Connect with us

Marknadsnyheter

Utforska regionen Champagne under OS i Paris – Champagneexperten Fredrik Schelin ger sina bästa tips

Published

on

Olympiska spelen i Paris närmar sig och arrangeras 26 juli – 11 augusti. För dem som inte får biljetter till alla sportevenemang de önskar och vill ta sig utanför Paris kan exempelvis göra en utflykt eller spendera några dagar i fantastiska Champagne. Endast en kort tåg- eller bilresa tar dig till en av världens mest fascinerande vinregioner, beläget nordost om Paris, med huvudstäderna Reims och Épernay, som också är centra för vinindustrin, där allt från Tattinger, Pommery, Dom Pérignon, Krug och Moët & Chandon huserar.

 

Champagneexperten Fredrik Schelin bor delvis i Champagne och har under många år har tagit svenska vinentusiaster till regionen och kan ge många personliga och välbeprövade rekommendationer och tips kring vad som är viktigt att veta när du besöker de fina champagne-källarna, var du kan besöka vingårdar, lära dig mer om hur champagne produceras och hur du hittar de fina slingriga vägarna i regionen. Och såklart ett och annat restaurangtips. 

 

Épernay eller Reims är bra ställen att bo på och utgå från i Champagne. Fördelen med att bo här framför att bo ute bland vinrankorna är att det finns flera bra restauranger och trevliga fik. Det finns naturligtvis hotell och andra olika boenden att välja på även ute bland vinodlingarna.
Tips på boenden i Reims och Épernay finns längre ner i texten.

 

Att resa från Paris till Champagne

Hyr en bil så är du i Champagne på dryga timmen. Lokala tåg går till både Reims och Épernay och tar ca 45-75 minuter beroende på station och tåg.

 

Boka källarturer i förväg

 Många champagnehus erbjuder guidade källarturer där du kan lära dig mer om champagneproduktionens process, historien bakom varje champagnehus och få en inblick i deras unika metoder. Detta rekommenderar jag varmt, men se till att boka källarturen i förväg, särskilt under högsäsong, för att säkerställa att ni får plats, säger Fredrik Schelin.

Vingårdar att besöka

– Några av de mest kända champagnehusen att besöka i Champagne är Pommery, Tattinger, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon och Ruinart. Utöver de stora champagnehusen finns det också mindre, familjeägda vingårdar värda ett besök för en mer intim och personlig upplevelse. Några av mina favoriter är Pierre Mignon, Bonvalet, Henri Maillart, Marc Hebrart och Diebolt vallois. Njut av de fantastiska smakerna och följ gärna mina tips nedan för att få den bäst möjliga upplevelsen, säger Fredrik Schelin.

 

  • Se till att boka ditt besök i förväg, särskilt om du vill göra en guidad tur eller provsmakning.
  • Klä dig bekvämt och lämpligt för vingårdsbesök, särskilt om du planerar att gå runt på vingården eller i källaren.
  • Var inte rädd för att ställa frågor till din guide eller värd under besöket. Det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om champagneproduktionen och regionen.
  • Glöm inte att visa respekt för vingårdens egendom och personal då många bor där. Var noggrann med att följa regler och riktlinjer under besöket.
  • Om du deltar i en provsmakning, kom ihåg att smaka champagnen med måtta och respektera alkoholens påverkan.

 

Fredrik Schelins tre bästa restaurangtips i Reims

The Glue Pot, L’Assiette Champenoise, Domaine Les Crayères

 

Fredrik Schelins tre bästa restaurangtips i Épernay

Chez Max, Grillade Gourmand, Restaurant Le Théâtre
 

Slingriga fina vägar att ta sig runt på för den som har lite mer tid:

– Är det första gången du gör ett besök i distriktet rekommenderar jag ”Route Touristique du Champagne”. Den är 60 mil lång och tar dig till i runda slängar 80 intressanta stopp. Du guidas genom några av de finaste byarna, de bästa vinfälten och de främsta producenterna. Vill du besöka små vinproducenter i Champagne behöver du sällan boka besöket i förväg, utan det går ofta bra att bara knacka på. Hos de stora husen finns det ofta ett besökscenter som erbjuder guidade turer.

 

Mest oväntade tipset i Champagne att besöka
När du reser i Champagne finns det många välkända aktiviteter och platser att besöka, men här är mer oväntade tips som kan ge din resa en unik twist.

 

Underjordiska krigstunnlarna i La Main de Massiges

La Main de Massiges är en historisk plats som erbjuder en fascinerande och gripande inblick i första världskrigets historia. Här kan du utforska de rekonstruerade skyttegravarna och underjordiska tunnlarna som användes av soldater under kriget. Det är en plats som inte bara ger en djupare förståelse för regionens historia, utan också en stark känsla av de svårigheter och uppoffringar som gjordes under kriget.

 

Reims katedral (Notre-Dame de Reims)

Denna magnifika gotiska katedral är utsett som UNESCO världsarv och är platsen för kröningar av många franska kungar. Den är känd för sina vackra glasmålningar och imponerande arkitektur.

 

Palais du Tau

Beläget bredvid Reims katedral var detta palats tidigare residens för ärkebiskoparna av Reims. Här kan du se kröningsreliker och andra historiska artefakter.

 

Musée de la Reddition

Detta museum i Reims är platsen där den tyska kapitulationen undertecknades den 7 maj 1945, vilket markerade slutet på andra världskriget i Europa. Muséet erbjuder en fascinerande inblick i denna viktiga historiska händelse.

 

Hautvillers

Denna charmiga by är känd som hemmet för Dom Pérignon, den benediktinska munken som sägs ha ”uppfunnit” champagne. Besök hans grav i byns kyrka och njut av den pittoreska omgivningen.

 

Fort de la Pompelle

Detta fort, beläget strax utanför Reims, spelade en viktig roll under första världskriget. Det är nu ett museum som visar en omfattande samling av militära artefakter och ger en inblick i krigets historia.

 

Tre tips från Fredrik Schelin på boenden i Reims
Best Western Premier Hotel De La Paix, Grand Hôtel des Templiers, La Caserne Chanzy Hotel & Spa

 

Tre tips från Fredrik Schelin på boenden i Épernay:
Le 25Bis by Leclerc Briant, ibis Épernay Centre-Ville, La Cave de l’Avenue

 

Vin har odlats i Champagne ända sedan romartiden, men först på 1600-talet blev de kända för det mousserande vinet. 1927 fick Champagne sin AOC-status som säkerställer kvaliteten på vinerna i regionen (Appellation d’Origine Contrôlée). 

Fredrik Schelin är en av landets främsta vinexperter och har en förkärlek för mousserande viner i allmänhet och champagne i synnerhet. Han bevakar det som rör branschens utveckling, utmaningar, trender och nyheter, exempelvis klimatpåverkan. Han fascinerades redan som 18-åring av hantverket bakom bubblorna. Hans första möte med drycken blev en livslång relation. Fredrik drivs av att dela med sig av sina erfarenheter, kunskaper och av sin passion för dryck i kombination med god mat. Han vill på ett inbjudande, enkelt och inkluderande vis inspirera till mer kunnande om vin och mousserande viner för att just du ska hitta dina bästa smakupplevelser. Redan 1995 öppnade Fredrik tillsammans med sin familj sin första restaurang. Stockholm Wine Club grundades 2005 som via vänner och kontakter spridit sig över landet och numera finns i många städer under namnet Sweden Wine Club. År 2009 startade Fredrik det digitala magasinet DinVinguide.se som sedan dess fått ett systermagasin med topplistor, DryckesListan.se.

 

 

För mer information eller intervjuförfrågningar med Fredrik Schelin, kontakta gärna: 

Magdalena Höglund, presskontakt, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.