Marknadsnyheter
Talarna på Women in Tech Sweden 23:e mars

– Nordens största teknikkonferens för kvinnor anordnas på Stockholm Waterfront
Med en talaruppställning i världsklass och ett tema som är högst relevant för den tid vi lever i, slår Women in Tech Sweden upp dörrarna till den årliga konferensen den 23 mars. För tionde gången sedan starten 2014
Vi lever i en utmanande tid men det är också en tid med enorma möjligheter för teknikindustrin att bana väg mot en ljusare framtid. Årets #WITswe2023 kommer spänna över breda frågor som energi, cybersäkerhet, AI och ledarskap. Temat, Charged and Ready to Raise, kommer från att ladda batterierna och samla kraft för att gemensamt hitta nya vägar framåt.
Vad som började som ett evenemang på Internationella kvinnodagen 2014 har vuxit till en rörelse och plattform. Det är viktigt att lyfta fram möjligheter och en stor variation av människor, roller och berättelser från teknikvärlden. Inom branschen behöver alla få möjlighet till ett sammanhang. Efter flera år av kriser i omvärlden har behovet av inspiration och förebilder förmodligen aldrig varit större och det finns en längtan om förändring.
Det är därför med stor stolthet som Women in Tech Sweden presentera årets huvudtalare:
Dr. Angel Durr Forskare, konsult och professor
Dr. Angel Durr doktorerade i informationssystem på University of North Texas 2018. Angel äger en ideell organisation, DataReady DFW, vars huvudsyfte är att använda strategiska data, AI och RPA-teknik för att tillgodose behoven hos marginaliserade befolkningar. Förutom att arbeta som talare och konsult, arbetar Dr. Durr för närvarande som föreläsare vid University of Nevada Analytics Online MBA-program.
Dr Durr har trots vissa utmanade förutsättningar åstadkommit mycket. Som handikappad och första generation i en afro-latinsk familj doktorerade Dr. Durr redan vid 31 års ålder, samtidigt som hon uppfostrade sina syskon. I Dr. Durrs första TedxTalk berättar hon bland annat om hennes mors frekventa fängelsedomar och tragiska mord.
Förutom att diskutera korrelationer mellan cyberbrott och data, använder Dr. Durr sina personliga erfarenheter för att bedriva forskning inom entreprenörskap samt ledarskapsmöjligheter för autistiska populationer.
Mats Persson Sveriges Utbildningsminister
Mats Persson har disputerat i ekonomisk historia vid Lunds universitet. Mats har varit Liberalernas ekonomisk-politisk talesperson och riksdagsledamot sedan 2014, i både finans- och utbildningsutskottet. Han är sedan hösten 2022 Sveriges utbildningsminister (L) med ansvar för högre utbildning, forskning och rymd.
Atefeh Sebdani Offentlig talare & moderator
Atefeh började sin karriär som Microsoft-trainee och har sedan dess haft olika befattningar inom cloud, digital transformation, affärsutveckling och innovation. Hennes karriär inkluderar många framgångsrika projekt; som säljare stängde hon miljonaffärer och som en innovativ ledare har hon arbetat med stora transformationsprojekt. Atefeh brinner för ett jämställt samhälle och hon är aktiv i styrelser, har utsetts till framtida ledare och är prisad för sina framträdanden. Samtidigt som Atefeh arbetade som Nordic Leader för Capgemini, kontaktades hon av ett bokförlag på grund av texterna på hennes instagramkonto @atefeh_sebdani. Det har lett till att Atefeh nu fullföljer sin författardröm och debutboken kommer till sommaren. Författarskapet kombinerar hon med att föreläsa och moderera.
Tove Noorjahaan Dalenius Konstnär, forskare och föreläsare
Tove Noorjahaan Dalenius är en konstnär som arbetar inom konstformen holografi. Hon är också doktorand inom holografi (full-parallax digital holography) i England. Med hjälp av en praktikbaserad forskningsmetodik arbetar Tove med transdisciplinärt utforskande och befinner sig i mötespunkten mellan konst, teknik och vetenskap. Tove använder Direct-Write Digital Holography (DWDH) som ett konstnärligt medium i samspel med vetenskaplig visualisering, och publicerar sedan tekniska och konstnärliga bidrag inom området. Toves senaste konstverk, Emergence, är ett hologram som för allra första gången visar klitoris i sin fulla omfattning i en kropp.
Emergence ställs ut för första gången i Sverige under #WITswe2023.
Åsa Zetterberg VD på TechSverige
Åsa har en lång bakgrund och erfarenhet inom digitalisering, bland annat som sektionschef på digitaliseringsavdelningen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och som digital chef för Regeringen.
Åsa kommer att dela med sig av TechSveriges tankar om statusen på den svenska techbranschen.
Maha Bouzeid Investerare, styrelseledamot & influerare inom svensk energisektor
Maha har gedigen erfarenhet inom försäljning, affärsutveckling och inköp av högteknologi. Maha började sin karriär inom flygbranschen, bytte sedan till telekom och gick senare vidare till energisektorn. Hon har bott, studerat och arbetat i fem olika länder på tre kontinenter, senast i Dubai, Förenade Arabemiraten. Hon är tvåbarnsmamma, brinner för teknik och affärstillväxt och drivs av att påverka.
Maha erkänts som en av Sveriges 125 mäktigaste kvinnor i näringslivet av Dagens Industri 2022. Maha utsågs till årets ledare av Chartered Institute of Procurement & Supply Chain i MENA-regionen 2021. Tidigt i sin karriär – både 2010 och 2013 – utsågs Maha till en av Sveriges framtida kvinnliga ledare. Maha valdes till Årets alumn 2013 av Linköpings universitet.
Maha kommer under #WITswe2023 att diskutera varför energisektorn är en viktig del av techbranschen i dag.
– Jag är så stolt över våra talare och vårt program i år, det kommer att bli fantastiskt! Vi har fortfarande mycket arbete att göra för att få till mer förändring i techbranschen, och Women in Tech Swedens uppdrag är lika viktigt nu som det var i början av 2014. Det visar sig verkligen när man tittar på de fantastiska talarna vi har med oss i år. Ledare och inspiratörer som Atefeh Sebdani, Mats Persson och Dr Angel Durr är en del av agendan, något som vi är mycket glada över. Vi kan lova ett väldigt varierat program med många olika infallsvinklar, men kanske ännu viktigare, hur vi alla kan samlas och personifiera årets tema, tillsammans. Vi är Charged and Ready to Raise!”, säger Elin Eriksson, Director of Women in Tech Sweden.
För samtliga talare under #WITswe2023, vänligen besök: https://womenintech.se/speakers-2023/.
För presspass och intervjuer, vänligen kontakta: sandra.siljestedt@womenintech.se.
För mer information:
Women in Tech:s hemsida: womenintech.se
Följ händelserna i sociala medier via #WITswe2023
Kontakter:
Elin Eriksson, Director
elin.eriksson@womenintech.se
+46706388016
Åsa Johansen, PR & Communications Director
asa.johansen@womenintech.se
+46706235566
Sara Cederberg, CTO
sara.cederberg@womenintech.se
+46702404619
Women in Tech började som ett event på Internationella kvinnodagen 2014. Sedan dess har Women in Tech vuxit till en gemenskap, en plattform och en rörelse. Målet för Women in Tech är att inspirera kvinnor att välja en karriär inom media och teknik – och att få de som redan är i branschen att stanna kvar – genom att tillhandahålla nätverk, förebilder och erfarenhet från framgångsrika personer från både företags- och entreprenörsvärlden. Detta görs bland annat genom en årlig konferens, och andra nätverks- och föreläsningsevent. Women in Tech Sweden drivs som en ideell förening.
*Alla människor är välkomna som medlemmar och på eventen. Vi behöver arbeta sida vid sida för att skapa verklig förändring.
Huvudpartners för Women in Tech Sweden 2023 är Accenture, EY och Volvo Cars.
Taggar:
Marknadsnyheter
BioStock: BiBBInstruments vill revolutionera diagnostiken av bukspottkörtelcancer
För närvarande upptäcks bukspottkörtelcancer alldeles för ofta i ett sent skede, vilket väsentligt bidrar till den höga dödligheten. Medicinteknikbolaget BiBBInstruments utvecklar världens första CE-märkta eldrivna ultraljudsstyrda endoskopiska biopsiinstrument, EndoDrill. Produkten kan bli ett användbart verktyg för att diagnostisera bukspottkörtelcancer tidigare i sjukdomsförloppet. För BioStock berättar vd Fredrik Lindblad om produkten och dess potential inom denna indikation.
Läs intervjun med BiBBInstruments vd Fredrik Lindblad på biostock.se:
Detta är ett pressmeddelande från BioStock – Connecting Innovation & Capital. https://www.biostock.se
Marknadsnyheter
Bilarna som är billigast att försäkra


Suzuki, Saab och Skoda. Det är de tre bilmärken som är billigast att försäkra. Det visar en genomgång av drygt 30 000 försäkringar som tecknats via jämförelsetjänsten Zmarta (tidigare Insplanet) under det gångna året. Dyrast är BMW följt av Mercedes och Audi.
Helförsäkring är den vanligaste bilförsäkringen för personbilar och kostade i genomsnitt 5 700 kronor under 2022. Det visar Zmartas jämförelse av försäkringspremierna för de 25 vanligaste bilmärkena i Sverige.
Suzuki hade den billigaste snittpremien av alla. Den som tecknade en helförsäkring för det japanska bilmärket betalade i genomsnitt drygt 3 700 kronor i fjol. Det svenskgrundade bilmärket Saab placerar sig som nummer två på listan med en snittpremie på drygt 3 800 kronor. Tredje billigaste helförsäkringen tecknade ägare till den tjeckiska biltillverkaren Skoda (drygt 4 100 kronor).
– Vilken bil- och årsmodell du kör är de faktorer som kanske har störst inverkan på vilken premie du får betala för bilförsäkringen. Men det kan skilja en hel del i pris mellan de olika försäkringsbolagen. Därför är det viktigt att jämföra och se till så att du får en bilförsäkring som möter just dina behov, säger Åsa Hauer, affärsområdeschef på Zmarta.
Tyska bilmärken har dyraste bilförsäkringarna
Topptrion över de bilar som är dyrast att försäkra består enbart av tyska varumärken. Den högsta snittpremien har BMW-ägarna fått betala: närmare 7 200 kronor. Tvåa på dyraste-listan för helförsäkringar är Mercedes följt av Audi (se samtliga snittpriser i tabellen nedan).
Avgörande för billig bilförsäkring
Det finns en rad faktorer som påverkar priset på bilförsäkringen som till exempel årsmodell, försäkringstagarens ålder och bostadsadress. Bilförsäkringens omfattning spelar också in på priset (trafik-, halv- eller helförsäkring samt tilläggsförsäkringar). Allt handlar i slutänden om hur stor risken för skador och olyckor är i försäkringsbolagens ögon. Statistiskt sett är exempelvis unga och mer oerfarna förare inblandade i fler trafikolyckor än vad äldre är. Därför är premien för förare under 25 år också högre. Stöld- och skaderisken är som störst i storstäderna och bor du i ett särskilt olycksdrabbat område blir försäkringen också dyrare. Läs mer om hur du kan sänka priset på bilförsäkringen här
Bilarna som är billigast att försäkra:
Bilmärke | Snittpremie |
Suzuki | 3 751 kr |
Saab | 3 850 kr |
Skoda | 4 152 kr |
Renault | 4 208 kr |
Hyundai | 4 343 kr |
Opel | 4 532 kr |
Citroen | 4 542 kr |
Honda | 4 590 kr |
Peugeot | 4 733 kr |
KIA | 4 760 kr |
MINI | 4 907 kr |
Subaru | 4 925 kr |
Ford | 4 930 kr |
Seat | 4 960 kr |
Toyota | 5 114 kr |
Mazda | 5 129 kr |
Volvo | 5 142 kr |
Nissan | 5 285 kr |
Mitsubishi | 5 288 kr |
Fiat | 5 342 kr |
Volkswagen | 5 494 kr |
Chevrolet | 5 530 kr |
Audi | 7 458 kr |
Mercedes | 7 572 kr |
BMW | 8 187 kr |
*Snittpriser på helförsäkringar som tecknats via Zmarta 2022, för 25 vanligaste personbilarna.
För mer information, vänligen kontakta:
Åsa Hauer
Affärsområdeschef på Zmarta Försäkringar
+46 (0)73–098 10 37
Om Zmarta
Zmarta erbjuder flera olika jämförelsetjänster inom privatekonomi för bland annat bolån, konsumentlån, försäkringar och elavtal. I företagsgruppen ingår även Elskling. Zmarta grundades 1999 och har cirka 300 anställda i Sverige, Norge och Finland. Zmarta ägs av det tyska medieföretaget Bauer Media Group.
Marknadsnyheter
Lågkonjunkturen får fler att vilja sluta röka

Med skenande priser på mat och kraftigt höjda räntor kämpar många hushåll med att få ekonomin att gå ihop. En ljuspunkt i den dystra ekonomin vi lever i nu är att allt fler väljer att fimpa för gott. Att sluta röka motsvarar en lika stor kostnadsbesparing som prisökningen av mat för en familj med två tonårsbarn.
En färsk undersökning från Yougov visar att två av tre rökare är villiga att fimpa för gott. Rådande lågkonjunktur är en tydligt bidragande orsak eftersom priset är den främsta anledning till att rökarna vill sluta. “En bra knuff att sluta röka” tipsar sparekonomen Christina Sahlberg.
Positiv effekt av lågkonjunktur: Två av tre rökare vill fimpa för gott
För en rökare som röker ett paket om dagen innebär det en årsbesparing på omkring 25 900 kronor att sluta. Det motsvarar enligt Matpriskollen* prisökningen av mat för en familj med två tonårsbarn.
Enligt Yougov-undersökningen är det 62 procent av svenska rökare som är villiga att sluta röka helt, med kostnadsbestparingen som främsta anledning. Mest benägna att sluta röka helt är de i åldern 35-50 år (72%) och minst de över 65 år (51%).
– Maten har alltid varit en stor utgift framförallt för en stor familj. Och nu med den snabbt stigande inflationen då vi har sett priserna på mat stiga med över 18 procent har det blivit extra tufft. Vi kan dock inte påverka inflationen eller matpriserna, men vi kan se över alla ”trevliga att ha” utgifter och prioriterar bland dessa. De flesta som röker vill ju egentligen inte röka, och då blir det tuffa ekonomiska läget en bra knuff till att sluta, säger Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer.
Skadligt och dyrt för både individ och samhälle
Rökare löper ungefär 25 gånger större risk att dö av lungcancer och varje år dör cirka 12 000 svenskar i sjukdomar relaterade till rökning. Men det är röken människor blir dör av, inte själva nikotinet.
– På tio år har andelen som röker dagligen nästan halverats. En viktig orsak till detta är övergången till snus, nikotinportioner och vejp. För många har dessa produkter varit en väg bort från rökningen. Även om lågkonjunkturen är något vi gärna vill slippa finns det åtminstone en positiv effekt i att många fimpar för gott och slutar helt med nikotin eller går över till andra mindre skadliga nikotinalternativ, säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusbolaget.
Att byta från att röka ett paket cigaretter om dagen till att använda en dosa nikotinportioner om dagen kan innebära en besparing omkring 13 800 SEK per år.
* I en studie gjord av Matpriskollen har en genomsnittlig matkasse för en familj med två tonårsbarn ökat med 2 139 kronor per månad (från 11 762 kr till 13 901 kr), vilket motsvarar en ökning med 25 668 kr per år.
Mer om undersökningen
Undersökningen är genomförd av YouGov på uppdrag av Snusbolaget Norden AB och genomfördes bland rökare i Sverige, Norge, Tyskland, Schweiz, Storbritannien och USA.
Markus Lindblad
Informationschef
Telefon: 0708-15 39 83
E-post: markus.lindblad@snusbolaget.se
Snusbolaget är Sveriges största snusbutik, 1 av 5 snusare handlar hos Snusbolaget. Snusbolaget har störst utbud av snus – fler än 600 olika sorters snus och erbjuder i stort sett alla tillgängliga varumärken. Snusbolaget säljer snus som levereras till ditt närmsta utlämningsställe, direkt till dörren med bud eller helt enkelt rätt ner i brevlådan med Snusbolagets prenumeration. Snusbolaget har årligen 280 000 kunder. Var annan av Snusbolagets kunder är en tidigare rökare, då var annan rökare dör i förtid, så har Snusbolaget bidragit till att 75 000 liv räddats!
Taggar:
-
Analys från DailyFX7 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Analys från DailyFX10 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX10 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX6 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter5 år ago
Tudorza reduces exacerbations and demonstrates cardiovascular safety in COPD patients
-
Marknadsnyheter3 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Nyheter4 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke
-
Nyheter4 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström