Trögt med jämställdheten i det globala nyhetsflödet

| 14 juli, 2021 | 0 kommentarer

Det ser ut att dröja länge innan nyhetsinnehållet i världens medier blir jämställt. De senaste fem åren har utvecklingen i princip stått still. Men Sverige sticker ut och har tagit ett rejält kliv framåt. Det visar rapporten Räkna med kvinnor 2020 som släpps i dag. I Sverige är det 38 procent kvinnor som syns och hörs i nyhetsflödet, vilket kan jämföra med en fjärdedel globalt.

Den globala nyhetsstudien Global Media Monitoring Project (GMMP) genomfördes första gången 1995 inför FN:s kvinnokonferens i Peking. Då var 17 procent kvinnor med i det globala nyhetsinnehållet. Studien genomförs vart femte år och granskar hur kvinnor och män skildras i nyhetsflödet under en dag. Resultatet av den senaste granskningen 2020 visar att situationen är i princip oförändrad – på tio år har andelen kvinnor i nyheterna i världen ökat med en procentenhet, till 25 procent år 2020.

År 2020 deltog 116 länder. Flera av de nytillkomna länderna är partners till Medieinstitutet Fojo, som genomfört den senaste svenska granskningen tillsammans med institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet.

I Sverige har redaktioner nu brutit ett stillastående läge med omkring 30 procent kvinnor i press, radio och tv. En förklaring till det svenska resultatet är att flera redaktioner har systematiserat sitt genus- och jämställdhetsarbete. Många tar numera även hjälp av digitala mätverktyg för att hålla koll på synligheten för kvinnor och män.

  • Inom press, radio och tv är andelen kvinnor 38 procent. Det är framför allt dagspressen som bidragit till att höja den totala andelen kvinnor.
  • Onlinenyheterna innehåller också en högre andel kvinnor än tidigare, 34 procent.
  • Andelen kvinnliga experter i nyhetsflödet är oförändrat låg, 21 procent.
  • Fler kvinnor än män är nyhetspresentatörer (77 procent) och något fler män än kvinnor än nyhetsreportrar (54 procent).

Räkna med kvinnor 2020 beskriver också redaktionella initiativ för att öka andelen kvinnor i nyheterna samt statistik över könsfördelningen i medieföretagens styrelser och vd-positioner.

Rapporten ges ut av JMG vid Göteborgs universitet. Studien genomfördes den 29 september 2020 och omfattade i Sverige elva dagstidningar, sex tv-sändningar, fem radiosändningar och sju nyhetssajter.

Rapporten har producerats med stöd av Jämställdhetsmyndigheten.

Hämta den svenska rapporten Räkna med kvinnor 2020 här.

 

Internationell lansering

Kontaktinformation

Agneta Söderberg Jacobson
Jämställdhetsrådgivare vid Medieinstitutet Fojo
Telefon: 070–817 56 55
E-post: [email protected]

Maria Edström
Docent i journalistik, medier och kommunikation
Nationell koordinator för GMMP Sverige samt redaktör för Räkna med kvinnor 2020
Telefon: 070–370 48 79
E-post: [email protected]
OBS! Nås på telefon från och med klockan 10 den 14 juli.

Josefine Jacobsson
Redaktör för Räkna med kvinnor 2020
Telefon: 070–228 28 07
E-post: [email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *