Gustav Leonhardt och hans team har vunnit bronsmedalj i världens mest prestigefyllda gastronomiska tävling Bocuse d’Or 2025. Med den senaste bronsmedaljen befäster Sverige sin plats bland världens ledande gastronomiska nationer.
– Vi är stolta över vår insats i årets Bocuse d’Or. Nivån har varit extremt hög och vi har verkligen fått visa vad svensk gastronomi står för. Att vi dessutom får åka hem med en bronsstatyett är en otrolig ära och ett bevis på det hårda arbete och den passion som vårt team har lagt ner.” säger Gustav Leonhardt, Sveriges kandidat i Bocuse d’Or.
Efter framgången med silver i Bocuse d’Or Europe i mars 2024 har det svenska teamet fortsatt att imponera. Under den intensiva finalen, där världens främsta kockar tävlade under två dagar, demonstrerade det svenska laget enastående teknisk skicklighet och kreativitet.
Bocuse d’Or, som samlar de främsta kulinariska talangerna från 65 länder, representerar det yttersta inom gastronomisk excellens. Sveriges bronsmedalj vittnar om den svenska matscenens exceptionella kvalitet och innovation, där svensk gastronomi harmoniskt blandar internationella smaker med svenska ingredienser från en rik och varierad natur. 1997 vann Mathias Dahlgren, numera chef för stjärnkrogen Matbaren i Stockholm, guldmedalj i tävlingen.
Söker du inspiration till en egen smakrik resa i Sverige kan du ta del av Gustav Leonhardts kulinariska resa och hans koppling till den svenska naturen i den HÄR videon.
Fem svenska kulinariska upplevelser
Foto : Agnes Maltesdotter/Visit Sweden Download
Svensk gastronomi har sina rötter i naturens skafferi. Från vidderna i norr till skärgårdens klippor i söder, hämtar landet sina kulinariska traditioner från det som skog, hav och ängar har att erbjuda. Nedan följer fem exempel på hur du kan ta del av Sveriges unika smaker och hållbara matkultur.
- Gör en gourmet road-trip och upptäck Sveriges lokala smaker
Sverige bjuder på en stor variation av kulinariska upplevelser formade av landets skiftande geografi, klimat och lokala traditioner. En resa från söder till norr ger möjligheten att upptäcka unika smaker och delikatesser som speglar regionernas egna särdrag.
I Lapland, i norra Sverige, spelar renkött, älg och vilt en central roll i de traditionella maträtterna. Här kan man exempelvis njuta av delikatesser som suovas (rökt renkött) och Kalixlöjrom, en delikat rom från siklöjan i Bottenviken. För mer information om matutbudet som präglar landets nordligaste del klicka här.
I Skåne, i södra Sverige, är jordbruket en självklar stolthet. Här erbjuder de bördiga jordarna perfekta förutsättningar för odling av en rad olika primörer vilket gör regionen till en skattkammare för lokala råvaror. I Skåne hittar man också några av Sveriges mest lovande vingårdar som med skicklighet och innovation antagit utmaningen att odla druvor i det nordiska klimatet.
Västkusten, känt för Bohusläns ikoniska skärgård, pittoreska fiskelägen och traditionella sjöbodar, är ett blått matparadis. Här frodas musslor, ostron, tång, hummer, kräftor och mycket mer som gör destinationen till ett drömresmål för alla som uppskattar havets delikatesser.
För mer inspiration om svensk matkultur och lokala traditioner klicka här.
- Delta i en kulinarisk festival
Upptäck Sverige och dess matkultur genom att besöka någon av landets många årliga mat- och dryckesfestivaler. Festivalerna hålls ofta utomhus och bjuder på varierande teman med allt från traditionella svenska recept och nyskördade lokala råvaror till hantverksöl och gastronomiska evenemang med landets främsta kockar. Klicka här för en lista över kulinariska festivaler 2025.
- Ge dig ut på en gastronomisk stadsresa
Stockholm: Sveriges huvudstad är ett perfekt resmål för en storstadssemester året runt. Utforska den lättillgängliga naturen, njut av det innovativa köket och ta de av stadens stora kulturutbud. För mer information om vad man kan uppleva i Stockholm klicka här.
Göteborg: Sveriges näst största stad, belägen på västkusten, är bland annat känt för sina goda fisk- och skaldjursrätter. Med en avslappnad atmosfär och ett starkt fokus på hållbarhet erbjuder staden ett spännande utbud av restauranger, food trucks och lokalt bryggd hantverksöl. För mer information om vad man kan uppleva i Göteborg klicka här.
Malmö: I Malmö finns det något för alla smaker! Här möts en eklektisk mix av internationella kök och ett imponerande utbud av veganska restauranger. För mer information om vad man kan uppleva i Malmö klicka här.
- Ta en Fika
Fika är en oumbärlig del av den svenska kulturen och en tradition som sträcker sig långt bortom att bara dricka kaffe eller te med något sött till. Det är näst intill en institution som handlar om avkoppling, gemenskap och njutning. Oavsett om det sker på ett kafé, på kontoret, ute på landsbygden, mitt i city eller hemma, finns alltid en plats för att ta en fika tillsammans. Alingsås, en liten stad strax utanför Göteborg, har till och med fått titeln ” Fika-huvudstad” tack vare sina charmiga, historiska träkaféer.
- Upptäck naturens skafferi – från skog till gourmetmåltid
I Sverige är naturens delikatesser tillgängliga för alla tack vare den svenska allemansrätten. Här kan man plocka växter, svamp och olika sorters bär, så länge man visar respekt för naturen och undviker att störa eller skada miljön. Varför inte ta vara på naturens skatter och skapa en gourmetmåltid med ingredienser du själv har plockat! Med några enkla tillbehör kan du förvandla lokala råvaror till smakfulla rätter. Upptäck Sveriges rika skafferi genom att laga rätter inspirerade av svenska kockar, anpassade till de regioner du besöker. För att göra upplevelsen enkel och njutbar finns bord och vindskydd tillgängliga över hela landet – perfekt för en matupplevelse direkt i naturen. Föredrar du en bokningsbar upplevelse följer några exempel här:
OM GUSTAV LEONHARDT
Gustav Leonhardt vann brons i Bocuse d’Or Europe 2025 och silver i Bocuse d’Or Europe i mars. Han är en erfaren tävlingsmatlagare med flertalet vinster i bagaget. I Bocuse d’Or-sammanhang har Gustav varit en del av både Alexander Sjögrens och Jimmi Erikssons satsningar, och han var dessutom Commis åt Sebastian Gibrand när denne tog silver i tävlingen 2018.
För mer information, bildmaterial och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta : Martin Bundock, martin@awb.se
Foton från podium Download, (fotocred Staffan Lycke)
Foton från det svenska lagets rätter Download (fotocred Gustaf Björlin)
Vänligen ange fotocred samt Bocuse d’Or.
OM BOCUSE D’OR
Bocuse d’Or är världens främsta och mest prestigefyllda internationella tävling för kockar och avgörs vartannat år i Lyon, Frankrike. Tävlingen, som grundades 1987 av stjärnkocken Paul Bocuse, har idag utvecklats till ett globalt nätverk för gastronomi, måltid och turism. Totalt deltar 24 länder i VM-finalen i Bocuse d’Or
För mer inspiration om Sverige gastronomi besök: https://visitsweden.com/what-to-do/food-drink/
Visit the Original Sweden: https://visitsweden.com/visit-the-original-sweden/
Pressbilder : https://imagebank.sweden.se/my-selections/3fdla0dg2l
Kontakt: Ebba Ekelund, PR Nordics: ebba.ekelund@visitsweden.com
Visit Sweden är svenska statens marknadsföringsbolag. En nationell turismorganisation med uppdrag att genom marknadsföring av destinationen Sverige öka landets attraktionskarft och bidra till turismkonsumtion, exportintäkter och sysselsättning. Visit Sweden arbetar tillsammans med svenska turismbranschen för att effektivt nå de mest eftertraktade målgrupperna för långsiktigt hållbar turism. Visit Sweden är baserat i Stockholm med lokal representation på flera utlandsmarknader. Visit Sweden har närmare 50 anställda och år 2023 var det statliga anslaget till bolaget 104,6 miljoner kronor. www.visitsweden.com/corporate
Taggar:
Marknadsnyheter
Snart dags för första Husmanskostens Dag – den 26 februari


Nu är det bara drygt en vecka kvar till den 26 februari och den första upplagan av Husmanskostens Dag. På en presslunch på Restaurangakademien under måndagen var stämningen hög bland initiativtagarna och projektets partners:
– Allt fler svenskar älskar att laga mat, nu är det dags att de återupptäcker husmanskosten, sa Gastronomiska Akademiens ständige sekreterare Karsten Thurfjell.
(Gruppbild fr v: Peter Kjellberg, Fredrik Eriksson, Mikael Einarsson, Carl-Jan Granqvist, Karsten Thurfjell, Marcus Ekman, Pontus Frithiof. Foto: Johan Marklund)
Husmanskostens Dag är ett initiativ som startades av Pontus Frithiof i höstas och som på kort tid har fått många följare och partners runt om i landet. Redan nu är den 26 februari inskriven i den svenska temakalendern, och fler än 600 restauranger liksom ICA centralt har aviserat att de kommer att delta i dagen.
I måndags var det dags för den officiella introduktionen av dagen med en presslunch (blodpudding) på Restaurangakademien i Stockholm.
– Detta är ingen vanlig presslunch, säger Peter Kjellberg från White Guide, en av personerna bakom Husmanskostens Dag.
– Vi har ingen vara eller tjänst att sälja, utan vi är en grupp passionerade individer som har investerat tid, resurser och energi eftersom vi anser att det är viktigt att hedra, bevara och utveckla vår kanske viktigaste mattradition.
Målet är att få fler att laga och erbjuda den klassiska svenska maten – både i hemmaköken, på restauranger och i storkök.
– Detta är hållbar mat på många sätt. Den lagas från grunden med lokala råvaror där vi verkligen tar vara på allt.
Husmanskosten har sitt ursprung i 1700-talets Sverige och var ofta baserad på potatis, kål, spannmål och fläsk. Under 1800-talet började begreppet användas mer allmänt för att beskriva enklare mat på värdshus för arbetare och resande. Det var först på 1900-talet som husmanskosten blev ett etablerat begrepp även för vardagsmat i svenska hem och personalmatsalar.
Folkhemmet, försvaret och skolmaten standardiserade rätter som köttbullar, pytt i panna, pannbiff och ärtsoppa.
På 1960-talet förde Tore Wretman bokstavligen talat in husmanskosten i de fina salongerna när han tog över ansvaret för Operakällaren.
Kocken och krögaren Fredrik Eriksson, som bland annat är ordförande i Årets Kock, är engagerad i projektet:
– Så många människor är intresserade av att laga mat idag, och husmanskost är ett sätt att verkligen lära sig laga mat på riktigt. Jag pratade nyligen med en känd krögare som beklagade sig: ”Mina nya kockar kan ju inte ens laga personalmat.” Kan man laga husmanskost, då har man lärt sig hantverket.
Gastronomiska Akademiens ständige sekreterare Karsten Thurfjell fyller i:
– För några år sedan var uppgiften i finalen i en stor kocktävling att laga ärtsoppa med plättar. Det var flera av finalisterna som hade klara problem med det.
En av de stora bärarna av husmanskosten som tradition är vår klassiska helgmat. Dofterna och smakerna av jul, midsommar och påsk präglar oss från barnsben – och alla dessa högtider bygger på just husmanskost.
Carl-Jan Granqvist, professor emeritus i måltidskunskap, menar att maten och gastronomin är en del av hela vårt samhällsbygge:
– Mätta människor är en förutsättning för demokrati, och vår husmanskost gjorde just människor mätta och gav dem kraft att orka. Jag menar att husmanskosten har en given plats i vår kulturkanon.
Husmanskostens Dag äger rum den 26 februari.
==================================================
Vilken är din favoriträtt inom husmanskosten?
Pontus Frithiof:
Kokt kalv i dill. Leif Mannerström lärde mig laga det. Och så gör min fru underbara raggmunkar.
Carl-Jan Granqvist:
Det beror på årstid och tid på dygnet. Men på hösten är rotmos och fläsklägg med krossade lingon svårslaget. Och en sen kväll är Jansson en favorit. Men man får inte glömma bort krusbärskräm och rabarberkräm med mjölk.
Peter Kjellberg:
Öländska kroppkakor. Men förra veckan åt jag en helt otrolig kålpudding som blev ett minne för livet.
Peter Kjellberg
vd, White Guide
073-806 33 33
peter@whiteguide.com
Marcus Ekman
vd Pontus Brands
070-930 69 57
marcus.ekman@pontusfrithiof.com
Husmanskostens dag arrangeras första gången den 26 februari 2025. Initiativtagare är Pontus Frithiof tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin. Initiativet stöds även av en rad namnkunniga kockar samt Måltidsakademin, LRF, Menigo, Sabis, Arla och Nordrest. Fler aktörer tillkommer löpande.
