Marknadsnyheter
Tar Parisavtalet på allvar
må, dec 04, 2017 21:47 CET
– Utsläppen av växthusgaser och temperaturhöjningen är på allvar. Vi måste alla bli medvetna om vad vi gör, vad vi konsumerar och hur vi lever, säger Arthur Buchardt, som är byggherre.
Den fråga som många ställer sig är varför han bestämde sig för att bygga världens högsta trähus –
Mjøstårnet
– just i småstaden Brumunddal i Ringsaker kommun i sydöstra Norge? Varför valde han inte en plats i en storstad nere på kontinenten, där han kan få tre gånger så mycket betalt för huset när det står klart?
– Att bygga i trä är en central poäng för mig och då passar Ringsaker bra. Ringsaker är den kommun i världen som levererar mest träbaserade produkter till byggindustrin. Kommunen är också den kommun i världen som har störst kompetens inom byggnation av
stora, komplexa
byggnader i trä. Jag kommer sätta Ringsaker och småstaden Brumunddal på världskartan. Dessutom är jag uppväxt i Ringsaker och har bott här i 28 år. Jag tycker verkligen om den här platsen, säger Arthur Buchardt.
Se den första av totalt sex filmer om världens högsta trähus här
Närhet är viktigt
För honom är det också viktigt att råvarorna har transporterats korta sträckor och att de finns i skogarna i närområdet.
– Råvaran för Mjøstårnet finns i närheten. Virket sågas lokalt och bearbetas till fantastiska byggmaterial i trä. Och kompetensen finns här. I kombination med ambitionerna om minskade koldioxidutsläpp skapar det en helhet. En bra och värdefull historia. Det hade inte gått att berätta samma historia om vi hade byggt huset i Malmö. Lokalproducerat material är därför en viktig dimension. Pusselbitarna faller på plats, säger han.
Parisavtalet är viktigt
Parisavtalet – som bland annat innehåller bestämmelser om att minska utsläppen av koldioxid – och uppmaningar från nationella och internationella politiker samt ledande experter om att vi alla måste anpassa oss till det gröna skiftet, har inspirerat Arthur Buchardt.
– De är något på spåren. Det har gått upp ett ljus för mig och det borde det göra för fler. Utsläppen av växthusgaser och temperaturhöjningen är på allvar. Vi måste alla bli medvetna om vad vi gör, vad vi konsumerar och hur vi lever. Vi måste bidra på vårt eget sätt. Med det här projektet vill jag bidra till att förmedla ett viktigt budskap. Att visa vad som är möjligt. Och att bygga med trä kommer att bidra till en bättre miljö. Det är hållbart. Att bygga med trä innebär att bidra till en bättre värld där man kan andas. Ett bättre klimat för alla, säger Buchardt.
Hoppas kunna inspirera
Buchardt hoppas att hans ambitioner att bygga världens högsta hus i trä kan ha inspirerat andra.
– Med Mjøstårnet visar vi nu att det går att bygga stora, komplexa byggnader i trä. Då kan exempelvis även den planerade norska regeringsbyggnaden i Oslo byggas i trä. Det kan bli ett internationellt landmärke i trä, säger Buchardt.
Älskar trä
Arthur Buchardt tycker mycket om trä. Han har bott i trähus hela livet och har ett som byggdes 1887. Han andas bättre i trähus. Träentusiasten anser förstås också att det är bättre att bo i ett trähus än i ett hus av stål, betong och gips. Och det slutar inte där för honom. Han tror att det snart kommer att införas lagar på det internationella planet om att stora byggnader ska byggas i klimatvänliga material.
– Vi kommer att uppleva samma utveckling inom byggbranschen som inom bilindustrin. Om 15 år kommer det att vara olagligt att köra bilar som drivs med fossila bränslen. Därför är det viktigare än någonsin att vi har en ambitiös och innovativ träindustri som är tidigt ute med tankar, idéer och lösningar, säger Buchardt.
Kreativitet är nyckeln
Buchardt anser att nyckeln till framgång när det gäller att bygga Mjøstårnet är kreativitet och lite ”galenskap”!
– Och man måste våga. Jag är både lite dum och lite klok och jag har inte heller FÖR mycket kunskap. Det är en bra kombination. Det bidrar till en förmåga att genomföra saker. Det går inte heller utan ekonomiska muskler. Om man har det har man också möjlighet att ta täten. Alla ledare som vill något måste ta täten och visa att det är möjligt. Jag måste kunna förklara det och stå för det. Jag önskar dig varmt välkommen till Mjøstårnet, oavsett om du tänker ta en kopp kaffe, äta middag, bo över på Wood Hotell eller besöka någon av dem som har kontor eller bor här. Det blir en upplevelse för livet, säger Buchardt.
Till redaktionen: Moelven gör sex filmer om den otroliga historien bakom världens högsta trähus – Mjøstårnet. I den första filmen presenteras mannen som vågar bygga huset – fastighetsinvesteraren Arthur Buchardt. De kommande fem filmerna släpps med jämna mellanrum under 2018. Teman som ”klarar ett trähus en brand”, ”ingenjörskonst i världsklass”, ”så byggs världens högsta trähus”, ”är trähus miljövänliga”? och ”resan från granfrö till världens högsta trähus” kommer att tas upp i filmerna . Häng med! Vill ni skapa eget redaktionellt material och reportage om Mjøstårnet erbjuder vi gärna intervjuer, kvalitetsbilder, film- och fototillfällen samt visning av huset på byggplatsen. Kontakta gärna:
Tom Erik Holmlund
Kommunikationsansvarig
Moelven Industrier ASA
Mobil + 47 91 668 668
Moelven.com/mjostarnet
Marknadsnyheter
Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander
Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.
Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.
– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander.
Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.
– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.
Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.
– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.
Om Vintersportextra
Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.
De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.
Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.
Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra
Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten
Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se
Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Alkohol som behandling vid svår abstinens
På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.
Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.
Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.
Källa: theconversation.com
Marknadsnyheter
Alkohol som behandling vid svår abstinens
På Sandwell och West Birmingham Hospitals NHS Trust används i sällsynta fall alkohol för att behandla svår alkoholabstinens. Kontrollerade doser ges till patienter där traditionella läkemedel, som bensodiazepiner, inte fungerar.
Forskning visar att metoden kan vara lika effektiv som standardbehandlingar och minska risken för kramper och oplanerade sjukhusvistelser. Dock kräver den strikt övervakning och väcker etiska frågor.
Teamet bakom metoden arbetar med att samla in feedback och utforska hur behandlingen kan förbättras och implementeras på fler sjukhus.
Källa: theconversation.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke