Connect with us

Marknadsnyheter

TreeToTextile och Lenzing samarbetar för nästa generations cellulosafiber

Published

on

Österrikiska Lenzing Group investerar i det svenska fiberföretaget TreeToTextile för att påskynda utvecklingen av en ny förnybar och resurseffektiv cellulosafiber för textil- och nonwovenapplikationer. Fibern syftar till att ersätta en del av bomullsfibermarknaden och hjälpa industrin att minska sitt miljöavtryck avsevärt[1].

          Vi är både stolta och glada över att ha en ledande global cellulosafiberproducent med oss ​​på vår resa för att producera förnybara och resurseffektiva fibrer med låg miljöpåverkan. Att skala innovation kräver tid och kunskap, och vi har turen att ha starkt stöd från våra nuvarande ägare H&M Group, Inter IKEA Group, Stora Enso och LSCS Invest. Med ytterligare expertis och hållbarhetsledarskap från vår nya aktieägare Lenzing Group, kommer vår hastighet till marknaden att öka avsevärt för att nå våra ambitiösa mål och bli en betydande aktör på marknaden, kommenterar Dr. Roxana Barbieru, VD för TreeToTextile.

Ända sedan TreeToTextile AB grundades 2014 av den svenske entreprenören Lars Stigsson, har TreeToTextiles uppdrag varit att utveckla och kommersialisera en ny, förnybar och resurseffektiv cellulosafiber, som inte bara minimerar miljöpåverkan genom att minska kemikalieanvändningen och sparar vatten och energi, utan utmärker sig också på marknaden genom sin kostnadseffektivitet och förbättrade fiberegenskaper. Utvecklingen av fibern har stöttats av dess ägare och strategiska partners, H&M Group, Inter IKEA Group, Stora Enso och LSCS Invest. För att påskynda nästa fas av utvecklingen, ansluter sig Lenzing Group nu med mer än 85 års erfarenhet av att utveckla och skala upp fiberteknologi.

Lenzing Group har en omsättning på 2,52 miljarder EUR, cirka 8 000 anställda och produktionsanläggningar och försäljningsrepresentation i mer än tio länder. Deras nominella fiberproduktionskapacitet är 1 110 000 ton och de ligger bakom de välkända varumärkena TENCEL™, LENZING™ ECOVERO™, VEOCEL™ och REFIBRA™.

          Vi är imponerade av TreeToTextiles prisbelönta teknologi och produktionsprocess, som ytterligare minskar miljöpåverkan, främjar omställningen till en mer hållbar framtid och är helt i linje med vår företagsstrategi, säger Rohit Aggarwal, VD för Lenzing Group. Detta partnerskap är en betydande investering och ett tecken på Lenzings starka engagemang för innovation, genom att kombinera vår egen innovationskraft med ett starkt strategiskt samarbete. Vi ser fram emot att bidra med vår expertis till TreeToTextiles utveckling, avslutar han.

 

TreeToTextile grundades 2014 av den svenska entreprenören Lars Stigsson, H&M Group och Inter IKEA Group, med målet att utveckla och kommersialisera en mer hållbar process för konstgjorda cellulosafibrer. 2016 producerades de första fibervolymerna och 2017 togs ett första proof of concept fram. Stora Enso gick med 2019 och 2021 kommunicerades tillkännagivandet om etableringen av en demoanläggning i Stora Ensos tidigare lokaler i Nymölla. Satsningen har stöttats av Energimyndigheten och demoanläggningen invigdes 2023. I juni 2024 producerades den första balen fiber i demoanläggningen, följt av en kontinuerlig stark utveckling i de olika processtegen.

Avtalet träder i kraft efter sedvanlig konkurrensprövning och godkännande från relevanta myndigheter.

 

Presskontakt TreeToTextile:

Nina Ekstrand, Head of Marketing & Communication, +46-76 110 67 12, nina.ekstrand@treetotextile.com, www.treetotextile.com

Presskontakt Lenzing Group:

Dominic Köfner, Vice President Corporate Communications & Public Affairs, +43 7672 701 2743, media@lenzing.com, www.lenzing.com

 

Om TreeToTextile AB

Svenskbaserade TreeToTextile driver positiv förändring i textilindustrin, med missionen att tillhandahålla Bättre fibrer för alla för en hållbar planet. Med stöd av de starka ägarna H&M Group, Inter IKEA Group, Stora Enso och LSCS Invest, utvecklar TreeToTextile en ny innovativ cellulosafiberteknologi, för att tillhandahålla en förnybar och resurseffektiv fiber med låg miljöpåverkan. Fibern har potential att komplettera eller ersätta delar av bomulls-, viskos- och polyestermarknaderna.

Nyckeltal TreeToTextile

Etableringsår: 2014

Nuvarande ägare; H&M Group, Inter IKEA Group, Stora Enso, LSCS Invest

Antal anställda: 46

Nuvarande anläggningar: Huvudkontor i Stockholm, Demoanläggning i Nymölla, Sverige, Forskningscenter i Mölndal, Göteborg,

Registrerade varumärken: TreeToTextile™ (med symbol), Nyense™ (för textila applikationer), Nyvado™ (för nonwoven-applikationer)

Om Lenzing Group

Lenzing Group står för en miljöansvarig produktion av specialfibrer baserade på cellulosa och återvunnet material. Som innovationsledare är Lenzing en partner till globala textil- och nonwoventillverkare, och ligger bakom många nya tekniska utvecklingar. Lenzing Groups högkvalitativa fibrer utgör grunden för en mängd olika textila tillämpningar, allt från funktionella, bekväma och moderiktiga kläder till hållbara hemtextilier. Tack vare sina speciella egenskaper och sitt biologiska ursprung, är de TÜV-certifierade biologiskt nedbrytbara och komposterbara Lenzing-fibrerna också mycket lämpliga för vardagliga hygienprodukter.

Affärsmodellen för Lenzing Group går långt utöver den för en traditionell fiberproducent. Tillsammans med sina kunder och partners utvecklar Lenzing innovativa produkter längs värdekedjan, vilket skapar mervärde för konsumenterna. Lenzing Group strävar efter ett effektivt utnyttjande och bearbetning av alla råvaror och erbjuder lösningar som hjälper till att omvandla textilindustrin från det nuvarande linjära ekonomiska systemet till en cirkulär ekonomi. För att minska hastigheten på den globala uppvärmningen och därmed också stödja målen i Parisavtalet och EU-kommissionens ”Green Deal”, har Lenzing tagit fram en tydlig vetenskapsbaserad klimathandlingsplan som syftar till att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser till 2030 och ett nettonollmål (scope 1, 2 och 3) till 2050.

Nyckeltal Lenzing Group 2023

Intäkter: 2,52 miljarder euro

Nominell kapacitet: 1 110 000 ton

Anställda (FTE): 7 917

TENCEL™, LENZING™ ECOVERO™, VEOCEL™ och REFIBRA™ är varumärken som tillhör Lenzing AG.

[1] TreeToTextiles fiber är förnybar och har låga CO2-utsläpp: 0,6 kg CO2 ekv./kg fiber*, vilket bidrar till en CO2-besparing för textilindustrin. (*Baserat på LCA-rapport (2020), tredjepartsverifierad (2021), simulerad från labbskala till kommersiell produktion, från fabriksgrind av inkommande massa till fabriksgrind av stapelfibrer)

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bixia tecknar avtal med Assemblin Solar – ger fler möjlighet att skapa energieffektiva hem

Published

on

By

Bixia har ingått ett samarbete med Assemblin Solar, vilket innebär att Bixia nu kan erbjuda sina kunder innovativa produkter som solceller, hembatterier och elbilsladdning. Dessa lösningar gör det möjligt för kunderna att sänka sina energikostnader och bidra till den gröna omställningen. Samarbetet är en del av Bixias satsning på att erbjuda energieffektivisering till svenska hem.

Bixia är ett av de elhandelsbolag som köper in störst andel förnybar och lokalproducerad el i Sverige. De erbjuder sina kunder lokalt producerad el från förnybara källor och innovativa produkter som solcellslösningar och laddinfrastruktur för elfordon, vilket ger kunden möjlighet att spara energi och styra sin elförbrukning. 

Nu startar Bixia ett samarbete med Assemblin Solar, som är en av marknadens ledande aktörer inom solcellsteknik. Det innebär att Bixias kunder får möjlighet att på ett tryggt och enkelt sätt ta del av en framväxande marknad av innovativa lösningar för energismarta hem.

– Vi är glada över vårt nya samarbete med Assemblin, som delar våra höga ambitioner inom klimatarbetet och är en erfaren och kunnig installatör inom fastighetsområdet. Tillsammans kan vi nu erbjuda våra kunder ett brett utbud av pålitliga lösningar, från solceller och hembatterier till laddare för elbilar. Vårt mål är att göra det enkelt för kunderna att både spara energi och minska kostnaderna, samtidigt som de bidrar till den gröna omställningen, säger Stefan Takac, affärsenhetschef på Bixia.

Assemblin Solar är en av marknadens ledande aktörer inom solcellsteknik och har arbetat med installationer av solceller sedan 2014. Assemblin Solar installerar solceller för villor, fritidshus, företag, bostadsrättsföreningar och lantbruk.

– För oss är det värdefullt att samarbeta med Bixia, ett företag som ligger i framkant när det gäller förnybar energi och innovativa lösningar. Tillsammans kan vi hjälpa fler att satsa på lösningar som påskyndar den gröna omställningen och gynnar både enskilda fastighetsägare och samhället i stort, säger Elnaz Nahani på Assemblin Solar

Med hjälp av Bixias app ”Mitt Bixia” kan kunderna ta kontroll över sitt energianvändande och till exempel se till att energikrävande processer sker under dygnets billigaste timmar.  En investering i egen produktion och lagring av energi gör också kunderna mindre känsliga för framtida elprisökningar samtidigt som fastigheternas värde ökar. 

För mer information vänligen kontakta:

Elnaz Nahani, Försäljningschef Assemblin Solar
Tel: 073 850 62 86

Stefan Takac, Affärsenhetschef Bixia
Tel: 073 097 99 43

Presskontakt Bixia
Tel: 013-20 91 40

Bixia arbetar aktivt för att öka andelen lokalproducerad el och är idag ett av de elbolag som köper in störst andel förnybar och lokalproducerad el i Sverige. Företaget utvecklar hållbara energitjänster anpassade efter framtidens elmarknad och omsatte 5,9 mdkr under år 2023.
Läs mer på www.bixia.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Arlandastad F60 AB inleder byggnationen av F60 Företagspark med att etablera ett Sigtuna-bolag med anor

Published

on

By

– Det är med glädje jag hälsar Tufvassons AB välkomna till att etablera sig i F60 Företagspark i Arlandastad och därmed fortsatt verka i kommunen där grunden för verksamheten lades redan 1938, säger Joakim Einarsson VD, Arlandastad F60 AB.

Tufvasson visionsbild

Arlandastad F60 AB har tecknat ett 10-årigt hyresavtal med Tufvassons AB. Det nya avtalet omfattar uppförande av ett nytt hus, med placering i helt nya F60 Företagspark i Arlandastad.

Tufvassons är en totalleverantör inom elteknik såsom strömförsörjning, förbindningsteknik och smarta produkter som säkrar elkvalitén. De förser företag inom segment såsom tillverkningsindustri, kraftindustri och sjukvård med transformatorer, kontaktdon, kablar och energianalysatorer. Genom dotterbolaget Breve-Tufvassons finns även produktion och försäljning i Polen. Tufvassons är ett helägt bolag inom börsnoterade Addtech-koncernen.

 – Vi har letat efter tillgängliga ytor i vårt närområde för att förbättra och expandera vår verksamhet. Vi tror på platsens utveckling med sitt strategiska läge som passar våra behov. Vi ser fram emot att utveckla verksamheten vidare i nya lokaler i F60 Företagspark, säger Anders Tångring vd, Tufvassons. 

Byggnaden har vid färdigställande en yta på cirka 1450 kvm BTA anpassad för ytor med lager, produktion och kontor. Beräknad inflytt är hösten 2025.

– Det är glädjande att få välkomna ett så välrenommerat bolag som Tufvassons som ny hyresgäst och vi ser fram mot att Tufvassons ska få fler goda grannar inom kort, säger Joakim Einarsson vd, Arlandastad F60. 

För ytterligare information, kontakta:
Joakim Einarsson, VD
Arlandastad F60 AB

joakim.einarsson@f60.se
070 651 10 70

Om Arlandastad F60
Arlandastad F60 är ett fastighetsutvecklingsbolag, som ägs till lika delar av F60 Holding AB och Arlandastad Group AB. F60 Företagspark består av ca 125 000 kvadratmeter byggrätt placerat mitt emellan Stockholm och Uppsala, Sveriges snabbast växande regioner. Ett stenkast från Arlanda och med utgångspunkt till resten av världen och med Märsta station och lokal kollektivtrafik inom räckhåll. Läget i Explore Arlandastad där F60 Företagspark skapas är optimalt. Mer om Arlandastad F60 finns på www.explorearlandastad.se/sv/projekt-och-utveckling/f60-foretagspark

Continue Reading

Marknadsnyheter

Arbetslösheten fortsätter att stiga – nära 362 000 utan arbete

Published

on

By

Arbetslösheten är tydligt högre än för ett år sedan, men ökningen når inte samma nivåer som under pandemin eller finanskrisen.

Arbetslösheten fortsätter att öka. I slutet av oktober var närmare 362 000 personer inskrivna arbetslösa, det är drygt 27 000 personer fler än samma månad förra året. Totalt är arbetslösheten 6,9 procent.

Arbetsmarknaden är fortsatt försvagad och antalet inskrivna arbetslösa har stigit i över ett år.

– Antalet inskrivna arbetslösa har ökat successivt sedan sommaren 2023. Även om ökningen inte är på samma nivå som under exempelvis pandemin eller finanskrisen, är det tydligt att arbetsmarknaden är fortsatt försvagad, säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Hon fortsätter:

– Trots detta finns det lediga jobb att söka. I oktober påbörjade drygt 29 000 av de inskrivna på Arbetsförmedlingen ett arbete, säger Eva Samakovlis.

Kort om arbetsmarknaden i oktober 2024

Inom parentes anges motsvarande siffror för oktober 2023.

  • 6,9 procent var inskrivna som arbetslösa (6,4).* Sammanlagt 361 747 personer (334 440).
  • 8,3 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa (7,4).* Sammanlagt 44 881 ungdomar (40 402).
  • 145 969 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer (137 507).
  • 192 482 personer var öppet arbetslösa (167 684).
  • 169 265 personer deltog i program med aktivitetsstöd (166 756).
  • 38 078 personer anmälde sig som arbetssökande (37 185).
  • 29 179 personer fick arbete (28 642).
  • 5 621 personer varslades om uppsägning (6 756).

*Andel av den registerbaserade arbetskraften.

Källa: Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik i oktober 2024.

Statistikkartor för alla län

Mer statistik

Verksamhetsstatistiken för november publiceras den 12 december 2024 kl. 6:00.

Fakta om statistiken     

Arbetsförmedlingens månadspressmeddelanden redovisar myndighetens verksamhetsstatistik. Redovisningen bygger på Arbetsförmedlingens registeruppgifter om bland annat inskrivna arbetslösa och om nyanmälda lediga platser. Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik redovisar olika kategorier av arbetssökande som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. En av dessa är öppet arbetslösa – alltså de som saknar, aktivt söker och omgående kan ta ett arbete. En annan är sökande i program med aktivitetsstöd. Dessa två grupper benämns tillsammans inskrivna arbetslösa. Andelen inskrivna arbetslösa anges i förhållande till en registerbaserad arbetskraft. Metoden för att beräkna arbetskraftens storlek, och därmed även den relativa arbetslöshetsnivån ändrades under 2024. Läs mer om ändringen här.

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik tillhör inte Sveriges officiella statistik. Den officiella arbetslöshetsstatistiken redovisas av Statistiska centralbyrån (SCB) i deras Arbetskraftsundersökning (AKU).

Mer information om Arbetsförmedlingens statistik

Mer information om SCB:s arbetskraftsundersökning

Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se

 

ARBETSFÖRMEDLINGEN
Vi hjälper arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra.
Pressjour: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
arbetsformedlingen.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.