Tio finalister kan vinna ICAs Entreprenörspris 2021

| 25 mars, 2021 | 0 kommentarer

För fjärde året i rad delas ICAs Entreprenörspris ut till entreprenörer som verkar i ICA-handlarnas anda. Nu är årets finalister utvalda – fem i kategorin Årets lokala hjälte och fem i Årets lokala hjälte Junior, ett pris för entreprenörer under 22 år.

Bild alla 10 finalister ICAs Entreprenrspris 2021

Priset Årets lokala hjälte går till en entreprenör som bidrar till positiv utveckling i sitt närområde, som bland annat skapar arbetstillfällen och lokal stolthet. I år lägger ICA extra fokus på ungt entreprenörskap, genom att instifta kategorin Årets lokala hjälte Junior, som går till en företagare som är yngre än 22 år. 350 nomineringar har kommit in, och nu är tio finalister utvalda. Det är en bred samling av företagare, som representerar hela landet, och många olika branscher.

– Det är alltid roligt att ta del av hur många lokala företagare det finns runt om i hela Sverige och hur de stöttar lokalsamhället. Vi ser det i våra ICA-handlare, som alltid haft ett starkt lokalt engagemang, och vi ser det i såväl nominerade som finalister. Det har förstås varit extra roligt att i år ta del av de unga, kreativa entreprenörernas affärsidéer, det bådar gott inför framtiden, säger Per Strömberg, vd ICA Gruppen, och ordförande för Entreprenörsprisets jury.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor vardera och vinnaren utses genom en öppen omröstning på www.icagruppen.se samt av en jury bestående av Anna-Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas Riksförbund, Sara Rosengren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Robert Schmitt, grundare av agtech-bolaget Vultus och förra årets vinnare av ICAs Entreprenörspris, Alma Draganovic, ICA-handlare ICA Supermarket i Hjällbo, Haisam Mohammed, entreprenör med egna byrån Brons och parfymmärket UNIFORM samt Per Strömberg, vd ICA Gruppen.

Här är samtliga finalister:

Årets Lokala Hjälte

Sanda och Belmir Bosnjak, Tranås, Full-FartNär paret Sanda och Belmir Bosnjak blev varslade under finanskrisen föddes idén att hyra ut sin egen arbetskraft. Det blev startskottet för bemannings- och serviceföretaget Full Fart AB. Elva år senare erbjuder bolaget bland annat uthyrning av personal och städservice på ett antal orter runt om i Småland, och har nästan 100 anställda.

Malin Lindmark, Malin i Ratan, Ratan

Som utbildad naturvetare med en fascination för hantverksmetoder började Malin Lindmark för snart 20 år sedan att tillverka egen tvål. Intresset utvecklades till ett företag och idag säljer Malin sina ekologiska tvålar från lilla Ratan i Västerbotten till människor i hela Europa. Dessutom har hennes butik blivit ett uppskattat besöksmål i regionen.

Nagla Negm El Din, Gagnef, Shamsen Omsorg

Efter att en nära anhörig drabbats av en hjärnblödning upplevde Nagla Negm El Din att det saknades flexibilitet i den personliga assistansen, och bestämde sig för att själv erbjuda det hon efterfrågade. 2006 startade hon Shamsen Omsorg, som idag har drygt 150 anställda. De arbetar för individuellt anpassad assistans och med över 20 olika nationaliteter representerade i företaget, kan många kunder även få assistans på sitt hemspråk.

Monica Frangeur, Degeberga, Upplev & Njut

Inspirerad av sin natur- och matälskande pappa grundade biologen Monica Frangeur 2005 företaget Upplev & Njut – Sveriges första guidade matvandringar i naturen. Idag har över 19 000 personer deltagit i vandringarna där Monica delar med sig av såväl naturkunskap som skånska delikatesser.

Hanna och Jacob Bruce, Växbo, Växbo Lin

För Hanna och Jacob Bruce började drömmen om Växbo Lin redan 1993, när Hanna sommarjobbade som guide på fabriken. Då var de 16 år, och pratade redan om att köpa den. Nu har de drivit Växbo Lin i 15 år, fördubblat personalstyrkan, fyrdubblat omsättningen och utvecklat den världsunika verksamheten till ett attraktivt besöksmål i Hälsingland.

Årets lokala hjälte – Junior

Lukas och Mikaela Juhler, Örebro, Clean Sea

När tvillingarna Lukas och Mikaela Juhler upptäckte hur mycket plast som spolades upp längs kustlinjen på den svenska västkusten, och vilken inverkan det har på havets djurliv, bestämde de sig för att göra något åt det. De grundade företaget CleanSea, som finansierar insamling av plast i havet, med hjälp av armbandsförsäljning.

Maja Szokolay och Stella Heffler, Helsingborg, Heja Havre

Under sin gymnasietid tyckte Maja Szokolay och Stella Heffler att det var svårt att hitta mellanmål som var bra för både hälsan och plånboken. Deras gemensamma kärlek för havre resulterade till slut i skapandet av en vegansk instant gröt, enkel att ta med och äta var som helst. Idag har UF-företaget Heja Havre omvandlats till ett AB och resan har bara börjat.

Lova Svensson och Amanda Mattsson, Örebro, Period Pack

Period Pack tar avstamp i en situation som de flesta kvinnor kan relatera till – att befinna sig någonstans utanför hemmet och inse att man inte har med sig mensskydd. Det vill Lova Svensson och Amanda Mattsson motverka med sitt företag Period Pack, som via smidiga behållare tillgängliggör mensskydd på arbetsplatser och i offentliga rum i Sverige.

Isabella Mezei och Arbana Kadriu, Oskarström, Sommarkul

För sex år sedan, när Isabella Mezei och Arbana Kadriu var tio och elva år gamla, kände de sig redan trötta på det begränsade utbud av aktiviteter som fanns för barn i Oskarström. De bestämde sig för att ta saken i egna händer, och startade initiativet Sommarkul. Resultatet blev en hel sommarlovsvecka fylld av sporter, lekar och andra aktiviteter, och är idag en uppskattad och återkommande tradition på orten.

Elliot Westerlind, Hampus Welin, Alexander Oscarsson och Oskar Fröberg, Uppsala, Upplandslådan

När barndomsvännerna Elliot Westerlind, Hampus Welin, Alexander Oscarsson och Oskar Fröberg såg hur coronapandemin påverkade många mindre livsmedelsproducenter i Uppland bestämde de sig för att hjälpa. De startade Upplandslådan – en låda fylld av lokala delikatesser som både privatpersoner och företag kan beställa.

För mer information:
Om ICAs Entreprenörspris 2021, samt röstning, se: www.icagruppen.se
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52,

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *