Connect with us

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Två ministermöten i Karlstad under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet

Published

on

By

17–19 juni pågår två olika nordiska ministermöten i Karlstad under ledning av landsbygdsminister Peter Kullgren. Mötena kommer att fokusera på regional utveckling, livsmedelsberedskap och konkurrenskraft. Media bjuds in till pressträffar, men kan också närvara vid en exkursion.

Rådet för regionalpolitik

Tisdag 18 juni har rådet för regionalpolitik ministermöte i Karlstad. De fokuserar på ett attraktivt, konkurrenskraftigt och robust Norden. Klockan 12.00 hålls en pressträff på Stadshotellet i Karlstad för att informera om Sveriges ordförandeskap och prioriterade områden. Föranmälan görs till pressekreteraren, se presskontakt.

Rådet för fiske och akvakultur, jordbruk, livsmedel och skogsbruk 

Onsdag 19 juni har ministerrådet för fiske och akvakultur, jordbruk, livsmedel och skogsbruk möte i Karlstad. De fokuserar på beredskap, motståndskraft och ökad konkurrenskraft i produktionen inom rådets sektorer. Klockan 11.50 hålls en pressträff på Stadshotellet i Karlstad i samband med att landsbygdsminister Peter Kullgren väntas signera en deklaration om beredskap och robusthet inom rådets sektorer. Deklarationen syftar till att länderna enas om ett fördjupat nordiskt samarbete kring dessa frågor. På pressträffen medverkar även Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann samt landsbygdsministerns nordiska ministerkollegor. Föranmälan görs till pressekreteraren, se presskontakt. 

Exkursion

På tisdag 18 juni från klockan 13.00 kommer deltagare från båda ministermötena att delta i en gemensam exkursion med rundresa i Värmland. De kommer att besöka Forshagaakademien, Mårbacka, Rottneros Bruk samt Kulinarika. Därefter kommer firande av projektet Ny Nordisk Mats 20-årsjubileum ske i Matstudion i Karlstad. Media är välkomna att följa med på exkursionen. Föranmälan görs till pressekreteraren senast klockan 10.00 på tisdag, se presskontakt.

Om Nordiska ministerrådet

1 januari 2024 inleddes det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet som är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Rådet arbetar för gemensamma nordiska lösningar inom områden där de nordiska länderna kan uppnå större resultat genom att samarbeta än genom att lösa uppgifterna var för sig.

Presskontakt
Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
mattias.svensson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny rapport: Hormondopningen i Sverige under 30 år

Published

on

By

Män i 20–40-årsåldern utgör den största gruppen av hormondopningsanvändare. En förskjutning i ålder har skett under en 30-årsperiod. Det visar en ny rapport från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).

Rapporten Dopningsutvecklingen i Sverige 2024 belyser användandet av hormondopning, framför allt anabola androgena steroider, i Sverige under de senaste 30 åren. Kunskapssammanställningen är baserad på bland annat frågeundersökningar och kriminalstatistik.

– Cirka en halv procent av den vuxna befolkningen uppger att de någon gång har använt hormondopningspreparat som omfattas av dopningslagen och 0,1 procent har använt sådana preparat under de senaste 12 månaderna, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef hos CAN och författare till rapporten.

– Användningen av hormondopningspreparat bland vuxna verkar i grova drag ha legat på ungefär samma nivå under de senaste 30 åren. Däremot ser vi, precis som i USA, en minskning bland yngre personer, säger Ulf Guttormsson.

Män i 20–40-årsåldern utgör den största gruppen av hormondopningsanvändare. Medelåldern har ökat efterhand, vilket bland annat synliggörs genom en förändrad ålderssammansättning av dem som misstänks för dopningsbrott.

Rapporten visar vidare att jämfört med övriga befolkningen är det betydligt vanligare att använda narkotika bland dem som använder dopningspreparat. Alkohol- och tobaksanvändning är också vanligare bland dessa.

– För att kunna styra de förebyggande insatserna rätt, samt utveckla vård och behandling, behöver vi ökad kunskap om gruppen som använder eller som riskerar att börja använda anabola androgena steroider, säger Charlotta Rehnman som är direktör på CAN.

Rehnman pekar också på vikten av att identifiera riskmiljöer för att kunna arbeta effektivt mot dopning. Exempel på sådana miljöer är gym och träningsanläggningar.

– När man fördjupar sig i området blir det även tydligt att det inte finns vårdprogram för att ta hand om dem som behöver behandling. De kan inte följas med vårdstatistiken och ser ut att hamna mellan stolarna när de söker hjälp, säger Charlotta Rehnman.

Läs rapporten här https://can.se/publikationer/dopningsutvecklingen-i-sverige-2024/
 

Fakta om dopningslagen

Rapporten belyser hormondopning med preparat reglerade i svensk dopningslag (1991:1969), lag om förbud mot vissa dopningsmedel. Lagen förbjuder hantering och eget bruk av hormondopningsmedel och huvudsakligen handlar det om anabola androgena steroider (AAS), testosteron samt tillväxthormon.

 

Presskontakt

Ulf Guttormsson
Avdelningschef

072-371 43 19
ulf.guttormsson@can.se

Charlotta Rehnman
Direktör

072-371 43 27

charlotta.rehnman@can.se

Se kort film här, Charlotta Rehnman berättar om rapporten

Sara Kristensson
Kommunikationschef
072-371 43 21
sara.kristensson@can.se

CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Klädkedjan Fanny gör comeback i Stenstan

Published

on

By

Nu är det klart att klädkedjan Fanny återetablerar sig i Stenstan i Sundsvall. Butiken blir belägen i en eftertraktad markplanslokal på Storgatan och utformas efter varumärkets klassiska koncept – med en cityanpassad touch. Fastighetsägaren Diös har inlett utvecklingen av lokalen inför invigningen som beräknas äga rum i slutet av september. 

Från vänster: Maryanne Karlsson, Diös, Claes Warpe, Katarina Warpe, Theres Näslund, Marianne Persson, Fanny, Susanna Johansson, Diös. 

Fanny är ett familjeägt företag med sju – snart åtta – butiker i Norrland samt en webbshop som erbjuder ett brett sortiment inom mode för dam. För snart femtio år sedan öppnade den första Fannybutiken i Stenstan och lagom till jubileet kommer kedjan tillbaka till stadskärnan. Den nya butiken, som blir belägen på Storgatan 38 mellan H&M och Kicks, är ca 170 kvadratmeter stor med ett sortiment som optimeras utifrån både kundgruppen, handelsmönster och stans övriga utbud.     

– Det här är den fjärde butiksöppningen vi offentliggör inom loppet av knappt ett år, och definitivt inte den sista. Fannys återetablering är ett fint kvitto på trenden som vi sett vuxit sig stark – att allt fler väljer att satsa i stadskärnan. Det känns riktigt bra att välkomna Fanny till detta fantastiska läge med entré och stora skyltfönster mot gågatan. Vi hälsar Claes Warpe och hans team varmt välkomna till Storgatan och till oss, säger Susanna Johansson, kommersiell uthyrare, Diös Sundsvall.  

– Timingen är helt rätt – positiva vindar blåser i Stenstan och vi vill självklart finnas i ett av de mest eftertraktade butikslägena. Med den här etableringen stärker vi vår position i Sundsvall och ökar vår tillgänglighet gentemot våra kunder. Sortimentet kommer att skilja sig något ifrån våra andra butiker, som alltid tidlösa och smakfulla plagg – men även plagg med lite tuffare stil, säger Claes Warpe, vd och ägare, Fanny.  

Diös och Fanny har tecknat ett grönt hyresavtal, vilket innebär att parterna tillsammans planerar ytorna med målet att minska miljöpåverkan och energianvändning.  

För ytterligare information kontakta gärna: 

Susanna Johansson, kommersiell uthyrare, Diös Sundsvall. 
Telefon: 010-470 96 64
E-post: susanna.johansson@dios.se

Claes Warpe, vd och ägare, Fanny
Telefon: 070-330 08 96

E-post: claes.warpe@fannybutikerna.se

Diös Fastigheter äger och utvecklar både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i prioriterade tillväxtstäder. Med ett fastighetsvärde om 31 mdkr, ett bestånd om 353 fastigheter och en uthyrningsbar yta om 1 576 tkvm, är visionen att skapa Sveriges mest inspirerande städer. Marknaden sträcker sig från Borlänge till Luleå med huvudkontor i Östersund. Bolaget har sedan starten 2005 haft en kontinuerlig värdetillväxt i fastighetsportföljen och aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholm, Large Cap. Läs mer om Diös på www.dios.se

Diös Fastigheter AB (publ), Box 188, 831 22 Östersund  |  Tel: +46 770-33 22 00, info@dios.se, www.dios.se  |  Org.nr: 556501-1771

Taggar:

Continue Reading

Trending

Marknadsnyheter

Ta ett snack om ekonomi med mamma på mors dag i morgon

Published

on

Tre av fyra tänker fira mors dag, enligt en undersökning från Svensk Handel. I genomsnitt lägger man 250 kronor på presenten och vanligast är att ge blommor. Om man också lägger till att, som partner i en relation, prata lite ekonomi med mor kan mors dag bli ännu bättre.

Prata ekonomi 

Visst är det fint att visa uppskattning med en blomma, ett smycke eller en middag på mors dag. Barnen ger en blomma, man äter en god middag och passar kanske på att prata ekonomi med sin partner. Om man lever i en parrelation kan mors dag vara en bra dag att prata ekonomi.  Prata drömmar, visioner, och räkna på era möjligheter att klara er ifall något oförutsett sker. Räkna till exempel på att någon av er står utan arbete, blir sjuk eller om ni separerar – hur ser era möjligheter ut att klara er? Det mesta handlar om att bli medveten om skillnaderna och bestämma sig för hur man vill ha det. Arbetar du deltid ska du vara exempelvis vara medveten om att det påverkar både inkomsten nu och pensionen i framtiden. 

– Det kanske inte blir så att ni pratar parekonomi precis på mors dag, men prata gärna om det och räkna på det en annan dag. Det är viktigt  att ni är uppmärksamma på om det uppstått inbyggda ekonomiska orättvisor. Inget ni gjort med flit, utan det har ofta bara blivit så. Någon tjänar mer, en annan mindre och så har ni fortsatt att dela lika på utgifterna. Gör en sanitycheck över er ekonomi och justera om något skaver. Ibland kan de ekoniska skillnaderna bli uppenbara först när något sker som man inte räknat med. Och det visar sig i hur lätt eller svårt det är att individuellt klara de nya utmaningar ekonomiskt, säger Claudia Wörmann, sparekonom på Hypoteket. 

Löneskillnader

Löneskillnaden mellan män och kvinnor var 10 procent 2022, enligt SCB. En del av löneskillnaden kan förklaras av att kvinnor och män har olika yrken och har olika utbildning. SCB använder sig av statistiska metoder för att ta hänsyn till det och få fram om kvinnor och män får olika betalt för samma jobb. I statistiken kallas det för standardvägning. Efter den uträkningen är löneskillnaden mellan kvinnors och mäns löner på den svenska arbetsmarknaden totalt 5 procent. Den här skillnaden kan man inte hitta någon förklaring till i statistiken.

Forskning visar att gemensam ekonomi kan betyda färre konflikter 

En studie från Stockholms Universitet visar att par med gemensam ekonomi upplever färre konflikter,  men det gäller främst par som varit tillsammans länge. Gemensam ekonomi kan leda till mer av en team- känsla och kan ge en känsla av stabilitet i förhållandet. 

Exempel på olika vanliga ekonomiska upplägg

  1. En helt gemensam ekonomi kan innebära att alla inkomster läggs ihop, utgifterna betalas gemensamt och det sätts av till ett gemensamt sparande. Att ha helt gemensam ekonomi innebär att ni ser inkomsten som en, alldeles oavsett om den ena tjänar mer. Båda lönerna läggs ihop, det är vad som kommer in. Utgifterna betraktas också som gemensamma. Glöm inte att emellanåt prata om era gemensamma sparmål. Ibland kan dessa ändras, både för er gemensamt och för var och en. Att ha gemensam ekonomi kan skapa en annan typ av trygghet, speciellt för den i relationen som tjänar mindre. 
  1. Väljer ni upplägget delvis gemensam ekonomi kan det till exempel innebära att dela på alla fasta utgifter, samtidigt som ni har ett visst gemensamt sparande, ett enskilt sparande och de pengar som blir över efter det förfogar var och en över. Prata ihop er om vad ni betraktar som gemensamma utgifter. Man kan tänka att det är de stora posterna i ert liv som är gemensamma. Som avgift till föreningen, hyra, ränta, amortering och försäkring. Det kan också ingå kostnader för barnomsorg, fritidsaktiviteter för barnen, kostnader och avgifter till A- kassan. Drivmedelskostnader kan också ingå i det gemensamma. Hela familjen kan gynnas av att det finns en bil även om en person har körkort. Här är det bra att prata om och se över vad ni båda menar med gemensamma utgifter. 
  1. Väljer man helt separat ekonomi är det en hårdare linje mellan era gemensamma utgifter och era enskilda. Exempelvis boendekostnader, transportkostnader och matkostnader delas och betalas gemensamt och resten sköter var och en själv. Försök att hitta er egen lösning, prata ihop er och hitta en samsyn. 

För mer information och kommentarer: 

Claudia Wörmann; sparekonom på Hypoteket

claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14

Studien om gemensam ekonomi hittar du här: Best done differently? Couples’ money pooling and the association with economic conflicts https://journals.sagepub.com/eprint/KQEDMRHWXZKSK8AGEKE8/full

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Två ministermöten i Karlstad under Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet

Published

on

By

17–19 juni pågår två olika nordiska ministermöten i Karlstad under ledning av landsbygdsminister Peter Kullgren. Mötena kommer att fokusera på regional utveckling, livsmedelsberedskap och konkurrenskraft. Media bjuds in till pressträffar, men kan också närvara vid en exkursion.

Rådet för regionalpolitik

Tisdag 18 juni har rådet för regionalpolitik ministermöte i Karlstad. De fokuserar på ett attraktivt, konkurrenskraftigt och robust Norden. Klockan 12.00 hålls en pressträff på Stadshotellet i Karlstad för att informera om Sveriges ordförandeskap och prioriterade områden. Föranmälan görs till pressekreteraren, se presskontakt.

Rådet för fiske och akvakultur, jordbruk, livsmedel och skogsbruk 

Onsdag 19 juni har ministerrådet för fiske och akvakultur, jordbruk, livsmedel och skogsbruk möte i Karlstad. De fokuserar på beredskap, motståndskraft och ökad konkurrenskraft i produktionen inom rådets sektorer. Klockan 11.50 hålls en pressträff på Stadshotellet i Karlstad i samband med att landsbygdsminister Peter Kullgren väntas signera en deklaration om beredskap och robusthet inom rådets sektorer. Deklarationen syftar till att länderna enas om ett fördjupat nordiskt samarbete kring dessa frågor. På pressträffen medverkar även Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann samt landsbygdsministerns nordiska ministerkollegor. Föranmälan görs till pressekreteraren, se presskontakt. 

Exkursion

På tisdag 18 juni från klockan 13.00 kommer deltagare från båda ministermötena att delta i en gemensam exkursion med rundresa i Värmland. De kommer att besöka Forshagaakademien, Mårbacka, Rottneros Bruk samt Kulinarika. Därefter kommer firande av projektet Ny Nordisk Mats 20-årsjubileum ske i Matstudion i Karlstad. Media är välkomna att följa med på exkursionen. Föranmälan görs till pressekreteraren senast klockan 10.00 på tisdag, se presskontakt.

Om Nordiska ministerrådet

1 januari 2024 inleddes det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet som är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Rådet arbetar för gemensamma nordiska lösningar inom områden där de nordiska länderna kan uppnå större resultat genom att samarbeta än genom att lösa uppgifterna var för sig.

Presskontakt
Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
mattias.svensson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny rapport: Hormondopningen i Sverige under 30 år

Published

on

By

Män i 20–40-årsåldern utgör den största gruppen av hormondopningsanvändare. En förskjutning i ålder har skett under en 30-årsperiod. Det visar en ny rapport från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning).

Rapporten Dopningsutvecklingen i Sverige 2024 belyser användandet av hormondopning, framför allt anabola androgena steroider, i Sverige under de senaste 30 åren. Kunskapssammanställningen är baserad på bland annat frågeundersökningar och kriminalstatistik.

– Cirka en halv procent av den vuxna befolkningen uppger att de någon gång har använt hormondopningspreparat som omfattas av dopningslagen och 0,1 procent har använt sådana preparat under de senaste 12 månaderna, säger Ulf Guttormsson, avdelningschef hos CAN och författare till rapporten.

– Användningen av hormondopningspreparat bland vuxna verkar i grova drag ha legat på ungefär samma nivå under de senaste 30 åren. Däremot ser vi, precis som i USA, en minskning bland yngre personer, säger Ulf Guttormsson.

Män i 20–40-årsåldern utgör den största gruppen av hormondopningsanvändare. Medelåldern har ökat efterhand, vilket bland annat synliggörs genom en förändrad ålderssammansättning av dem som misstänks för dopningsbrott.

Rapporten visar vidare att jämfört med övriga befolkningen är det betydligt vanligare att använda narkotika bland dem som använder dopningspreparat. Alkohol- och tobaksanvändning är också vanligare bland dessa.

– För att kunna styra de förebyggande insatserna rätt, samt utveckla vård och behandling, behöver vi ökad kunskap om gruppen som använder eller som riskerar att börja använda anabola androgena steroider, säger Charlotta Rehnman som är direktör på CAN.

Rehnman pekar också på vikten av att identifiera riskmiljöer för att kunna arbeta effektivt mot dopning. Exempel på sådana miljöer är gym och träningsanläggningar.

– När man fördjupar sig i området blir det även tydligt att det inte finns vårdprogram för att ta hand om dem som behöver behandling. De kan inte följas med vårdstatistiken och ser ut att hamna mellan stolarna när de söker hjälp, säger Charlotta Rehnman.

Läs rapporten här https://can.se/publikationer/dopningsutvecklingen-i-sverige-2024/
 

Fakta om dopningslagen

Rapporten belyser hormondopning med preparat reglerade i svensk dopningslag (1991:1969), lag om förbud mot vissa dopningsmedel. Lagen förbjuder hantering och eget bruk av hormondopningsmedel och huvudsakligen handlar det om anabola androgena steroider (AAS), testosteron samt tillväxthormon.

 

Presskontakt

Ulf Guttormsson
Avdelningschef

072-371 43 19
ulf.guttormsson@can.se

Charlotta Rehnman
Direktör

072-371 43 27

charlotta.rehnman@can.se

Se kort film här, Charlotta Rehnman berättar om rapporten

Sara Kristensson
Kommunikationschef
072-371 43 21
sara.kristensson@can.se

CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Klädkedjan Fanny gör comeback i Stenstan

Published

on

By

Nu är det klart att klädkedjan Fanny återetablerar sig i Stenstan i Sundsvall. Butiken blir belägen i en eftertraktad markplanslokal på Storgatan och utformas efter varumärkets klassiska koncept – med en cityanpassad touch. Fastighetsägaren Diös har inlett utvecklingen av lokalen inför invigningen som beräknas äga rum i slutet av september. 

Från vänster: Maryanne Karlsson, Diös, Claes Warpe, Katarina Warpe, Theres Näslund, Marianne Persson, Fanny, Susanna Johansson, Diös. 

Fanny är ett familjeägt företag med sju – snart åtta – butiker i Norrland samt en webbshop som erbjuder ett brett sortiment inom mode för dam. För snart femtio år sedan öppnade den första Fannybutiken i Stenstan och lagom till jubileet kommer kedjan tillbaka till stadskärnan. Den nya butiken, som blir belägen på Storgatan 38 mellan H&M och Kicks, är ca 170 kvadratmeter stor med ett sortiment som optimeras utifrån både kundgruppen, handelsmönster och stans övriga utbud.     

– Det här är den fjärde butiksöppningen vi offentliggör inom loppet av knappt ett år, och definitivt inte den sista. Fannys återetablering är ett fint kvitto på trenden som vi sett vuxit sig stark – att allt fler väljer att satsa i stadskärnan. Det känns riktigt bra att välkomna Fanny till detta fantastiska läge med entré och stora skyltfönster mot gågatan. Vi hälsar Claes Warpe och hans team varmt välkomna till Storgatan och till oss, säger Susanna Johansson, kommersiell uthyrare, Diös Sundsvall.  

– Timingen är helt rätt – positiva vindar blåser i Stenstan och vi vill självklart finnas i ett av de mest eftertraktade butikslägena. Med den här etableringen stärker vi vår position i Sundsvall och ökar vår tillgänglighet gentemot våra kunder. Sortimentet kommer att skilja sig något ifrån våra andra butiker, som alltid tidlösa och smakfulla plagg – men även plagg med lite tuffare stil, säger Claes Warpe, vd och ägare, Fanny.  

Diös och Fanny har tecknat ett grönt hyresavtal, vilket innebär att parterna tillsammans planerar ytorna med målet att minska miljöpåverkan och energianvändning.  

För ytterligare information kontakta gärna: 

Susanna Johansson, kommersiell uthyrare, Diös Sundsvall. 
Telefon: 010-470 96 64
E-post: susanna.johansson@dios.se

Claes Warpe, vd och ägare, Fanny
Telefon: 070-330 08 96

E-post: claes.warpe@fannybutikerna.se

Diös Fastigheter äger och utvecklar både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i prioriterade tillväxtstäder. Med ett fastighetsvärde om 31 mdkr, ett bestånd om 353 fastigheter och en uthyrningsbar yta om 1 576 tkvm, är visionen att skapa Sveriges mest inspirerande städer. Marknaden sträcker sig från Borlänge till Luleå med huvudkontor i Östersund. Bolaget har sedan starten 2005 haft en kontinuerlig värdetillväxt i fastighetsportföljen och aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholm, Large Cap. Läs mer om Diös på www.dios.se

Diös Fastigheter AB (publ), Box 188, 831 22 Östersund  |  Tel: +46 770-33 22 00, info@dios.se, www.dios.se  |  Org.nr: 556501-1771

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.