Connect with us

Marknadsnyheter

Until the Kingdom Comes på Fotografiska

Published

on

to, jun 14, 2018 15:00 CET

Simen Johan (f. 1973) väckte först uppmärksamhet i början av 90-talet genom att förena digital bildmanipulering med traditionella mörkrumstekniker. Sedan dess har han utvecklat en egen hybridform av bildskapande där han kombinerar naturliga och osminkade djurfotografier med en komposition och ett konceptuellt syfte som normalt associeras med måleri och film. Johan föddes i norska Kirkenes, växte upp i Sverige och har verkat i New York i över två decennier. Until the Kingdom Comes, som visas på Fotografiska mellan 15 juni och 23 september, är hans första utställning i hemlandet.

Until the Kingdom Comes

Simen Johan

15 juni–23 september på Fotografiska

Johans bilder består av flera olika bildelement som han har fotograferat på olika platser världen över. De visar upp poetiska och ofta oväntade relationer med anspelning på existensens overkliga och mångfacetterade natur. Grevyzebrornas ränder flyter ihop med bladen på geografiskt felplacerade palmer; jaguarerna i trädet både definieras och döljs av sina prickar och det strimmiga solljuset; duvorna flockas kring ljuset precis som nattfjärilar (eller änglar). Spänningarna mellan det som visas upp och det som döljs, det som lockar och det som hotar, det som är fakta och det som är fiktion både formar och skakar om scenerna. Dessa sammansmältningar av känsla, levande varelser och miljö är tryckta i nästan naturlig storlek för att efterlikna naturens skala. 

När Simen Johan växte upp ville han bli filmskapare. Han inspirerades av regissörer som Stanley Kubrick, David Cronenberg och David Lynch, vars filmer tog honom till ”spännande, märkliga och psykologiskt laddade platser som inte bara var underhållande, utan också avslöjade komplexa sanningar som livet, människan och världen”. Efter att ha pluggat film i Falun flyttade Johan till New York 1992 för att studera vid School of Visual Arts, ett beslut som uppmuntrades av hans styvmorfar, filmskaparen Rod E. Geiger. Filmproduktionens svindlande kostnader fick honom dock snart att byta inriktning och börja studera fotografi istället. 

– För mig var fotografi det näst bästa. Även en stillbild kan ha stark berättande och symbolisk kraft, och inom foto kan jag, till skillnad mot filmen, göra allting själv. Redan från början letade jag efter sätt att manipulera mina fotografier. Först gjorde jag det genom olika experiment i mörkrummet och manuellt klipp-och-klistrande. Sedan, under mitt andra år, upptäckte jag Photoshop, berättar Simen Johan. 

Johans intresse för filmskapande syns tydligt i hans verk, där stämningar, symbolik och känslor skapar drama och förmedlar mening. 

– Simen Johan regisserar ett djurrike som befinner sig någonstans mellan verklighet och fiktion. Som åskådare fascineras vi av bildernas perfektion. Samtidigt finns det en stark känsla av att det som vid första anblicken ser naturligt ut inte riktigt kan stämma. På så sätt låter Simen foton från jordens alla hörn smälta samman till en sömlös, arketypisk och geografisk helhet. Den här utställningen kommer garanterat få våra besökare att tänka till och ompröva sin syn på livet, säger Johan Vikner, utställningschef på Fotografiska. 

Simen Johan tycker om fotografiets förmåga att fånga oförställda ögonblick och uttryck, men anser samtidigt att det kan ha hämmande effekt på fantasin. Tack vare den digitala tekniken kan han arbeta mer kreativt, likt målaren som bearbetar färger eller skulptören som formar lera. Han fotograferar de flesta av sina objekt rakt upp och ner eftersom ”man ändå alltid får det man får när man jobbar med djur och natur. Djuren ser aldrig ut som du förväntar dig eller gör det du vill att de ska göra. Naturen kan inte styras.” Han reser otroligt mycket och fotograferar landskap och djur överallt: på djurparker, i safariparker, på farmer och i det vilda. Under årens lopp har han byggt upp ett omfattande bildbibliotek som utgör byggstenarna i hans kompositioner. 

Idéerna väcks genom ett intuitivt experimenterande, men så snart han får bättre grepp om vad han vill göra blir processen mer cerebral. När han fotade zebror på ett zoo i Kalifornien fascinerades han till exempel av hur ränderna på en zebra interagerade med ränderna på en annan zebra och skapade en optisk illusion. Själva bildidén utkristalliserades dock inte förrän några år senare, när han genom sitt experimenterande placerade zebrorna i en tropisk miljö han hade fotat på Bali. Han upptäckte att palmbladen i bakgrunden, när de träffades av solens strålar, också skapade ränder som kamouflerade zebrorna. 

– Jag tilltalades av den artificiella logiken, d.v.s. att zebrorna kamoufleras av ett lövverk som inte hör hemma i deras miljö,som om det var orsaken till deras ränder. I verkligheten är de stäppdjur, och enligt en teori är de randiga för att förvilla insekter och rovdjur. Bilden vänder med andra ord upp och ner på denna logik. Verkligheten är ungefär likadan. Saker och ting verkar stämma tills vi börjar ifrågasätta dem och inser att allt inte är som det förefaller. 

Johan åkte till Florida för att fota fler palmer som fullbordar scenen. 

– Kamouflage är ett återkommande tema i mina verk. Det är naturens sätt att komplicera det vi ser. Vi vänder oss ofta till naturen på jakt efter autenticitet, men även där stöter vi på illusioner i form av bl.a. kamouflage, färger och dofter som lurar våra sinnen. Naturen sörjer för vår överlevnad, men den vill inte nödvändigtvis att vi ska se eller tänka klart.

Titeln på det här verket, Until the Kingdom Comes, syftar inte så mycket på naturens och Bibelns rike, utan mer på den mänskliga föreställningen om att livet en dag, på något sätt, kommer att få en lycklig upplösning, förklarar Johan. Att vi kommer att få svar på vilka vi är och vad vi gör i den här världen, och vår existens kommer att få mening. 

– I en tillvaro som vi aldrig kan förstå fullt ut framställer jag ”levandet” som en känslodriven upplevelse genomsyrad av osäkerhet, begär och illusion, avslutar Johan.

Fotnot: Separatutställningar med Simen Johans verk har visats på David Winton Bell Gallery vid Brown University i Providence, Frist Center for the Visual Arts i Nashville, 21c Museum i Louisville och Pollock Gallery vid Southern Methodist University i Dallas. Johans verk finns representerade i de permanenta samlingarna på bl.a. Los Angeles County Museum of Art, Minneapolis Institute of Arts, Brooklyn Museum i New York, Cleveland Museum of Art, Art Gallery of Ontario i Kanada, Brandts Museum of Photographic Art i Odense, Danmark, Museum of Fine Arts i Houston, Denver Art Museum och North Carolina MFotnot: Pressbilder får ej beskäras och enbart användas för presspublicering fram till och med stängning av utställningen på Fotografiskauseum of Art i Raleigh. Fotografen har tilldelats flera prestigefyllda utmärkelser, bl.a. stipendier från Pollock-Krasner-stiftelsen 2009 och George A. and Eliza Gardner Hower-stiftelsen vid Brown University 2012. Johan representeras av Yossi Milo Gallery i New York. 

Fotnot: @Simen Johan/SJ174(redmonkeys). Pressbilder får ej beskäras och enbart användas för presspublicering fram till och med stängning av utställningen på Fotografiska.

Margita IngwallKommunikationschef+46(0)70-456 14 61margita.ingwall@fotografiska.se
Fotografiska Stockholm är inte bara världens högst ansedda museum tillägnat fotografiets fantastiska värld. Konceptet omfattar även en internationellt prisbelönt restaurang som utsågs till ”Årets museirestaurang” 2017, samt inspirerande lokaler för olika evenemang, en hyllad akademi och en butik med ett stort urval fotoböcker. Museets kärna är ett stort nätverk av världsledande fotografer, och sedan öppnandet har Fotografiska skapat mer än 170 utställningar med verk av ikoner som Annie Leibovitz, David LaChapelle, Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt, Ellen von Unwerth och Andres Serrano samt många unga, lovande fotografer. Genom att ta ställning i kontroversiella frågor och ta betydligt större ansvar – på fler områden – än vad konstinstitutioner normalt gör har Fotografiska haft ett tydligt inflytande och spelat en aktiv roll i det svenska samhället. Museets mål är enkelt: att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan, ”To inspire a more conscious world”.
Fotografiska öppnade i Stockholm 2010, men nu växer familjen och museet har stolt offentliggjort expansionen till Whitechapel i London och Park Avenue i New York. Genom att etablera sig där vill Fotografiska omdefiniera den traditionella museiupplevelsen genom att skapa urbana mötesplatser där människor bjuds in att vistas och umgås, inspireras, ifrågasätta det som tas för självklart och växa som individer. Det händer något när du möter konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv.

Taggar:

natur
, stockholm
, Utställning
, kultur
, Museum
, djur
, konst
, Fotografi
, foto
, Exhibition
, fotokonst
, Fotografiska
, art
, Simen Johan
, Until the Kingdom Comes

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.