Tillgänglighet byggs in i verktyg för redaktörer

| 7 september, 2021 | 0 kommentarer

Drygt var sjunde person i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. I den fysiska världen har olika hjälpmedel länge varit självklart, medan det har saknats i den digitala. Funka, specialister inom tillgänglighet, har i ett EU-finansierat projekt utvecklat mallar som hjälper webbredaktörer i deras arbete att skapa tillgängliga webbplatser. Mallarna har utvecklats på Episervers, numera Optimizelys, plattform men är fria att använda och anpassas för alla plattformar.

Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning är idag självklart i den fysiska världen. Det kan vara hjälpmedel i trafiken, i offentliga byggnader och vid evenemang av olika slag. När vår tillvaro blir alltmer digital behöver även den digitala världen säkra tillgängligheten. Det här är ett område som Optimizelys samarbetspartner Funka länge arbetat med.

– De flesta sajter saknar tillgänglighetsperspektiv, något som sajtägare är omedvetandes om. Dels för att det sällan görs användartester, dels för att de som berörs sällan klagar utan använder en annan sajt i stället. För att hjälpa de digitala redaktörerna att skapa en tillgänglig webbplats har Funka tagit fram mallar med inbyggd tillgänglighet i gränssnittet, säger Mårten Bokedal, Senior Manager Marketing Nordics på Optimizely.

Inom EU finns sedan 2019 en lagstiftning som ska garantera att alla medborgare, oavsett förutsättningar, ska kunna ta del av webbrelaterat innehåll på ett begripligt sätt. Lagstiftningen omfattar ännu bara offentlig sektor, men redan nästa år kommer ny lagstiftning som gäller vissa delar av den privata sektorn.

I det EU-finansierade projektet FEAT (Features for accessibility through templates) har Funka utvecklat mallar som gör att webbredaktörer inte behöver vara specialister på tillgänglighet för att kunna skapa tillgängligt innehåll. Mallarna kan exempelvis generera korrekta tabellrubriker eller funktioner som ger tips och råd, som att påpeka när en bild saknar textbeskrivning.

– De flesta som publicerar innehåll på webben har inte det som sin huvudsakliga arbetsuppgift. För dessa sällan-användare blir krav på tillgänglighet en svårighet som få riktigt hinner med eller kan fokusera på. Med mallarna skapas enkelt innehåll som blir bättre för alla, med eller utan funktionsnedsättning, berättar Susanna Laurin, Chief Research and Innovation Officer på Funka.

Mallarna har testats av erfarna webbredaktörer i verkliga situationer och utvärderingarna har varit mycket positiva. De publiceras på Marketplace 31 augusti och kan fritt användas av alla plattformsleverantörer. Mallarna är dock idag anpassade för Optimizelys partners och kunder.

Frågan om digitalt utanförskap tas upp i en debattartikel från Funka som publicerats i Dagens Arena.   

Mer detaljerad information om de nya mallarna hittar du här.

För ytterligare information:

Mårten Bokedal, tel +46 70 410 69 09 , [email protected]

Om Optimizely

Optimizelys plattform hjälper växande företag att maximera deras digitala potential. Med hjälp av vår Digital Experience Platform™ kan marknadsförare snabbt skapa digitala upplevelser som sätter kunderna i första rummet. Att skapa förstklassiga upplevelser har aldrig varit mer intuitivt. Vår plattform kombinerar innehållshantering och e-handel med AI-driven personalisering. Med hjälp av + 900 partners gör vi det möjligt för över 9000 varumärken som KLM, Mazda, Electrolux, 1177 Vårdguiden, LYKO och Röda Korset att skapa högre Customer Lifetime Value, ökad varumärkeslojalitet och större intäkter.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *