Connect with us

Marknadsnyheter

Uppsala är årets Fairtrade City 2021

Published

on

Med Agenda 2030 i sikte arbetar Uppsala målmedvetet och engagerat för en hållbar konsumtion som värnar mänskliga rättigheter och miljö. Nu utses Uppsala till Årets Fairtrade City 2021.
I spåren av coronapandemin är en etisk konsumtion viktigare än någonsin. Uppsalas gedigna arbete i Agenda 2030:s anda är en inspiration för andra kommuner, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Fairtrade City är en diplomering och ett nätverk av kommuner som aktivt verkar för en etisk konsumtion och hållbar handel. Det handlar om ett lokalt samarbete mellan kommun, civilsamhälle och näringsliv för att bidra till en konsumtion som värnar mänskliga rättigheter och förbättrar förutsättningarna för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Uppsala har varit diplomerad Fairtrade City sedan 2015 och det är första gången som staden utnämns till Årets Fairtrade City.

– Uppsala arbetar aktivt för att främja en hållbar världshandel baserad på respekt för mänskliga rättigheter, bekämpning av modernt slaveri, förstärkning av anställdas villkor samtidigt som vi slår vakt om miljön. Priset är ett kvitto på vårt lokala arbete och att motarbeta fattigdom och främja människors makt och företagsamhet är ett ansvar som vi vill axla. Vi är glada och hedrade över priset, Uppsalas skattepengar ska aldrig bidra till människorättskränkningar, säger Mohamad Hassan (L) kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Uppsala Fairtrade City.

I motiveringen till utmärkelsen listas flera exempel på Uppsalas engagemang för en hållbar och etisk konsumtion. Andelen rättvist handlade produkter i kommunen är hög och det finns ambitiösa mål om att andelen rättvist handlade produkter inom offentlig upphandling ska öka. Det har också genomförts ett omfattande arbete för att sprida information och skapa engagemang bland medborgare och det lokala näringslivet. Den breda representationen i styrgruppen – med representanter från kommun, näringsliv och civilsamhälle lyfts också upp som ett gott exempel.

– Vi är jätteglada för att vårt breda samarbete i dessa frågor prisas och uppmärksammas. Det ger energi och stolthet till näringslivet i Uppsala city när vi känner att vi tillsammans kan göra skillnad, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala citysamverkan.

Aktiviteterna i Uppsala har varit flera. Frågan om etisk konsumtion och hållbar handel har lyfts vid olika evenemang, exempelvis Kulturnatten, Måltidsmässan, Kulturernas Karneval och Schysst Jul.

– Det starka stödet för Uppsala Fairtrade city från civilsamhället manifesteras via olika arrangemang, men också via studieverksamhet. Vi spelar en viktig roll i att bredda och fördjupa engagemanget hos Uppsalaborna, säger Bertil Högberg som representerar Missionskyrkan och Fair Trade Shop Globalen i styrgruppen för Uppsala Fairtrade City.

– Uppsala visar vad mycket det går att åstadkomma lokalt och globalt genom ett gott samarbete mellan civilsamhälle, kommun och näringsliv. Stort grattis, ni är verkligen ett föredöme, säger Hewan Temesghen.

 

Vid frågor kontakta:
 

Ingrid Arinell, pressansvarig, Fairtrade Sverige: 08-122 089 18
Therese Fernberg, kommunikatör, Uppsala kommun: 018-727 22 17

Continue Reading

Marknadsnyheter

Glycosorb® ABO tänjer gränserna inom blodgruppsinkompatibla pediatriska hjärttransplantationer

Published

on

By

Vi har haft möjligheten att intervjua Dr. Issitt, Senior Paediatric Perfusionist vid Great Ormond Street Hospital (GOSH), London, och hela intervjun är planerad att publiceras i vår kommande delårsrapport för det första kvartalet, som offentliggörs den 23 maj. 
 
Under 2015 inkorporerade perfusionistteamet tillsammans med transplantationsteamet på GOSH i London vår produkt, Glycosorb® ABO, i hjärt-lungmaskinsystemet för att på så sätt utöka donatorpoolen och möjliggöra för fler barn att genomgå hjärttransplantation. GOSH har därefter publicerat tre artiklar inom ämnet1,2,3. Korttidsdatan är utmärkt och har visat på betydande fördelar mot tidigare använd metod. 

[Jämfört med tidigare möjliggör Glycosorb® ABO redan att fler barn (ålder, storlek, nivå av anti-A/B antikroppar) kan genomgå ABO-inkompatibel hjärttransplantation.]

Under 2021 skrev exempelvis BBC en artikel om Lucy, en 10-årig flicka som tros vara det äldsta barnet i världen att få ett blodgruppsinkompatibelt hjärta (länk), tack vare Glycosorb® ABO.

