Connect with us

Marknadsnyheter

Tio tips om hur åkerierna kan minimera sina bränslekostnader

Published

on

Åkerierna vet att efter lönekostnader är vanligtvis bränslekostnaden den näst största utgiftsposten. Därför är det lönsamt att ha bra kontroll över alla faktorer som påverkar bränsleförbrukningen. Däckens påverkan på en lastbils bränsleförbrukning ligger på 20-30 procent beroende på fordonstyp. Därför är det värt att tänka efter vilken typ av däck man väljer och ha en bra däckservice.

Däcken får alldeles för lite uppmärksamhet, trots att det går att uppnå betydande besparingar om de tas väl om hand.

Med dessa tips kan åkerier optimera sina bränslekostnader:

1. Välj rätt typ av däck för ändamålet

Det lönar sig alltid att välja rätt typ av däck eller regummerade däck för olika arbeten, för att säkerställa optimalt grepp och minimera däckslitage. Genom att prata med en däckexpert hittar man rätt typ av däck för olika ändamål.

2. Kontrollera lufttrycket varje månad

Åkerier som kontrollerar lufttrycket regelbundet – upp till en gång i månaden – på sina däck har minst problem med däcken. Ofta kontrolleras lufttrycket endast när nya däck monteras på, även om lufttrycket kan minska upp till 0,1 bar i månaden.

– Med rätt lufttryck i däcken kan bränslebesparingen bli upp till 12 000 – 18 000 kronor per fordonskombination om året. Ännu mer kan sparas när däcken håller längre, slits mer jämnt och antalet däckskador minskar, berättar Ulf Neckmar, Product Manager på Vianor.

3. Kontrollera däcken regelbundet

En bra rutin är att chaufförerna gör en ytlig kontroll på alla däck före dagens körning. Då kan man upptäcka ett skadat däck, däck med för lågt lufttryck och hjul med lössittande hjulbultar, men även fel på bromsar och hjullager. Med bra däckservice blir de oväntade stilleståndstiderna på grund av en däckskada färre.

4. Reagera snabbt på onormala däckskador och ojämnt däckslitage

Alla onormala däckskador bör utredas. Särskilt ska uppmärksammas om samma typ av däckskada händer ofta. Till exempel kan däckskadan bero på att man kör ofta över en järnvägsövergång eller ett liknande hinder på ett av- och pålastningsställe eller att fordonet kör mot rampkanten vid körning ombord på en färja. Genom att utreda och hitta orsaken till däckskadan kan man i fortsättningen försöka undvika den här typen riskställen.

Även ojämnt däckslitage kan upptäckas med regelbundna kontroller. Slitaget kan minskas genom att vända hjulet på axeln eller flytta det till en annan axel på fordonet.

5. Kontrollera mönsterdjupet

Genom att regelbundet kontrollera däckens mönsterdjup går det att förhindra att en däckstomme blir så slitet att det inte längre går att regummera. Även polisen kontrollerar mönsterdjupet och är ett däck för slitet kan man få böter.

6. Optimera hjulens plats på axlarna

Däckens påverkan på bränsleförbrukningen varierar beroende på vilken axel de rullar. Breda däck avsedda för landsvägskörning har ett lågt rullmotstånd. Men till exempel däck på en byggarbetsfordon kan ha dubbelt så högt rullmotstånd. Skillnaden beror på däckens konstruktion, mönstret och på olika greppegenskaper. Däck för arbetsfordon har ofta ett grövre mönster än däck som är avsedda för landsvägskörning.

– Störst besparing kan uppnås på släpvagnsdäcken. Bränslebesparingen blir som störst när däcken på alla axlar är optimerade för fordonskombinationen, säger Ulf Neckmar.

7. Kör med framförhållning

Genom att köra med framförhållning sparas bränsle och körningen kan ske mer säkert. I praktiken innebär det att undvika häftiga accelerationer och inbromsningar.

8. Kontroll av hjulinställning

Regelbunden kontroll av hjulinställningen sparar pengar. Fordonet fungerar då effektivt och säkert. Däckslitaget minskar och även bränsleförbrukningen blir lägre. Vid behov bör varje hjulaxel kontrolleras på en fordonskombination, både på dragbilen och släpvagnen. Om någon av släpvagnens axlar är fel justerad måste föraren ständigt parera styrningen för att fordonet ska gå rakt fram. Det orsakar ojämnt slitage både på styrdäcken och däcken på den feljusterade axeln.

9. Hjullager och bromsar

Om något av fordonets hjullagrar är slitet kan det bli för varmt vilket ökar friktionen och därmed bränsleförbrukningen. Även bromsar som kärvar ökar bränsleförbrukningen.

10. Regummeringen ökar däckets livslängd

Regummeringen är ett bra sätt att öka ett premiumdäcks livslängd. Regummeringen sparar också pengar och miljö. Genom att ta väl hand om däcken garanterar att däckstommarna är i bra skick och de kan regummeras. Bra däckstommar gör också att kvaliteten på de regummerade däcken blir högre.

Vianor AB

Ulf Neckmar, Product Manager, Vianor Sverige, tel. 072-720 80 62

ulf.neckmar@vianor.com

Helena Wallberg, Marketing Manager, Vianor AB, tel. 070-109 332 10

helena.wallberg@vianor.com

Facebook I Instagram I Linkedin

Vianor är Nordens största däck- och bilservicekedja samt föregångare i digitala däcktjänster. Vi har 175 egna serviceanläggningar och ett omfattande Vianor-partnernät i Sverige, Finland och Norge. Vi erbjuder ett stort sortiment av däck samt däck- och bilservicetjänster – med hög kompetens och med vänligt bemötande. Läs mer: www.vianor.se

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

YA Holding erhåller obligationsinnehavarnas godkännande för villkorsändringar i sitt befintliga obligationslån

Published

on

By

YA Holding AB (publ) (“YA” eller “Bolaget”) meddelar att det skriftliga förfarandet som initierades den 13 september 2023 (det ”Skriftliga Förfarandet”) avseende vissa ändringar i villkoren för Bolagets seniora säkerställda hållbarhetslänkade företagsobligationer med ISIN SE0016831150 (“Obligationerna”) idag har avslutats.

Ett tillräckligt antal röster har erhållits för att uppnå kvorum och en tillräcklig majoritet av de deltagande obligationsinnehavarna har röstat för Bolagets begäran i enlighet med det Skriftliga Förfarandet. Obligationsinnehavarna har därmed godkänt villkorsändringarna som framgår av kallelsen till det Skriftliga Förfarandet.

Villkorsändringarna trädde ikraft idag kl. 15.00 i samband med att röstfristen löpte ut. De justerade villkoren för Obligationerna kommer att finnas tillgängliga på Bolagets hemsida. Villkorsändringarna framgår av kallelsen till det Skriftliga Förfarandet som finns tillgänglig på Bolagets hemsida.

Avsändare
Martin Modig, VD YA Holding AB (publ)

För pressfrågor, vänligen kontakta:
Alice Hedin, tillförordnad pressekreterare
Tel: +46 (0) 70 878 91 05
E-mail: alice.hedin@ya.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Önskar du som aktieägare i Hamlet BioPharma AB information från bolaget via e-post?

Published

on

By

Följande information har nyligen skickats ut via brev-post till aktieägare i Hamlet BioPharma:

Vill du ge oss din e-postadress för att få information från Hamlet BioPharma?

Vi vill från Hamlet BioPharma att så många aktieägare som möjligt ska nås av all information från Bolaget.

Hittills har det varit svårt för oss att nå alla, delvis på grund av olika informationspolicys hos era aktieförvaltare.

Via e-post skulle vi kunna skicka ut all information direkt till er.

Vi ber er därför att skicka oss er e-postadress till info@hamletbiopharma.com och godkänna att vi skickar information till din e-postadress.

Vi kommer att svara per mejl när vi får mejl från dig.

Du kan alltid besöka vår nya hemsida på www.hamletbiopharma.com och läsa mer om oss.”

För ytterligare information, vänligen kontakta

Catharina Svanborg, Styrelseordförande och grundare av Hamlet BioPharma, +46-709 42 65 49

catharina.svanborg@hamletpharma.com

Petter Segelman Lindqvist, CEO Hamlet BioPharma

petter.s.lindqvist@hamletbiopharma.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan: Presentation av Sandviks rapport för tredje kvartalet 2023

Published

on

By

Sandvik publicerar sin rapport för tredje kvartalet måndagen den 23 oktober 2023, cirka kl. 11.30.

En kombinerad webcast och telefonkonferens för investerare, analytiker och finansiell media kommer att hållas kl. 13.00. Rapporten presenteras i en webcast och telefonkonferens av Stefan Widing, VD och koncernchef samt av Cecilia Felton, ekonomi- och finanschef.

Presentationen kommer att sändas direkt på vår hemsida home.sandvik/se

Kontaktinformation för konferenssamtal:

SE: +46 (0) 8 505 100 31

UK: +44 (0) 207 107 06 13

US: +1 (1) 631 570 56 13

Från cirka kl. 12.30 återfinns presentationsmaterial på home.sandvik/se

Stockholm, 2 oktober 2023

Sandvik AB
 

För ytterligare information kontakta Louise Tjeder, chef för investerarrelationer, tel. 070-782 63 74 eller Johannes Hellström, Presschef, tel. 070 721 1008.

Sandvik-koncernen
Sandvik är en global, högteknologisk industrikoncern som tillhandahåller lösningar som förbättrar produktivitet, lönsamhet och hållbarhet inom tillverknings-, gruv- och infrastrukturindustrierna. Vi ligger i framkant inom digitalisering och fokuserar på att optimera våra kunders processer. Vårt världsledande erbjudande inkluderar utrustning, verktyg, tjänster och digitala lösningar för skärande metallbearbetning, gruvdrift, bergavverkning, krossning och sortering. Koncernen hade 2022 omkring 40 000 medarbetare och intäkter på cirka 112 miljarder SEK i runt 150 länder i kvarvarande verksamheter.
 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.