Synsam Groups produktions- och innovationscenter i Östersund invigt

| 17 augusti, 2022 | 0 kommentarer

I dag invigdes Nordens första storskaliga tillverkningsindustri för glasögonbågar när Synsam Groups nya produktions- och innovationscenter på Frösön slog upp portarna. Invigningen förrättades av koncernchef Håkan Lundstedt och gästades av bland annat H.K.H. Prins Daniel, näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson samt landshövding i Jämtlands län Marita Ljung.

Det var år 2020 som Synsam Group fattade beslutet om hemtagning av sin glasögonproduktion, så kallad ”reshoring”. Flytten skulle gå från Kina till i Sverige. Idag, efter två intensiva år står de 8100 kvadratmetrarna i Jämtlands före detta flygflottilj Hangar 90 på Frösö Park klara för glasögonproduktion. Initiativet som går under namnet ”Made in Sweden” innebär en ny industriell era och är en investering i ett minskat klimatavtryck med fokus på hållbar och cirkulär produktion.

Håkan Lundstedt, vd och koncernchef för Synsam Group:
– ­­Idag är en historisk dag för Synsam Group och svensk industri. Med mod och stor beslutsamhet visar Synsam att vi kan gå från ord till handling; att flytta hem produktionen och erbjuda kunden närproducerade glasögon. Jag är oerhört stolt över att vi har produktionsstartat och att vi redan i september kommer att ha vår första kollektion Jämtö ute i butikerna.

Synsam Groups produktions- och innovationscenter har stor betydelse lokalt, regionalt och nationellt.

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister:
– ­­ Det är mycket glädjande att Synsam Group öppnar ett nytt produktions- och innovationscenter med fokus på hållbar produktion och produktdesign i Östersund. Etableringen är viktig för att skapa ytterligare intresse för Jämtland som en attraktiv näringslivsregion och blir ett betydelsefullt tillskott med hundratals nya jobb. Synsam Groups val att flytta hem produktionen kan förhoppningsvis inspirera andra företag att flytta sin produktion till Sverige och är ett kvitto på hur hållbar omställning stärker samhället och skapar jobb.

Produktions- och innovationscentret kommer på sikt att ge ett par hundra arbetstillfällen samt sysselsätta ett stort antal andra personer i produktions- och försäljningskedjan. Synsam Group blir därmed en av Östersunds största privata arbetsgivare.

Marita Ljung, landshövding i Jämtlands län:
– Vi välkomnar Synsam Group till en växande kommun och ett växande län med unika förutsättningar för sina medarbetare att bo och leva i. Synsams etablering kommer också att bidra till att höja länets samlade konkurrens- och innovationskraft.

Jämtö – första kollektionen på linan
I samband med invigningen presenterades också den första kollektionen producerad i anläggningen. Kollektionen heter Jämtö. Bågen består av 68 procent biobaserad cellulosa från trämassa och vegetabiliska oljor. De sex unika unisex-bågarnas design är inspirerad av den jämtländska naturen.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Fridh, Chief Communications and Sustainability Officer Synsam Group
+46 730 277 018,
[email protected]  

Om Made in Sweden
Som ett led i koncernens hållbarhetsagenda har Synsam Group flyttat hem glasögonproduktionen från Asien till Frösön utanför Östersund, som produktionsstartade i augusti 2022. Flytten är ett viktigt nästa steg i koncernens strävan att bidra till ett minskat klimatavtryck i form av kortare transporter, fokus på cirkulära, återvunna och närproducerade material samt att få ut produkter till marknaden snabbare. Produktions- och Innovationscentret ligger i före detta Jämtlands flygflottilj Hangar 90 på Frösö Park och uppgår till cirka 8 100 kvm. Här finns en produktionskapacitet om en miljon glasögon per år och utgör Nordens första moderna tillverkningsindustri för glasögon. Produktions- och Innovationscentret blir också destination för medarbetare, kunder och näringslivet samt innehåller lokal för utbildningar inom ögonhälsa.
https://www.synsamgroup.com/om-synsam/var-verksamhet/made-in-sweden/

Om Synsam Group
Synsam Group är en ledande optikerkedja i Norden med ett brett och hållbart Lifestyleerbjudande. Synsam Group erbjuder ett brett sortiment av produkter och tjänster för ögonhälsa och ögonmode utifrån kundens olika livsstilar och behov. Koncernen har cirka 3 500 medarbetare, en omsättning på cirka 5 miljarder SEK (rullande 12 månader till mars 2022) och har cirka 500 butiker i Norden som drivs under varumärkena Synsam, Ai Eyewear samt Profil Optik i Danmark. Genom digitalisering, abonnemangserbjudanden och andra innovativa koncept är Synsam Group en stark innovatör på den nordiska optikmarknaden inom flera områden, inklusive kundresa, produkterbjudande och ESG. Synsam Groups aktie handlas på Nasdaq Stockholm (SYNSAM). www.synsamgroup.com

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.