Marknadsnyheter
Undvik att parkera längs gatorna i Stenstan för bättre snöröjning!
to, feb 01, 2018 20:25 CET
Med anledning av den senaste tidens kraftiga snöfall kommer det att krävas mycket tid och resurser för att ploga bort all snö, skrapa vägar och frakta bort snö till snötipparna.
– Närmaste dygnen prioriteras framkomligheten längs vägarna och efter det påbörjar vi efterstädningen med att forsla bort snö och snygga till i Sundsvall, säger Göran Gustafsson, vägområdeschef Gatuavdelningen.
För att snöröjningsfordonen ska ta sig fram och kunna snöröja med bästa möjliga effekt är det väldigt viktigt att alla följer parkeringsreglerna, respekterar skyltningen och parkerar på bästa möjliga parkering. Undvik gärna att parkera på gatorna i Stenstan nattetid under de närmaste dagarna och i helgen!
– Parkera gärna din bil i kommunens parkeringshus så snöröjning i stenstan kan ske effektivt. Om gatorna är fria från parkerade fordon blir parkeringsplatser snabbare skottade och användbara. Det blir även snöhögar när bilägare skottar fram sina bilar, dessa snöhögar tar också mycket utrymme och begränsar framkomligheten, säger Eva Forslund, trafiksektionschef Gatuavdelningen.
Ingen kontroll av betald parkeringsavgift
Från torsdag den 1 februari till torsdag 8 februari kommer Sundsvalls kommun inte att kontrollera parkeringsavgifter i kommunens parkeringshus mellan klockan 18.00 på kvällen och 09.00 på morgonen. Vi kontrollerar inte heller parkeringsavgifter i kommunens parkeringshus under dygnen lördagen den 3 februari och söndagen den 4 februari.
– I och med att vi går ut och säger att vi inte kommer att övervaka dessa parkeringar hoppas vi att de blir extra attraktiva att välja när man parkerar sin bil och på så sätt blir det samtidigt smidigare för oss att snöröja gatorna, säger Eva Forslund.
Parkeringshusen som omfattas av detta är Balder, City-P och nedre våningen på Parkeringsdäcket. Observera att portarna är stängda mellan 22.00 och 06.00
Mer informationpå vår webbplats: https://sundsvall.se/2018/02/01/undvik-att-parkera-langs-gatorna-i-stenstan-sa-kan-vi-snoroja-battre/
Kontakt:
Eva Forslund
Sektionschef
eva.forslund@sundsvall.se
060-191524
Linnea Lång
Kommunikatör
linnea.lang@sundsvall.se
073-2713209
Sundsvalls kommun060-19 10 00info@sundsvall.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Elmarknaden just nu: Turbulent elår avslutas med lugnare julvecka
December har hittills visat stora prisskillnader, både mellan elområden och dygnets timmar. Juldagarna inleds dock med stabilare elpriser. Elanvändningen i hemmen ökar medan många industrier tar ledigt, vilket bidrar till ett lägre elbehov i landet. I kombination med gott om vind- och vattenkraft påverkar detta elpriserna nedåt.
Med en dryg vecka kvar av året kan man konstatera att elåret har präglats av stora svängningar i elpriset, med nyheter och begrepp som ankkurva, minuspriser, flödesbaserat och nu senast Dunkelflaute, som används framförallt på den tyska marknaden när det är sol- och vindfattigt.
Efter förra vintern låg elpriserna kvar på högre nivåer men sjönk i slutet av april till runt 50 öre/kWh och lägre. Vid flera tillfällen var elpriserna under noll öre/kWh, vilket resulterade i fler timmar med negativa elpriser än rekordåret 2023. Efter en mild höst slog kylan till i november, vilket ökade konsumtionen och ledde till högre elpriser.
– 2024 kan på många sätt beskrivas som en berg- och dalbana för elpriset. Vi har fått uppleva timpriser på över åtta kronor ner till minus 0,69 öre per kilowattimme. I Tyskland noterades det högsta elpriset på 18 år, nästan tolv kronor/kWh. De extrema väderomslagen som präglat året är en stor del av förklaringen. Nu ser vi fallande temperaturer men fortfarande tre grader varmare än normalt för årstiden, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.
Från november och framåt har det varit en markant skillnad i elpriser mellan norra och södra Sverige. I elområdena SE1 och SE2 (Norra Sverige) har priserna varit låga med anledning av riklig tillgång på vind- och vattenkraft, medan SE3 och SE4 (Södra Sverige) har haft högre priser eftersom kraftproduktionen har varit lägre. Se information på Vattenfalls sida om det genomsnittliga priset på den nordiska elbörsen.
– Priserna är idag väldigt volatila och det är stora skillnader mellan dalar och toppar. Men man ska inte skrämmas alltför mycket av att elpriset stiger. Har du ett fast eller månadsrörligt elpris så påverkas du inte lika mycket eftersom elpriset antingen är förutbestämt, eller så betalar du ett medelpris för hela månaden. Om du däremot har timpris är det viktigt att följa dygnets utveckling och försöka använda elen när den är som billigast, säger Jonas Stenbeck och fortsätter:
– En ljusning i juletid är att LED-lampor i julgranen inte drar så mycket el. Faktum är att julgranen med LED-lampor förbrukar lika mycket el på hundra timmar som en dusch gör på en minut. För att spara pengar är det värt att se över uppvärmningen av hem och varmvatten, eftersom den står för 75 procent av hushållets energianvändning.
Ordförklaringar:
Minuspris/negativt elpris:
Uppstår när förhållandena för väderberoende elproduktion, såsom sol och vind, är extra gynnsamma och det blir ett överskott på elen.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning:
En beräkningsmetod som används för att optimera elöverföringen i elnätet. Syftet är att bättre utnyttja kapaciteten i elnätet och möjliggöra överföring av mer el mellan olika elområden på ett säkert sätt. Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i Sverige den 29 oktober 2024 av Svenska kraftnät. Tidigare har en ekonomisk marknadsmodell använts, där elen går dit elpriset är som högst. Med den nya flödesbaserade metoden styrs elöverföringen i stället av den fysiska kapaciteten i nätet.
Ankkurva:
Ankkurvan beskriver hur solenergiproduktionens variationer påverkar elpriserna under dagen. På morgonen och kvällen är elpriserna höga på grund av hög efterfrågan och låg solenergiproduktion. Mitt på dagen, när solenergiproduktionen är som högst, sjunker elpriserna kraftigt. Denna variation skapar en kurva som liknar en anka i profil, med låga priser mitt på dagen och höga priser på morgonen och kvällen.
Dunkelflaute:
Ett tyskt begrepp inom sektorn för förnybar energi för att beskriva en tidsperiod under vilken i princip ingen energi kan genereras med hjälp av vind- och solkraft. På svenska översätts det till ”mörk stiltje” och beskriver när det är vindstilla och molntäcke samtidigt, vilket leder till en brist på både sol- och vindkraft.
Se dagsaktuella timpriser på elbörsen Privat: Om elmarknaden just nu Företag: Om elmarknaden just nu
För mer information, kontakta: Vattenfalls pressavdelning, 08-739 50 10, press@vattenfall.com
Taggar:
Marknadsnyheter
Trygghet och kunskap i fokus i Skolinspektionens regleringsbrev
Den svenska förskolan och skolan ska vara en trygg plats för barnen och eleverna. Det som lärs ut ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, och det måste gå att lita på att den svenska skolan har en rättvis betygsättning. Därför får Skolinspektionen tre nya uppdrag av regeringen.
Det är av största vikt att alla barn erbjuds en trygg förskola och annan pedagogisk verksamhet och möts av vuxna med rätt kompetens och barnets bästa i fokus. Under den senaste tiden har det dock vid flera tillfällen framkommit uppgifter om anställda i förskolan som inte är lämpliga att arbeta med barn.
Enligt skollagen ska den som erbjuds någon form av uppdrag inom exempelvis förskolan visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. För att öka tryggheten för barnen vill regeringen nu sätta fokus på att lagen efterföljs.
Därför får Skolinspektionen i uppdrag att granska att huvudmän säkerställer att registerkontroll sker inom förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg respektive omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds.
–Vi kan aldrig kompromissa med barns trygghet. Skolinspektionen får därför i uppdrag att granska att lagen verkligen efterföljs så att alla vuxna som arbetar med barn i förskolan är rätt personer för uppdraget, säger utbildningsminister Johan Pehrson.
Utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet
Av skollagen framgår att utbildning i den svenska skolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Därför får Skolinspektionen i uppdrag att granska hur huvudmän arbetar med att säkerställa att utbildning inom grundskolan och gymnasieskolan vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
– I dagens samhälle florerar desinformation från många håll. När dessa vindar blåser måste den svenska skolan stå stabilt. Nu när Sverige befinner sig i en läskris är det ännu viktigare. Kunskapen som lärs ut ska vila på vetenskaplig grund, inget annat. Därför ska Skolinspektionen granska hur huvudmännen arbetar med detta, säger utbildningsminister Johan Pehrson.
Betygsättning efter lovskola behöver granskas
Granskningar i media visar att elever i lovskola får godkända betyg, trots att de inte uppvisar kunskaper som motsvarar minst betyget E. De elever som får den här typen av betyg, och sedan kommer in på ett nationellt program i gymnasieskolan, har sämre förutsättningar att klara examen från gymnasieskolan än andra elever.
Det saknas nationell statistik om deltagande och resultat av lovskola. Även om viss uppföljning av lovskolan har skett, har det saknats ett fokus på betygssättningen efter prövning i anslutning till lovskola.
För att få en tydligare bild av hur prövning och betygssättning efter lovskola i årskurs 9 fungerar har regeringen gett Skolinspektionen i uppdrag att granska detta.
– Bristerna i betygssättning i lovskola behöver tas på allvar. Det måste gå att lita på betygen, och att dessa är rättvisa. Uppdraget till Skolinspektionen är en del i ett större arbete vi gör för att komma åt de orättvisa betygen, säger utbildningsminister Johan Pehrson.
Presskontakter under jul och nyår 2024: Presskontakter under Jul och Nyår 2024 – Regeringen.se
Marknadsnyheter
Saab moderniserar Sveriges kustrobotförmåga
Saab har tecknat kontrakt med Försvarets materielverk (FMV) gällande modernisering av Sveriges tunga kustrobotförmåga. Ordervärdet är totalt 800 miljoner SEK och leveranser kommer att inledas under 2026. Merparten av orderingången bokades i det tredje kvartalet 2024.
Kontraktet avser sjömålsroboten RBS15 Mk3 integrerad på en utskjutningsmodul som placeras på lastbil. Sveriges nuvarande tunga kustrobot är föregångaren RBS15 Mk2. Förmågan tung kustrobot återinfördes i Försvarsmakten under 2016 och kompletteras nu med RBS15 Mk3 på nya avfyringsplattformar.
– Sverige kommer nu att få en avsevärd förmågeökning i form av en sjömålsrobot med en mer avancerad målsökare, längre räckvidd och större stridsdel. RBS15 är specifikt utvecklad för den komplexa miljö och de tuffa väderförhållandena man finner i Östersjön, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.
RBS15 Mk3 har en räckvidd på över 200 km, kan avfyras från fartyg och lastbilar och används primärt mot mål till sjöss. RBS15 utvecklas och produceras av Saab tillsammans med tyska Diehl Defence.
Kontakt
Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com
Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 24 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld. Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke