Connect with us

Marknadsnyheter

Unga vuxna ser ljusare på ekonomin

Published

on

I dag släpper Länsförsäkringar sin andra upplaga av Ungdomsindikatorn, som avspeglar de ekonomiska utsikterna bland unga människor. Analysen visar att de ekonomiska utsikterna förbättrades under det fjärde kvartalet 2023. -Trenden är positiv både på kort och lång sikt. Det tapp vi såg föregående kvartal var en engångsföreteelse. Men trots ljusare tongångar är utsikterna fortfarande något svagare än normalt, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Se bilaga om hur ungdomars syn på framtiden har förändrats under åren.

Ungdomsindikatorn tar fart

Länsförsäkringar publicerar idag sin andra upplaga av ”Ungdomsindikatorn” som är en övergripande indikator om unga människors (18–24 år) ekonomiska utsikter. Utsikterna baseras på hur unga vuxna människor ser på privatekonomin, Sveriges ekonomi, arbetsmarknaden samt sparandet.  

Under det fjärde kvartalet 2023 ökade Ungdomsindikatorn med 2,0 enheter till 92,1, där 100 anger ett historiskt normalläge. Störst bidrag till uppgången var att utsikterna om Sveriges ekonomi markant förbättrades.

-Framtidsutsikterna om ekonomin har blivit ljusare. Unga har haft det tufft de senaste två åren men Ungdomsindikatorn visar att de nu verkar se mer hoppfullt på framtiden. Även om Sverige rent formellt är i en lågkonjunktur just nu väntas ekonomin växa i år, som kombineras med andra positiva signaler som exempelvis kommande räntesänkningar under året, säger Stefan Westerberg.

Ljusa utsikter om privatekonomin

När unga ger sin syn på hur privatekonomin kommer att utvecklas under det kommande året svarar 38 procent att den kommer bli bättre, vilket är en ökning med fyra procentenheter från förra kvartalet. Nu är värdena nästan tillbaka på normala nivåer.

Ett likartat mönster finns när det kommer till de ungas utsikter om den svenska ekonomin. 26 procent tror att Sveriges ekonomi kommer bli bättre om ett år. Det är en ökning med fyra enheter från förra kvartalet och nästan i nivå med det historiska normalvärdet.

Ungas utsikter om arbetslösheten i Sverige samt risken att själv bli arbetslös är blandad. Det är nu fler som tror att arbetslösheten i Sverige kommer att öka på ett års sikt (49 procent tror på ökad arbetslöshet), men risken att själv bli arbetslös har minskat (29 procent tror på minskad risk att bli arbetslös).

-Arbetsmarknaden har stått emot de sämre tiderna. Men mycket pekar på att arbetslösheten ökar i år och det avspeglas i hur de unga ser på situationen. Unga har i allmänhet en svagare ställning på arbetsmarknaden och riskerar att bli av med jobbet allra först eller inte komma in alls när ekonomin försämras. Däremot kan vi se att unga har ett stort självförtroende att lyckas på arbetsmarknaden, säger Stefan Westerberg.

Om Ungdomsindikatorn

Ungdomsindikatorn läser av de ekonomiska utsikterna hos unga människor mellan 18–24 år.

Ungdomsindikatorn är ett kompositmått som avspeglar de ekonomiska utsikterna, baserat på hur man ser på privatekonomin, Sveriges ekonomi, arbetsmarknaden samt sparandet.

Ungdomsindikatorn tas fram av Länsförsäkringar som ansvarar för analys och kommentarer. Ungdomsindikatorn publiceras fyra gånger per år. 

Underliggande data kommer från Konjunkturinstitutet.

Ungdomsindikatorn avläses genom dess numeriska värde. Värden runt 100 betyder att läget är normalt. Om värdet är över eller under 100, betyder det att läget är starkare respektive svagare än normalt.

X>110 mycket starkare konjunkturläge än normalt

101,1–110 starkare än normalt

99–101 ungefär normalt

90–98,9 svagare än normalt

X <90 mycket svagare än normalt

Därför en Ungdomsindikator

I åldern 18 – 24 år är det många som tar sina första steg in i vuxenlivet – flyttar hemifrån, utbildar sig och etablerar sig på arbetsmarknaden. Dessa steg har en stor inverkan på deras ekonomiska levnadsvillkor och syn på framtiden. Samtidigt påverkas unga i mycket stor utsträckning av det allmänna ekonomiska läget, särskilt med tanke på att unga generellt sett är relativt oetablerade på arbetsmarknaden, har lägre inkomster samt har mindre samlat kapital. Unga är sammantaget en relevant tempmätare på konjunkturläget.

En viktig förutsättning för att landets unga människor ska känna sig trygga är bland annat att de har goda ekonomiska levnadsvillkor, möjlighet att försörja sig, har en trygg inkomst och tillräckliga ekonomiska resurser.

Ungdomsindikatorn syftar till att vara ett kunskapsunderlag för att få en bild av hur unga människor ser på tillvaron och framtiden. Det kan även användas som ett inlägg i den allmänna debatten om hur vi skapar en långsiktig stabil ekonomisk grund för nästa generation.

För ytterligare information kontakta:
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073 – 968 30 44
Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se  
Lena.Bivner, pressansvarig. Tel. 08–588 40 00
Lena.bivner@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Läxhjälp till 765 högstadieelever genom Rikshems 10-åriga samarbete med Läxhjälpen

Published

on

By

Rikshem firar detta läsår 10-årsjubileum som samarbetspartner till Läxhjälpen. Ett samarbete som gett 765 högstadieelever ett extra stöd för att öka kunskaperna, motivera till studier och höja betygen.

Med förbättrade skolresultat och gymnasiebehörighet får eleverna bättre förutsättningar att skapa en bra framtid vilket bidrar till att minska de sociala klyftorna. Under de tio år som Rikshem har samarbetat med stiftelsen Läxhjälpen har 765 elever fått stöd för att höja sina betyg. Det har gjort stor skillnad för dessa skolungdomar.

– Närhet till en bra skola har stor betydelse för ett bostadsområdes attraktivitet. Genom att vi stärker skolorna i våra områden bidrar vi till att fler ungdomar klarar grundskolan, samtidigt som vi skapar attraktivare områden där barnfamiljer trivs, säger Ebba Lindencrona, hållbarhetschef på Rikshem.

Läsåret 2024/2025 finansierar Rikshem Läxhjälpen på Klingsborgsskolan i Norrköping och von Bahrs skola i Uppsala, med 15 elevplatser per skola.

För att uppmärksamma det tioåriga samarbetet besökte elever på Klingsborgsskolan i Norrköping under hösten Rikshems kontor i Norrköping.

– Det var härligt och energigivande att få träffa alla fina ungdomar och höra om deras framtidsambitioner. Jag är tacksam över att vi på Rikshem har möjlighet att göra skillnad och att vi genom Läxhjälpen kan ge eleverna detta extra stöd, säger Sandra Isberg, verksamhetsutvecklingschef på Rikshem.

För mer information, kontakta:

Sandra Isberg, verksamhetsutvecklingschef, 010-138 05 05, sandra.isberg@rikshem.se

Rikshem är ett av Sveriges största privata fastighetsbolag. Vi äger, förvaltar och utvecklar bostäder och samhällsfastigheter i utvalda kommuner och erbjuder ett tryggt, trivsamt och flexibelt boende i attraktiva lägen. Rikshem ska vara en långsiktig samarbetspartner till kommuner och ägs av Fjärde AP-fonden och AMF Tjänstepension AB. Läs mer på rikshem.se 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Region Stockholm höjer stödet till kultur, folkbildning och föreningsliv med 24 miljoner kronor under 2025

Published

on

By

Nu gör Region Stockholm en bred förstärkning för att möta de stora behov som finns bland länets aktörer i tider av inflation och minskade satsningar från statligt håll.

Jag är stolt över att vi kan ge bättre förutsättningar för kultur, folkbildning och föreningslivet i Stockholm län. I en tid med ekonomiska utmaningar och minskade statliga anslag är det viktigare än någonsin att stötta de verksamheter som bidrar till gemenskap, bildning och kreativitet, säger Robert Johansson (S), personalregionråd med ansvar för kulturfrågor i Region Stockholm.

Stockholmsregionen är en av Europas mest framgångsrika regioner och en viktig del av är hela länets kulturella frihet. Den fria kulturen är grunden för vår konkurrenskraft, yttrandefrihet och demokrati – och blir extra viktig i en tid då den utmanas av auktoritära krafter, säger Stefan Bergström (C) ledamot i kulturnämnden.

Det fria kulturlivet är oerhört betydelsefullt för utvecklingen av konstarterna och är en av grunderna för den levande demokratin. Utan självständiga kulturaktörer förlorar vi viktiga delar av det offentliga samtalet och riskerar att tappa även andra stora värden som mellanmänsklig förståelse och tolerans. Därför är det högt prioriterat att ge det fria kulturlivet förutsättningar för att fortsätta verka, trots nedskärningar från regeringen, säger Lennart Kuick (MP) ledamot i kulturnämnden.

Kulturen i hela landet går igenom en djup kris på grund av regeringens kulturfientliga politik. Därför är det extra viktigt att vi trots ekonomiskt hårda tider tar ansvar för att värna det fria kulturlivet, att stärka civilsamhället och i slutändan står upp för yttrandefriheten och demokratin, säger Ann Mari Engel (V), vice ordförande i kulturnämnden.

Ett särskilt fokus under 2025 är att stärka det fria kulturlivet genom en höjning av verksamhetsstödet med 10 procent. Dessutom införs en ny stödform som riktar sig till barn och ungas aktiva deltagande i kultur. Detta är en av flera förstärkningar för att skapa en mer jämlik tillgång till den offentligt finansierade kulturen.

Även Projektstöd kultur och hälsa som syftar till att patienter, anhöriga och personal inom vården ska få tillgång till återkommande kulturverksamhet får ökat anslag från 4 till 5,5 miljoner kronor.

Stöd till föreningsliv och folkbildning

Region Stockholm är en betydande finansiär av föreningslivet och folkbildningen i Stockholms län och under kommande år utökas satsningen. Till idrotts- och friluftsförbundens distriktsorganisationer fördelas 27 miljoner kronor vilket är en ökning med 400 000 kronor jämfört med 2024.

Budgeten för rörelsefolkhögskolor och mobilitetsstöd höjs till 80,3 miljoner kronor vilket är en ökning med 5,7 miljoner kronor. Stödet till ungdomsorganisationerna och studieförbunden hålls på en oförändrad nivå trots att aktörer fallit bort vilket innebär en faktisk ökning för varje aktör.

Så mycket höjs stöden

2024 2025
Verksamhetsstöd 68 135 75 635
Projektstöd 11 700 13 000
Projektstöd kultur och hälsa 4000 5500
Pensionärsorganisationer 2000 2200
Ungdomsorganisationer 21 545 21 145*
Idrott- och friluftsliv 26 560 26 960
Nytt deltagandestöd 3 000
Studieförbund 35 141 35 141*

*Färre organisationer ger faktisk ökning per aktör

Nils Bergmark, pressekreterare, Socialdemokraterna i Region Stockholm
Nils.bergmark@regionstockholm.se
070-737 68 90

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fortsatt sval konjunktur – industrin relativt stabil

Published

on

By

Under det fjärde kvartalet 2024 beviljades 6 800 personer omställningsstöd från Trygghetsfonden TSL. Det är en ökning jämfört med de två föregående kvartalen, men en minskning jämfört med fjärde kvartalet föregående år. För helåret ser vi en ökning med 16 procent mot föregående år. Men trots den svala konjunkturen får de allra flesta jobb eller annan lösning efter genomfört omställningsstöd. Det visar Trygghetsfonden TSL:s fjärde kvartalsrapport 2024.

Antalet som beviljats omställningsstöd har ökat inom de flesta branscher, jämfört med samma period året innan. Bygg är den bransch med störst inflöde under året. Industri som tidigare har varit den största branschen har däremot minskat och har nu näst störst inflöde. Därefter följer Handel, Personaluthyrning och Transport.

– Trots den svala konjunkturen på arbetsmarknaden går det bra för våra deltagare. Under fjärde kvartalet 2024 hittade 89 procent av deltagarna en ny lösning, vilket är mycket glädjande. Störst var lösningsgraden inom bygg där 96 procent fick nytt jobb eller annan lösning. För helåret var siffran 91 procent. Efterfrågan på yrkesarbetare är fortsatt hög och många företag vittnar om kompetensbrist. Det säger Caroline Söder VD, Trygghetsfonden TSL.

Under 24 av de senaste 28 månaderna har TSL:s omställningskvot legat under 1. Det innebär att fler påbörjade stöd, än som fick en jobblösning. I maj såg trenden dock positiv ut och värdet låg för första gången sedan september 2022 över 1. Därefter ökade inflödet igen och kvoten har under hösten än en gång gått ner till låga nivåer. I slutet av året var det i genomsnitt drygt två personer som påbörjade omställningsstöd för varje person som hittade en ny lösning på arbetsmarknaden efter avslutat stöd.

Stort intresse för kompetensstöd
Sedan snart två år erbjuder Trygghetsfonden TSL, förutom omställningsstöd, även kompetensstöd. Det innebär att även anställda får fler möjligheter att, genom bland annat vägledning och ekonomiskt stöd under utbildning, långsiktigt stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

– Intresset för kompetensutveckling är stort och växande bland medarbetare i TSL-anslutna företag. Det visar sig både inom olika branscher och genom spridning regionalt. Vi är både stolta och glada att finnas närvarande för människor under hela yrkeslivet och kunna erbjuda både omställnings- och kompetensstöd till medarbetare i våra mer än 80 000 anslutna företag, säger Caroline Söder.

Sedan starten 2022 har cirka 11 000 personer ansökt om kompetensstöd från TSL. Drygt två tredjedelar av ansökningarna gäller utbildningar inom yrkeshögskolan, medan knappt 3 av 10 har sökt utbildningar på universitet och högskola eller Komvux.

Johannes HellqvistKommunikationschef010-212 33 84johannes.hellqvist@tsl.se

Trygghetsfonden TSL är en omställningsförsäkring avtalad mellan LO och Svenskt Näringsliv. 100 000 arbetsgivare och 900 000 medarbetare ingår i TSL:s omställningsförsäkring som gäller på arbetsplatser som har kollektivavtal med ett LO-förbund. Vi är Sveriges största nätverksorganisation för omställning och hjälper i genomsnitt 15 000 människor per år till ett nytt och oftast mer kvalificerat jobb. Vårt arbete innebär också att vi ser till så att arbetsgivare får tillgång till rätt kompetens. En kvarts miljon omställningar har genomförts i TSL-systemet sedan 2006. www.tsl.se

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.