Marknadsnyheter
Valberedningen föreslår Gisli Hennermark som ny styrelseordförande för SyntheticMR AB (publ)
SyntheticMR meddelar härmed att valberedningen, som har utgjorts av Fredrik Persson (Swedia Invest AB), David Zetterlund (David Zetterlund) och Marcel Warntjes (Marcel Warntjes), föreslår val av Gisli Hennermark som ny styrelseordförande för SyntheticMR AB vid årsstämman den 20 maj 2025.
Valberedningen föreslår också omval av styrelseledamöterna Ann-Christine Sundell, Staffan Persson, Johanna Fälting, Gisli Hennermark och Jan Bertus Marten (Marcel) Warntjes.
Vad gäller beroendeförhållanden gör valberedningen följande bedömning: Alla ledamöter förutom Jan Bertus Marten Warntjes anses oberoende i förhållande till bolaget och dess ledning. Alla ledamöter förutom Staffan Persson anses oberoende i förhållande till ägare med innehav av mer än tio procent av totala antalet röster och aktier.
Marknadsnyheter
Återköp av aktier i Synsam under den 10 februari, 2025 – 14 februari, 2025 (vecka 7)
Synsam AB (publ) (LEI-kod: 5493000TMEGW9DHNOQ70) (”Synsam” eller ”Bolaget”) har under den 10 februari 2025 till den 14 februari 2025 återköpt sammanlagt 195 000 egna aktier (ISIN-kod: SE0016829709) inom ramen för det återköpsprogram som initierats av Synsams styrelse i syfte att justera Bolagets kapitalstruktur.
Återköpen är en del av det återköpsprogram om maximalt 160 MSEK som Synsam tillkännagav den 19 november 2024 och som löper under perioden 22 november 2024 och fram till dagen för årsstämman 2025. Återköpsprogrammet genomförs i enlighet med EU:s marknadsmissbruksförordning (EU) nr 596/2014 (”MAR”) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052 (”Safe Harbour-förordningen”). Syftet med återköpsprogrammet är att justera Bolagets kapitalstruktur genom att minska aktiekapitalet.
Aktier i Synsam har återköpts enligt följande:
Datum | Aggregerad daglig volym (antal aktier) | Viktat genomsnittspris per dag (SEK) | Totalt dagligt transaktionsvärde (SEK) |
2025-02-10 | 45 000 | 49,582282 | 2 231 203 |
2025-02-11 | 45 000 | 49,353370 | 2 220 902 |
2025-02-12 | 45 000 | 49,940533 | 2 247 324 |
2025-02-13 | 15 000 | 51,703533 | 775 553 |
2025-02-14 | 45 000 | 52,069291 | 2 343 118 |
Samtliga återköp har genomförts på Nasdaq Stockholm av Carnegie Investment Bank AB (publ) för Synsams räkning. Efter ovanstående återköp uppgår Synsams innehav av egna aktier per den 14 februari 2025 till 4 609 258 aktier. Det totala antalet utestående aktier i Synsam är 150 000 000.
Fullständig information om de genomförda transaktionerna enligt artikel 5.3 MAR och artikel 2.3 i Safe Harbour-förordningen biläggs detta pressmeddelande.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Per Hedblom, CFO Synsam Group
E-post: per.hedblom@synsam.com
Tel: 08-619 28 60
Hemsida: www.synsamgroup.com
Synsam Group är en ledande optikerkedja i Norden med ett brett och prisvärt abonnemangserbjudande. Synsam Group erbjuder ett brett sortiment av produkter och tjänster för ögonhälsa och ögonmode utifrån kundens olika livsstilar och behov. Koncernen har cirka 4 000 medarbetare, en omsättning på cirka 6,3 miljarder SEK (rullande 12 månader till september 2024) och har cirka 500 butiker i Norden som drivs under varumärkena Synsam, Synsam Outlet samt Profil Optik i Danmark. Genom digitalisering, abonnemangserbjudanden och andra innovativa koncept är Synsam Group en stark innovatör på den nordiska optikmarknaden inom flera områden, inklusive kundresa, produkterbjudande och ESG. Synsam Groups aktie handlas på Nasdaq Stockholm (SYNSAM). www.synsamgroup.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke