Connect with us

Marknadsnyheter

UF-företagande positivt för inlärningsförmågan

Published

on

fr, dec 01, 2017 17:33 CET

Idag försvarade Steven Hunter Lindqvist sin licentiatuppsats i pedagogiskt arbete, som handlar om hur gymnasieelever uppfattar att de lär sig nya färdigheter när de driver ett UF-företag under gymnasietiden.  

Licentiatuppsatsen har titeln ”What and How Students Perceive They Learn When Doing Mini-Companies in Upper Secondary School”. Steven Hunter Lindqvist är själv lärare vid gymnasieskolan och har ingått i den första omgången av forskarskolan Skolnära.  Han har varit antagen till forskarutbildning i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, men knuten till forskningsprofilen Utbildning och lärande vid Högskolan Dalarna. Forskarskolan är en del av ett regionalt samarbete inom ramen för Pedagogisk Utvecklingscentrum Dalarna (PUD).

Licentiatseminariet inleddes med att opponent Michael Dal, professor vid University of Iceland, beskrev Stevens uppsats i korthet.

– Idag ska vi prata om ungt entreprenörskap, där gymnasieelever via Ung Företagsamhet får träna på att driva eget företag. Den huvudsakliga slutsatsen i uppsatsen är att den som driver UF-företag utvecklar flera förmågor, inte bara de som faktiskt har med företagandet att göra. De flesta verkar tycka att den generella kompetensen blivit bättre och att det entreprenöriella projektet är viktigare än mer vanliga skolprojekt.

– Du är både lärare och nu också forskare inom samma område, hur har det påverkat din studie? undrar Michael Dal.

– Det har varit en stor fördel, vissa saker visste jag redan och behövde inte fråga eleverna om. Jag tror också att jag tack vare min erfarenhet som lärare fick eleverna att känna sig trygga i samtalen. Det är viktigt för kritisk forskning att också ha koppling till det man forskar om.

Något som förvånad Steven Hunter Lindqvist är att eleverna tyckte att deras generella kompetens också ökat i och med UF-företagandet, inte bara de mer affärsrelaterade kompetenserna. De flesta tycker att faktorer de associerar med sitt företagande också varit positiva för den rent allmänna inlärningsförmågan.

– Alla elever som jag intervjuade sa att UF-företagande var betydelsefullt. De kände att de gjorde något för andra, för kunderna, och hade leverantörer som litade på att de skulle få betalt. De jämförde också UF-företagandet med andra skolprojekt. De pågår raren så kan man få en ociejobba ihop i grupp. Om gruppen inte funkar är det bara att gå till läraren så kan man få en ocieågår ofta under kort tid och ingen tvingar eleverna att jobba ihop i grupp. Om gruppen inte funkar är det bara att gå till läraren så får man göra en egen redovisning. Med sitt UF-företag var eleverna tvungna att samarbeta, de ägde företaget ihop. Projektet blev på en helt annan dimension.

Efter frågestunden mellan respondent och opponent var det publikens tur att ställa några frågor. En fråga handlade om kategoriseringen av affärsrelaterade kontra generella kompetenser.

– När studenterna ger uttryck för att deras generella kompetenser ökat, ser du om de verkar färgade av de affärsmässiga förmågorna eller är handlar det verkligen om generell kompetens?

– Mycket bra fråga, svarade Steven. Något jag tog fasta på var att flera elever menade att de lärt sig skriva på annorlunda sätt nu när de fått skriva om något de utfört själva och att de plötsligt förstod vad svenskaläraren pratat om. Företagande har också lett till ett ökat självförtroende rent allmänt eftersom eleverna mer eller mindre tvingats prata med främmande människor, både i telefon och ansikte mot ansikte.

– Många av eleverna som deltagit i min studie säger att de inte skulle ha lärt sig lika mycket om de inte drivit sitt UF-företag. Kanske borde vi ha fler praktiska ämnen i skolan, avslutar Steven Hunter Lindqvist.

För mer information kontakta: Steven Hunter Lindqvist, e-post: shl@du.se. 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Att känna samhörighet med naturen kan lindra psykiska påfrestningar efter förlusten av en närstående.

Published

on

By

En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health undersökte hur förlust av en närstående i COVID-19-pandemin påverkar psykisk hälsa. Komplicerad sorg, en långvarig och intensiv sorg som påverkar vardagen, kopplades till högre risk för depression och ångest. Studien fann att en stark känsla av samhörighet med naturen kunde mildra dessa negativa effekter.

Studien, som omfattade 153 deltagare som förlorat en närstående till COVID-19, visade att de med starkare koppling till naturen upplevde lägre nivåer av depression och ångest trots svår sorg. Resultaten tyder på att samhörighet med naturen kan fungera som en skyddsfaktor, genom att ge en känsla av tillhörighet när en betydelsefull person gått bort.

Forskningen belyser relationen mellan naturupplevelser och sorg, men resultaten bör tolkas med försiktighet då studien genomfördes under en unik global pandemi och på en begränsad urvalsgrupp.

Källa: psypost.org

Continue Reading

Marknadsnyheter

Statistik ur handelsregistret 2024: Över 37 000 nya företag

Published

on

By

År 2024 antecknades 37 641 nya företag i handelsregistret. Det är 547 fler än året innan.

Nya företag som registrerades enligt företagsform:

  • aktiebolag 20 109
  • enskild näringsidkare (företagare med firma) 16 487
  • bostadsaktiebolag 340
  • ömsesidigt fastighetsaktiebolag 238
  • öppet bolag 161
  • kommanditbolag 148
  • andelslag 61
  • filial till utländsk näringsidkare 58
  • ideell förening 34
  • stiftelse 3
  • publikt aktiebolag 2.

Handelsregistret omfattar över en halv miljon företag och sammanslutningar.

Se vår statistik över registrerade nya företag enligt företagsform 2020–2024 på Prh.fi.   

Statistik ur handelsregistret

Följande statistik publiceras ur handelsregistret:

  • antal företag
  • antal registrerade nya företag efter företagsform
  • inkomna ärenden efter typ av anmälan
  • registrerade och behandlade handelsregisterärenden.

Gå till handelsregistrets statistik på Prh.fi.  

Vad är handelsregistret?

Handelsregistret är ett officiellt och offentligt företagsregister. I handelsregistret antecknas uppgifter om företag utgående från de anmälningar, ansökningar och meddelanden som Patent- och registerstyrelsen får. I handelsregistret antecknas även bostadsaktiebolag och bostadsrättsföreningar. Läs mer om handelsregistret på Prh.fi.

Ytterligare information:
Jouko Koitto
Ledande jurist
Patent- och registerstyrelsen
Tfn mån–fre 050 4521 673

 

Om oss

Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.

Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.

Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.

Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.

Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.

Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander

Published

on

By

Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.

Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.

– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander

Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.

– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.

Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.

– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.

Om Vintersportextra

Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.

De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.

Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.

Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra

Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten  

Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se

Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller  claes.bertilson@sverigesradio.se

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.