Connect with us

Marknadsnyheter

Tidig frost gav ideala förutsättningar för isvin i Tyskland

Published

on

Veckan före jul hade vinproducenter från de flesta av de 13 tyska vinodlingsregionerna idealiska förutsättningar för att skörda isvin, ett arbete som ofta sker under tidiga morgontimmar då temperaturen sjunkit till runt tio minusgrader. Isvinsskörden 2021 lovar högkvalitativa viner – en världsberömd raritet från Tyskland.

För vinodlare är skörd av isvin alltid förknippat med en risk och stor fysisk ansträngning under iskalla temperaturer. Inför årgången 2019 väntade vinodlare i Rheinland-Pfalz förgäves på frost. Om det inte är tillräckligt kallt innebär det en total förlust för vinmakaren. För en skörd av isvin måste druvorna vara helt genomfrusna vilket kräver minst sju minusgrader i flera timmar. De övermogna druvorna plockas och pressas sedan frysta. Isvin är särskilt sött eftersom en stor del av vattnet blir kvar i den frusna frukten och sockerhalten är mycket hög.

Växande regionerna Nahe och Hessische Bergstrasse 
Vinproducenten Korrell Johanneshof i Bad Kreuznach-Bosenheim (Nahe-regionen) var först med att kunna skörda isvin den här vintern. Den 21 december sjönk temperaturen till minus 8 grader i Bad Kreuznacher Paradies och rieslingdruvorna kunde skördas. Korrell uppfyller därmed lagkravet som kräver temperaturer under sju minusgrader för att skörda denna raritet. Ett 20-tal skördearbetare plockade de frysta druvorna med en mustvikt på 142 grader Oechsle.

Producenten Emrich-Schönleber i Nahe var också glad över de frostiga temperaturerna, där medarbetarna vid tio minusgrader tog in rieslingdruvor med 172 grader Oechsle i slutet av säsongen. Vinmakare i Bergstrasse skördade de eftertraktade isvinsdruvorna av druvsorten Souvignier gris med en mustvikt på 140 grader Oechsle på vingården Heppenheimer Stemmler. Reinhard Antes, vd för Bergstrasse Winzer e.G, bedömer att det i slutändan borde bli runt 110 till 120 liter.

Moselvinodlare skördade mycket aromatiska frysta druvor
I Mosel-regionen, bland annat i Erden, skördades det på vingårdarna Erdener Herrenberg och Lösnicher Försterlay. Frysta druvor kunde också tas in i Leiwen (hos producenterna Alexander Loersch och Werner) samt Longuich (hos producenten Christopher Jung hiliday). Dessutom har vinodlare i Moselstäderna Selbach-Oster och Zeltingen samt Würtzberg/Serrig lyckats skörda frysta, mycket aromatiska druvor.

Vinmakare i Franken är också nöjda med en lyckad skörd av isvin
Vintillverkaren Meintzinger i Frickenhausen samt Sommeracher Winzerkeller i vinodlingsregionen Franken är också nöjda med en framgångsrik skörd av de frysta isvinsdruvorna.

– Att vid åtta minusgrader kunna skörda isvinsdruvor med en mustvikt på 148 grader Oechsle, totalt cirka 200 liter, är mycket ovanligt för oss. Senast vi kunde ta in isvin var 2016, säger Philipp Meintzinger, Junior Manager, Weingut Meintzinger.

Pfalz, Rheingau och Württemberg lyckades också
Producenterna Fitz-Ritter och Hahnmühle i odlingsregionen Pfalz har tagit in frysta druvor för framställning av isvin och i Rheingau-regionen lyckades Allendorf också bra. Även Fellbacher Weingärtner i Württemberg kunde skörda isvin och ett 20-tal vinodlare arbetade vid tio minusgrader, där resultatet blev 137 grader Oechsle.

152 gods i Rheinland-Pfalz anmälde sig för skörd av isvin
Den här vintern har cirka 152 gods i Rheinland-Pfalz registrerat en total yta på cirka 107 hektar för en möjlig skörd av isvin, enligt jordbrukskammaren. Föregående år var det bara 93 gårdar med totalt 72 hektar.

För information och bilder, kontakta:

Jan Dworsky, Wines of Germany i Sverige, tel: 0738-06 50 55, e-post: [email protected]

German Wine Institut är den tyska vinindustrins marknadsföringsorganisation som ansvarar för generisk marknadsföring av kvalitet och försäljning av tyskt vin såväl inom Tyskland som utomlands. Sedan 2018 har tyska vininstitutet informationsbyråer, under namnet Wines of Germany, runt om i 14 länder som Sverige, Belgien, Kanada, Danmark, Finland, Storbritannien, Nederländerna, Norge, Polen, Schweiz, Kina, Ryssland, Japan och USA. German Wine Institut är en del av ett nätverk som arbetar för den tyska vinindustrins intressen. Dess affärsverksamhet övervakas av Deutscher Weinfonds (DWF).

Läs mer winesofgermany.se, eller germanwines.de

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Globala förhandlingar mot plastföroreningar bidrar till klimatomställningen

Published

on

By

Sent fredag kväll, den 2 december, avslutades det första internationella förhandlingsmötet för ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar i Punta del Este, Uruguay.  

Över 150 länder har samlats för att delta på det första förhandlingsmötet om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar. Uppmaningen från länderna var tydlig – för att få ett slut på plastföroreningarna behöver vi ett globalt avtal som omfattar hela plastens livscykel. Bland annat diskuterades avtalets övergripande mål och vilka åtaganden avtalet kan komma att omfatta.  

– Utan effektiva åtgärder förutspås den globala plastproduktionen tredubblas till 2060 och stora mängder av plasten hamnar i vår miljö och hav. Att reglera plastföroreningar på global nivå är därför ett viktigt steg som kan bidra till klimatomställningen, samt skydda haven, miljön och den biologiska mångfalden, säger klimat och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Intresset från näringslivet, miljöorganisationer och forskarsamhället var stort. Inför mötet genomfördes också ett endagsmöte med dessa aktörer. Rundabordssamtal hölls för att medlemsländer och aktörer skulle kunna utbyta erfarenheter och lärdomar från varandra.     

Sverige deltog i förhandlingarna som EU-ordförande och har drivit EU:s position och prioriteringar på mötet. Detta var det första av fem planerade förhandlingsmöten. Nästa internationella förhandlingsmöte ska hållas i Frankrike under våren 2023.     

För mer information, kontakta:
Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister
Romina Pourmokhtari
Tel. 070-250 59 40

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

A-kassornas system är fortsatt stängda

Published

on

By

A-kassornas system som stängdes under fredagen är fortsatt stängda över helgen. Utredning och analys av den säkerhetsrelaterade incident som upptäcktes tidigare i veckan fortsätter i oförminskat tempo.

– Vi fortsätter arbetet med att utreda och ta reda på incidentens omfattning, vad som har hänt, hur och varför. Stängningen av systemen har gjorts för att i allra största utsträckning minimera risken för konsekvenser och skador på systemen, säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor.

Planen är att kunna öppna a-kassornas system igen så fort som möjligt för att bland annat säkerställa kommande utbetalningar av arbetslöshetsersättning.

För mer information, v. v. kontakta:
Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, 070-583 19 37 eller [email protected]

Johan Ahlgren, kommunikationschef Sveriges a-kassor, 076-304 72 86 eller [email protected]

Fakta om a-kassan
– Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
– Alla som har jobbat kan vid arbetslöshet ha rätt till grundersättning, oavsett medlemskap i en a-kassa eller inte.
– Den som är medlem i a-kassan kan ansöka om ersättning som baseras på inkomst.
– I Sverige finns 24 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
– A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor
070-583 19 37
[email protected] 

Johan Ahlgren
Kommunikationschef Sveriges a-kassor
076-304 72 86
[email protected] 

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 24 a-kassor med totalt 3,9 miljoner medlemmar. Vi arbetar för att ännu fler ska få tillgång till tryggheten som a-kassan innebär. Vårt uppdrag är att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling. Läs mer på www.sverigesakassor.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

ABB slutför överenskommelsen för Kusile-projektet

Published

on

By

  • Överenskommelsen på 327 miljoner USD har tidigare kommunicerats och redovisats i ABB:s finansiella rapport för tredje kvartalet 2022

ABB har nått en slutgiltig överenskommelse med riksåklagaren i Sydafrika, United States Department of Justice, United States Securities and Exchange Commission och Office of the Attorney General of Switzerland kopplat till det gamla Kusile-projektet i Sydafrika som tilldelades 2015. ABB hoppas kunna nå en slutgiltig överenskommelse med tyska myndigheter inom kort.

Överenskommelsen uppgår till 327 miljoner USD. Den har tidigare redovisats i ABB:s finansiella resultat för tredje kvartalet 2022 och inkluderar den förväntade exponeringen i den tyska processen. Motsvarande negativa kassaflödeseffekt förväntas delas upp med cirka tre fjärdedelar under fjärde kvartalet 2022 och resten under första kvartalet 2023.

ABB:s VD Björn Rosengren: ”Vi tar Kusile-ärendet på största allvar. Sedan det uppmärksammades har ABB samarbetat fullt ut med alla myndigheter och lagt ner mycket tid och ansträngning för att förhindra att något liknande händer igen – inklusive lansering av en ny uppförandekod, utbildning av anställda och implementering av ett förbättrat kontrollsystem. Vi har en tydlig nolltolerans för oetiskt beteende inom vårt företag.”

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat
2 december 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

För mer information kontakta:

Media Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

Investor Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
Switzerland

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.