Nyligen har teamet på GOSH lämnat in en fallstudie för publicering där ett 9-årigt barn (runt 40 kg) genomgått en blodgrupps-/ABO-inkompatibel hjärttransplantation efter att ha behandlats med två Glycosorb® ABO kolonner parallellt för att på så sätt säkerställa en säker reducering av blodgruppsspecifika antikroppar på kort tid, vilket innebär att man ytterligare kan tänja på gränserna för vad som är möjligt. 

Behandlingen med Glycosorb® ABO har även införts på fler hjärttransplantationscentra runt om i Europa. Dessa europeiska centra, inklusive GOSH, siktar på att samarbeta för att ta fram en 10-årsuppföljningsrapport av de första patienterna under nästa år, och som nämns i den kommande intervjun: ”Intraoperativ immunadsorption [Glycosorb® ABO] håller på att bli guldstandarden för möjliggörandet av blodgruppsinkompatibla hjärt- och lungtransplantationer.”

1. Robertson A, Issitt R, Crook R, Gustafsson K, Eddaoudi A, Tsang V, Burch M; A novel method for ABO-incompatible heart transplantation J Heart Lung Transplant. 2018 Apr;37(4):451-457. doi: 10.1016/j.healun.2017.05.006.Epub 2017 May 5.

2. Issitt R, Crook R, Shaw M, Robertson A; The Great Ormond Street Hospital immunoadsorption method for ABO-incompatible heart transplantation: a practical technique
Perfusion 2021 Jan;36(1):34-37. doi: 10.1177/0267659120926895. Epub 2020 Jun 3.

3. Issitt R, Booth J, Crook R, Robertson A, Molyneux V, Richardson R, Cross N, Shaw M, Tsang V, Muthurangu V, Sebire NJ, Burch M, Fenton M. Intraoperative anti-A/B immunoadsorption is associated with significantly reduced blood product utilization with similar outcomes in pediatric ABO-incompatible heart transplantation. J Heart Lung Transplant. 2021 May 29:S1053-2498(21)02325-1.

För mer information vänligen kontakta:
Johan Nilsson, tf VD
Email: johan.nilsson@glycorex.com, Telefon: +46 46 286 5230

Kort om bolaget
Glycorex Transplantation AB (publ) är ett globalt medicintekniskt företag med huvudkontor i Sverige. Företaget har utvecklat en unik medicinteknisk teknologi (antigen-specifik immunoadsorption) för att specifikt reducera blodgrupps- och autoantikroppar i blodet.

Bolagets fokusområden är inom transplantation, blodtransfusion samt autoimmuna sjukdomar. Bolaget har försäljning i över 25 länder där den största marknaden är Europa. Försäljning sker via egna säljkanaler samt i samarbete med distributörer på utvalda marknader. Produktutveckling och produktion sker i den egna anläggningen i Lund, Sverige.

Företagets egenutvecklade medicintekniska produkt, Glycosorb® ABO, har sedan 2001 använts världen över för att möjliggöra fler än 6 500 blodgruppsinkompatibla transplantationer genom att specifikt reducera anti-A/B antikroppar i organmottagarens plasma. Glycosorb® ABO används främst vid blodgruppsinkompatibla njurtransplantationer, men används även vid blodgruppsinkompatibla lever-, hjärt-, lung- och stamcellstransplantationer. Fler än 60 vetenskapliga artiklar har publicerats i välrenommerade medicinska tidskrifter som visat utmärkta resultat, på både kort och lång sikt, vid blodgruppsinkompatibla transplantationer genomförda med Glycosorb® ABO.

Bolaget har även utvecklat och CE-märkt en medicinteknisk produktvariant av Glycosorb® ABO som riktar sig till ett annat kundsegment: transfusionskliniker och blodcentraler. Produkten kan hjälpa till att öka tillgången på så kallade universella blodkomponenter och har visats vara effektiv för preparation av lågtiter blodplasma, helblod och trombocytkoncentrat.
Bolaget samarbetar med ett ledande europeiskt forskningsinstitut för att utveckla en produkt för behandling av den autoimmuna sjukdomen reumatoid artrit (även kallad ledgångsreumatism).

Glycorex Transplantation AB (publ) är noterat på NGM (Nordic Growth Market) Main Regulated Equity och handlas under symbolen GTAB B.

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioStock: Emission stärker AlzeCures utveckling och partneringdiskussioner

Published

on

By

Report this content

Pågående partneringdiskusioner inom Alzheimers och smärta sätter AlzeCure i ett intressant läge. Med lovande data i ryggen genomför bolaget nu en företrädesemission om 53 Mkr för att stärka sin position ytterligare. Samtidigt passar en riktig tungviktare på att ta steget in i bolaget.

Läs hela artikeln på biostock.se:

https://www.biostock.se/2024/05/emission-starker-alzecures-utveckling-och-partneringdiskussioner/

Detta är ett pressmeddelande från BioStock – Connecting Innovation & Capitalhttps://www.biostock.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ranking: Kommunerna där barn har det bäst

Published

on

By

En ny sammanställning från Länsförsäkringar har kartlagt Sveriges mest barnvänliga kommuner, sett ur barnens perspektiv. Resultaten visar att barnen i Vellinge bor i landets mest barnvänliga kommun, tätt följt av Lidingö och Danderyd som hamnar på andra respektive tredje plats. -Med kartläggningen vill vi undersöka vilka möjligheter och utmaningar en barnfamilj har i landets kommuner och hur detta avspeglar prisbilden på bostadsmarknaden, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Han konstaterar att där det är bäst för barnen, är det generellt också dyrast att bo.

Vellinge, med sina attraktiva boendemiljöer och höga standard inom barnomsorg och utbildning, intar förstaplatsen som den mest barnvänliga kommunen i Sverige. På andra och tredje plats kommer Lidingö respektive Danderyd.

Denna ranking ger en överblick över vilka kommuner som erbjuder de bästa förutsättningarna för barnfamiljer att trivas och utvecklas. Den visar också att en hög livskvalitet för barn ofta återspeglas i högre bostadspriser.

*I underlaget återfinns hela indexrankingen av landets mest barnvänliga kommuner.

Därför har Länsförsäkringar tagit fram analysen

I en ny indexanalys har Länsförsäkringar identifierat, analyserat och vägt samman 14 variabler, som sammantaget avspeglar hur barnvänliga olika kommuner är för barnfamiljer utifrån barnens perspektiv. De 14 variablerna avspeglar kommunernas erbjudande inom fritid och idrott, skola samt trygghet.

-En bra start i livet bygger bland annat på möjligheten till en god utbildning, i en trygg miljö med ett aktivt liv vid sidan av skolan. Det ger barn bra förutsättningar att växa och utveckla de färdigheter och kunskaper som behövs för att möta vuxenlivets utmaningar samt för att skapa sig en ekonomisk trygghet, säger Stefan Westerberg.

Vellinge bästa kommun för barn

Sammantaget placerar sig Vellinge kommun allra högst bland Sveriges 290 kommuner. Det är en följd av genomgående bra resultat i samtliga variabler och särskilt när det kommer till fritidsaktiviteter, andelen behöriga lärare i grundskola och gymnasiet samt trygghet i skolan. På andra plats kommer Lidingö och på tredje plats kommer Danderyds kommun.

Generellt toppas rankingen av befolkningsmässigt medelstora kommuner, som ligger en bit ut från de större befolkningstäta kommunerna. Längre ner i rankingen återfinns mindre kommuner, som oftast ligger längre ifrån större arbetsmarknader.

-Barnfamiljer som bor i medelstora kommuner, nära de större befolkningstäta städerna, har fördelen att de har tillgång till både en attraktiv arbetsmarknad med ett bra serviceutbud samtidigt som de har nära till grönområden och stort utbud av sport- och idrottshallar. Med barn förändras livspusslet och närheten till stan tenderar att inte bli lika viktig. Barnens behov och aktiviteter styr mer, plus att man vill ha mer utrymme att bo på, säger Stefan Westerberg.

Ju bättre kommun för barn, desto dyrare boende

När kommunernas placering matchas med bostadspriser på villamarknaden ser man en positiv korrelation – ju bättre placering kommuner har i Länsförsäkringars indexranking ”Bäst att Bo för Barn” desto högre är kvadratmeterpriserna på bostadsmarknaden.

Exempel: En villa på 120 m2 i de 10 bäst placerade kommunerna uppgår i genomsnitt till 4,9 miljoner kronor. Bland de kommuner som placerar sig mellan 281–290, uppgår motsvarande villa till 1,3 miljoner kronor.

-De kommuner som är mest attraktiva för barnfamiljer att bo i har en högre prislapp. Prisbilden kan ses som en sammanfattande pengamässig indikator på boendemiljöns attraktivitet. I den mån man vill bo där det är bäst får man vara beredd att betala för att ta sig över tröskeln alternativt bo på en mindre yta, säger Stefan Westerberg.

För ytterligare information kontakta:
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 073 – 968 30 44. Stefan.Westerberg@lansforsakringar.se

Lena Bivner, pressansvarig, Länsförsäkringar. Tel. 08 – 588 40 000. lena.bivner@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08–588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.